(Био) зеленчукова градина 7

• 92 536
  • 753
  •   1
Отговори
# 600
Ето я и моята градинка

# 601
  • Русе
Къде сте градинари?Събота и неделя сигурно имате много работа в градините. Моите картофи започнаха да никнат, арпаджика също.Дитмарското зеле хич го няма. Като разсад беше добре, а като го насадих нещо го изяде, после присаждах. Разсадих още малко салатки. Водният лук започна да никне. Колко голям трябва да е разсада когато се сади? Доста студено е и не ми се градинарства много.

# 602
Каква работа, вчера беше кално, мъгливо и студено, а днес ръми от 5 сутринта и пак е студено, не издържах и прибрах разсада от терасата. А вътре за три дни се издължава, избледнява и ляга към прозореца. Гледам от терасата как растат салатките и чесъна. Добре, че не са цъфнали овошките, че в тоя дъждец и студ няма да има кой да ги опраши.

# 603
При нас пък репичките са поникнали newsm44. Също и един стар корен от девисил и сминдуха. Вчера и днес беше слънчево, но сега гледам, че небето е червено. Вероятно утре ще има вятър.
Също и овошките са започнали да отварят белите си цветчета Hug

# 604
  • При розите и топлата вода ......!
Здравейте!
При нас е слънчево и много приятно. Вече се зеленеят чесъна, арпаджика и граха. Картофите още не са се показали. Посях спанак, обаче вече трета седмица не е се е показал, сигурно семената не са били качествени. Дали мога да посея пак или вече е късно?

# 605
При нас е 3 градуса по Целзий.  Mr. Green

# 606
Ани, за земните червейчетата - Проверих тази сутрин- в справочника - изобщо не са зачетени като важен вредител, но точно тогава един близък ги мори с с 2 шиша с ток - ама внимавай с тока - иначе имаше ефект и през няколко квадрата и с гумени ботуши ... ако искаш ще го питам когато се видим

# 607
Мерси, Теди, но с тока съм на Вие. Или справочника е морално остарял, или моите червеи са мутирали от радиацията във Фукушима Joy Намерих частично решение на проблема-като сложа салатите, в лехите разхвърлям стъркове трева, така ги подлъгвам, и вместо салатите, те завличат под земята тревата. Е, отново има жертви, но не толкова много.
Намерих котешки стъпки в лехичката на зелето. И кални отпечатъци в гардероба - май детенце е играло с котенце Simple Smile на криеница.

# 608
Хайде и аз да докладвам...Събота и неделя при нас беше слънчево с проклет студен вятър.Много неприятно е да разсаждаш в такова време-салатките и зелето се премятаха около мен,докато ги набоцкам в лехата,но се справих,де.Тази пролет увеличихме площите с един запустял парцел до нас,700кв.м.В продължение на 30год.не е обработван,но преди това е бил чудна градина,казват възрастните съседи.Върви процедура да го закупим,но дотогава получихме разрешение да го почистим и обработваме...Та искам да споделя,че там след изкореняването на всички буреняци,дълбоко изораване и дисковане,най сетне оформихме бразди и засяхме картофи,около 300кв.Трудно беше,тъй като постоянно попадаш на камъни,капачки,остатъци от коренища...Но много се радвам като знам какво беше само до преди 2 месеца.Ще снимам и ще покажа по-нататък.
Сега се надявам на дъждец,да помогне,да спестим дърпането на маркучите Grinning
В останалата част ще с ложа царевици и фасул за зрял,но...още се чудя дали да комбинирам гнездата или да ги сея разделени newsm78

# 609
  • на брега на Дунава
Пропътувах 130 км до градината си и като заръмя един ситен дъждец ,кал , мокротия  и не можах нищо да направя навън.Гледах през прозореца и върнах обратно разсада и семената .Исках да пикирам домати направо в градината и да ги покрия с полиетилен , но уви.Репичките и спанака са поникнали , дори салатното цвекло се е показало ,но от грах няма и следа,макар че го сях в края на февруари. Предполагам ,че няма да поникне ,но следващия път ще поразровя да разбера дали има семенца или някоя гадинка се е нахранила с тях.Аз мисля да сея в едно гнездо царевица , боб и тикви .До сега не съм опитвала по този начин .

# 610
МХ , за боб и царевица в едно гнездо знам, но и тиква не бях чула. Няма ли да си пречат взаимно?

# 611
Не е късно за спанак,но преди да посеете семената накиснете ги 1-2 дни .

# 612
  • на брега на Дунава
gelikas , така четох някъде.Май и в тази тема беше коментирано .Царевицата-нагоре, боба-на туфичка пази влагата , а тиквата влече надалече .Само разстоянието ще е по-голямо .
Тази година ми се правят още експерименти.
Миналата година посях три гнезда тикви с по два три корена в тях ,от които набрах 8 бр. нормални и 3 бр.по - малки тикви . Бяха прескочили в съседите ,а някои се катереха по дувара и по дърветата
.Краставичките /късните/  ги пуснах просто така и ги брах от сливата и по розите.
Сега в средата на март сложих три корена домати и ги покрих с туби от 10 л. всеки при 4  градуса и доста лошо време.Сега ги гледам ,че са дръпнали и са добре.Явно и така става .

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 16:55 от МХ

# 613
  • Пазете Гор
Нещо не се справих добре с пикирането на разсада доматен. Почвената смес ли обърках, много ли разкъсах коренчетата, поливки ли, температури ли, не зная. Хартисаха и непикирани, ама главната цел - зрял домат на 20 юни мак пак ще убегне.

Грахът се показа точно в количеството, което засях. Сортът е Динга, немска работа, личи си.

Много луци, много нещо. Предзимните ми посеви са готови, скубя и хрупам. Препоръчвам: шепа маслини нарязани, три стръка кромид, два чесън, малко доматена салца, обилно магданоз. Чудна пролетна салатка, и сега я ям.

Вчера успях да си набера отлична коприва. Бях край един запустял манастир, имаше преобилно коприва, набрах към 2 кила и повече. Сготвих един казан чорба и заех масата в трапезарията да суша. Съхранявам в хартиени торби после, прищипани с телбод.

# 614
Qnica85 , благодаря за отговора! Аз питах за спанак. Щом още може, утре купувам семе и сея. Hug
МХ, аз също обичам експериментите. Тази година ще сея броколи и аспержи. Може и да не бера, ама ще пробвам. Аз пък слжих два корена пипер под туби.
Куркума , моите домати са толкова редки в лехата, че се отказах да ги пикирам, а миналата година скъсах първия домат на 1 юни, ама в оранжерия.

Общи условия

Активация на акаунт