(Био) зеленчукова градина 7

• 92 503
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
  • Страната на чудесата
Говорите за картофи, и сте специалисти, така че и аз да попитам: в нашия двор ми се струва, че миналогодишните картофи не са ги извадили старите собственици Thinking За тази година нямам специални планове какво да сея/садя там, така че-какво е по-удачно да направя: да ги оставя да поникнат тези, или да ги вадя и да мисля какво да правя мястото?
Благодаря ви предварително за отговорите!  bouquet

# 676
Краставици ей такива: http://agrokick.com/sweet?keyword=краставици&category_id=0,
Тези ли? - http://agrokick.com/sweet?keyword=%EA%F0%E0%F1%F2%E0%E2%E8%F6%E8 … amp;category_id=0
Едно време краставиците си бяха краставици. Никакъв сорт, то и сортови семена нямаше. Оставаш една краставица да узрее, та чак кафява да стане, една от първите. После стои още на слънце, разпаряш я и вътра е чорба със семки.

# 677
Вижте какво ми предостави една пчеларка. Пчеларите също са заинтересовани от биоземеделие, да не им тровим пчелите, а и те да не си ги тровят, отглеждайки по нещо между кщошерите.

При отглеждане на моркови засаждаме между тях някой стрък праз, кромид, или чеснов лук. Ароматните им вещества ги предпазват взаимно от морковената и лукова муха.
----------
Репички и ряпа умножават земните бълхи, затова заедно с тях се засява салата, чиито листа отделят специфична миризма, прогонваща бълхите.
--------
Зелето се комбинира с целина. Целината гони бялата зелева пеперуда, а листата на зелето пречат да се развива листната ръжда по целината.
----------
Срещу мравките около кошерите се сее магданоз или лавандула.
-----------------
Против листните въшки по овощни дървета и рози покрай тях се сее латинка
---------------------------------
Краставиците за да не се маносват, до тях се разсажда босилек.
-----------------------
Листните въшки по фасула се гонят, като между фасула се засажда чубрица.
---------------------------------
Между редовете и в непосредствена близост на фасул, картофи и зеле не бива да садим лук, защото миризмата му потиска развитието на горните.
----------------------------------------------------
Зелето да се сади далеч от доматите и магданоза
----------------------------
Магданоза и копъра да не се торят нито с изкуствен, нито с оборски тор, защото не стават ароматни, загубват ароматните си вещества.
---------------------------------------------------
Картофи - тук там между картофите се сее латинка или тиквички - гонят колорадския бръмбар. Пръскат се с бъз.
--------------------------
Между ягодите се разсажда невен.

# 678
  • на брега на Дунава
Вълк.Страхотно.Част от това знам ,но някои съвети са напълно нови за мен.Изпробвала съм латинка под ябълките против листни въшки , тагетес  при домати и патладжан , и действа .Сега сложих един ред чесън между  ягодите. Убедих се от тези опити ,че са успешни.Ще опитам босилек в краставиците и невен в ягодите , ако е останало място след засаждането на чесъна.Това се казва алелопатия /съвместимост между растенията/.
Ана.Иванова.Ще опитам и аз тези краставици , ако намеря.Иначе съм купила четири сорта различни и ще пробвам кой е най добър за моето място.

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 14:06 от МХ

# 679
Много полезна информация, Вълк! Ние също имаме няколко кошера пчелички и затова се интересувам с какво от бъза се пръскат картофите? Отвара ли се прави или нещо се накисва? С цвета или листата?

# 680
Не знам, не мога да намеря подробности. Да не говорим, че в Делиормана бъз викаме на две неща - едно тревисто растение, и на един храст. На храста му викаме и тръмбъз.

# 681

Това е тревистият вид и се нарича бъзак.
В големи дози обаче, растението е отровно и затова предполагам, че пръскат с отвари от него.

Храстовидният бъз не е отровен и от съцветията му правя чай или сироп против кашлица.
По-ефикасен е сиропът.
Пробван е от мен в големи дози - все още съм жива. Mr. Green
Та, би трябвало картофите да се пръскат с отвара от листа и/или черните плодчета на бъзака.
Колорадски бръмбър върху бъзак също не съм виждАла.

Офф, пак ли дъждове и силен вятър - дават прогнозата за времето петък, събота и неделя!

Последна редакция: чт, 07 апр 2011, 22:31 от KrIvOnDeLa

# 682
От плодовете на бъзака се прави вино, така че не смятам, че е отровно.
А за торенето на копъра и магданоза не съм съгласна, не се губи ароматът им

# 683
Билкарите изкупуват узрелия цвят на бъзака а на бъза - цвета.
От узрелите плодчета на бъзака онкоболните си правят едно лекарство и го пият. Познавам един мъж, който го пие от около 10 години

# 684
  • София
Точно този бъзак се използва за направа на отвара и сироп  за имуностимулиране.Точната рецепта мисля, че я има в една друга тема.

# 685
Ето къде е истината
"В зелените плодове и семената се съдържа цианогенен гликозид, поради което са отровни, но сокът на зрелите плодове не е отровен."
http://flowersnet.info/a388/%D0%91%D1%8A%D0%B7%D0%B0%D0%BA_(%D1% … D0%B1%D1%8A%D0%B7)

# 686
# 687
  • Пазете Гор
Има един чуден разказ на Чудомир за ползата от плода на бъза. Забравил съм заглавието. Та изцелява се героят на разказа от язва чрез виното си, което било от джибри и бъзови срънца. Допуска, че може лечебният ефект да е от точилката, с която разбърквал... Laughing. А заглавието, ако някой се сети, да го каже, приятно е да четем Чудомир.

Пикираният ми доматен разсад не върви блестящо. Семеделите засъхнаха, и всички растения са някак ...невесели. Къде сбърках?

Джодженът ми е около педя вече. В градината ми има три вида джоджен - с разни аромати, по-точно нюанси и форма на листата. Един за фасул, друг за агнешко, трети - за лозови сарми.

анн, ти си градинар 1 степен. Картофи като бомби, браво!
Браво и на Ana.Ivanova, толкова ранни зеленчуци в Балкана ще изкара! По повод краставиците, да споделя, че корнишоните ми Левина от всяка дръжка правеха винаги точно по две краставички. Пъпчиви, хрупкави, приказни.

# 688
Куркума, съчувствам ти за доматките.
Виж тук дали няма да ти е от полза нещо.
http://www.youtube.com/watch?v=h0dWudcsjY8

# 689
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Има един чуден разказ на Чудомир ...приятно е да четем Чудомир.

...

"Специалитет против язва" Wink

а това дъжделиво и ветровито време е само за Лъжлив Съби и Кака Сийка  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт