(Био) зеленчукова градина 7

• 92 514
  • 753
  •   1
Отговори
# 660
Доколкото знам, мангото е вечнозелено дърво.
И доколкото съм сведуща по въпроса достига до 25-40 метрови висини.
Вълчо, как ще се прибира това чудо в стая един ден?
 Thinking

Оприличавам го на слива-мутант.
  Mr. Green

# 661
  • Русе
Ден за целина е днешният.  Simple Smile

Преди три години с изненада открих една нива, в Тракия, около 50 декара с целина. Отдалече ми приличаше на незасята угар, докато не нагазих открая и не замириса на хубаво.

Капризна е за дълбочината на засаждане от разсад. Ако е дълбоко  - не се развива, и често я изяждат разни вредители. Ако е плитко - не прави глава, а "поляга" с дребна шума, рехава. Баба ми я загърляше през август. Садеше на висока леха. Не се тори през вегетацията.

анн, в деня на засаждането полей обилно саксийката, нека стане кал. Дори извади още от предната вечер, и транспортирай във влажен вестник (17 км - Басарбово, Николово, Пиргово?). Така ще можеш да избереш най-жизнените растения. Използвай садило, притискай добре в почвата. Полей обилно.

За направа на садило препоръчвам дрян.
Много правилно си се ориентирал и направо си познал.

# 662
Не можеш да си представиш как сме се пристрастили към яденето на манго у дома. Пък си имаме един празен апартамент с южен хол, на в него ако го режа като праскова, сигурно ще роди, преди да е станало прекалено тясно. Плодовете се огромни, малко по твърди от праскова и по-сладки, миризмата му, особено до дръжката е много силна, не мога да определя на какво точно - средно между моркови и боя за обувки.  
http://flowersnet.info/forum/viewtopic.php?f=26&t=609

# 663
  • Пазете Гор
Ходил съм и в трите селища, анн  Simple Smile. Имам снимки и вероятно ще позная почвата.

Днеска например скиторих из район, където има почви смолници и рендзини. Цял ден ръмя дъжд, където бях, а пък бях и с лоши гуми. А у нас нямаше и капка. Много сеялки бяха излезли, може би почват царевицата, слънчогледа. Рапицата и пшеницата дръпнали - почти до коляно. Праскови, кайсии, сливи, череши - цвят.

По красота определям плодния цвят така: бадем, дюля, ябълка, вишня.

Морковите и празът поникнали. Цвеклото - и то.

# 664
Здравейте момичета,
Искам да попитам, може ли да засея пресни картофи? Дали ще станат? Защото нямам стари картофи за сеене, а пресните картофи които продават са по-дребни и излизат доста по-евтино от старите. newsm78

# 665
Не, не са достатъчно узрели. Някои зеленчуци имат кълняемост и зелени, например грахчетата и семките от зелен домат, но не и картофите. В Разград имаще дребни Смолянски за семе в чували по 5 и 10 кг., по лев килото.

# 666
  • Пазете Гор
Картофите сега са пресни, но е по-правилно да ги наричаме ранни. Извадените през октомври картофи също са пресни известно време.

Ти какви картофи искаш да имаш: ранни, средно ранни или късни?

Намери си семе според желанието. Не е късно да засееш по-късните сортове. Няма начин по пазарите, или твои познати да нямат една торба прорасли картофи. Това е също семе. От късните.

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 23:50 от Куркума

# 667
Едрите стари картофи също могат да се засадят, може и да се нарежат по на три четири парчета и така да се засеят, но на всяко парче трябва да имо поне по едно оченце - това е вдлъбнатинката, от която ще тръгне кълн.

# 668
Вълчо, Къркума благодаря ви за отговорите!
Проблемът е, че не съм в Б-я, а съседите сеят райграс  Mr. Green. Търсих в магазините за семена картофи за сеене, но не успях да намеря. В магазина има стари картофи-доста едри и дребни, но изглеждат пресни или ранни не знам как е по-правилно да се нарекат т.е скоро извадени светли на цвят.
Вълчо ти сигурен ли си, че ще поникнат ако ги разрежа? Правил ли си така?

# 669
Да, rusalka_vn, когато е малко посадъчният материал, така се прави. Разрязаното място се посипва с пепел. Вижала съм саморасли картофи извън браздите, от съвсем мънички, колкото зърна картофчета, изостанали при ваденето, та дори и от обелки могат да изкарат.

# 670
  • София

Привет и от мен  Hug

Едрите стари картофи също могат да се засадят, може и да се нарежат по на три четири парчета и така да се засеят, но на всяко парче трябва да имо поне по едно оченце - това е вдлъбнатинката, от която ще тръгне кълн.

Аз имам няколко такива /забравени в найлонов плик/ - четох някъде, че трябва да се нарежат със скалпел или много остър/тънък нож и да се оставят парчетата да завяхнат добре /без да мухлясат/.  Ще садя само за проба - 10-тина едри картофа са, нарязани на 4, с по 3-4 кълна на всяко парче. Помня, че клубенът /така ли се казваше?/ не трябва да е дребен, за да може да изхрани добре кълновете...

И друго да попитам - Мога ли да посадя краставици "Гергана" директно от семенца? Ако "Да" - трябва ли ги кисна ли предварително и по колко да слагам? На опаковката пише "директен сорт; отглежда се на земята или на конструкция; 2 гр. = 70/80 семена, кълняемост 97%".
На мен 10-15 корена, да се хванат, ми стигат...

ПП. Градинката ми ще е изцяло експериментална. Не очаквам много, да не кажа почти нищо /понеже няма да използвам пестициди и изкуствени торове/ За жалост, от 500 м2 двор, само 100-150 кв. са слънчеви  и се чудя кое по напред Sad
Кажете, има ли нещо дето да вирее добре с по-малко слънце /като часове/ и изцяло на сянка? От саморясляците си имам там коприва, здравец, бръшлян, теменужки и някакви гъби.

# 671
И аз тая година за пръв път ще разчитам на краставици от мое семе, взето от Гергана - каквото и да стане, все ще са краставици. И смятам повече никога да не купувам семе за краставици. Никога не съм пръскал с нещо краставиците. Не съм сигурен, но май не понасят ягоди - краставиците живеят, колкото да не умрат, листата им са лимонено жълти. Лятос сях между редовете на ягодите гнезда краставици Гергана - краставици от тях не ядох. Първите краставици гнездата им бяха на около метър от лехата ягоди - няма проблем.
Поливат се вечер, като вземе да се мръква и разхлади, пазя да не намокря листата. Сеят се на вадичка - през 30 см, или на гнезда - по 2-3 корена в гнездо. Ратя ги предварително на мокра и отцедена тоалетна хартия, притиснати с тънък найлон, плътно до тоалетната хартия. Като почнат да се виждат кълнчета, сея покълналите и колкото посея, всички поникват. Сея по 4 в гнездо, по-късно проскубвам да останат две или три.

# 672
  • на брега на Дунава
Ако ще сееш покълнали ,т.е. рътени семена почвата трябва да е влажна и топла.Иначе ще загинат.
Колкото до Басарбово ,Николово и Пиргово -те са по -близо до Русе .На 16-17 кв.са Божичен, Долно Абланово и т.н.
Чела съм ,че след войната в Русия са сели картофи от обелки със запазена пъпка. Белите картофи не винаги са пресни /ранни/.
Вълчо.Гергана не боледуват ли много ?Аз не мога да ги опазя от мана.Всяка година ги местя и все ги хваща.Миналото лято сях латинка и тагетес в тях и резултатът беше добър,но пак се маносаха  по-късно. Не мога да разбера началния момент на заразяване и го пропускам.А много обичаме краставици.Давайте съвети за краставици ,пъпеши и дини!...

# 673
Краставици ей такива: http://agrokick.com/sweet?keyword=краставици&category_id=0, а също и от дългоплодните. Цъфтят предимно с женски цветове, което означава, че на всяко листо правят краставичка. Много крехки, сочни, с нежна кора без бодли. И нямат обиране!
Моите такива са вече разсадени на постоянно място и завити с тунел. Имат си и първи завръзи.

# 674
  • Русе
rusalka_vn, това са картофи които произведох от разрязани картофи.
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19592006.
Не съм ги посипвала с пепел слагах разрязаната страна надолу.

Общи условия

Активация на акаунт