(Био) зеленчукова градина 7

• 92 489
  • 753
  •   1
Отговори
# 690
Винаги съм знаела,че сходните интереси сформират сходни хора  newsm78 или обратното Laughing-и аз при почитателите на Чудомир Joy
Краставиците ги опазвам до определен момент и после за ден се оманяват.По тази причина сея на етапи и горе-долу покривам сезона.Даже тази зима не успяхме да хапнем всички корнишончета.
За сега съм сложила двадесетина Тести грийн на Саката-вече ясно се виждат завръзчета.Все още са в кофички под тунел и като гледам времето ще откарат така поне да следващите почивни дни.
Някой да е чувал Веселчето напоследък?

# 691
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
вили, не само интересите.  Hug и ЕГН-то има значение  Mr. Green ние сме чели Петя Дубарова апокрифно, а Чудомир от мерак, сега са задължителни и съответно мразени  Confused

аз пък имам 10 кофички с джобни пъпеши   Mr. Green а уж имаха ниска кълняемост  Crazy

# 692
Веселчето се подвизава във Фейсбука напоследък, но става от сън с Уровне реки Дуная в сантиметрах
Мога да ти дам линк към профила й на ЛС

# 693
Goody  Hug-има нещо вярно.
Аз имам неприятен спомен с едни италиански пъпеши-според рекламата бяха ярко жълти с оранжеви ивици.Родиха много,наедряха до около килограм,но си стояха заленикави.Почнахме през ден два да опитваме-гадост.И една сутрин ги открихме на цвят като на твоята снимка,а вътре вкиснати.Оказа се,че били сорт,който зреел по време на транспорта,цвета от рекламата бил фалшив,а едрината им била селектирана,за да се продават на бройка Joy
На Севлиевския пазар се търсят едри,жълти и ароматни пъпеши,така че бяхме пълен провал Sick
Благодаря Вълк,писах и на лични,но явно не си е поглеждала пощата Laughing
Нагазила ме е някаква параноя и само си търся познатите и приятелите.Тук при нас в Балкана зимно време сутрин старците оглеждат комините наоколо-ако някой не пуши човека има нужда от помощ.Сигурно ще да е от възрастта ми Mr. Green

# 694
.......Тук при нас в Балкана зимно време сутрин старците оглеждат комините наоколо-ако някой не пуши човека има нужда от помощ.Сигурно ще да е от възрастта ми Mr. Green

Ха, че то и в селата е така, няма разлика в заключението ти Peace.

# 695
Е, хайде сега! Какво ни е на ЕГН-то? Късната младост  Rolling Eyes е чудесна за отглеждане на деца, мъже и градини!
Goody, харесват ми тези пъпеши, на вкус пробвала ли си ги?

# 696
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Е, хайде сега! Какво ни е на ЕГН-то? Късната младост  Rolling Eyes е чудесна за отглеждане на деца, мъже и градини!
Goody, харесват ми тези пъпеши, на вкус пробвала ли си ги?

Joy Joy отъглеждам аз и от двата вида Joy 

според сведенията вкусът на тези пъпешчета е бляк, но пък миришат като за световно.  Mr. Green
семената купих от Америчко Wink сега са покълнали. ще ги видим на лято  Hug а и много искам да видя наистина ли се побират в джоб   Crazy и като ги мушнеш там какво правиш после  Whistling

# 697
  • Русе
vili__66, щом работим градините за възраст няма да говорим.
  Започнахте ли да сеете зеления боб?

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 13:06 от анн

# 698
Анн,ще ми се да слагам боба,но ми се струва,че е рано.За сметка на това миналия ден сложих малко сладка царевица.По принцип за нашия регион трябва да се изчака до към 15.От друга страна кооперациите масово почнаха да сеят пролетници  newsm78,значи не е рано.
Днес ни помете вятър-има изпочупени дървета,летят ламарини.Не се знае какво е станало с тунелите на село Sick

# 699
Вчера, като чоплих из пръстта, бях доста изненадана, като намерих поникнала тиква. Явно температурата се повишава, и ще трябва да правя гнездата и за тях.
Но за фасула мисля, че е рано, доста е чувствителен. Случвало се е да "млечаса" или от студ, или от много дъжд, а може и от двете. 

# 700
  • Русе
vili__66, сладката царевица по колко зърна я сееш и по колко ги оставяш после като поникне? Тази година и аз съм решила да сея.
Ани какво означава "млечаса" и кога ще разсаждаме водния лук?

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 15:08 от анн

# 701
Анн,царевицата я сея като кулиси около фитариите,до пътеките.И гледам да е по-редичко,че иначе ми задушава градината.Ако е само царевица-70 см.ред от ред и 20-25 растение от растение,както обикновената.
Не знам дали знаете,но царевицата и домашните метли предпазват от мушици преносители на болести.Дълги години си мислех,че пипера не боледува от нищо.На село всички сееха зеленчукови градинки извън селото-по 200 квадрата на семейство.И всеки слагаше от всичко.Ставаха страхотни домати,чушки,зеле.А боба нямаше обиране.И всяка баба бодваше по някой стрък царевица и метли.А какви астри и далии цъфтяха около вадите #Crazy.Та там пръскаха само домата със син камък,и картофа против бръмбар.Когато планирахме голямата зеленчукова градина смело се хвърлихме на 3 зка пипер-зер не боледува и като има достатъчно поливки само береш и трупаш парички Mr. Green.Да ама не-пипера има доста болести разнасяни от цикади и мушици.И то фатални.И освен това обича да му е проветриво,но да не го духа вятър и течение.Та търсейки грешките,които направихме първата година разбрах,че е задължително около пипера и между него да има метли и царевица.А от подветрената стана дори два-три реда.
Много пъти съм казвала-да повторя и сега-оглеждайте се наоколо,бабите не правят нищо случайно,дори и да не могат да обяснят защо го правят Laughing

# 702
Доколкото аз знам ... за растителна защита се използва отвара от листа и стръкове на храстовидният бъз (бъзак); плодчетата му се използват когато са хубаво узрели, като зелените се отстраняват и максимално бързо от студеният сироп се прецеждат, заради този цианид.

Днес си говорих с една мацка .... и тя ми разказа за "Пилешки трактор"  Joy
Подвижна клетка (кокошкарник) от някаква лека конструкция с нещо като сандъче вътре , за да се прибират вечерно време да спят.... поставя се заедно с кокошките, над мястото, което ще се сее. Животинките изяждат буренът, разрохкват и наторяват мястото; след около месец се премества; като се обере продукцията (напримр салатки кокошките се връщат пак на същото място и те унищожават това което ни пречи)..... Дано да съм успяла достатъчно ясно да го обясня, защото много ми хареса като идея , но нямам къде да го приложа

Скед около месец чудене ми поникна белият патладжан с лилав отенък Simple Smile

# 703
Ей,Теди  Hug ако вземеш да се почесваш да знаеш,че съм поставила задача на благоверния да ми направи подвижен кокошарник Laughing.

# 704
vili__66, сладката царевица по колко зърна я сееш и по колко ги оставяш после като поникне? Тази година и аз съм решила да сея.
Ани какво означава "млечаса" и кога ще разсаждаме водния лук?
Да млечаса е това, кооето по нашия край наричан да стане на клочки. А клочките всъщност са квачки. Ако не ти трябва квачка - не те пита - седи на яйцата, никаква работа не свършва, не снася яйца, а и трябва да събираш яйцата по пет пъти на ден. Бобът нещо тръгва да се разваля и загубва кълняемост - послие и да се стопли, файда няма - пресяваш, където не е поникнало и си мърдаш устата. Купих си тесличка с дълга дръжка, отзад с две рогчета, досега нямах. А дано ми хареса да чопля дребосъци - чесън, лук, цветя, ама надали. Обувките ми са от 42 номер нагоре, в редовете на лука и чесъна на всеки 4 оставям един празен, където да стъпвам. Досего само засаждах  лук и чесън, после само скубех трева, това лято ще копая и разрохквам. Кайсиите цъфтят, а днес бе нулев ден за опрашване, духа студен вятър и пчелички няма.

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 16:45 от Вълкът с дълъг ник

Общи условия

Активация на акаунт