ВЪПРОСИ към хомеопати - 12

• 40 601
  • 744
  •   1
Отговори
# 150

Няма нужда да потенцирате гранулите. Но ако лекарството ви е на гранули и се налага чест прием, тоест необходимо е да има динамизация преди всеки прием - тогава поставяме гранулата в чаша с вода и енергично разбъркваме с лъжичка преди прием - това динамизира.

Гранулите, изписани на детето ми ги разтварям в малко вода, за да ги пие.Това значи ли че е налице това динамизиране?

И още искам да знам какво мислите за on-line курсовете по хомеопатия за майки?

# 151
Аз посещавам курса за майки,но и се включвам в онлайн курса.Много полезно е за мен!

# 152
Nial,благодаря за разяснението  bouquet
написах унгвент, защото не знам как се наричат мехлемчетата.Да, взех го от Чаталджа  по препоръка на хомеопата, но мислих, че е хомеопатично  newsm78

А отностно гранулите ме "хвърли в размисъл"....значи ли, че течните субстанции са по-добри от гранулите?Като ефект?  винаги съм се чудила защо хомеопата ни ги предпочита

# 153
Славена, ако разбъркаш енергично преди да дадеш разтворената гранулка - тогава имаме динамизиране. Ако ли не - няма. Но друг е въпросът доколко е уместно да се прави, т.е. питай си хомеопата, защото доколкото разбирам - при динамизирането качваме леко потенцията, което може да не се окаже правилно (виж пак какво е написал Ниал по-долу - че ако се налага чест прием - тогава е нужно, защото иначе са в еднаква потенция, което пък не отговаря на откритото и описано от Ханеман).
В тази връзка да питам - като разтворим гранулка в 50 мл. вода, променяме ли й "сухата" потенция поне малко? И ако не динамизираме разтворената гранулка - пак ли всеки път се приема една и съща потенция?

Како Сиси, предполагам, че това не значи, че течните са по-ефективни. Просто са по-удобни за динамизация  Thinking.

Имам едно розе при мен и отдавна му се чудя да му видя сметката. На етикета пише 13,5% алкохол - означава ли че розето е хомеопатично ?  Grinning

Хич не му се чуди повече  Mr. Green

# 154
  • София - Варна - Бургас
Nial,благодаря за разяснението  bouquet
написах унгвент, защото не знам как се наричат мехлемчетата.Да, взех го от Чаталджа  по препоръка на хомеопата, но мислих, че е хомеопатично  newsm78

А отностно гранулите ме "хвърли в размисъл"....значи ли, че течните субстанции са по-добри от гранулите?Като ефект?  винаги съм се чудила защо хомеопата ни ги предпочита

Затова е полезно да се попрочита от: Информативно за Хомеопатията

# 155

Гранулите, изписани на детето ми ги разтварям в малко вода, за да ги пие.Това значи ли че е налице това динамизиране?

Не е достатъчно да са разтворени. Разтворът трябва да бъде енергично разбъркван всеки път преди да се даде ХЛ.

# 156

А отностно гранулите ме "хвърли в размисъл"....значи ли, че течните субстанции са по-добри от гранулите?Като ефект?  винаги съм се чудила защо хомеопата ни ги предпочита

Течните НЕ са по добри от гранулите, нито гранулите са по-добри от течните.
Гранулите са "заготовки". Гранули от млечна захар са пулверизирани с разтвор на конкретното хомеоаптично лекарство и така те стават негов носител. Ето защо гранулите не се пипат с голи ръце, за да не се отнеме този повърхностен слой. Тъй като ХЛ е фил филм по повърхността на гранулите, то няма как да претърпи последващи динамизации - винаги си остава в потенцията в която е. Това е удобно за транспортиране и е много малко податливо на външни влияния, като лъчения. Твърдите форми са подходящи да се давват в еднократно, но ако се наложи да се повтори, няма как да се повтори същата форма. Нужно е да има промяна в степента на динамизация. Това не може да се случи с твърдите форми, а няма логика да се даде следващата степен на гранули. Ако първият прием е бил в потенция 30, при повторение, за да спазим предписанието на Ханеман (да не повтаряме в една и съща потенция, защото така ще пердизвикаме доказване ) трябва да дадем 200. Но това е лишено от разумна логика. "Скокът" между 30 и 200 е твърде голям.

Когато разтворим гранула във вода - вече имаме течна форма. И с всяка следваща сукусия, ние динамизираме допълнително. Ако първият прием е бил в потенция 30, след динамизация...условно следващия прием ще е в 30,0000000001, след поредна динамизация следващия прием ще е в 30,0000005....има леко изменение, което е достатъчно за да продължи да стимулира ЖС. Разбира се по този начин никога не можем да стигнем до 200, но не това е целта. Целта е паралелно с изменението на ЖС в хода на лечението, ние да изменяме нарастващо стимулите към нея.

С две думи твърдите  форми са по подходящи за транспортиране и хомеопатът ги използва като заготовки за своите лекарства, но лечението трябва да бъде ЗАДЪЛЖИТЕЛНО САМО с течни форми - които разбира се може и сами да си приготвите от твърда форма, като разтворите гранула в количество вода.

# 157
В тази връзка да питам - като разтворим гранулка в 50 мл. вода, променяме ли й "сухата" потенция поне малко? И ако не динамизираме разтворената гранулка - пак ли всеки път се приема една и съща потенция?

Ако само налеем вода в чашата и пуснем една гранули и НЕ разбъркваме....откъде ще дойде кинетичната енергия (на движението), която да повиши динамизацията ?!

По просто казано - ако само налеем вода в чашата и сложим гранула и даваме БЕЗ да разбъркване - това е все едно да даваме гранули - няма промяна в динамизацията, а това е в разрез с принципите на хомеопатията.

Не бива да се дава последователно ХЛ в една и съща непроменен потенция!

Не бива да се дава последователно ХЛ в твърда форма (гранули)

Не бива да се дават едновременно няколко ХЛ

# 158

Предполагам, че когато ХЛ е в течна форма (в шишенце) при всяко капване в устата така или иначе се пуличава раздрусване на шишенцето и това е напъло достатъчно. Нали така?! Не е нужно да се бие в дланта на ръката преди всеки прием, примерно...?!

# 159
И след разтварянето на гранулката - след всяко отпиване, досипвам малко водичка (минерална, изворна или преварена изстинала). Преди следващия прием: силно удрям бурканчето в дланта 20 пъти, отпива и доливам пак малко и т.н.

Правилно ли е?

А аз препочитах твърдите форма, защото стоят по-дълго под езика - докато се разтворят. Течните, колкото и да ги моля моите да държат в устата без да гълтат,особеноако и носът е запушен, не издържат повече от 5 сек. А с твърдите - като си я сложи под езика, изкарва и по 10 мин.

Кое е по-правилно. Аз съм правила и двете.
Не знаех, че не трябва дс е повтаря една и съща потенция  ooooh!

# 160
Предполагам, че когато ХЛ е в течна форма (в шишенце) при всяко капване в устата така или иначе се пуличава раздрусване на шишенцето и това е напъло достатъчно. Нали така?! Не е нужно да се бие в дланта на ръката преди всеки прием, примерно...?!

Неправилно предположение. Нужно е да се сукусира (удари в длан или твърд но еластичен предмет) поне 3-5 пъти, ако хомеопатът не е препоръчал друго.
Някой хора с висока чувствителност и възприемчивост на ЖС, дори една сукусия им идва "силна" и там се действа по друг начин.

# 161
  • Пловдив
На нас ни беше казано "няколко" пъти...преди всеки прием!

А аз препочитах твърдите форма, защото стоят по-дълго под езика - докато се разтворят. Течните, колкото и да ги моля моите да държат в устата без да гълтат,особеноако и носът е запушен, не издържат повече от 5 сек. А с твърдите - като си я сложи под езика, изкарва и по 10 мин.

Ей това не го разбрах...защо ще трябва да не поглъщаш капките??? Rolling Eyes При гранулка ОК,трябва време да се разтвори,но за течните ХЛ...

# 162
И след разтварянето на гранулката - след всяко отпиване, досипвам малко водичка(минерална, изворна или преварена изстинала). Преди следващия прием: силно удрям бурканчето в дланта 20 пъти, отпива и доливам пак малко и т.н. И това е вариант да се повиши степента на динамизация

А аз препочитах твърдите форма, защото стоят по-дълго под езика - докато се разтворят. Това са лишени от хомеопатична логика разсъждения. Колко траят няма никакво значение. Би имало значение, ако става дума за алопатичен препарат. 165 пъти обясних, че ако дадете гранула тя ще е в някаква конкретна потенция, например 30; ако повторите и дадете след време отново същото ХЛ, то ще бъде в съшщата потенция - тоест няма да има промяна в динамизацията и следователно ЖС няма да бъде прогресивно стимулирана с променящ се стимул.
Течните, колкото и да ги моля моите да държат в устата без да гълтат,особеноако и носът е запушен, не издържат повече от 5 сек.  А вие колко искате да стоят под езика 5 часа ? Това е лишено от хомеопатична логика. Цялата устна лигавица е богато инервирана, тхранопровода също е богато инервиран. Щом ХЛ докосне лигавица - то започава да действа. Ние спазваме интервал от време след приема на ХЛ в който не се храним, не пием и не пушим, за да не подаваме други стимули. Изчакваме 10-15 минути. А с твърдите - като си я сложи под езика, изкарва и по 10 мин.

Кое е по-правилно. Аз съм правила и двете.
Не знаех, че не трябва дс е повтаря една и съща потенция. То не е ваша работа да знаете, а работа на лекуващия ви хомеопат да ви информира. Ако сте практикували самолечение без да сте запознати с принципите на хомеопатията - отговорността е ваша. ooooh!

Успешното възстановяване на здравето чрез хомеопатичния метод зависи от правилното прилагане на принципите на хомеопатичния метод, а не  от субективните ни лични предпочитания. При неспазване на принципите или няма резултат, или в по-лошия вариант се вреди.

Последна редакция: вт, 22 фев 2011, 15:04 от Nial

# 163
  • Добрич

Това означава ли, че нищо не правя с бебето, изписано му е през 6 дни да приема ХЛ в потенция 30, 6 пъти трябва да го пие и после сме на проследяване  Thinking
Също така се чудя въобще дали приемът е реален тъй като на едно бебе не можеш да обясниш, че трябва да си повдигне езика, за да излея няколко капки от лекарството, после пък си лапа ръцете или някоя играчка. Дайте идеи как се дава л-во на бебе. Аз сипвам изворна вода около 30-40 мл. в чаша слагам гранулката разбърквам енергично и слагам около 1 кафяна лъжичка доколкото мога под езика, ако не успея да я изсипя под езика давам още една  newsm78

# 164

Това означава ли, че нищо не правя с бебето, изписано му е през 6 дни да приема ХЛ в потенция 30, 6 пъти трябва да го пие и после сме на проследяване  Thinking
Означава, че ако лекарството е в твърда форма (гранули) и е препоръчано в продължение на 6 дни да се взема на гранули, то вашият хомеопат или не е чел или е забравил какво пише в Органон. Аз лично бих стоял далеч от такъв човек, нито бих му позволил да лекува мен и близките ми. Също така се чудя въобще дали приемът е реален тъй като на едно бебе не можеш да обясниш, че трябва да си повдигне езика, за да излея няколко капки от лекарството, после пък си лапа ръцете или някоя играчка. Лигавицата в устата е богато инервирана, не е нужно да се повдига езика. Дайте идеи как се дава л-во на бебе. Аз сипвам изворна вода около 30-40 мл. в чаша слагам гранулката разбърквам енергично и слагам около 1 кафяна лъжичка доколкото мога под езика, ако не успея да я изсипя под езика давам още една  newsm78 Браво, изкъпете го в лекарство. Това не е нужно. Една лъжичка е предостатъчна, няма значение че не е под езика.

Аз оставам с дълбокото впечатление, че не се чете това което се пише. Ако лекарството е в течна форма няма проблем да го дадете 6 пъти.

Общи условия

Активация на акаунт