ВЪПРОСИ към хомеопати - 12

• 40 552
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
И последно, с риск да ми се скара някой  Simple Smile - излиза, че е по-малко опасно да се даде примерно АБ отколкото да се лекува с хомеопатия по неправилен начин?

И аз май така си мисля. Стига да е инцидентно даването на АБ...  newsm78

# 211
Nial,това ли е основното издание на Органона или има и друго преди него?
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=31002

Преди това издание, на български два пъти е издаван Органон, но това е като че ли най-добре преведено. Защото....в хомеоаптията проблеми много има, един от тях е в превода - допускат се много неточности. Най-добре е да се чете в оригинал, за който владее немски  Grinning  

# 212
И последно, с риск да ми се скара някой  Simple Smile - излиза, че е по-малко опасно да се даде примерно АБ отколкото да се лекува с хомеопатия по неправилен начин?

И аз май така си мисля. Стига да е инцидентно даването на АБ...  newsm78

Това сега не означава да натъпчем децата си с АБ.  Grinning Просто бъдете внимателни при избора си на хомеопат. С добър хомеопат (кой е добър? онзи който спазва принципите - това е гаранция за успешно провеждане на лечението) няма да ви се налага да стигате до АБ  Grinning

# 213
  • София - Варна - Бургас
Цитат
...излиза, че е по-малко опасно да се даде примерно АБ отколкото да се лекува с хомеопатия по неправилен начин? ...

Не е точно така, не бива да се демонизира Хомеопатията, но разбира се, че не трябва да се самолекуваме (освен при първа помощ)  http://www.biomedica-consult.com/help.html

И да се информираме тук:

Информативно за Хомеопатията

# 214
Nial, много благодаря отново!

Аз наскоро намерих ето това
http://www.homeopathybg.org/members/haneman/Index.html
Честно казано малко съм прочела, защото ми идва трудно за разбиране и чета по малко и 1 абзац го прочитам по няколко пъти за да го разбера. Все още съм на първата страница дори.  Embarassed
А книгата и аз я набелязах и ще ми е интересно да разбера дали е същото, тъй като не видях в описанието кой я е превеждал...  newsm78
Ако е добра имам желание да си я купя, защото ще ми е по-лесно за четене.

Книгата е пак Органон в превод на Иван Енев.

# 215
  • София
Цитат
...излиза, че е по-малко опасно да се даде примерно АБ отколкото да се лекува с хомеопатия по неправилен начин? ...

Не е точно така, не бива да се демонизира Хомеопатията, но разбира се, че не трябва да се самолекуваме (освен при първа помощ)  http://www.biomedica-consult.com/help.html

И да се информираме тук:

Информативно за Хомеопатията
Това го прочетох преди да реша да се лекуваме така  Simple Smile , както и тогавашната тема с Въпроси към хомеопати. Истината е, и че откакто сме при настоящата не се е налагало да пие АБ синът ми. Затова съм и доволна, освен, че помогна буквално за минути за негов проблем, който много д-ри и други хомеопати не можаха. Така ме спечели съвсем за себе си и за хомеопатията по принцип.  Въпросът е в дългосрочен план дали не правя лошо на детето  Rolling Eyes И за АМЕЛа моля за отговор - правите ли вие така?  Embarassed И редно ли е?

# 216
Щом има картина на Аmel, значи се предписва Аmel. Характерно е повече за хомеопат, който практикува според 4-та редакция на Органон, която Ханеман издава през 1829г. Разбира се след това той продължава да практикува, мисълта му търпи развитие и еволюция и през 1833г. той издава 5-та редакция на Органон.

Ханеман умира 1843г. и след смъртта му, едва през 1921г. е публикувана 6-та редакция на Органон. Ръкописът е бил в жена му Мелани, която в последните години от живота му е практикувала заедно с него като хомеопат.

Заради тази дупка от 88 години, поколение хомеопати са обучавани по 4та или 5та редакция на Органон, за това има известна разлика в начините на предписание. Хомеопатите обучавани по 4 или 5 Органон, са преподавали на другите по 4 и 5 и така до наши дни.

Факт е обаче, че мисълта на Ханеман еволюира. Това което е стояло пред него, като нерешен проблем в Органон 4, след 4 години в Органон 5 е решено и мотивирано.

Лично аз смятам, че добрият хомеопат трябва да познава и трите издания, за да познават еволюцията на мисълта на Ханеман и да могат във всяка една ситуация да подходят адекватно.

Еволюцията на мисълта на Ханеман в Органон е такава на кратко (отбелязвам само различията, които имат отношение към въпроса, иначе между редакциите на Органон има и други разлики ):

Органон 4 - основната идея е била "даваш и чакаш" , т.е предписава се конституционално лекарство в една доза и се наблюдава. Не се дава нова доза, докато лекарството предизвиква динамика . При нужда се подържа с Amel.

Органон 5 - Ханеман открива как да ускори възстановяването на здравето, като разрешава да се повтарят дозите по често, защото е въвел течните форми.

Органон 6 - Ханеман представя своят нов метод като главно използва потенции от LM скалата. В неговата парижка книга със случаи на пациенти виждаме, че в последните години от живота си, той е работил с тази скала, която му е позволявала да сведе до минимум хомеопатичните кризи на пациентите и да реализира това, което е написал във

2ри параграф на Органон:

Най-големият идеал на лечението е бързото, меко и трайно възстановяване на здравето, или отстраняването и унищожаването на болестта във всичките й проявления по най-краткия, най-сигурен и най-безвреден начин, върху ясно разбираеми принципи.

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 11:49 от Nial

# 217
Цитат
...едно лекарствено средство, дори да е хомеопатично подходящо за болестния случай, причинява вреда при всяка прекалено голяма доза, а при силни дози то нанася толкова по-голяма вреда, колкото по-голяма е неговата хомеопатичност и колкото по-висока е подбраната потенция, и вредата е много по-голяма, отколкото от една също толкова голяма доза медикамент, който не е хомеопатичен и няма никакво отношение към болестното състояние (алопатичен).
Прекалено големите дози от точно подбраното хомеопатично лекарство и особено често повтаряните, донасят като правило много неприятности...

А какво по-точно се разбира под прекалено голяма доза  и особено често повтаряне? Ако е предписано ХЛ в потенция СМ, което да се взема веднъж в седмицата или веднъж през седмица в продължение на месец (т.е. 4 пъти общо), това в каква доза е и с каква честота на прием е?

# 218
Прекалено голяма доза означава ХЛ дадено в потенция, несъобразена с характеристиките на жизнената сила. Твърде често, означава по често отколкото е нужно.

На въпросът може да се отговори само ако сме запознати със случая и с характеристиките на вашата жизнена сила - чувствителност, възприемчивост, реактивност.

В един конкретен случай CM веднъж в седмицата е твърде голяма потенция, а в друг случай може да се наложи СМ всеки ден, или по няколко пъти на ден.

В хомеопатията случаите се разглеждат в светлината на тяхната конкретика. Никой не може да ви даде отговор на въпроса, докато не се запознае с конкретния случай.

# 219
Хомеопатия = индивидуализация в  предписанието. Няма ли индивидуален подход към всеки конкретен случай - няма хомеопатия.

Думата "индивидуален" какво ни говори?  Grinning Не се заяждам, само насочвам в друга посока за размисъл...

На въпроси, които засягат индивидуалността на човек, няма как да се отговори във форум.

# 220
Само искам да ви кажа,че от дне сме с хрипове и педиатър ни изписа АБ. Тоя гранули дето ги изписа хомеопатката не ни помогнаха мисля.Вие тук ми казахте,че не е класически хомеопат щом изписва по няколко лекарства. Александър ми даде номера на хомеопат и тия дни ще се видя с него за мой проблем.Но за детето сега не ми се рискува тепърва да правим ново интервю, да пием гранули и да чакаме да подействат.Много е малък и се страхувам.Факт е,че си научих урока по трудния начин и повече при тая хомеопатка няма да го водя.Сега ще си изпием АБ и дано помогне.
Искам да попитам може л ислед като изпием лекарствата и вече ни мине да го заведа при хомеопат един вид да му изпише нещо, което да закрепи имунната му система? Оказва се като си направя равносметка,че пред 2 месеца е пил АБ.Всеки месец понастива и ако на единия месец го позакрепя,  то на следващия сме с АБ.
И моял ви  не ми казвайте "аз нали ти казах,че така ще стане с тия гранули", защото знам,че ме предупредихте и без това м ие достатъчно гадно.Просто реших да й се доверя на преценката, нали все пак е лекар.... ooooh! Tired Tired

# 221
И какво като е лекар? Гинеколог може ли да прави това което прави денталния лекар, при все че и двамата са лекари? Хомеопатията е нещо съвсем различно от това което лекарите учат в университетите. Повече от тях (понеже е модерно) изкарват експресни курсове към фирма Боарон и се наричат хомеопати....

Хубаво е, че все пак сте си научили урока. Не забравяйте, че "совите не са това което са" и не е нужно да виждате нападение към вас, всеки пък когато някой от позицията на повече знание и опит ви каже нещо.

Иначе няма никакъв проблем да заведете детето си при хомеопат и да му "закрепи" всичко, след като свършите АБ. Но преди да избирате хомеопат - информирайте се за това какво е хомеопатията и какво прави. В предишните страници се изписа доста, даже заприличахме на латерна  Grinning

# 222
  • Пловдив
Само искам да ви кажа,че от дне сме с хрипове и педиатър ни изписа АБ. Тоя гранули дето ги изписа хомеопатката не ни помогнаха мисля.Вие тук ми казахте,че не е класически хомеопат щом изписва по няколко лекарства. Александър ми даде номера на хомеопат и тия дни ще се видя с него за мой проблем.Но за детето сега не ми се рискува тепърва да правим ново интервю, да пием гранули и да чакаме да подействат.Много е малък и се страхувам.Факт е,че си научих урока по трудния начин и повече при тая хомеопатка няма да го водя.Сега ще си изпием АБ и дано помогне.
Искам да попитам може л ислед като изпием лекарствата и вече ни мине да го заведа при хомеопат един вид да му изпише нещо, което да закрепи имунната му система? Оказва се като си направя равносметка,че пред 2 месеца е пил АБ.Всеки месец понастива и ако на единия месец го позакрепя,  то на следващия сме с АБ.
И моял ви  не ми казвайте "аз нали ти казах,че така ще стане с тия гранули", защото знам,че ме предупредихте и без това м ие достатъчно гадно.Просто реших да й се доверя на преценката, нали все пак е лекар.... ooooh! Tired Tired

Не,че се заяждам... Peace но ако беше прочела предните 2 стр. и тази дори,нямаше да питаш за "нещо за укрепване на имунната с-ма"!Той ще разгледа детето като едно цяло,няма да "закрепи" само имунитета му.
Изпийте си АБ/макар,че и сега да го заведеш при читав хомеопат ще ти помогне/ и тогава го заведи на интервю.

# 223
Ок, разбирам, значи пак всичко опира до конкретния човек. След толкова четене във форума, трябваше да съм наясно, че можеш да ми отговориш само на първия въпрос Simple Smile

# 224
В хомеопатията винаги и всичко опира до конкретния човек.

Другият път всичко ще е ясно  Wink Peace

Общи условия

Активация на акаунт