Препарати за съдомиялна - 3 част

• 80 436
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • София
И аз не мога да разбера за чашите, но има явно значение и времето на ползване. Едни чаши напоследък ми побеляват, преди не.
Не съм сменявала препаратите.

# 601
Последно за днес.
Въпросът на Рита - за тензидите. Правилно си го написала. Повечето хора им казват тенсиди. А най-правилно е ПАВ. Повърхностно активни вещества. Съвременните почистващи средства не могат без тях. Почти всеки препарат има ПАВ. Не са изключени и еко-препаратите. Има ги дори и био-препаратите за които питаше преди - Ековер и Сонет. Добавят се дори и в препаратите с екстракт от ядките, за да "подсилят" осапунването.
ПАВ са два вида йоногенни и нейоногенни. Йоногенните се делят на анионни, катионни и амфотерни. Почти винаги са с органичен произход. В еко и био препаратите предимно са захариди, извлечени от растителни бази.

Функцията на ПАВ е да "подпомагат" миещия или дезинфекционния ефект на другите съставки. Без тях действието ще е на ниво ядки. Който е пробвал-знае.

За природата: -Няма разграничение кое от видовете ПАВ е щадящо или не. В комбинация с конкретни инградиенти например, могат да са не само нещадящи, ами и опасни. Казваш не особено щадяща съставка. Всички ПАВ са такива, защото пречат за разградимостта на препарата в природата. Това се отнася за всеки продукт, който ги съдържа-стабдартен, еко, био.
Най-често препаратите имат по един или два от видовете ПАВ и се обозначават на етикета с процентни си величини. Може да се опише точното наименование на веществото, но не е задължително.
Но защо се задълбах пак Laughing
Рита,
ако се нуждаеш от истински професионален отговор за нейоногенните ПАВ, потърси Гес в темите за перилните. Тя е нашия химик-експерт там.

# 602
Моля някоя дама от Стара Загора да ми каже мога ли да намеря Грюн Грин в града и къде.
В ПИКАДИЛИ ги  има!

# 603
Имам един въпрос за миенето на тефлонови съдове в миялна. Могат ли да се мият или не? Повечно тифлонови тигани имат от долната страна кръг непокрит с тефлон алуминий. Заблязала съм, че след като извадя съда от миялната точно този кръг алуминий е сиво-черен и го забърсвам със салфетка. Ползвам Финиш. Притеснявам се, че този слой реагирал алуминий се  полепва по останалите чинии. Дали е от препарата, дали трябва да го изваждам веднага след като свърши миялната или просто не трябва да се мие в миялната? Не си спромням, но мисля че на етикета на тигана пишеше че става за миялна.

# 604
  • Пловдив
Имам един въпрос за миенето на тефлонови съдове в миялна. Могат ли да се мият или не? Повечно тифлонови тигани имат от долната страна кръг непокрит с тефлон алуминий. Заблязала съм, че след като извадя съда от миялната точно този кръг алуминий е сиво-черен и го забърсвам със салфетка. Ползвам Финиш. Притеснявам се, че този слой реагирал алуминий се  полепва по останалите чинии. Дали е от препарата, дали трябва да го изваждам веднага след като свърши миялната или просто не трябва да се мие в миялната? Не си спромням, но мисля че на етикета на тигана пишеше че става за миялна.
на моя си пишеше, че става-отдолу не го гледам често за да не се дразня, понеже със сигурност не изглежда както в магазина Simple Smile

# 605
Имам един въпрос за миенето на тефлонови съдове в миялна. Могат ли да се мият или не? Повечно тифлонови тигани имат от долната страна кръг непокрит с тефлон алуминий. Заблязала съм, че след като извадя съда от миялната точно този кръг алуминий е сиво-черен и го забърсвам със салфетка. Ползвам Финиш. Притеснявам се, че този слой реагирал алуминий се  полепва по останалите чинии. Дали е от препарата, дали трябва да го изваждам веднага след като свърши миялната или просто не трябва да се мие в миялната? Не си спромням, но мисля че на етикета на тигана пишеше че става за миялна.
смятам, че препаратът реагира с алуминия. Кубинките кафеварки така покафеняват. Но и да го смениш с друга марка препарат пак ще е така. Дори да го извадиш като свърши миенето все пак ще е имало реакция. По-добре не го мий в миялната, ако се притесняваш за остатъци по съдовете. Алуминият не е безопасен Peace

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 10:15 от енито

# 606
  • Пловдив
то като цяло  и тефлоновите съдове изобщооо за готвене дори са вредни Simple Smile)......... ххиих , според мен да се готви в тях е по-вредно от колкото да се "мият заедно с другите съдове" ... , но незнам дали съм права /само мое мнение/

# 607
  • София, Младост 2
Аз си ги мия тефлоните в миялната - моите са Тефал-ски, нищо не съм забелязала да им става (но аз ползвам само гел и течни препарати и в момента съм с някакъв био, който и без друго почти не мие).

Обаче съдовете ми с керамичните покрития (делимано) не ги мия в нея, защото на тях изрично си пише, че макар че може да се мият, в един момент започва да им се губи незалепващото свойство. Поне се мият лесно обаче, точно като на рекламите Laughing

# 608
  • Добрич
Някой може ли да ми каже защо се образува дъга върху приборите и капака на съдомиялната изглежда така веднага след приключване на програмата?

# 609
Някой може ли да ми каже защо се образува дъга върху приборите и капака на съдомиялната изглежда така веднага след приключване на програмата?

при мен не се е случвало, но четох в един немски форум за бяла техника как се е получавало при една дама от реакция на метален прибор и таблетки и сол от собствена марка на някоя от веригите. Но коя беше марката не помня. Тук евентуално биха били тези на Пени и Лидл. Ти какви препарати ползваш и слагаш ли нещо различно като прибор напоследък?

# 610
  • Добрич
Ползвам на ДМ таблетки. Доскоро нямах проблем с тях,всичко си беше чисто. Но последния път като си купих явно е била друга партида ли,незнам ножовете и вилиците все с дъга излизат,вероятно в тях е проблема. Не съм пускала нищо по-различно за миене.

Това днес наобяд се получи,беше фрапантно. Изтичах и взех таблетки на сомат и я пуснах празна-почти се поизчисти това от снимката.

# 611
сигурно значи е от тях. Те всъщност са собствена марка. Пробвай и с прибори или със Сомат, или с Финиш. Ако го няма проблема, ще стане ясно. Но изглеждаше много зле, дано не се повтаря Hug

# 612
  • Добрич
Благодаря Ени ,ще пусна една със сомат и ще пиша   bouquet 

# 613
Благодаря ти, Дедо, за пълния отговор!
Доста е подробно и въпреки това предпочитам био Hug На Еко-то няма означен състав или поне не пълен, а и сертифициращите организации вдъхват повече доверие ... Всеки в крайна сметка има право на избор   bouquet

# 614
Аз също смятам, че не може да се има доверие на продукт, който не е сертифициран за биологично производство. Единствено сертифициращият орган дава гаранция, че препаратът е био. То вече стана модно всеки втори да си лепва етикет на стоките еко и био, съвсем през просото го удариха, само и само печалба да има, а крайните потребители да се оправят както си знаят. 
Така че няма ли описани всички съставки върху опаковката, както изискват сертифициращите организации, ако ще десет надписа еко и био да има, все тая.

Общи условия

Активация на акаунт