Наказание за 3г. дете

• 3 855
  • 53
  •   1
Отговори
Днес имахме следната случка- отива съпругът ми да вземе дребния от градината и на шкафчето му намира играчка, за която синът ми твърди че е негова. Казал че аз съм му я купила и я е занесъл още сутринта. Тъкмо си тръгват когато се появява истинската собственичка с баща си и си я иска обратно и става един панаир  ooooh! Съпругът ми се обади и ме попита за играчката- казах че не е наша. И сега малкия е наказан, че е излъгал и взел чужда вещ. Прибрахме му всички играчки за няколко за наказание. Скъса се да плаче  Cry

Въпросът ми е не сме ли прекалено сурови??
И кога точно е времето, за да започнем да учим децата кое е редно и кое не??

# 1
По принцип е най-добре от съвсем малки да се учат на кое е редно и кое не е.
Аз бих поговорила с детето, бих попитала защо е излъгал, просто за да се опитал да му покажа, че се интересувам и да го науча да ми има доверие.
Колкото до това дали е строго наказанието, то не мога да преценя, това си е вашето дете.

# 2
Сега му е времето,когато стане нещо такова имам предвид , а толкова малко дете,приказките бързо ще забрави,но ако му се скараш по-сериозничко,за другия път ще знае ,че това е лошо  Peace (изказвам мнение :аз така действам,но ти не си длъжна Wink

# 3
  • София
di_angel , ти познаваш детето си най-добре и само ти и баща му може да кажете дали сте прекалено сурови или не!
В тази възраст децата не разбират много от голи думи и убеждаване, а от действия.
Повтаряй и повтаряй, че чужди неща не се взимат, колкото и да му харесват, че това се наказва, че се нарича кражба и т.н. от този род.
С това, че си му прибрала всички играчки му показваш, че не е постъпил правилно.
Аз бих и подарила няколко в детската градина например, за да разбере, че има правила, които трябва да се спазват и, че когато тези правила се нарушават - следва наказание и лишаване от нещо.
Сигурна съм, че ако разбере добре защо е наказан, то това ще е първото и последно присвояване на чужда вещ!  Naughty

# 4
Никога не бих наказала 3 годишно дете за подобно нещо. Още повече, че е за първи път! Говорим за 3 годишно, нали?!
Аз бих поговорила нежно и спокойно с детето, така, че да съм наясно кое най-точно го е  мотивирало, макар, че отговорът е напълно предвидим. Бих го попитала дали ще му бъде приятно ако неговата играчка изчезне по същият начин. Чуждите играчки не се взимат и ако има голямо желание да притежава подобна, да бъде така любезно да сподели с мама или тати.

# 5
  • Пловдив
Някои деца разбират от приказки, някои-не. Зависи и от ситуацията. В случая според мен е доста тежко това наказание щом е за първи път. Виж, ако се повтори, тогава съм съгласна. Въпреки, че и аз съм наказвала доста тежко и след това виждам, че е можело и по друг начин. Ти си майката, ти си преценяваш, обмисляш. Ако ти се е видяло множко наказанието, ще си направиш извода и за други подобни ситуации ще реагираш по друг начин. Всичко си зависи от момента, от ситуацията, от детето... Сложна работа е да си родител.

# 6
Трудно е да се прецени отстрани.
Много е вероятно да се налучкали мярката. Още повече, че проблемът е двоен - и кражба,
и лъжа. А ученето на редно и нередно не мисля, че имат някаква долна граница - започва
се от раждането.

# 7
  • София
Уау... а защо не се обадихте в полицията?  newsm78

Извинявай, но такова нещо е прекалено. Детето е малко, а най-важното е, че е за ПЪРВИ път. Попитахте ли го за неговата версия? Разбрахте ли защо е казало, че е негово? Може би много иска такава играчка. Може би не е осъзнавал, че това е нещо лошо... Може би щеше да съжали и ако му обясните как би се чувствало другото дете без да му вземате играчките ВСИЧКИТЕ!

Дъщеря ми беше някъде на тази възраст, когата се върна с нещо дребно (не помня какво точно) от градината. Обясних й, че чужди вещи не се вземат и тя има право да си играе с тях в градината, но не и да ги взема. Какво ще се случи ако всеки си взема каквото му харесва и т.н. На другия ден я накарах да го върне в градината и да се извини. Толкова!

Няма възраст, когато да се започне с ученето на редно и нередно... Съжалявам, че съм рязка, но вашето наказание определено е НЕредно.

# 8
Подкрепям Isa  Peace
От опит със сина ми не бих казала че на тази възраст разбират какво значи кражба и лъжа. Харесва им една играчка и искат да я вземат.
Често се e случвалa точно същата ситуация, не само в градината но и на площадката, в парка, казвам че чужди неща не се вземат, връщаме ги заедно и въпроса е приключен. Може да се разсърди за момент но скоро всичко е забравено.

# 9
Никога не бих наказала 3 годишно дете за подобно нещо. Още повече, че е за първи път! Говорим за 3 годишно, нали?!
Аз бих поговорила нежно и спокойно с детето, така, че да съм наясно кое най-точно го е  мотивирало, макар, че отговорът е напълно предвидим. Бих го попитала дали ще му бъде приятно ако неговата играчка изчезне по същият начин. Чуждите играчки не се взимат и ако има голямо желание да притежава подобна, да бъде така любезно да сподели с мама или тати.

Точно така постъпвам и аз със сина ми. Какъвто и проблем да има, каквато и беличка да сътвори - не го наказвам, а говорим. Вярвайте ми, идвало ми е да го удуша понякога, но никога не съм си позволявала да покажа гняв или да го наказвам. Все пак, в тази възраст децата тепърва се учат, естествено е да допускат грешки. И ако не ние, кой да им покаже правилната посока? Това показване трбва, според мен, да е спокойно, а не стресиращо и пораждащо гняв.

Та според мен наказанието май е дошло в повечко на това детенце. Може за отмъщение пак така да постъпи. По-добре да се разбере причината за постъпката. Гушкайте се и поговорете спокойно, ако трябва купете му пък тази играчка, щом е толкова привлекателна в неговите очи.

# 10
Според мен детето разбира, че взимането на чужда играчка е неприемливо и забранено, за това и е излъгало. Хубавото, е че осъзнава ситуацията. При всеки случай трябва да говорите много с него и да следиш за други подобни за да реагираш на време.
Повечето деца на тази възраст минават през това. Не е кой знае какъв проблем, стига да си направи нужните изводи и да разбере, че подобно нещо е твърдо неприемливо.
За наказанието няма да взимам отношение, всеки си има методи. Но смятам, че по-добре да сте били излишно строги и детето завинаги да помни случката отколкото да неглижирате проблема. Ако смяташ, че си постъпила крайно, на сутринта връщаш играчките и обясняваш, че при втори случай ще е за по-дълго или завинаги  Wink.

# 11
Според мен, детето на 3 г. е "излъгало" понеже изключително силно е желало въпросната играчка, а не защото е искало да прикрие действията си. Мисля, че на тази крехка възраст, фантазия и реалност вървят непрекъснато ръка за ръка. Излишната и непремерена строгост с децата ги озлобява и обезкуражава. Много лесно се губи доверието в родителя, а това е предпоставка в по-късен етап към използването на истинските лъжи.

# 12
  • София
Какъв е резултатът от наказанието? Детето вече няма да взима чужда вещ, но не защото е осъзнало постъпката си, а поради страх от санкция. Следователно, ако открие начин да избегне наказанието, няма какво да го спре.

# 13
Не се наемам да оценявам конкретните действия на детето и родителите, само искам да обърна внимание на факта, че не намирам за правилно у детето да се изгражда връзка "няма да лъжа/вземам чужда вещ, защото ще ми приберат играчките". Би било по-редно връзката да е "няма да лъжа/взимам чужда вещ, защото така не се прави по принцип". А това се постига с обяснение на деянието, не с наказания.

Не трябва да подценяваме децата, като не им обясняваме същността на забраните. Иначе рискуваме в един момент, когато не сме в състояние да упражним наказанието, детето да върши деянието, защото няма опасност да бъде наказано. Дано ме разбрахте.

# 14
Според мен, детето на 3 г. е "излъгало" понеже изключително силно е желало въпросната играчка, а не защото е искало да прикрие действията си. Мисля, че на тази крехка възраст, фантазия и реалност вървят непрекъснато ръка за ръка. Излишната и непремерена строгост с децата ги озлобява и обезкуражава. Много лесно се губи доверието в родителя, а това е предпоставка в по-късен етап към използването на истинските лъжи.

Това е и моето мнение. Peace

Общи условия

Активация на акаунт