Интернет Маркетинг

• 5 850
  • 65
  •   1
Отговори
Здравейте, виждам, че има теми свързани с правенето на блогове, сайтовете за кликане, поддръжка на компютър и т.н., но никъде не видях тема за интернет маркетинг. А според мен това е нещо полезно - било то просто за хоби. Интернет маркетингът е важна част от  популяризиране на собствения бизнес, а също така би могъл да бъде и хубава работа.

Интернет маркетингът е комплексно решение за извличане на най-доброто от интернет присъствието на един бизнес.  Това би могло да бъде оптимизацията за търсещи машини като Гугъл например, или пък привличането на таргетиран трафик към уеб сайта, с цел привличане на повече клиенти.

Днес за интернет маркетинг говорим най-често при маркетинга чрез социалните мрежи като Фейсбук и Туитър и наистина при една добра работа със социалните мрержи може да се постигнат чудесни резултати. Моля ви не ме разбирайте погрешно, далеч съм от мисълта, че един сериозен бизнес може да се уповава само на маркетинг в интернет, но все пак това е чудесно допълнение към всяка маркетингова стратегия.

Бих искала тук всеки да сподели своите знания, мнения и идеи свързани с интернет маркетинга.

Аз ще започна с няколко съвета за СЕО или така наречената оптимизация за търсещи машини.

Оптимизирането на един уеб сайт помага за по-доброто ми индексиране в търсещите машини, по-голямата му видимост и съответно по-високите позиции. Процеса по оптимизация се дели на две част - он-пейдж оптимизация и оф-пейдж оптимизация

Он-пейдж оптимизацията представляват техники и процедури прилагани на самия сайта.
Пример за това са добавянето на мета таговете в сайта:
Заглавие (title)- то трябва да описва най-точно, кратко и ясно това, което ни предлага страницата. Например:
Рецепти със зеленчуци| Зеленчуков пай
Казват,че търсачките четат до 69 символа, но аз лично пренебрегвам това условие, поради собствениет ми наблюдения Simple Smile
Описание (description)-Това е малко по-детайлно описание на целта на страницата, продуктите, които се предлагат и т.н.
Например:
Зеленчуковият пай с чушки, домати и моркови е чудесна рецепта с пресни зеленчуци, който ще ви накара да си припомните зеленчуковата градина.

Повечето хора ще ме упрекнат за малко по-емоционалното описание, но пак по собствени наблюдения знам, че работи. винаги може да се напише и нещо по-рационално. Тук се счита, че търсачките четат до 169 символа, но аз пак не го спазвам и си пиша около 200-250, пък ако искат да четат.
Ключови думи (keywords)- в този таг се слагат ключовите думи, за които искате да се изкачите в търсещите машини. За никого не е тайна обаче, че всички попълват този таг от сантиментални спомени към миналото. Повечето търсещи машини не го отчитат като важен фактор за изваждането на резултатите.

Във всички тагове е важно да включим ключови думи , максимално свързани със съдържанието на страницата от даден сайт.

Друга важна част от он-пейдж оптимизацията са заглавните тагове (Header tags), като Н1 тага е най-значим за търсещите машини. Н1 таг се слага само веднъж на страница, това е заглавието на страницата. след това се нареждат Н2, Н3 и т.н до Н6 тагове, които са под заглавия и също имат своята важност.

Картинките в един сайт играят важна роля за неговата оптимизация, но не бива да се злоупотребява.
Това са така наречените Alt and Title attributes. Те са създадени, за да описват какво има на картинката, тъй като понякога е възможно браузърът да не може да отвори картинката, потребителя да сурфира с изключени картинки и т.н., но най-важното за оптимизацията е това, че паяците, които обикалят сайтовете, не могат да четат картинки, те четат текст и текста от алт и тайтъл атрибутите им помага,zа да определят свързаността на страницата с търсения термин. Не се заблуждавайте, ако напълните тези картинки само с ключови думи, рано или късно ще се озовете в черната листа на Гугъл, а предполагам, че не искате това.

Това са накратко главните фактори за он-пейдж оптимизация.

Трябва да подчертая, че може би най-важното нещо е съдържанието на сайта. ако има качествено съдържание, богато на ключови думи и в съшото време звуащо естествено, то неминуемо сайта има големи шансове със съвсем малка намеса на оптимизационни техники.

Има още много неща, които могат да се направят по структурата на самата страница, но тях ще ги обсъдим по-късно, ако разбира се има интерес Simple Smile

Както казах има и оф-пейдж оптимизация, която играе много голяма роля в изкачването на сайта в търсачките, но предлагам и за нея да говорим по-нататък.

Последна редакция: вт, 01 мар 2011, 22:43 от Mamma

# 1
Здравей!
Темата ти ми дойде, както се казва, дюшеш! От скоро се занимавам с една МЛМ компания, която ми позволява да работя през Интернет и да гледам дечурлигите (мома на 2г и юнак на 2 мес.). Та се опитвам да популяризирам сайта си и търся техники за СЕО в нет-а.
С нетърпение очаквам и следващата ти публикация!

# 2
Страхотна е темата и би била изключително полезна ако се включат и други специалисти. В момента ми е много наболяла тема, от сутрин до вечер само това чета, вече ходих и на 2 семинара по темата Simple Smile
Бих ти предложила ако може да смениш заглавието на SEO или оптимизация на сайт/като, че ли за интересуващите се ще е по-ясно за какво става въпрос/, защото аз случайно влязох, от сряда започвам e-mail маркетинг Wink
В тази връзка искам да попитам нещо, което искам да поставя като въпрос пред програмистите на сайта ни. Става въпрос за различните заглавия на всяка страница, които според мен не са направени, както трябва. Каква е информацията, която трябва  да се подаде на търсачките, така че да открива разл. заглавия в зависимост от ключовите думи  и тази информация да е динамична? Т.е  сега title на страницата и описание е статично зададен, но искам вътрешните заглавия и описание да са динамични и да се променят според подадената нова информация, от какво точно зависи това?
Другото, което бих добавила, като инфо и като въпрос е Поставянето на блогове в сайта се индексира много добре от търсачките, но би ли имало полза от един напълно страничен фирмен блог качен в блогър или нещо подобно?

# 3
Здравейте Simple Smile Радвам се, че има и други, които се интересуват от това.
Миши доколкото разбирам въпроса е как като се промени заглавието на сайта т.т. title същото да се променя и в Гугъл резултатите. ако е така, просто трябва паяците да обходят сайта и да индексират страниците с новите заглавия.
Блоговете са нещо много хубаво независимо дали са като част от сайта или на отделна платформа, като блогър, стига да се поддържат и обновяват редовно. За фирмен блог бих препоръчала, той да е към сайта, защото ще бъде по-полезно за сами сайт.

Разбира се няма нищо лошо и в използването на външен блог. Аз съм много доволна от външни блогове на уърдпрес платформа. Страхотни са! Разбира се уърдпрес може да се интегрира и във фирмения сайт, като част от него без проблем и адреса му да бъде примерно:
http://blog.domain.bg. Ако използвате външен блог според мен е най-добре да се използва платформа на уърдпрес със собствени хостинг и домейн.

Simple Smile Simple Smile

# 4
Тази тема ме вълнува и ще я следя с интерес.
Друг е въпроса ,че това което пишете въобще не ми е ясно.Но се надявам да понауча нещо. Simple Smile

# 5
Burmichka   bouquet Хайде, малко да побутна темата и да питам нещо Embarassed
Започнах правенето на блог в уърдпрес ком, че от качване на сървъри, хостинги и др. нищо не  разбирам, както трябваше явно да направя с WP.org. Изтеглих си уроци - на англ. www.linda.com и сега се боря Wink Докарала съм го донякъде, ама като свърша може  да Ви го покажа Wink
Burmichka явно си грамотна в тази сфера Wink но какво означава и как може да се интегрира този блог във сайта? Т.е да разбирам ли, че той ще може да се вижда и чете директно в сайта?

Другия ми въпрос, който е малко по-различен е как мога да изпратя в емайла презентация, която да е като фон /background/? т.е информацията да не се отваря, като прикачен файл, а при отваряне в мейла да се вижда? Търсих инфо, но нищо не намирам Confused
Много благодаря, предварително  bouquet
А, и очаквам още съвети по темата Wink Много са полезни, но много хора, които имат уеб страници все още не са наясно, че това е само първата стъпка, от там нататък трябва още доста работа, за да работи страницата за тях.

# 6
Здравейте:)
Няма да мога да пиша много за сега, но Миши, да интегрирането на блога в сайта, значи, че блога ще може да се чете директно от сайта, без потребителите да отваръят друг сайт. Адреса на сайта ще бъде примерно
blog.mysite.com

А за мейлите , аз лично не знам как става Sad

Успех с блога Simple Smile Simple Smile

Пак ще се появя  малко повече инфо, но сега е едно шантаво около мен Simple Smile

# 7
  • В страната на бурите
Аз се записвам в темата  Simple Smile
Благодаря за идеите.

# 8
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
И на мен тази тема ми е интересна.
Дано понауча нещо  Mr. Green

# 9
Здравейте. днес ще поговорим за индексирането на сайтовете от търсачките.  Да предположим, че имате един чисто нов уеб сайт. За да започне да се появява той в търсачките, трябва да бъде индексиран от тях. Но как ще го намерят. Единия начин, който аз наричам безполезен е директното изпращане на сайта до търсачките, където той отива на опашка за индексиране с куп други сайтове. Ако някой иска да го ползва - това са линковете:
http://www.google.com/addurl/?continue=/addurl
https://siteexplorer.search.yahoo.com/submit;_ylt=A0oG7zTn1mtNEw8A.tWl.M4F
http://www.bing.com/webmaster/SubmitSitePage.aspx

Другият начин е "моят". Все ще се намери място в целия интернет свят, където да постна някое линкче към моя сайт. Примерно мога да си го сложа в подписа на форумския профил и хоп, след няколко дни когато напиша в Гугъл:
site:http://mysite.com
ще се появи моят сайт.

До тук добре, само че за сега гугъл знае само за началната ни страница и я намери другите, я не. Какво да правим в този случай ?!
XML Sitemap

С програма за генериране на карти като
GSite Crawler
си генерираме карта за сайта. След като е готова, отваряме, ftp client, kато File Zilla,въвеждаме хостинг детайлите - това са потребителско име и парола. НАвигираме до въпросната карта на сайта, която сме генерирали и я слагаме в т.нар.  root folder.

И етооо- сайта си има карта. Супер, но това все още не е достатъчно, търсачките още не знаят за всички страници. За това добрите хора от Гугъл, Яху и Бинг са измислили webmasters tools.

Първо си правим по един акаунт- @gmail;@yahoo;@hotmail и след това започваме.

Google Webmasters Tools
Yahoo Site Explorer
Bing Webmasters tools

На всякъде трябва да въведем нашия сайт. Обикновено пише Add website
След като го въведем, ще иска да го верифицираме, че наистина е наш. Те дават няколко опции това да стане. Аз използвам свалянето на един файл и качването му на сайта ми.
Та значи изтеглямв си html,xml i t.n файл, който ни дават от търсачката, запаметяваме го на компютъра, като не променяме нищо и след това го качвам в сайта, както sitemap-a - през  File Zilla, root folder.

След това натискаме Verify, и ако всичко е наред ще потвъди, че това е нашия сайт. СегА ОСТАВА САМО to submit the sitemap.За тази цел, отиваме так мъдето пише  Add sitemap/add feed и пишем адреса на картата. Примерно:
http://mysite.com/sitemap.xml

Натискаме бутона   Submit i  ако всичко е наред, вече сме уведомили търсачката за страниците на сайта.

Може би изглежда сложно, но всъщност ми отне два пъти повече време да напиша всичко, отколкото да го направя Simple Smile Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 10
Здравейте Simple Smile
имам онлайн магазин,но освен да си качвам снимките с ключовите думи нищо друго не разбирам.  Sad
С две думи искам да си помогна ,но не вдявам въобще от нищо.
Имам опасения ,че хората които правиха магазина са меко казано несериозни.Направиха го ,взеха паричките ,но подръжката я няма,като уж в тези пари влизаше и тя.
Та въпроса ми е такъв как да разбера дали магазина наистина е регистриран навсякъде където е нужно?
Магазина е за дамски дрехи и излиза на първа страница в гугъл с ключови думи "дамска блуза" ,но на "дамски дрехи" примерно е на 10страница/не зная дали има значение това пиша го като инфо.
Един от хората които прави магазина със сигурност чете форумите и затова не пускам адреса ,а и да не се сметне за реклама.

# 11
Здравей Simple Smile Ако тези хора са правили оптимизация на сата, най-добре ги питай какво са правили.
Къде е даван линк към сайта ти можеш да разбереш от тук:
https://siteexplorer.search.yahoo.com/

Просто напиши сайта и натисни  Explore URL

Нормално е сайта да е напред по някои думи, а по други не чак толкова, това е от алгоритмите на търсачките, а те са доста трудни за разбиране, че на всичкото отгоре ги и променят от време на време Simple Smile Simple Smile Това което можеш да направиш е да се съсредоточиш върху най-важните и съще временно най-подходящи за теб думи. Ето тук един инструмент за изследвания на ключови думи.

Google Keywords Tool

От там можеш да видиш колко са месечните търсения на дадени фрази, да получиш предложения за други ключови думи, по зададена такава както и предложения за ключови думи, според задаване на самия сайт.

Сайта си има CMS (content management system-система за управление на съдържанието)> тогава със сигурност ще ти е много по-лесно да извършваш много от горепосочените неща сама.

Един съвет- на страниците с продуктите се фокусирай само върху една ключова дума - например "блузи", това могат да са шарени блузи, плетени блузи, дамски блузи и т.н., но за продуктовата страница се фокусирай върху термина "блуза".

Ако искаш, един много полезен инструмент  за следене на позициите на сайта по дадена ключова дума е този:

Rank Tracker- SEO Power Suite- останалите три инструмента са също много полезни.

Ако искаш ми прати сайта на лични, за да му направя бърз анализ Simple Smile

Последна редакция: ср, 02 мар 2011, 00:02 от Burmichka

# 12
Нещо не ми се спи Simple Smile Тогава да ви дам някоя и друга идея как да направите сайта си по-популярен Simple Smile

Регистрация с Гугъл Мапс. Ако сайта ви си има физическа локация, то непременно го регистрирайте в Gугъл Мапс.´

Eто от тук:

Google Places

След това следва любимото ми - същинската оф-пейдж оптимизация Simple Smile Но тъй като тя е много специална, аз просто ще си запазя правото да и посветя отделен пост Simple Smile

Последна редакция: ср, 02 мар 2011, 00:02 от Burmichka

# 13
Burmichka  bouquet много си полезна, само дето на нас ще ни отнеме време, докато ги проучим тези неща дето си ги обяснила Wink
Като спомена за Page Rank се сетих да те питам, какъв трябва да се гони - по малко число или по-голямо, така и не можах да разбера newsm78
Другото относно Сайт Мап, как да разбера дали имам такава на сайта, макар че съм почти сигурна че нямам, а после като проуча всичко дето си дала ще имам и още въпроси, защото и аз бях стигнала в прочуванията си че това е важно да го има за търсачките. А, аз имам достъп до администрацията на сайта- въвеждане на нови текстове, нови страници, снимки , но нищо не разбирам от програмирането, това означава ли че сама /с малко помощ от тук Wink/ ще мога да се справя?
balasova както и Бурмичка е писала търсачките постоянно променят условията си, от скоро в Гугъл това че страницата ти излиза на 1во място на твоя компютър не означава, че е така и на други, помоли някой или провери през няколко за да добиеш реална представа. За нашата страница през проверка на 5 компютъра на 3 излиза на 1място, а на другите на 3-5.
Burmichka в този сайт, който си дала за проверка на регистрация на сайт, нашият сайт излиза само с всички вътрешни страници, но не и регистрацията му в онлайн каталози, обяви и т.н, а аз съм го въвеждала лично newsm78
balasova варианта ти да популяризираш сайта е да се хванеш и да си го въведеш във всякакви онлайн каталози, търсачки, обяви - колкото и да са глупави, те се посещават от много хора и търсачките ги изкарват на предни позиции, много е досадно и отнема доста време, но върши работа. Така изкарах един друг сайт от 5-6 страница на 1ва, като без никакво обновяване в рамките на 1годин, този сайт не мърда от 1 стр., а по няколко ключови думи е на 1ва позиция Simple SmileПредполагам, че Бурмичка ще го включи като опция по нататък в онлайн уроците си Wink

# 14
Бурмичка
Благодаря за информацията , която споделяш с нас. Мисля да опитам някой ден да направя нещо подобно. А пък и човек трябва да е в час. Утре детето ще те попита и трябва да се знае. Отново благодаря

Общи условия

Активация на акаунт