Ваксина РОТАРИКС

• 75 907
  • 285
  •   1
Отговори
# 240
Аз съм родител, а не лекар. По-назад писах, че шансът да интерпретирам нещо погрешно поради неразбиране е огромен и за това не се наемам ... и все пак, вие сучете-въртите и пак не виждате отговори ... това ме демотивира да търся повече отговори на безумни въпроси като „който майките трябва да поемат срещу хипотетичните ползи от ваксината”’. Каква хипотетична полза, като ваксината ДОКАЗАНО намалява със 100 % риска от хоспитализации заради ротавирус! Т.е., 60% от децата, изследвани в България, са можели да бъдат спасени от въпросната хоспитализация, предшествана от обезводняване ... чрез ваксинация ...

И аз съм майка и не съм лекар, което не пречи да се интересувам и да чета. Написала съм "хипотетична полза", защото не намерих данни дали ваксинираните деца въпреки всичко боледуват от диарии и особено от ротавирусни.  А тези изследвания, които са направени на фекални проби, как се съотнасят към числеността на децата в тази възрастова група? Т.е. не става ясно каква е епидемиологичната обстановка и съответния риск конкретно у нас. Тези 100% които цитираш са спорни (откъде е инфото??), но колкото и да са, ги смятат на база обща хоспитализация на децата със стомашно-чревни инфекции. Ако намериш да пише, че става въпрос конкретно за ротавирусни инфекции - поствай го тука. Няма данни също каква част от диагностицираните ротавирусни инфекции протичат в тежка форма, защото според мен не е маловажно. Ако процентът им е малък, а в същото време се оказва, че други видове чревни инфекции протичат по-тежко, каква ще е ползват от тази ваксина, след като болниците пак ще са пълни? Не повдигнах въпроса какви щамове съдържа ваксината и колко са мутиращи, но и той е важен. Не малко хора, които по принцип спазват имунизационния календар, отказват да си слагат допълнителни като противогрипните именно по тази причина - вирусите мутират, а и не могат да обхванат всички възможни вирусни инфекции. Но най-вече ме притеснява безопасността и това, че не са приключили клиничните проучвания. Както доскоро имаше ограничение за ползване, заради данните в Мексико, така могат да се появят и нови и утре да пуснат съобщение, че не е достатъчно безопасна.. Между другото не знам дали обърна внимание, че едната от страничните реакции на ваксината е диария. Не знам дали е по-вероятно да се разболеят от ротавирусна инфекция или да се окажат в числото на получилите диария след ваксината. Макар че чревната инвагинация си е доста по-сериозна опасност..

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 20:33 от multimodal user

# 241
Гледам сега дадените по-горе проценти и ще разсъждавам на глас, ако греша ме поправете...
В рекламата се казва "95% от децата под 5 години се заразяват с ротавирус, някои от тях влизат в болница"... Какво се разбра до тук - 95% от децата, а не 95% от случаите с такива симптоми... Тъй като знаем, че ротавирусите, дори и преболедувани не създават имунитет, то това означава, че някои деца може да са боледували от 2 до n брой пъти до 5-годишна възраст... Тази информация не знам за какво ми е, защото все още нямам достатъчно данни, че да я използвам... Знаем също, че някои от децата влизат в болница, но колко са тези някои от 95% и едно и също дете по няколко пъти ли влиза или всяко дете по веднъж също не ми става ясно...

От линка на Мишолина:
Ротавирусите предизвикват тежки инфекции, изискващи хоспитализация, най-често във възрастовата група 13-24 месеца, следвана от групата 7-12 месеца. Общо на възрастовата група 7-24 месеца се падат почти 60% от доказаните случаи на ротавирусна инфекция.Причинените от норовирусите и аденовирусите хоспитализации включват предимно деца до тригодишна възраст.

От това инфо разбираме, че тези "някои", които влизат в болница, най-често са във възрастова група 13-24 месеца, следвана от групата 7-12 месеца... Както и че 60% от доказаните случаи (явно хоспитализирани, на това навеждат предхождащото и следващото изречение, но може и да не е така) на ротавируси са във възрастова група 7-24 месеца. От друга страна, ротавируси са доказани в 28.9% от въпросното изследване... Кво правим сега с онези останали % до 95% от децата до 5-годишна възраст, които явно не са влизали в болница и съответно не са им правени никакви изследвания, а са лекувани по симптоматика? Също така, от въпросното изследване много неща не стават ясни... Не разбрах изследването в каква възрастова група е правено, нито дали броят анализирани проби (470) са от 470 различни деца или 470 различни случая, демек някои деца са ги изследвали повече от веднъж...  Възрастовата група на децата има значение във връзка с ваксината... Тя претендира, че пази до 5-годишна възраст, а проучването може да включва деца до 10 и повече години... Освен това не е ясно дали ваксината наистина пази до 5-годишна възраст, защото такива изследвания не видях никъде... Т.е. ако ваксината например пази само няколко месеца, то това не би променило особено статистиките при използването й... Другото, което ми направи впечатление е, че "Патогенни чревни вируси са доказани в 219 (46.6%) от изследваните 470 проби"... А какъв е причинителят при останалите 53.4%? "„Резултатите от проведеното проучване показаха значително участие на вирусите при възникване на по-тежко протичащи гастроентерити в детска възраст, изискващи болнично лечение,” коментират авторите." Значително, но явно не основно участие... И най-важното от статията: „При липса на национална система за надзор и рутинно използване на бързи диагностични методи в лабораториите на здравните заведения значението на вирусните ентерални инфекции ще продължи да бъде недооценявано,” пишат изследователите. „Скринингът на фекални проби спрямо различни ентеропатогенни вируси с използването на съвременни високочувствителни методи е единственият начин да се устнови истинската честота на тези диарийни патогени”. Това, което повечето твърдим, не се правят рутинни изследвания, за да се оцени до колко има нужда от една ваксина като Ротарикс, дори и тя да е ефективна...

Каква хипотетична полза, като ваксината ДОКАЗАНО намалява със 100 % риска от хоспитализации заради ротавирус! Т.е., 60% от децата, изследвани в България, са можели да бъдат спасени от въпросната хоспитализация, предшествана от обезводняване ... чрез ваксинация ...

Първото ти изречение е недоказано, т.е. аз такова доказателство за 100% ефективност не съм срещала при нито една ваксина (едно на ръка, че никаква ефективност не съм срещала ДОКАЗАНА)... Както вече казахме, самото преболедуване не създава имунитет, така че логично е ваксината също да не създава такъв... Ако има обратна логика, моля да ми се обясни... Второто ти изречение също не е вярно, защото "Общо на възрастовата група 7-24 месеца се падат почти 60% от доказаните случаи на ротавирусна инфекция."  Т.е. не 60% от децата, а 60% от доказаните случаи на ротавируси... Тези % би трябвало да достигнат до 100, значи някакви 40% доказани случаи не се знае в коя възрастова група са....   Реално изследването (което е неясно в коя възрастова група) показва 28,9% доказано заразяване с ротавируси...  Peace

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 21:04 от stelt77

# 242
Ами да, изследвани са 470 фекални проби, от които 136 са били с ротавируси - това са 28, 9%. Би трябвало от тях 60% да са в тази възрастова група, което прави 81,6 деца и е 17.4 %.  Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 20:50 от multimodal user

# 243
Да, ама 60% от всички доказани случаи на ротавирусни инфекции, а не 60% само от това изследване... За това изследване е ясно само 28.9% от 470 проби... 60-те % може да са обща статистика, а не за изследването, цитирано в статията... Освен това, 60% в групата 7-24 месеца, а в цялата група 6-60 месеца (в която претендира, че пази ваксината), %-тът е различен... Другото е, че 60-те % може и да не са хоспитализирани, а само са доказани ротавирусни инфекции (това също не ми е напълно ясно)... Оф, обърках се с тия проценти... Данните не са ми достатъчни...   Laughing

# 244
Абе те така са написани, че не може да се направи сметка. Но се вижда с просто око, че от тези 470 изследвани 71.1 % се падат на други инфекции със същата симптоматика. А данни за заболеваемостта и разпределението по възрастови групи за страната няма..

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 21:25 от multimodal user

# 245
Каква хипотетична полза, като ваксината ДОКАЗАНО намалява със 100 % риска от хоспитализации заради ротавирус! Т.е., 60% от децата, изследвани в България, са можели да бъдат спасени от въпросната хоспитализация, предшествана от обезводняване ... чрез ваксинация ...

Тези 100% които цитираш са спорни (откъде е инфото??), но колкото и да са, ги смятат на база обща хоспитализация на децата със стомашно-чревни инфекции. Ако намериш да пише, че става въпрос конкретно за ротавирусни инфекции - поствай го тука.

Ето това сега с тия 100% не мога да го разбера... Ваксината ДОКАЗАНО намалява със 100 % риска от хоспитализации заради ротавирус за мен означава, че или ваксината е 100% ефективна, децата не се разболяват от ротавируси и съответно не влизат в болница, заради тях, или ваксината предотвратява 100% сериозните боледувания от ротавируси, демек преболедува се по-леко и не се налага хоспитализация.... Айде сега, кво стана....  newsm78

# 246
Сетих се още нещо... Ротарикс е с живи, макар и ошамаросани вируси, нали?? Каква им е "повредата"? Могат ли да се размножават?

# 247
Сетих се още нещо... Ротарикс е с живи, макар и ошамаросани вируси, нали?? Каква им е "повредата"? Могат ли да се размножават?

Предполагам, че имате предвид тази ваксина. Rotarix™ (RIX4414): an oral human rotavirus vaccine. Това, което като поне аз знам от работата ми като кандидат на науките по генетика,биохимия и клетъчна биология, се отнася за атенюираните ваксини по принцип, включително за ротавирусните.

Атенюирана ваксина означава такава, при която вирулентността на патогена е премахната. Например, за да атакуват даден тип клетки, на вирусите и бактериите им е необходимо, разбира се, да навлязат в този тип клетки. За да проникне даден вирус или бактерия в клетката, специфичен протеин от повърхността на вируса/бактерията се свързва със специфичен рецептор на клетката-гостоприемник. Eто в това клипче процесът е нарисуван много хубаво, като е базиран на реални молекулни модели.

http://www.youtube.com/watch?v=Rpj0emEGShQ&feature=player_detailpage#t=35s

Клипчето конкретно показва как хемаглутаниновата молекула на грипния вирус (H-а в HxNx имената на гриповете) се свързва към сиаловата киселина (специфичен рецептор на някои видове клетки). Ротавирусите имат други молекули и атакуват други клетки с други рецептори, но иначе принципа е съвсем същия.

Е, един от начините да направиш даден вирус невирулентен, т.е. неспособен да причини инфекция, е да "повредиш" тези негови молекули, с които прониква в клетката. След като не могат да проникнат изобщо в клетката, вирусите не могат и да се размножават (вирусите не могат да се размножават самостоятелно, а единствено използвайки вътреклетъчната машинария за синтеза на протеини и нуклеинови киселни).

Не знам какви противоречия има за тази ваксина, дали е ефективна или не, но със сигурност за която и да е ваксина, фактът, че е "жива" не трябва да ви притеснява.

# 248

Предполагам, че имате предвид тази ваксина. Rotarix™ (RIX4414): an oral human rotavirus vaccine. Това, което като поне аз знам от работата ми като кандидат на науките по генетика,биохимия и клетъчна биология, се отнася за атенюираните ваксини по принцип, включително за ротавирусните.

Атенюирана ваксина означава такава, при която вирулентността на патогена е премахната. Например, за да атакуват даден тип клетки, на вирусите и бактериите им е необходимо, разбира се, да навлязат в този тип клетки. За да проникне даден вирус или бактерия в клетката, специфичен протеин от повърхността на вируса/бактерията се свързва със специфичен рецептор на клетката-гостоприемник. Eто в това клипче процесът е нарисуван много хубаво, като е базиран на реални молекулни модели.

http://www.youtube.com/watch?v=Rpj0emEGShQ&feature=player_detailpage#t=35s

Клипчето конкретно показва как хемаглутаниновата молекула на грипния вирус (H-а в HxNx имената на гриповете) се свързва към сиаловата киселина (специфичен рецептор на някои видове клетки). Ротавирусите имат други молекули и атакуват други клетки с други рецептори, но иначе принципа е съвсем същия.

Е, един от начините да направиш даден вирус невирулентен, т.е. неспособен да причини инфекция, е да "повредиш" тези негови молекули, с които прониква в клетката. След като не могат да проникнат изобщо в клетката, вирусите не могат и да се размножават (вирусите не могат да се размножават самостоятелно, а единствено използвайки вътреклетъчната машинария за синтеза на протеини и нуклеинови киселни).

Не знам какви противоречия има за тази ваксина, дали е ефективна или не, но със сигурност за която и да е ваксина, фактът, че е "жива" не трябва да ви притеснява.

Питането ми е свързано с това: "ROTARIX contains a live, attenuated human rotavirus that replicates in the small intestine and induces immunity."

от тук - http://www.druglib.com/druginfo/rotarix/description_pharmacology/

Как би трябвало да се тълкува?   Rolling Eyes

# 249

Така ли? Щото тука пише друго: "Известно е, че ваксиналния вирус се отделя с изпражненията... При изследване на изпражненията за жив ваксинален щам само 17% са били положителни." "Наблюдавани са случаи на предаване на екскретирания ваксинален вирус на серонегативни контактни на ваксинираните, без това да води до поява на клинична симптоматика". Интересно как без да се размножава вируса стават тия неща.., явно си живее дълго и спокойно, и прескача от един реципиент в друг..  newsm78

ПП. А това звучи още по-стряскащо:
"Rotarix трябва да се прилага с внимание на лица, които са в близък контакт с лица с имунен дефицит, например злокачествени заболявания, имунокомпрометирани или лица на имуносупресивна терапия.

Лицата, които са контактни с наскоро ваксинираните, трябва да спазват лична хигиена (напр. да си мият ръцете след смяна на детските пелени)."

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 23:59 от multimodal user

# 250

Интересува ме защо тогава има случаи на заболели деца от същата болест/и, за която е бита ваксина няколко дни по-рано, например?
И другият ми въпрос е:
Щом 'живата' ваксина не трябва да притеснява никого, защо се препоръчват, изтъкват и хвалят 'убитите' ваксини?

# 251
Сега се сетих за един случай с близначки... Едната се казва Надежда и родителите й учредиха фондация "Център за Надежда", помагаща на пострадали от ваксини... Нещо не намирам историята в интернет, но слушах по телевизията майка й на въпросната Надежда и историята беше, че детето й е заразено и в последствие увредено в родилното отделение от нулевата доза полио (жива, на капки през устата), която се е давала по това време на новородените... В случая Надежда не е била ваксинирана, но се е заразила от друго, ваксинирано бебе... По какъв начин не мога да кажа, може би хигиената не е била на ниво и са я пипали след като са ваксинирали някое бебе... Това ме навежда на мисълта, че поне тогава живите ваксини и то оралните не са били съвсем безопасни за околните...

# 252

Какво е "кандидат на науктите"? Студент работещ върху доктората си? Или това е по соц-системата?

п.п. Ма как ще се притесняваме за живата ваксина, то до сега проблеми с живи ваксини не е имало, камоли с такива със животински вирус в тях. Също и с ваксини, причиняващи инвагинация не сме имали проблем, и не са изтегляни от пазара...А най-важното е да направим ваксини срещу възможно най-редките и безопасни заболявания, които причиняват смърт в около 20-30 случаи на 300 000 000 души годишно (статистиката на САЩ), като същевременно продаваме все повече марагрин и аспратам, защото знаем,че рака и инфаркта не са голям проблем.

То бива, човек да е заслепен, ама това....

Money Money Money

п.п 2. Ох разбрах:)))))))))))) Девойчицата, прясно завършила едногодишения мастърс ъф рисърч в Манчестър и току що започнала да работи върху доктората си, още не знае на кой свят е и какви експерименти ще прави, дори, била "кандидат на науките"...Simple Smile)))))))))))))))))) Това ти звучеше тежко в софийския ли? Рано ти е още...Като почетеш повечко в електронната ви библиотека, може пак да поговорим за безспорната безопасност на животинските вируси са човека, като започнем от SV40.

Последна редакция: сб, 12 мар 2011, 00:29 от persimon

# 253

4. Завършени ли са клиничните проучвания на тази ваксина, защото срещнах, че от всичките фази има данни само до 3-та? Това, че има разрешение за употреба, не означава че са завършени, а не мисля че е коректно да се агитират родителите да участват в експерименти с децата си.

Здравейте,
аз си мислех, че в Япония са го закъсали, но и тук явно е имало цунами. Няма да коментирам, както вече надявам се стана ясно - не съм шизо, не съм блогър, нито  студент по журналистика и лекар не съм, но съм майка. бг майка, освен всичко - харесва ми този форум!
Включвам се директно по този въпрос, който мисля, че изяснихме вече.  това, че има трета фаза не означава, че проучването е незавършено. това е като да кажеш, че ученето през целия живот означава, че си неграмотен. 3-та фаза при Ротарикс са наблюдения върху ваксината в дългосрочен план, именно с цел перманентното докозване на нейната надеждност, безопастност и ефективност. Понеже става дума за ваксини , процесът се усложнява. Не е - измисляш, тестваш на плъхове и после мощна рекламна кампания, която да разтревожи родителите и да им развърже кесиите, без да се интересува от последиците. Както виждате ваксината е от ново поколение - приема се перорално, а не се боцка, тествана е на огромен брой бебчета, като е имало и такива с плацебо прием и въпросната 3-та фаза, която продължава и ще продължава да тече така както ние като майки ще продължаваме да питаме и да се информираме...

# 254
Only_Anna, съветвам те да се запознаеш по-подробно с фактите около тази ваксина и по-специално около следните въпроси:

1. животинските вируси в нея и какво е ставало в миналото при наличие на животински вируси в други ваксини

2. какво е ставало в миналото с живите ваксини

3. инвагинацията и историята с други ваксини за ротавирус и този страничен ефект и смърт от инвагинация в следствие на ваксината

4. рискове от ротавирисния гастроентерит за деца в България и други страни извън тертия свят и особено сравнение между странични ефекти на ваксината и рискове от самото заболяване

Иначе тия рекламни фрази "нова генерация" и вярата в дълбоко моралните фармацевтични компании, които без съмнение поставят здравето на пациента на първо място са просто тъжни.

Общи условия

Активация на акаунт