Ваксина РОТАРИКС

• 75 875
  • 285
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте,
аз си мислех, че в Япония са го закъсали, но и тук явно е имало цунами. Няма да коментирам, както вече надявам се стана ясно - не съм шизо, не съм блогър, нито  студент по журналистика и лекар не съм, но съм майка. бг майка, освен всичко - харесва ми този форум!
Включвам се директно по този въпрос, който мисля, че изяснихме вече.  това, че има трета фаза не означава, че проучването е незавършено. това е като да кажеш, че ученето през целия живот означава, че си неграмотен. 3-та фаза при Ротарикс са наблюдения върху ваксината в дългосрочен план, именно с цел перманентното докозване на нейната надеждност, безопастност и ефективност. Понеже става дума за ваксини , процесът се усложнява. Не е - измисляш, тестваш на плъхове и после мощна рекламна кампания, която да разтревожи родителите и да им развърже кесиите, без да се интересува от последиците. Както виждате ваксината е от ново поколение - приема се перорално, а не се боцка, тествана е на огромен брой бебчета, като е имало и такива с плацебо прием и въпросната 3-та фаза, която продължава и ще продължава да тече така както ние като майки ще продължаваме да питаме и да се информираме...

Какъв дългосрочен план??  ooooh! Те още не са завършени всички задължителни фази, да не говорим за след 20-30 години. Сякаш до тук изброените краткосрочни рискове са малко??  Виж какво пише в линка на Stelt77: "ROTARIX has not been evaluated for carcinogenic or mutagenic potential, or for impairment of fertility. "

Не знам дали си майка и дали имаш намерение да я слагаш, но определено звучиш като дистибутор или рекламен агент:  Whistling
Както виждате ваксината е от ново поколение - приема се перорално, а не се боцка, тествана е на огромен брой бебчета, като е имало и такива с плацебо прием и въпросната 3-та фаза, която продължава и ще продължава да тече така както ние като майки ще продължаваме да питаме и да се информираме...

# 256
Едва днес догледах Shots in the dark . искам да попитам дали някъде вече е водена диксусия относно него?

# 257
Едва днес догледах Shots in the dark . искам да попитам дали някъде вече е водена диксусия относно него?
Да, из форуми, където се сетиш Simple Smile
Но не е само за него... Vaccine nation също е страхотен, както и Are Vaccine safe, който ми взема здравето (или поне това, което е останало от него..) и ще го направя до седмица-две.

# 258

Е, един от начините да направиш даден вирус невирулентен, т.е. неспособен да причини инфекция, е да "повредиш" тези негови молекули, с които прониква в клетката. След като не могат да проникнат изобщо в клетката, вирусите не могат и да се размножават (вирусите не могат да се размножават самостоятелно, а единствено използвайки вътреклетъчната машинария за синтеза на протеини и нуклеинови киселни).

Не знам какви противоречия има за тази ваксина, дали е ефективна или не, но със сигурност за която и да е ваксина, фактът, че е "жива" не трябва да ви притеснява.

Интересува ме защо тогава има случаи на заболели деца от същата болест/и, за която е бита ваксина няколко дни по-рано, например?
И другият ми въпрос е:
Щом 'живата' ваксина не трябва да притеснява никого, защо се препоръчват, изтъкват и хвалят 'убитите' ваксини?

Държа да получа отговор на въпросите си. Надявам се да не останат глас в пустиня като някои други въпроси. И ако begem0t, Бъгс лили и кой беше още-Онли Ана не благоволят да отговорят, то моля останалите да ми разяснят Peace

# 259
Аз да ти отговоря, но съм пристрастна...   Laughing  За полиото например се твърди, че през последните години заболяванията са единствено от ваксинален, а не от див щам, т.е. ясно е, че от ваксината са се разболели... Не мога в момента да ти дам източник, защото го четох преди повече от година, когато имах време и се ровех за какво ли не инфо, много неща не помня вече от къде ги знам...  Rolling Eyes   Факт е, че има заболели от самата ваксина и не само от полио, също от коклюш, както и от паротит знам случаи... Да не говорим, че в самите листовки на ваксините обикновено присъстват странични реакции, съвпадащи със симптоматиката на заболяванията срещу които се поставя ваксината... Как се определя това, ако не разболяване, не знам... Ето какво е написала мулти за Ротарикс в съседна тема - "И не само това, вчера попаднах на листовката му на български, там пише, че ваксинираните можели да предадат бацили на контактните с тях, тъй като се излъчват с фекалиите. Имаше предупреждение ваксината да се поставя с внимание върху лица, които са контактни с такива с имунен дефицит (??). За да се предпазят близките на ваксинираните трябвало да спазват хигиена (каквото и да значи това) и да си мият ръцете."

За мен е напълно ясно, че един размножаващ се вирус, вкаран в организма на дете си е чисто заразяване.... За това и попитах дали се размножават ваксиналните вируси, защото едно е да вкараш 5-6 броя и да чакаш организма ти да ги утрепе и да създаде имунитет, а друго е да вкараш няколко вируса, които да се размножат в армия, точно както при заразяване и да чакаш организма да се справи...

# 260
Стелт, Благодаря за бързия отговор. За някои неща ми стана ясно, но... пак се чудя над това: Ако написаното от Бегемот е наистина така / цитирам- един от начините да направиш даден вирус невирулентен, т.е. неспособен да причини инфекция, е да "повредиш" тези негови молекули, с които прониква в клетката. След като не могат да проникнат изобщо в клетката, вирусите не могат и да се размножават (вирусите не могат да се размножават самостоятелно, а единствено използвайки вътреклетъчната машинария за синтеза на протеини и нуклеинови киселни)/, то следва да се приеме, че не би трябвало да се наблюдават заболели от същата болест за която е правена имунизация  и то скоро след нея, всъщност по-правилно е да кажа-  заболели непосредствено от имунизацията. Какво разболява тогава имунизирано дете от морбили, например, ако ден-два преди това е правена МПР. Логически стигам до отговора- Или твърдението на Бегемот не е вярно, или всички подобни случаи са чиста случайност Rolling Eyes , или истината е някъде там  smile3530
Сигурно има друго медицинско обяснение, затова пак питам и разпитвам.  Mr. Green

# 261
# 262
"ROTARIX contains a live, attenuated human rotavirus that replicates in the small intestine and induces immunity."

от тук - http://www.druglib.com/druginfo/rotarix/description_pharmacology/

Как би трябвало да се тълкува?   Rolling Eyes

Цитирам се от вчера... За мен този вирус се размножава, иначе не виждам какво са имали предвид под "replicates".... Размножаващ се вирус вече е ясно, че не е вирус, който не може да проникне в клетката, т.е. това, което бегемот учи на теория се разминава някъде в практиката, при това съвсем открито и признато (да не каже пак някой, че се занимаваме с конспирации)... Като вземем предвид и предупрежденията за околните на ваксинирания, просто изводите би трябвало да са ясни... Един неразмножаващ се вирус, вкаран в даден организъм няма начин да зарази въпросният организъм, още по-малко контактни с него...

# 263
На мен пък ми е интересно как точно се "отслабва" вирус Thinking
(със сигурност не му се къса лявото изтръпнало копито.....)

# 264
Именно. Точно, ясно и кратко. И аз стигнах до същото заключение.
Сега се питам друго- Ето тук http://www.nvic.org/Vaccines-and-Diseases/Rotavirus.aspx чета за едни странични ефекти, които маааалко ми убягват в листовката. Що така? Например, не срещнах- кашлица, хрема, температура, загуба на апетит и повръщане, ушна инфекция, пневмония, както и болест Кавазаки  newsm78

На мен пък ми е интересно как точно се "отслабва" вирус Thinking
(със сигурност не му се къса лявото изтръпнало копито.....)

Е, как така как?! По два шамара и айде... box

# 265
multi, все си мисля, че вирус, който се размножава в червата е нормално да се изхвърля с екстрементите... За потта сигурно ще е по-сложно, но признавам си, не съм учила вирусология и не знам... За всеки случай и за обикновен човек (без да е кандидат на науките или кандидат за президент) е ясно, че размножаващ се вирус си е чисто заразяване... Не знам защо някои наричат това ваксиниране... Живата полио ваксина разболяваше от полио, след МПР (Приорикс, който се поставя в БГ) спокойно се боледува от морбили, паротит и рубеола, а след ДифТетКок (която се поставяше до миналата година в БГ) от коклюш... За БЦЖ какво да кажем, като имаме толкова имунизации и толкова болни.... Само че туберкулозата се причинява от лош бактерии, а не от добър вирус, както казваше един про-ваксинатор преди време...  Laughing

Последна редакция: нд, 13 мар 2011, 12:35 от stelt77

# 266
Ами, Stelt, и аз не съм учила точно вируслогоия и не съм кандидат на науките, но се опитвам да разсъждавам върху това, което съм изчела до тук... и очевидно има неща, които още не са съвсем ясни. Щом вирусите от ваксините са в състояние да се размножават, очевидно могат да инвазират целия организъм на гостоприемника, ако имунната му система в момента не функционира добре (фактори бол), и популацията им да нарастне дотолкова, че да последва разболяване.

Известно е за грипните вируси, че болните могат да заразяват, отделяйки вириони с всякакви екскретирания от тялото, вкл. пот и слюнка. Но тези на хеп. Б и ХИВ, според някои съвременни изследвания, били в малко количество в тези телесни течности, за разлика от количеството им в кръвта, и по тази причина заразяването не било възможно. Но съм срещала и други автори, които твърдят, че е възможно и има такива случаи, вкл. заразяване от четка за зъби и гребен. Simple Smile Та затова ми е много интересно откъде идва разликата..

Последна редакция: нд, 13 мар 2011, 13:34 от multimodal

# 267

Mомиченцето, е на фаза завършен бакалавър и направила една кратка рисърч магистратура, която се състои от два проекта, в които е помагала някой да прави експерименти и един летен проект, в който е правила пак същото, но е писала по-подробен доклад, по модела на научна статия. Тя е едва в началото на овладяване на тези науки.

Да, често ми се случва това, че съм жена и съм млада, да бъде използвано в опит за омаловажаване на думите ми. Обикновено го правят по-възрастни и по-малко успели хора от мен ( а това си е доста неуспели Simple Smile) ), което разбира се не означава, че вие сте от тях.

Доста сте далече от истината за фазата, в която съм, и за работата ми. Всъщност съм завършил магистър и действащ докторант (което в българия доскоро се наричаше кандидат на науките). Не знам вие къде сте учили, но ако вашата магистратура се е състояла в помагане на някой в експериментите и летни проектчета, съжалявам, в моята не е така. Наистина, не съм професор, и няма как да бъда на моята възраст - доктората е най-високото възможно академично стъпало за мен към този момент.

Бих отговорила по-подробно на въпросите за вирусната атенюация - как се постига и защо понякога има излъчване на вируси въпреки това, което казах (това което дадох като пример беше за опростен модел и както казах "един начин..." ако прочетете внимателно ), но след като поставяте под съмнение компетентността ми, не виждам смисъл да си губя времето да отговарям.

Moже би вие можете по-добре да обясните в какво се състои намаляването на вирусната патогенност: генно-инженерни и пасажни методи, кои елементи на генома се променят, как се осъществява на практика, защо се наблюдава отделяне на вирусни частици, и дали тези частици са опасни: с каква честота ревертират, и колко случаи на заразяване има на общия брой имунизирани, като цитирате разбира се публикации по темата.

(А за Монтание потърсете в гугъл "Nobel disease" и чуйте мнението на други лауреати за и против ваксините, например Дж.Уотсън, откривателя на ДНК)

Последна редакция: нд, 13 мар 2011, 13:58 от begem0t_

# 268

Mомиченцето, е на фаза завършен бакалавър и направила една кратка рисърч магистратура, която се състои от два проекта, в които е помагала някой да прави експерименти и един летен проект, в който е правила пак същото, но е писала по-подробен доклад, по модела на научна статия. Тя е едва в началото на овладяване на тези науки.

Да, често ми се случва това, че съм жена и съм млада, ....

)

Не, мила, не това че си жена или млада е проблем. Проблем  и то най-вече за самата теб е че егото ти се опитва да те излъже, че си голям специалист в една наука, която буквално няма край-та това е науката за самия живот. Ние като раса, знаем една трилионна част от това, което има да се знае и то и това, което знаем не разбираме съвсем добре. Важно е човек да е честен. Когато си студентка първа година в доктората си, кажи това: "аз уча билогия и работя върху доктората си", не си присвоявай титли каквито нямаш. Каква ти е ползата да излъжеш няколко ника в някой форум, че си "кандидат на науки"- несъществуваща вече титла, равнозначна на сегашното "доктор на науки"? До получаване на титла "доктор" имаш поне 3-4 години, не бързай.Не спори с мен какво е MRes знам безкрайно добре и ти знаеш, че знам. В добър университет си, имате условия, имаш достъп до всички научни изследвания на света, през университеската си библиотека-възползвай се, чети, учи и най-вече мисли и си задавай въпроси! Не си глупава и имаш  добър шанс да принесеш полза за човечеството с труда си. Не се давай на егото си и на арогантните тенденции в характера си, всеки от нас е безкрайно по-ценен от измамното величие, което егото ни се опитва  да ни убеди, че имаме. Wink Hug

# 269
Бих отговорила по-подробно на въпросите за вирусната атенюация - как се постига и защо понякога има излъчване на вируси въпреки това, което казах (това което дадох като пример беше за опростен модел и както казах "един начин..." ако прочетете внимателно ), но след като поставяте под съмнение компетентността ми, не виждам смисъл да си губя времето да отговарям.

Moже би вие можете по-добре да обясните в какво се състои намаляването на вирусната патогенност: генно-инженерни и пасажни методи, кои елементи на генома се променят, как се осъществява на практика, защо се наблюдава отделяне на вирусни частици, и дали тези частици са опасни: с каква честота ревертират, и колко случаи на заразяване има на общия брой имунизирани, като цитирате разбира се публикации по темата.

Надявам се да получим това обяснение от вас, тъй като аз лично не се интересувам кой каква докторантура, титли и пр. има или няма, и колко е известен сред определени среди, а търся отговор на въпроси, които ме вълнуват. Но такива, които не скриват никакви факти.

Последна редакция: нд, 13 мар 2011, 15:40 от multimodal

Общи условия

Активация на акаунт