Срокове за прехвърляне данък на автомобил?

• 10 303
  • 24
  •   1
Отговори
Здравейте, бих искала да попитам дали някой има представа какви са сроковете да се прехвърлят данъците на автомобил при покупка (и евентуално ако знаете какви документи ще са ми нужни).
Някой ми каза, че срока е две седмици, друг ми каза, че е месец. А от община Триадица, София не си вдигат телефона, за да ги попитам.

Колата е купена преди седмица и половина, предишния собственик каза, че е платил данъка за тази година. Колата вече е прехвърлена в КАТ и при нотаирус, разбира се.

# 1
Срокът за регистриране на автомобил в данъчната служба е два месеца от датата на придобиването му.

Документи:

1. Декларация по чл.54, ал. 1 от ЗМДТ за притежаван лек автомобил, която можеш да изтеглиш и попълниш предварително от сайта на НАП (http://portal.nap.bg/ospage?id=151).
2. Копие на договора за покупко-продажба на атомобила.
3. Копие на големия талон на КАТ.
4. Квитанция или платежно нареждане за платения 2,5 процентов данък при прехвърляне.
5. Квитанция или платежно нареждане за платения данък върху превозното средство.

# 2
Чудесно.

А в случая, който описах, че предишния собственик е платил данъка,  но нямам никакви документи аз, има ли как да се докаже това при данъчната, за да не се налага да плащам отново?
И доколкото аз разбирам, май не трябва в община Триадица да се случи прехвърлянето, а другаде, така ли?
Съжалявам за въпроса, но не съм съвсем запозната с тези служби.

# 3
На този линк може да видите адресите и телефоните на районните отдели на Столична Община "Местни данъци и такси":  http://www.sofia.bg/mdt.asp

Опитайте да се свържете и да зададете въпроса си. Другият вариант е направо с окомплектованите документи да отидете на място и да видите какво ще ви кажат.

# 4
Да, успях да се свържа с тях. Казаха ми за същите документи, както написахте. Само сега остана да си видя договора и да разбера в договора се включва този 2.5 процентов данък за прехвърляне. Тъй като аз имам само договора, без други документи от нотариуса. Не знам 80-те лева, които ми взеха там дали включват тази такса.. Sad

# 5
При всички положения трябва да имате документ за плащането, който да представите на данъчните. Или е квитанция или е копие на платежно...

Или пък се свържете с нотариуса...

# 6
При всички положения трябва да имате документ за плащането, който да представите на данъчните. Или е квитанция или е копие на платежно...

Или пък се свържете с нотариуса...

За кое плащане?

Свързах се с нотаируса, казаха ми, че те такъв документ не издават. Може ли да го заверят само или нещо такова. В най-лошия случай изкарвам докуенти наново, плащан някви пари и така. Въпросът е откъде? И кой точно може да ми каже... Т.е. ако отида до данъчните там ще разбера ли какво точно следва..

# 7
  • Вън от пространство и време
Плащането на данъка за прехвърляне на автомобила трябва да стане по сметка на общината, в която е постоянният адрес на купувача. Ако нотариусът е включил и това плащане към сумата , която сте платили, е длъжен да ви даде документ, с който е превел (внесъл) данъка по сметка на общината. Ако не го е направил, вие може да внесете тези пари в която искате банка, след като преди това се информирате за номера на сметката на общината, в която е постоянният ви адрес.

# 8
Сега ми стана ясно. Все пак мисля да отида до общината и просто ако мога на място да платя.

10x

# 9
Gratsy, как успяхте да регистрирате автомобила в КАТ, при положение, че нямате бележка за платен данък 2.5 % за прехвърляне на собствеността?
Себекнеферура- Gratsy може и два пъти да плати въпросния данък като няма домумент за това...

# 10
peps13 , въобще не стана дума за това в КАТ, затова и чак сега се интересувам от тези неща и чак сега разбрах въобще за този документ.

PS. Освен ако в договора не е включено това, и за това да не са ме питали...

# 11
Целта беше да си погледнеш договора все пак! За това ти казах и на нотариуса да се обадиш- да питаш какво точно покрива тази сума от 80 лв., която си платила.

Хайде успех! И да кажеш после как е минало!

# 12
Днес чак успях да отида и да си оправя документите. Въпросния 2.5 % данък го платих на място в общината - 12.50 лв.
Като отидох да си попълня декларацията жената каза, че данъка би трябвало да съм го платила при нотариуса, аз казах, че не съм и ме прати при счетоводството. Това беше.

Мерси за инфото. И много се радвам, че приключих с документите Simple Smile

# 13
  • София
Здравейте.
Имам следното питане (ако въпроса ми не е за тук, моля за извинение).
Случаят е следния: братовчед ми е закупил автомобил през март 2008г. и съответно не го е регистрирал в данъчното. По каква причина не мога да кажа. С въвеждането на новите правила за минаване на технически преглед съответно вече трябва да има платен данък. Нещо което го няма. През последните години никой и не му е търсил платен данък (въпреки че уж трябваше да се представя). Сега обаче ще се вържат системите на данъчните и пунктовете за технически прегледи и вече няма къде да ходи и трябва да регистрира колата.
Въпроса е обаче има ли вариант по някакъв начин да я регистрира към днешна дата и съответно да дължи данък от тази година.

# 14
  • София
Здравейте.
Имам следното питане (ако въпроса ми не е за тук, моля за извинение).
Случаят е следния: братовчед ми е закупил автомобил през март 2008г. и съответно не го е регистрирал в данъчното. По каква причина не мога да кажа. С въвеждането на новите правила за минаване на технически преглед съответно вече трябва да има платен данък. Нещо което го няма. През последните години никой и не му е търсил платен данък (въпреки че уж трябваше да се представя). Сега обаче ще се вържат системите на данъчните и пунктовете за технически прегледи и вече няма къде да ходи и трябва да регистрира колата.
Въпроса е обаче има ли вариант по някакъв начин да я регистрира към днешна дата и съответно да дължи данък от тази година.

Не може да я регистрира от тази година, регистрира се от годината на покупка, записана в договора. Ще си плати глобата и данъците назад с лихвите. Той реално без платен данък не може и да я продаде тази кола един ден. Освен ако има познат нотариус, готов да си сложи главата в торбата заради него.

Общи условия

Активация на акаунт