Седмокласник в лъвски скок вече е във втори срок

• 34 135
  • 731
  •   1
Отговори
# 375
От няколко дни по-активно чета темата, отколкото пиша в нея. Поздравления на всички деца които са се класирали за следващите кръгове на олимпиадите   bouquet
Покрай всичките тези резултати и кое къде било качено, наред с анализите на резултатите най-ми хареса как Шани е изтипосала така между другото от кога почва ваканцията  Mr. Green Ми така де, важна си е за отдих и култура  Joy Това беше в кръга на шегата, но много си се смях на глас сама  Embarassed
Умнички са ни децата,  да са живи и здрави  Hug

# 376
Драконче, време ти е за една девойка...  Hug
Напълно подкрепям
 Hug Hug Hug

Тъй, тъйййй кажете и!
А иначе Шанова, тез камънЬЕ може и в твоята градинка да ги подредим  Peace Hug Wink Wink Wink

# 377
  • Sofia
 Като майка на дете , посещаващо квартално СОУ мога да споделя, че не за всичко са виновни учителите.
 Децата са проблем, и точно това е основното предимство за децата , учещи от 5 кл. в СМГ. Те са пробирани , амбициозни и т.н.
 В нашето училище има 5 паралелки , с по около 25 деца. Е, за националното по математика се класира само моето , но това не значи , че учителката не е на ниво. Някои от децата посещават курсове и уроци , но пак не могат да се справят дори с пробните си изпити .
 Нямат желание за учене децата . И амбиции нямат! За тях е глупаво  да имаш мечти ,  и да се трудиш за да ги постигнеш.
 Неведнъж съм споделяла , колко се радвам , че ви познавам / макар и виртуално  Hug/. Това ме успокоява , че има и още деца като моето , както и родители, на които им пука какво се случва с децата им   bouquet!
 Детето ми много си харесва училището / като база/ , и учителите , но пак няма търпение да се махне оттам! Макар и само на 13 , ясно е осъзнал, колко е важна за него средата , и комуникацията с хора като него.

# 378
  • София
От опит ще споделя с вас следното. Класирането/некласирането  за втори  кръг на националните състезания по математика и БЕЛ би трябвало да е някакъв ориентир за степента на подготовка на децата, но практиката от миналата година  показва, че не е така. Peace Имам предвид преди всичко децата, разчитащи на подготовката си в школи и при частни учители, учещи иначе в кварталното училище. Миналата година за втори кръг на националното по мат в кварталното училище на дъщеря ми,  единственото класирано дете беше тя. Peace Да, но само няколко месеца по-късно, на реалния изпит, съвсем близък по трудност до националното състезание, немалко деца от випуска, състоящ се от три класа, изкараха почти пълни шестици. Тоест говорим за деца, изкарали на националното резултат под 75 точки, а на изпита - над 90.  Peace Та всичко малко или много е относително. Твърде крайно ми се вижда обобщението, че болшинството деца в  кварталните училища нямат амбиции, желание за учене и се представят съответно посредствено. Само от класа на дъщеря ми имаше поне  6-7 деца с бал  доста над 34. Peace Нищо, че не се бяха класирали преди това за областния кръг на националните състезания. Имах преки наблюдения и върху обратния случай. Познато детенце, класирало се  с  доста висок резултат за втория кръг на състезанието по БЕЛ, не се справи толкова добре на истинския изпит.Преразказът му изяде доста точки. Пропуски имаше и в тестовата част.

Последна редакция: чт, 17 мар 2011, 09:06 от already detective

# 379
  • София
Олреди, мисля, че Алисън говори конкретно за тяхното училище, предполагам на основа цялостни наблюдения, не само резултат от състезанието... Едва ли може да обобщи за всички „квартални”...
Моите наблюдения пък са, че каквито и да са децата, подготовката по математика извън математическите училища като цяло яко куца! И честно казано, колкото и да са интелигентни и амбициозни голяма част от децата в нашето училище пък, резултатите хич не ме учудват. Най-малкото защото от години следя представянето по олимпиади и състезания и ако в хуманитарните области виждам и масово присъствие и добри успехи, по мат съм запомнила само едно име и то естествено отново е сред първите 20! Съжалявам, че не са изкарани такива данни и по БЕЛ, би ми било интересно да направя сравнение. По скоро ме учуди представянето на други училища, от които очаквах повече...
А иначе ясно, че на тази база не можем да си вадим изводи за изпитите. Най-малкото поради факта, че на състезанието са се явили може би по-малко от половината деца и не задължително тези с интерес към математиката.

# 380
  • София
Purple Dragon,.... HugНапълно права си, че подготовката по математика в  кварталните училища не е на ниво.Но причините за това са комплексни, не е само до лоши учители или недостатъчно амбицирани ученици.Часовете по математика са крайно недостатъчни за направата на истински упражнения върху предаден материал. Затова нещата се ограничават до решаването на най-стандартните задачи в учебника, без да остава време за тренинг с такива на малко по-високо ниво.Хорариумът от часове по предмета в СМГ и в нормалните училища е несравним. Peace Оттам и резултатите.
Колкото до националните състезания по БЕЛ и мат, аз не се ограничавам само върху наблюденията от училището на дъщеря ми. През изминалата учебна година, сред децата от темата ни, имаше  общо 2-3 класирани по мат и още толкова по БЕЛ. Но резултатите от изпитите накрая бяха много високи   при голяма част от децата от различни квартални училища , иначе неуспели да се класират за вторите кръгове. Peace  Това бяха  деца от различни квартални училища, кои претендиращи да са елитни, кои не толкова, но всяко от тях имаше своите способности, амбиции да учи, желание да попадне в добро училище.И резултатите им го доказаха.В частност, що се отнася до училището на дъщеря ми, всичките деца, изкарали на реалния изпит над 90 точки по мат, няколко месеца по-рано се явиха и на националното и явно некласираното им за втория му кръг не им попречи да се справят в последствие  перфектно.
Всичко е строго индивидуално, зависи наистина до огромна степен и от подготовката на детето, но и от ред други фактори, та дори и от едното му моменто разположение.

# 381
  • Sofia
PurpleDragon , много добре си ме разбрала  Hug.
 Далеч съм от мисълта , че само класирани за 2 кръг деца ще изкарат отлични оценки на изпитите / говоря и за двата предмета/.
 А другото , за незаинтересованоста на децата около нас , съм го споделяла многократно  Peace.
 Ще дам пример: на националното по БЕЛ, резултатът на детето ми не е хич блестящ. Това не пречи да вярвам , че на изпита ще се справи повече от прилично  Laughing.

# 382
Момичета, моята Бети няма големи математически успехи, но БЕЛ ми дава надежда Simple Smile
Днес е чела последното си съчинение разсъждение пред класа и след края му, целият клас и ръкопляскал, а госпожата и поискала да и го препише и да и го даде за архивите и Simple Smile

# 383
Резултатът от никое състезание, каквото и да е то, не гарантира нищо за следващото. По тази причина е съвсем нормално деца с добро класиране сега, после да не се представят блестящо и обратното. Много е възможно и децата с целенасочена подготовка за изпита изобщо да не се явяват на тези междинни състезания, а да концентрират цялата си енергия за изпитите и да блеснат едва там. Най-сетне възможно е и трудността на този състезание-тест и на истинския изпит да не са еднакви. Много варианти има. Но все пак състезанието си е показател до някъде.

# 384
Летисия, браво на момичето. Ех, и аз едно време обичах да пиша и бях доста добра, но сега нещо не мога да си подредя мислите като хората, но пък си открих изненадващи способности по математика.  Wink А сега, сигурно ще ми се смеете, но днес разбрах, че моят седмокласник е  класиран за втори кръг на състезанието по мат. със 77 точки, все си мислех, че е както по БЕЛ, т.е., че са нужни поне 90 точки. Лошото е, че е в неделя, а вече го записахме на пробен по мат. в МГ. Има ли майки от Варна, които знаят къде ще се провежда това състезание и от колко часа, търсих в нета, но нищо не открих. Може пък да прежалим таксата за пробния и да се яви на другото.
А относно математиката в у-ще- часовете са безкрайно недостатъчни за нивото, което се иска по олимпиади и състезания, който иска високи постижения- или МГ, или индивидуални занимания при частен учител + много задачи вкъщи + талант. Така мисля аз с моя скромен опит.

# 385
В новия брой на вестник АзБуки има отговорите на теста по химия от миналата седмица. Както и одобрените учебници - това е за сведение на пишещите тук учителки.

# 386
................... ............Някои от децата посещават курсове и уроци , но пак не могат да се справят дори с пробните си изпити .
 Нямат желание за учене децата . И амбиции нямат! За тях е глупаво  да имаш мечти ,  и да се трудиш за да ги постигнеш.
 ....................

Не е добре така да се обобщава за всички деца. Има си деца с мечти и амбиции навсякъде. Пък и те сега са в една доста специална възраст.
Моето е супер прагматично, не си дава зор, ако от това няма конкретна и реална облага, иначе целите си ги преследва много упорито.
Миналата година не се класира и на двете национални състезания, не му стигнаха по 2 точки мисля. На пробните изпити изкарваше оценки с около единица по-ниски, от тези които получи на истинските изпити (беше в най-горния интервал 11.5 - 12). Когато после обсъждахме тези неща ми обясни защо се е получило така. Половината време на пробните е дремал, другата половина е писал. На състезанията пак същото - ми що да се напрягам, знам колко ми трябва, за да ми пишат 6, че съм ходил на състезание. Друго не ми трябва. На което аз супер възмутена "ти амбиции нямаш ли да се класираш на челно място". Отговорът беше " и за какво ми е това  newsm78 Знам какво ми е интересно, знам къде искам да уча, знам как да го постигна. Когато от изпита зависеше това, както виждаш съм се постарал."
При което можете да си представите аз какъв вид имах.  smile3511

Пък то и не може само отличници да има, все пак  Laughing

# 387
maybeP"  а вече го записахме на пробен по мат. в МГ. Има ли майки от Варна, които знаят къде ще се провежда това състезание и от колко часа, търсих в нета, но нищо не открих. Може пък да прежалим таксата за пробния и да се яви на другото."
Можете да отидете в офиса в МГ, където сте се записали за пробния изпит и да помолите да ви запишат за друга дата именно поради съвпадение на изпита със състезанието. Няма да има проблем да го направят, аз помолих и стана. Peace

# 388
Долорес, може и да пробваме този вариант, дано да стане по телефона, че не сме от града. Но не разбрах къде и от колко часа ще се проведе състезанието по математика, ще ми кажеш ли, моля те.

# 389
  • Sofia

Не е добре така да се обобщава за всички деца. Има си деца с мечти и амбиции навсякъде.
За последен път ще кажа: не обобщавам за всички деца!!! Визирам само тези , които са около детето ми.
Разбира се , че навсякъде има деца с мечти / нали затова споделих, че се радвам , че я има темата/.
 Явно нещо не мога да се изразя правилно , и няма повече да коментирам темата!
 По-дълго пишещите тук , вярвам , че са ме разбрали правилно  Hug.

Общи условия

Активация на акаунт