Кога най-сетне родителите ще имат еднакви права

• 12 138
  • 363
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Ама, Симон, той не иска да го вижда, не четеш ли. Ще го вижда, ако е 50/50. Не стане ли на неговата, няма да го вижда, защото съда го е подарил на майката и той няма да се унижава.
Това мъж ли е?

# 121
Имам един познат в Швеция. Разведен е с жена си от 5-6 години. Имат две деца на 9 и 12 години, момиче и момче. Преди заедно са живели на третия етаж в един квартал на Стокхолм. След развода мъжът си купува апартамент в същата сграда на петия етаж, т.е. два етажа по-горе. Сега бившите съпрузи вече и двамата са женени за други хора, но отглеждат децата общо взето с еднакви усилия. Децата имат стая с легла и играчки и на двата етажа и се чувстват у дома си и в двата апартамента.

.....

Не знам кой от двамата е бил виновен за развода, дали някой на някого е бил сърдит, но очевидно и за двамата децата им са по-важни от всичко друго на света, в това число са по-важни и от обидата и разочарованието след раздялата.

Това се опитвам да кажа на четящите този форум! Знаете ли защо в Швеция е така? Защото по закон, времето на детето се разделя по равно между двамата родители и те го знаят това, далеч преди брака дори. Затова са принудени след развода да живеят по гореописаният начин. С течение на времето свикват и най-сетне децата са защитени и щастливи. Както са защитени техните права при наследство и т.н. Това е практиката извън БГ. За съжаление явно 99% от четящите или никога не са живяли дълго в чужбина нито пък не са се интересували от тези проблеми.

... а плачещите тук (добре, че на много, но пък има много отчаяни майки, което също не е добре) се чудят и маят как така детето ще бъде с "новата си майка/баща" (откъде накъде) и защо са самотни... Да, може мъжа/жената до вас да ви е зарязал/а, но това не е причина да вземете детето само за вас. То не е ваша собственост! Колкото по-рано разберете този факт толкова по-добре за детето. Защото само за седмица, две или месец идва синдрома на родителското отчуждение и с розовото бъдеще на вашето детенце е свършено - то ще си остане само с едният родител и издръжка от 50 лева. А другият родител спокойно може да си позволи да има е десет такива деца (общо разход 500 лева). И резултата ще е... 10 нещастни дечица. За да участват на равно в отглеждането на децата си те трябва да имат и равни права. Иначе не става.

И една бележка... никой не дава оценки, никой, никого не обижда...опитвам са ви помогна, това е...

...помислете си и се поинтересувайте преди да е фатално късно за малкото същество, създадено от двама...

# 122
И нашия БНД беше уревал цял квартал, че не му го давам, докато изобщо не се обаждаше да пита как е детето в период на 5 месеца. Така, че този сериал съм го играла, този сценарии съм го чела. "Мрън, мрън, тя не ми дава детето. Мрън, мрън мен ми е много мъчно. Мрън, мрън, давам пари. Мрън.МРЪН!!"
А баш!Нашия си наби камшика ,коагто детето нямаше и 2 години.Появи се изведнъж с полиция у нас,понеже не съм го била давала.Ма на кой да го дам бе,като никой не го е потърсил?!След това заведе дело за увличаване на режима и рева в съда как искал да даде цялата си бащина обич.И когато съдийката го попита колко пъти е потърсил детето в рамките на 5 години,той не си спомняше...Ми как да помни като не е идвал?!Мина делото и от тогава ни вест,ни кост до преди една година ,когато се появи.Детето вече беше на 9г.И първото нещо,което каза беше:Здрасти,аз съм баща ти,кво става?После започна една тирада,че ако не излезело с него,нямало да му даде декларация да излиза от Бг.И от тогава пак го няма,детето ще стане това лято на 11г.Мога да изпиша още много,но просто не ми се говори за тия простоии,че... Sick
Ей затова като ми изкочи някой с подобни тиради като тоя тука и ми призлява,да не кажа друго,че ще прозвучи грозно.

# 123
Къде видяхте, че бащата не иска да си вижда детето, защото съда не му е дал 50/50.
Аз до колкото го разбирам, той пледира защо принципно няма закон който да определя 50/50., и защо родителите (мъж/жена), не разбират, че след раздялата/развода е необходимо да поставят на 1-во място интересите на децата си, като обединят взаимно усилията си за тяхното отглеждане независимо от личните им конфликти.
Снежка, с удоволствие бих пуснала детето ми да бъде с баща си 15 дена в месеца.Но, с баща си. Подчертавам "с баща си", защото в нашата ситуация не бих допуснала дъщеря ми да има допир с "каката", а защо не и с нея. Защото живота и здравето на детето ми ще бъдат в опасност.

Последна редакция: вт, 01 мар 2011, 11:56 от simon9

# 124
Снежка, с удоволствие бих пуснала детето ми да бъде с баща си 15 дена в месеца.Но, с баща си. Подчертавам "с баща си", защото в нашата ситуация не бих допуснала дъщеря ми да има допир с "каката", а защо не и с нея. Защото живота и здравето на детето ми ще бъдат в опасност.
Това, въобще не е по-различно Симон. Това е едно и също, но по-различни причини.
Какво ще кажеш, ако съпругът ти имаше права 50/50 по закон и си вземеше детето 15 дни в месеца.

# 125
  • София
Симон, мислиш ли, че ако закона е 50/50 задължително, както иска автора, ще имаш право на претенции с кой кога да е и какво да прави Simple Smile Simple Smile
Айде, то на хартия е много лесно да се каже 50/50, ама опре ли до изпълнение.

Аз лично НЕ познавам мъж, който да иска толкова много децата си и жената да не му ги дава. Така че, драги ми авторе, пледоарията ти трябва да е насочена към мъжете. Те поискат ли го, стигне ли балканския мачо емоционалната интелигентност и зрялост на шведския баща, ей тогава ще дойде времето и на този закон. Дотогава - работи с мъжете, ние те подкрепяме.

# 126
Ако бившият съпруг на Симон има такива права, и реши да ги ползва, въобще няма да я пита дали и харесва, че детето ще бъде в едно жилище с "каката". Нейното съгласие не е нужно. това ще си е неговото време с детето, и той може да го събира с когото си поиска. Тя ще да е длъжна да му го предаде за 15 дни в месеца, дори бащата да живее с цял харем.

Аз лично НЕ познавам мъж, който да иска толкова много децата си и жената да не му ги дава. Така че, драги ми авторе, пледоарията ти трябва да е насочена към мъжете. Те поискат ли го, стигне ли балканския мачо емоционалната интелигентност и зрялост на шведския баща, ей тогава ще дойде времето и на този закон. Дотогава - работи с мъжете, ние те подкрепяме.
+1. Отлично предложение, Бърди Peace

# 127
Бърди, не така бе човек! Ще останем без мъже. Матриархат!

# 128
Това, въобще не е по-различно Симон. Това е едно и също, но по-различни причини.
Какво ще кажеш, ако съпругът ти имаше права 50/50 по закон и си вземеше детето 15 дни в месеца.
Снежи, различно е.Ако закона беше въвел някава такава нормативна уредба, то тогава в процеса на делото бих се съгласила с дадената клауза,но бих пледирала за ограничаването на достъпа на определени лица до детето ми, както към момента като майка имам правото да реша кой, за какво и по какъв начин би навредил или помогнал на детето ми. Фтори факт, е че дъщеря ми мрази тази жена, тъй като е разбрала че причината баща и да се отнася така с нея и да престане да я вижда е именно в "каката", а не защото баща и не я обича. Дали за в бъдеще, дъщеря ми ще оправдае това негово отношение, никой не може да каже. Може би да, а може би не. Но в момента е важен момента съобразно възраста и, в която тя да съзнае, че принципно е обичана и от двамата си родители, макар и обичта и на баща и да е възпрепядствана по един или друг начин към даденият момент.
И не мога да се сълася, че един родител може да обича детето си в продължения на години, да се смее с него, да го гушка и прочее, и изведнъж "хоп" , да се каже, че той/тя не обича детето си, защото видиш ли бил започнал нова връзка и на "нашата мома", не и отърва бащата да има ангажимент спрямо първородното си дете, или изпитва такава необоснована ревност от бившата съпруга.

# 129
simon9, върху горе посоченото нямаш никакви права.
Отнемане на граждански права върху детето е съвсем различно нещо.

# 130
Симон, мислиш ли, че ако закона е 50/50 задължително, както иска автора, ще имаш право на претенции с кой кога да е и какво да прави Simple Smile Simple Smile
Точно!Все едно той да ти каже,че не иска детето да е с мъжа,с който си ти евентуално.
Цитат
И не мога да се сълася, че един родител може да обича детето си в продължения на години, да се смее с него, да го гушка и прочее, и изведнъж "хоп" , да се каже, че той/тя не обича детето си, защото видиш ли бил започнал нова връзка и на "нашата мома", не и отърва бащата да има ангажимент спрямо първородното си дете, или изпитва такава необоснована ревност от бившата съпруга
О повярвай ми най-добре е да се съгласиш,защото имам няколко примера точно за това!

# 131
Цитат
но бих пледирала за ограничаването на достъпа на определени лица до детето ми, както към момента като майка имам правото да реша кой, за какво и по какъв начин би навредил или помогнал на детето ми.
И сега нямаш право да решаваш, и при такъв закон ще е същото. Ако бащата на дъщеря ти реши да дойде и да я взема за уикенда, съгласно определения му от съда режим, може да заведе детето където си поиска и да бъде с когото си поиска. Стига да го върне навреме, нищо не можеш да му направиш.
Само съдът може да реши подобно нещо. В която и да е държава.

# 132
Хърмаяни - дали са 50/50, 60/40,10/90, то и сега съм длъжна да го предам когато той дойде да ге вземе в определените дни. А ма ха де, не идва. Защо, защото зне, че детето ми при нея няма да отиде, а не че на него му е забранен или ограничен контакта с детето. И точно тук е цялата въртелешка в нашият случай.
След като лица определени в кръга на тяхната компетентнос са дали становище, че определени хора включително и "каката" биха били "опасни" за психическото и физическото развитие на детето ми, от страна на социалното обкражение на бащата, респективно и такова на детето ми, тъй като при определеният режим то по един или друг начин ще има контакт с тези лица,означава, че все пак дори и внашето "велико" законодателство, съда ще го вземе под внимание.
Относно последният ти пост.
Като майка и с оглед на нейната възраст, имам пълното право да решавам с кого да се вижда и с кого не. От страна на дадено съдебно производство, решава съда.Моето право е да изкажа мнение защо това е така или не, като го мотивирам. От там на сетне с оглед доказателствените средства , становища и прочее, решава съда.
Хайде на теб да не обяснявам, какво може и какво не.
Всичко друго тук извън съда, е ала бала, и можем да си разкаваме приказки за още 1000г напред.
Но не това беше темата, доста се измести от съществото си.
Както казах вече, мисля че автора има точно предвид това:
Цитат
Аз до колкото го разбирам, той пледира защо принципно няма закон който да определя 50/50., и защо родителите (мъж/жена), не разбират, че след раздялата/развода е необходимо да поставят на 1-во място интересите на децата си, като обединят взаимно усилията си за тяхното отглеждане независимо от личните им конфликти.
[/b]
И мисля, че точно върху това  е необходимо да се концентрираме, защото всеки казус е идентичен сам по себе си, и той не може да се разглежда с оглед на други.
За това и законодателя казва" Изслушването на родителите е "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО". ако това не е спазено, то е достатъчно основание решението да бъде отменено. - Цитат от тълкованията на ВКС.

Последна редакция: вт, 01 мар 2011, 13:39 от simon9

# 133
Симон, започни като четеш, да осмисляш написаното.
Моите думи не касаят само теб. Те важат за всички разведени/разделени, при всеки режим на свиждане.
Не знам кои са тези компетентни лица, чието становище, че контактите са опасни е задължително. За мен единственият компетентен да разпореди такова нещо е съдът. Другите - социални работници, психолози и пр. дават само едно мнение. И то не е задължително за никого. Да, разумният човек би съобразил поведението си, щом става дума за детето му. Но колко са разумните днес? Особено когато отстояват личните си права.

# 134
Хърмаяни -чета, чета, ам явно друг не чете.
Последните постове бяха относно моята ситуация.
За това казах, че всеки едо казус следва да бъде разгледан отделно.
Но с оглед на моя, току що получих постановление от прокуратурата относно жалбата ми за действията на "каката" срещу детето ми. А постановлението гласи, цитирам: До колкото са на лице данни за отправяни закани следва да се укаже на страната, че съгласно разпоредбите на чл. 161 от НК, престъпленията по чл. 144, ал.1 от НК се преследват по тъжба на пострадалия пред съответният първоинстанционен съд.................................Е, тогава, би ли ми казала, при наличие на орган които е установил, че все пак има данни за заплаха от страна на каката срещу детето ми, дали пък съда няма да го вземе под внимание това.? newsm78
Абсолютно достатъчно доказателство, с което да оборя ответната страна, в случай че предяви каквито и да били претенции спрямо мен и детето ми.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт