ЗОНАТА и ние (здравословното хранене) - 4 тема

• 86 454
  • 727
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, аз от скоро се опитвам да спазвам правилата на Зоната - не със цел отслабване, а за изглаждане на здравословен проблем на червата, който мисля че се получава при не балансирано хранене.
Моят въпрос е: Пиле с ориз готвено на фурна с малко мазнина, черен пипер и моркови, може ли да се консумира и в какво количество?
Благодаря ви. Имам много въпроси, мисля да си изготвя списък и да ви ги задам тук Simple Smile Ако имате желание да дискутираме и уточняваме.

Хубав ден на всички.   bouquet

# 616
  • София
За пилето с ориза ползвай за мярка примера с дланта на ръката, на 1 страница е обяснен  Hug

# 617
The Baroness, Благодаря много. Simple Smile Имам питане какво ви е мнението и за сирене Котидж? В какви количества да се консумира за 1 протеинов блок? и дали когато го хапвам е нужно да се добавя блок мазнини?

# 618
vpd Здравей, и аз много се чудя за някои манджи... преди малко поръчах да ми изпратят Ние и зоната, защото мисля, че в нея ще има рецепти по бг рецептурник Simple Smile Котидж сиренето не си ли е просто извара? Аз не го ям, но ще пробвам за разнообразие, и мисля да го третирам като извара.  Peace

# 619
The Baroness, Благодаря много. Simple Smile Имам питане какво ви е мнението и за сирене Котидж? В какви количества да се консумира за 1 протеинов блок? и дали когато го хапвам е нужно да се добавя блок мазнини?

Най-добре виж на етикета, какво пише за масленост и според това прецени. Аз на сиренето и кашкавала не добавям мазнини.

# 620
Някой знае ли как се хапва черния шоколад (май може да се яде по малко, нали?) Колко грама са  1 блок?  Embarassed

alex_pt Какъв процент масленост е допустим за извара, сирене и кашкавал?

Последна редакция: пн, 26 сеп 2011, 17:34 от Carmen

# 621
  • Chicago/Varna
vpd,cottage cheese  е една четвърт чаша-1 блок протеин

# 622
Carmen , нямам представа за процента масленост, но според книгата Ние и зоната, в един блок полутвърд кашкавал има почти 5 грама мазнини. За бялото саламурено сирене е около 4.3. За полумаслена извара е 1.85. Твърдия кашкавал е с близо 8 грама мазнини за 1 блок.

# 623
  • Chicago/Varna
и гледай да си купуваш Fat Free   Cottage cheese сирене,напълно обезмаслено,изобщо всички сирена,млека да са обезмаслени напълно. Така казва доктора,защото тия мазнини не са мононенаситените, които всъщност  ти трябват,а са "лоши" мазнини.
И ми прави впечатление тук всеки мачка хляб,ориз,моркови,картофи...всичките високогликемични въглехидрати,и после се чудят защо им се яде сладко Simple Smile
Аз обаче се чудя до кога ще слабея,станах 49кг вече,а ям по 11 блока на ден,но си спазвам зоната,и никви оризища и хлябове,и количества праскови и ябълки,винаги гледам да си оставям по един въглехидратен блок за десерт,и се чувствам прекрасно,вече 3 месеца съм в зоната,и ми е супер леко. Като изключим малкия проблем със запека в последно време,но изчетох доста блогове на доктора,и казва за запека ,че се получава,когато организма започва да изхвърля араходоновата киселина(градивните блокчета на лошите айказаноиди),което е мнооого добре Simple Smileи този процес не позволява да достигне достатъчно вода до дебелото черво,и за това и трябва да се пие много вода. Успех на всички,и по малко високогликемични въглрхидрати,така се постига супер здраве.

# 624
The Baroness,може ли да ни напишеш едно твое примерно меню за деня:)Благодаря ти:)

# 625
И ми прави впечатление тук всеки мачка хляб,ориз,моркови,картофи...всичките високогликемични въглехидрати,и после се чудят защо им се яде сладко Simple Smile
...

Мисля, че ако изоставим пълнозърнестия хляб, кафявия ориз, кафявата паста и т.н., това ще се превърне в друг вид диета (не Зоната), а някаква НВД или нещо такова. Тези продукти освен това са полезни, освен витамини, имат и баластни вещества (няма запек). Когато спазвах диетата за първи път, отслабнах въпреки употребата на тези продукти. Може би по-бавно, но имаше ефект. НВД са диети, с които се сваля по-бързо. Както и да е, всеки си знае възможностите  Wink Аз, например, не мога да не ям хляб, защото ми става зле. Никога не съм могла да карам без хляб, и това е причината да не правя други диети, а точно тази. Апетитът за сладко намалява дори и да ядеш пълнозърнестите продукти, които изброих по-горе.

Между другото и един въпрос. Колко е "1 чаена чаша" като мярка за течности - 200мл, 250мл или 300мл? - питам, защото нямам представа и се обърквам от американските рецепти, в които има споменати продукти, премерени в чаши.

Последна редакция: вт, 27 сеп 2011, 01:29 от Carmen

# 626
  • Chicago/Varna
Carmen,една чашка 250 гр е мерилката за 1 чаша Simple Smile
А относно Зоната,това не е диета за слабеене,а начин на хранене,създадена от Бари Сиърс.Аз съм изчела всичките му книги,(за съжаление само някой от тях са преведени на БГ,и точно проблема идва от голямото количество въглехидрати,или по скоро от високогликемичните въглехидрати, като ориз,картофи, моркови,хляб,спагети  и други,които ти повишават инсулина,защото навлизат много бързо в кръвта,а идеята на зоната е инсулина да седи в нормалните граници.И за това казва мазнините да се ядат първи,защото те забавят навлизането на въглехидратите в кръвта.За това има неблагоприятни въглехидрати,т.е високогликемични,и доктора казва да се намали консумацията им до минимум.Аз чета и гледам всички негови статии и интервюта. Миналата седмица имаше много интересно интервю с него за токсичните мазнини,а книгата е супер интересна (The Toxic Fat),надявам се да се намери някой да ги преведе на БГ. И неговата цел е да се стигне до супер здраве както той казва,а това,че се слабее е просто страничен ефект от този начин на хранене Simple Smile А за запека,казва,че може би към 25% от хората след време ги хваща запек за известно време,което е причинено от изхвърлянето на арахидоновата киселина. Жълтъците и черния дроб спомагат много за образуването на тази гадна киселина,за това те пък са неблагоприятни протеини.Но който иска да си ги яде,аз мога и без тях в името на здравето ми Simple Smile В една от книгите имаше цяла глава за арахидоновата киселина,и ми настръхна косата. Praynig Аз съм сигурно една от най големите фенки на този Доктор,чета и препрочитам всичко негово Simple Smile
А всички други диети помагат за едно,а вредят на друго. Докато Зоната е здраве,не диета  Hug

# 627
Emigrantka, без да споря за нищо друго, защото съм съгласна с теб, ще те поправя за чашата. 1 cup (чаша) е с вместимост ~ 240 ml. Подчертавам милилитра, не грамове. Така например 1 чаша (cup) е 240 мл, но ако мериш захар е около 200 грама, не 250.  Peace

# 628
Emigrantка,как си съставяш разнообразно меню,което да те засища,след като не включваш хляб,ориз и т.н.Можеш ли да дадеш пример:)

# 629
  • София
Ето едно примерно мое меню (без да претендирам, че се храня разнообразно):
Закуска - една кофичка кисело мляко- 2 Б.
Обяд - варено яйце с 40гр. сирене, 200гр. плод и 6 маслинки
следобяд:  ябълка, 30гр кашкавал-Кашкавалът си съдържа и мазнините и белтъчините, 3 бадема - 1Б
вечеря - тиквички във фурна с извара, кисело мляко и яйца и 3 бадема - 3Б

Идеи за следобедна закуска или за преди лягане-
вариант 1:  1/2 кис. мляко и 3 бадема - 1Б
Вариант 2:
- 1/2 ябълка - 1 В
- 3 лъжици извара - 1 П
- 3-4 бадема - 1 М

Общи условия

Активация на акаунт