Децата и цигарите

• 23 420
  • 192
  •   1
Отговори
# 135
Изобщо не съм съгласна. Всяко дете е запознато. Още преди пубертета децата знаят, че цигарите са вредни и че към тях се пристрастяваш.

За съжаление хората са запознати единствено с това...
Иначе за всичко друго съм съгласен с теб newsm10

# 136
Проблемът е там, че на 13 години психиката ти не е достатъчно узряла да правиш дългосрочни планове и да обмисляш последствията от действията си.

Но в същото време всички на тази възраст се мислят за много големи и зрели и точно това нещо трябва да се използва от възрастните за да "обучат" децата си.

# 137
все пак съм абсолютно убедена, че болшинството пропушили деца , са деца на пушачи родители. те са гледали всеки ден как мама и тати пушат и за тях това е станало модел. вс епак има и хора като мъжа ми, които са се отвратили от пиенето и пушенето на бащите си и никога не са и посягали към тези неща.

# 138
Аз за цигарите не съм толкова обезпокоена.Всчико възможно ще направя да не пропуши.Не,че ще питам мен,ама все пак....
Най ме е страх от наркотиците!Е там просто ми настръхва косата!

# 139
Аз за цигарите не съм толкова обезпокоена.Всчико възможно ще направя да не пропуши.Не,че ще питам мен,ама все пак....

А никотина какво е?

# 140

А никотина какво е?

Отрова,какво да е Simple Smile
Май не си ме разбрала. Simple SmileНадявам се,че аз като непушач и мъжът ми също,някак си по лесно бихме го убедили да не пуши.А наркотиците са нещото ,за което ние родителите последни научаваме.Не ми се мисли.Дай боже никому!

# 141
А никотина какво е?
Отрова,какво да е Simple Smile
Май не си ме разбрала. Simple SmileНадявам се,че аз като непушач и мъжът ми също,някак си по лесно бихме го убедили да не пуши.А наркотиците са нещото ,за което ние родителите последни научаваме.Не ми се мисли.Дай боже никому!
И никотина, и алкохола са си наркотици, т.е. въздействат по същия начин на човек както и наркотиците.

Последна редакция: чт, 14 апр 2011, 16:52 от Дивиана

# 142
Цигарите се отказват,от наркотиците отказване няма/почти/Там отиваш на дъното!

# 143
Абе, хора! Naughty
Мислете какви ги пишете, деца четат тук! ooooh!

# 144
Информираност няма, дори и при възрастните, които пушат не знаят какво могат да си причинят. Аз благодаря на един учител по биология, който в шести клас ни показа много картини, разказа истории и прочие за вредата на пушенето. Беше го направил много ефектно и това ме спря да посегна към цигарите през пубертета. Затова смятам, че информация за вредата от цигарите изложена по подходящ начин и за предпочитане от човек, който детето смята за авторитетен ( родителите не винаги са правилното решение) може да свърши работа.

По- хард метод, не го препоръчвам, но знам, че действа- давате една кутия цигари и карате детето да пуши цигара след цигара пред вас, докато не му стане лошо. Като се пренасити организма, след това ще му става лошо и като си помисли за цигари.

# 145
Информираност няма, дори и при възрастните, които пушат не знаят какво могат да си причинят.

Има информация и то много, но хората трябва да си я търсят из нета. Даже има много кампании, но за тези, които вече са започнали да пушат, а за тези, които не са, няма!

# 146
Дълго време съм спорила с дългогодишни пушачи дали от пушене на цигари може да се получи тромб и да доведе до ампутация. И то сериозни, образовани хора.
Да не говорим какво знаят тийновете...
В 5ти- 6ти клас трябва да се отделят достатъчно на брой часове за показване, разискване и информиране за вредата от цигарите. Много неща трябва да се направят, които зависят главно от държавата. Обаче и всеки родител трябва да се погрижи да разисква тази тема.

# 147
  • София
Дълго време съм спорила с дългогодишни пушачи дали от пушене на цигари може да се получи тромб и да доведе до ампутация. И то сериозни, образовани хора.
Да не говорим какво знаят тийновете...
В 5ти- 6ти клас трябва да се отделят достатъчно на брой часове за показване, разискване и информиране за вредата от цигарите. Много неща трябва да се направят, които зависят главно от държавата. Обаче и всеки родител трябва да се погрижи да разисква тази тема.

Няма да помогне, напротив. В моето училище точно това се правеше в 5 клас, даже освен часовете по биология имахме и няколко специално организирани "конференции" с външни хора, май някакви лекари, които специално ни събираха да ни говорят за вредата от цигарите и алкохола (училището си имаше редовни инициативи, не се чудете). Резултатът - само ни събудиха интереса. Пропушихме (аз и цяла компания от класа ми) няма и месец след инициативите.

Специално в пубертета, когато най-много хора започват да пушат, децата обичат предизвикателствата, обичат да се доказват. Ако му кажеш "не минавай по този мост, опасно е", сякаш предизвикваш пубера да докаже възможностите си и да мине по моста, това за него е героизъм. С цигарите е същото. Ако му кажеш "не пуши, вредно е за здравето и ще се пристрастиш", той си казва "Хa! Айде да видим, че няма пък да се пристрастя. Айде да видим, че ще направя това, което наричаш вредно, за да докажа, че не ми пука". Непукизмът го издига в собствените му очи и в очите на околните (което всъщност е целта му). Колкото повече системата, макар и доброжелателно, се опитва да му набие в главата как не трябва да пуши, толкова повече за него пушенето е израз на бунтарство и разчупване на системата, което го прави "готин". В тази възраст човек е опортюнист и не мисли за своя интерес, а се чуди на какво да е "анти". Няма да го откажеш от цигарите със страх. Страхът идва после, след 20-25, когато масово ранно пропушилите започват да се мъчат да спрат пушенето.

Мисля, че децата, които не пропушват, са тези, които са в мир със себе си, които няма какво да доказват. Но колко са такива в тази объркана възраст?

# 148
Точно така е, Flip, напълно съм съгласна с теб. Peace
На тази възраст децата пропушват, за да направят напук на родителите си и обществото като цяло. Колкото е по-забранено и рисковано да се пуши, толкова повече са привлечени от идеята да пробват. Така е било даже и във времената, когато заради една цигара са изключвали от училище и се е проваляло цялото бъдеще на младежа...
Ако не искаме да пропушват изобщо, май по-вярната родителска тактика е: "Пуши, мама, пуши! Всички добри деца пушат!". За да предизвикаме ответната реакция: "Да, бе! Ти ли ще ми кажеш дали да пуша, или не! Няма пък!  Crossing ArmsLaughing
Поне моите спомени от тази възраст, а и наблюденията над връстниците на сина ми са такива - най-рано и успешно пропушват точно тези деца, на които най-много им забраняват и които са най-следени от родителите си.

# 149
  • София
Ако не искаме да пропушват изобщо, май по-вярната родителска тактика е: "Пуши, мама, пуши! Всички добри деца пушат!". За да предизвикаме ответната реакция: "Да, бе! Ти ли ще ми кажеш дали да пуша, или не! Няма пък!  Crossing ArmsLaughing

Да, малко като д-р Спок за възпитаването на правилни хранителни навици: "Няма да ти дам никакъв спанак, докато не си изядеш шоколада!"  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт