Децата и цигарите

• 23 428
  • 192
  •   1
Отговори
# 120
 Joy newsm62
Струва ми се, че в последно време сред младежите не е много модерно тютюнопушенето-дано не се заблуждавам.
И аз съм на същото мнение!

# 121
  • Там, където ме обичат
Какво толкова смешно? Че имаме някакво мнение, вместо да си купим онова нещо дето го рекламираш на всяка страница? Това виждам, това съм написала.

# 122
Какво толкова смешно? Че имаме някакво мнение, вместо да си купим онова нещо дето го рекламираш на всяка страница? Това виждам, това съм написала.

Няма проблем... След време ще се сетите за мен. Ще кажете: - А бе имаше един хамав във форума, ама излезе прав, гада му с гад... Wink То , вярно, че всяка майка си мисли, че нейното "гардже" е най... Обаче работата ми е такава, че да ги знам тези неща. Особено пък ако живеете в голям град. А да не говорим, че въобще си нямате на представа , какви още неща правят децата.
 А колкото до онова нещо, от доста време не съм ви писал за него, а и нямам намерение вече да ви тормозя с това.  bouquet
 А за пушенето ви съветвам, послушайте ме и няма да сбъркате! И не е лошо да влизате от време на време в скайпа на детето си.  Разбира се без да разбере. Така поне ще бъдете подготвени...
 Пиша ви го това с най-добри чувства и като родител. Защото познавам и много родители, които разсъждаваха като вас.  newsm10

# 123
  • най-шареното място
Може да е по-малко модерно вече... може.
Но докато зад оградата или дори покрай портала на двора на училищата има пафкащи ученици... все още е модерно.

За рекламата... като не те лъже детето - да си го извоюваш и заслужиш съответно... другото се оправя без наръчници. На мен лично са ми странни книги дето те учат да си родител защото книга не променя човека. Иначе всеки ще е експерт по каквото му трябва с точната книга - лесно, бързо, евтино и сигурно... но не е така.

# 124
Струва ми се, че в последно време сред младежите не е много модерно тютюнопушенето-дано не се заблуждавам.
Нямам много познати тийнеджъри и не мога да кажа как е при тях, но в средите на хората на моята възраст(30-40) мисля че вече не се гледа с добро око на пушачите. Да не говорим че вече рядко има работна среда от типа лисичарник/душегубка, в каквато съм работила преди време.
Дано слезе и към младежите тази тенденция Peace

# 125
  • Там, където ме обичат
На мен лично са ми странни книги дето те учат да си родител защото книга не променя човека. Иначе всеки ще е експерт по каквото му трябва с точната книга - лесно, бързо, евтино и сигурно... но не е така.
Напълно подкрепям Peace

# 126
На мен лично са ми странни книги дето те учат да си родител защото книга не променя човека. Иначе всеки ще е експерт по каквото му трябва с точната книга - лесно, бързо, евтино и сигурно... но не е така.
Напълно подкрепям Peace

Ама наистина ли има такива книги? Не съм срещал още такава. Много ми е интересно какви ли акъли дават вътре...

# 127
Ама наистина ли има такива книги? Не съм срещал още такава. Много ми е интересно какви ли акъли дават вътре...

и аз не съм,интересно ми е

# 128
  • София
Здравейте.
Много ми е интересно изказването на някои майки тук с малки деца - мислите си, че винаги ще можете да контролирате децата си ли, или пък ще стоите до тях в училището, или докато ходят на уроци и т.н. ? Извинявайте ама това е невъзможно. Имам две момчета - голямото е навлезнало в пубертета, 7 ми клас е. Споделял е вкъщи, че негови съученици пият и пушат и то някои от преди две години #Crazy, а родителите им или наистина не знаят или се правят, че не искат да знаят.
До преди две години и аз бях пушачка /започнала съм на 16 г./, реших да ги откажа от раз защото така исках АЗ, а не някои друг. Много сме се карали на тази тема с мойта майка, която е непушач, междрудругото никога не си позволих да запаля цигара пред нея, защото я уважах и РАЗБИРАХ това, че пуша не е редно /дефакто тя ме отгледала сама точно от пубертетските години, моят баща почина много млад от инфаркт, но не е бил  пушач/.
За пример от родителите - незнам доколко децата взимат за някои навици пример от родителите. Мъжът ми все още пуши, аз не - децата спортуват и сега твърдят, че цигарите са гадни. Сега големият син е отличник, печели турнири, участва в олимпиади и това благодарение на неговия труд и нашата подкрепа. Но догодина ще отиде в друго у-ще, друга среда с нови приятели и аз незнам дали няма да пропуши за да си намери компания.
Така, че майчета с малки дечица - просто не знаем живота какво може да ни поднесе и никога не се заричайте, че Вашето дете ще е най-доброто и най-послушното, а винаги си имайте едно наум.

# 129
В последното си абсолютно права Peace
Както писах в началото на темата и моят, големият син не търпеше цигари, после се захвана с една лолитка и ..пропуши. И аз се карам, и се сърдя, и примери давам, но се убедих, че насила хубост не става.
Детето трябва само само да проумее, че това да пушиш не е голям келепир и само трябва да стигне до решението да спре цигарите.
Да не пропускаме и факта, че точно сега са в една тежкарска възраст и си въобразяват, че цигарата ги прави по-големи и по-актуални.

# 130
естествено че всеки може да пропуши - дори и аз  Mr. Green но си струва да направиш всичко за да не пропушат децата. не може да има оправдание винаги с среда, приятели , училище, телевизия и какво ли не. щом познавам поне 50 човека които не пушат и никога не са пушили, значи не е мисия невъзможна това с цигарите!

# 131
Когато човек е запознат още в ранния пубертет, тогава шанса да пропуши е минимален. За съжаление държавата няма сметка от кампании против пропушването и затова прави такива само за тези, които вече са пропушили.

# 132
  • София
Изобщо не съм съгласна. Всяко дете е запознато. Още преди пубертета децата знаят, че цигарите са вредни и че към тях се пристрастяваш. Проблемът е там, че на 13 години психиката ти не е достатъчно узряла да правиш дългосрочни планове и да обмисляш последствията от действията си. "На мен това не може да се случи" е девизът на пубера. Затова има и натровени с алкохол, и ранно забременели - не защото не знаят кое как е, а защото са убедени, че това не се отнася до тях.

Решението на проблема с пропушването е много по-дълбок от "информационна кампания", защото не липсата на информация  предизвиква този проблем. Дори и за възрастните се отнася. Едва ли има нормален шофьор, който да не знае с абсолютна сигурност, че е опасно да караш със 180 км/час или пък да караш след като си пил алкохол. И все пак всеки ден умират хора по пътищата точно по тези причини, и то хора, които са били отлично информирани. Храна за размисъл? А какво остава за децата?

# 133
  • най-шареното място
Информация и контакт е изпитана рецепта за начало и за предпазване.
Пък после според каквото изисква ситуацията. Това за зрялата психика обикновено не е пряка функция на годините.

ПС Когато аз пуша няма как да чета морал на детето си. Когато не го правя, обаче може и да не се наложи - защото давам пример. Обаче за да съм обект на подражание, а не на отричане, комуникацията трябва да е добра. А това е сложно нещо за повечето хора.

# 134
  • София
естествено че всеки може да пропуши - дори и аз  Mr. Green но си струва да направиш всичко за да не пропушат децата. не може да има оправдание винаги с среда, приятели , училище, телевизия и какво ли не. щом познавам поне 50 човека които не пушат и никога не са пушили, значи не е мисия невъзможна това с цигарите!
Мила то всички познаваме много хора непушачи, също се стремим средата на децата да е такава, говорим с тях много за всевъзможни проблеми, вкл. и цигарите, показваме вредите по някакъв начин и НЕ не се оправдавам със среда, приятели, училище - но когато децата навлезнат в определена възраст /ти все още незнаеш за какво идва реч/ те много се променят. Аз все още имам страхотна връзка с големият ми син, както и баща му, споделя неща от ЛИЧНИЯТ му живот /защото те вече имат такъв/, но същевременно се усеща някакво отдръпване, затваряне и ти нищо не можеш да направиш по въпроса. Ние правим всичко възможно да съхраним децата си, защото ги обичаме, но става точно като в изказването на Flip с което съм съгласна.

Изобщо не съм съгласна. Всяко дете е запознато. Още преди пубертета децата знаят, че цигарите са вредни и че към тях се пристрастяваш. Проблемът е там, че на 13 години психиката ти не е достатъчно узряла да правиш дългосрочни планове и да обмисляш последствията от действията си. "На мен това не може да се случи" е девизът на пубера. Затова има и натровени с алкохол, и ранно забременели - не защото не знаят кое как е, а защото са убедени, че това не се отнася до тях.

Общи условия

Активация на акаунт