Фиброаденом- да се оперираме ли?

• 192 145
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
Преди време пишех в тази тема, сега пиша в другата, за рака  Tired Имах през 2000-та бучка в гърдата, тогава бях на 24 г. Направиха ми мамография и казаха, че не е злокачествено. Тогава се успокоих и продължих да си го  " отглеждам" в продължение на 8 години. В един момент взе да расте и отидох пак на лекар, казаха да го махна бързо , защото е повече от 20 мм. Слава Богу, биопсията показа фиброаденом. След година махнах още едно, защото нарастваше, отново казаха фиброаденом. Минаха 3 години, бях бременна в 8 -ми месец , когато пак ми се появи бучка, тогава лекарят от ЖК ми каза, че от хормоналните промени се появяват такива неща и да изчакам , да видя какво ще  е положението, след като хормоните се успокоят. Кърмих почти година, когато спрях, усетих бучката отново, отидох на мамограф, резултатът беше" няма данни за патология". Е ходих и на други прегледи и консултации и след около месец ме оперираха.  Резултатът е  рак и направена мастектомия, сега следва химиотерапия и т.н. Изводът е : мамографията не само , че облъчва, но и не открива тумор , освен когато е по-голям от 3 см, примерно #Crazy. Голям късмет имам , че първото образование е било доброкачествено наистина.

# 556
Арми, много ме уплаши. На мен ми казаха, че е фиброаденом от 6-7 години, но ме притеснява, че всяка година са ме гледали с ехограф на проф.преглед от службата по трудова медицина и как пък не го видяха? Иначе на мамографа не ми излезе нищо. Е нали уж точно мамографа е уреда за откриване на рак?

# 557
  • София
И аз се включвам  по повод написаното от mami isi Stop

Миналата есен преживях операция, излезе доброкачествен проблем, този месец също като ходих на профилактика бая се чудиха за нещо ново, но лошо - пак на същата гърда и аз обезумях, така че напълно съм наясно със стреса и нервите!!!!!!!!! Sick Sick Sick

Но, каквото ида си говорим, моето лично мнение е, че най-разумния начин на действие е да се оперира, защото само да го мислиш, както и рисковете да се преобразува в нещо лошо... определено не си заслужават!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Аз имам опит в разните там операции и определено мога да заявя, че по-лека от тази /когато е доброкачествено обаче/ няма. Дори хернията ми беше по-болезнена в следоперативния период. Тук, както и всички други операции - упойката си е същата, но после - почти няма болка, ако пак повтарям е доброкачествено. Дори аналгин не пих. На другия ден сутринта си бях в къщи. С две думи идеално те разбирам, но скъпа mami isi горещо те съветвам да не се отказваш от операция! Naughty   

# 558
  • София
А-а-а и да спомена, че определено точно качествения мамограф е почти 100% сигурност за диагнозата. Сега има много модерни уреди, например най-новите, доколкото знам са в Токуда и Евромедик. Цената е около 50 лева без талон, но независимо от всичко, не е лошо да се отървеш от доброто, за да не стане лошо, иначе след толкова мнения, че е всичко ОК - приеми, че е така, тези, които се занимават с диагностика на гърдата са много отговорни и вярвай, че няма с лека ръка да ти кажат, че всичко е наред и живота ти да е в риск, просто ей така на - НЕ Е ВЪЗМОЖНО, споко, виж обратното е по-вероятно, да е всичко ОК, но да не са сигурни, както в моя случай беше. До последно ми казаха, че най-вероятно е ОК, но изображенията и напипването дават индикации да се предполага 40% възможност от лошо образование, дори в момента преди операцията, хирургът ми каза същото  - докато не се отвори не е сигурно нищо. Можеш да си представиш каква паника ме беше обхванала... Sick Sick Sick

Щом теб ти казват, че е ОК - напълно се довери и не се кахъри, отпусни се Wink Wink Wink

# 559
Не, аз няма да се откажа. Вече съм решила, че ще се оперирам. Не ме е страх от операцията, а да не излезе рак.

# 560
  • София
Знам точно от какво се боиш, нали ти казвам, че аз съм 100% като твоя случай!!! Дори пак казвам, че миналата седмица точно на момограф се съмняваха /а и още не е напълно сигурно/ за лошо нещо...

От проблемите миналата година получих и тахикардия от стрес, така че повярвай - разбирам те, но помисли върху това което ти написах, при мен беше 40% несигурност в диагнозата. Структурата наподобяваше лошо нещо. Оказа се липогранулом, но чак след като ме отвориха.

След като при теб всички казват предварително добра тенденция - не се съмнявай, просто го махни, да не го мислиш и да не се промени от едното в другото. Аз изчетах доста в международен мащаб. Голяма част от лошите неща идвали от зарязани добри такива и неглежиране на проблема. Ти вече имаш решение, НЕ ГО МИСЛИ  Naughty Naughty Naughty

# 561
Благодаря ти за успокоението! Желая ти да нямаш никакви здравословни проблеми. Ще се настройвам на положителни емоции и октомври ще видим какъв ще е резултатът.

# 562
  • София
АБСОЛЮТНО ЩЕ БЪДЕ ОК  Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

Просто излез от проблема като свой и го погледни отстрани - ще видиш, че съм права!!! Няма диагностик, който с лека ръка да прежали пациент с риск за лош резултат и да му каже просто така, че няма риск, това им тежи на диагностиците, повярвай. Доста разговарях и четох по темата, за тях е много важно да избегнат и минимален риск при диагнозата, а особено трима, както сама казваш, просто е гадно дори да знаеш, че е ОК, да чакаш операция, напълно те разбирам, НО ВЯРВАЙ, че всичко е наред, отпусни му края и ще чакам да чуя хубави новини, защото вярвам, че ще е така  Laughing Laughing Laughing

# 563
Мамографа не е особено подходящ при диагностициране на малки тумори при жени под 40 год. възраст. Самите млечни жлези на младите жени са с различна структура, и когато снимаш една дама на 30 примерно с мамограф, млачната жлеза изгралжда бяла, и туморът, ще бъде трудно различим. Докато млечна жлеза на една възрастна дама, примерно 50-60 г. ще се прояви като тъмно-сивкава на сминката, а туморът ще бъде бяло топче. Уф, и аз как го обясних, но горе долу това съм чела. Дано се включи Докси с пояснения, той е рентгенолог.
Не се тревожете, аз осъзнах, че каквото му е писано на човек, това ще стане. Задължително се оперирайте, щом са  казали елкуващите ви лекари, а ако се съмнявате в компетентността им, винаги търсете 2-ро мнение !
Поздрави Hug

# 564
  • Карлово/ Пловдив
Добра вечер на всички!Поздрави от мен!Напоследък нямам свободно време или то ми е доста ограничено за форума.
Мамографията е златен стандарт в диагностиката на рака на млечната жлеза и тези заболявания - това,че не откривал тумори не е вярно ама никак не е вярно.Открива тумори с размери дори няколко милиметра,открива и калцификати и много други неща.Така,че няма място за съмнение в резултата от изследването.Лекаря който ви е гледал няма да си постави подписа,няма да си постави името под заключение което не е вярно,нали се сещате какво ще стане тогава.
Мамографа диагностицира всякакви тумори и други проблеми на всякакви възрасти.Но реално диагностиката е тройна:
1.Клиничен преглед - палпация,опипване
2.Ехография при млада жена
3.Мамография
вече при нужда други изследвания.
Но това не значи,че мамография не може да се прави на млада жена и не значи,че не може да се прави и като първи или втори метод на изследване.Мамография се прави при нужда и когато е назначена.Като образен метод е с ниска доза рентгенови лъчи.
При жена от 40 нагоре се започва с клиничен преглед,мамография и тогава ехография.
Но предвид,че мамографията в тази възраст се прави веднъж на 2 години - значи се извършват всяка година клинично и ехографско изследване.
Какви изследвания да се правят е преценка на лекаря.
Така,че след като е назначил мамография на млада жена значи е нужна.
Кое какво и как се вижда на снимка няма да обяснявам това са неща които ние медиците си знаем.
По-горе написах за мамографията - защото в случая дискутирате точно нея и ви казвам моето мнение по въпроса,ако прочетете медицинска литература ще разберете,че то не е само мое.
Защо винаги образния диагностик е сбъркал?Не може ли патолога - човека който е гледал хистологията да е сбъркал?Не може ли хирурга да е сбъркал?
Няма логика да е имало образувание и да не се е видяло,а след това месец по-късно да е махнато и да е доказана дадена диагноза.
Моя път на професионално развитие е образна диагностика както вече се казва специалността
рентгенология - новото и име е в сила от 2007 година.В сферата на мамологията работят специалисти по образна диагностика,хирургия и онкология,както и единица гинеколози.За мен мамологията е професионален интерес както и цялата образна диагностика - моята цел е да помагам на дамите(да се грижа за тяхното здраве) чрез профилактика,диагностика и консервативно лечение,в момента вървя по пътя на професионалното си развитие.И ще вмъкна нещо - колкото и мъжете да казват,че не могат без жени - това не е така,както жени не могат без мъже така и мъжете не могат без жени.Поздрав от мен за дамите!!!
Желая ви приятна вечер и здраве!!Когато ви е нужно второ мнение търсете го.   bouquet
Когато съм писал в форума съм го правил на добра воля.Всичко добро!

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 22:49 от docsi

# 565
  • Карлово/ Пловдив
Относно това да се оперирате или не - преценката е на лекаря който ви следи и лично ваша.
Принципно фиброаденомите се наблюдават и се оперират когато достигнат определени размери.
Но при фиброаденом - поведението е - наблюдение на определен период от време или операция.
Какво ще се предприеме решава лекаря ви и вие - той може да ви каже да не се оперирате,ама ако вие искате да се оперирате - ще го направите нали?
Операцията не е тежка.
Успех!  bouquet

# 566
А след като на мамографа не излиза нищо, а на ехографа се вижда образованието, това добре ли е? На 41 години съм. Ако бях минала първо през мамограф и той ми каже, че ми няма нищо, нямаше да отида на ехограф. Тогава нямаше да се разбере, че имам образование. А да попитам на мамографа фиброаденома вижда ли се? И ако се вижда моя защо не го видяха?

# 567
  • Карлово/ Пловдив
А след като на мамографа не излиза нищо, а на ехографа се вижда образованието, това добре ли е? На 41 години съм. Ако бях минала първо през мамограф и той ми каже, че ми няма нищо, нямаше да отида на ехограф. Тогава нямаше да се разбере, че имам образование. А да попитам на мамографа фиброаденома вижда ли се? И ако се вижда моя защо не го видяха?
Не случайно ехографа и мамографа са допълващи се изследвания.И при мамографа и при ехографа образуванията си имат определени черти т.е контури,плътност,образ и на базата на тези критерии се съди за това дали нещото е добро или не е добро.Ами защо отиде на ехограф?И сигурна ли си,че този който те е гледал на ехографа последно е прав в това което казва?Защото няма логика да те  гледат всяка година от служба по трудова медицина и да не го види - предполагам,че различни лекари са гледали,но и един да е пак не мисля,че би пропуснал такова нещо,все пак те носят отговорност за теб и здравето ти и за това което пишат.И как лекаря който ти е казал,че имаш образувание е разбрал,че е от 6-7 години?Да на мамограф се вижда и фиброаденом и всичко се вижда - хваща неща в милиметри,ехографа също хваща нещата в много малки размери.Не знам защо не са го видели.Може и да го е нямало или просто този който те е гледал да не го е видял,но реално ако го е имало би трябвало да се види.Освен това на ехографа от къде си сигурна,че нещото което имаш е проблем?Може би е добре да направиш второ мнение и тогава да се реши какво ще правиш.

# 568
Аз ходих при трима мамолози, третия е и хирург и при него ще се оперирам. На ехографа случайно на гинекологичен преглед поисках доктора да ми прегледа и гърдите. И той гинеколога го откри, но си каза, че не може да определи какво е .Тогава ме изпрати на мамограф. Той също ме гледа и на ехограф, каза че вижда нещо, но не може да определи какво е. Нашите провинциални доктори може би нямат богатия опит на колегите си в София и затова се насочих към там. И тримата в София бяха категорични , че е доброкачествено, но трябва да се оперира. А от службата по трудова медицина три години поред ме е гледал един и същ доктор - последно ноември месец. Ако обаче е възникнало след този месец и вече е 1,5 см ме хваща голям страх.   

# 569
  • Карлово/ Пловдив
Аз ходих при трима мамолози, третия е и хирург и при него ще се оперирам. На ехографа случайно на гинекологичен преглед поисках доктора да ми прегледа и гърдите. И той гинеколога го откри, но си каза, че не може да определи какво е .Тогава ме изпрати на мамограф. Той също ме гледа и на ехограф, каза че вижда нещо, но не може да определи какво е. Нашите провинциални доктори може би нямат богатия опит на колегите си в София и затова се насочих към там. И тримата в София бяха категорични , че е доброкачествено, но трябва да се оперира. А от службата по трудова медицина три години поред ме е гледал един и същ доктор - последно ноември месец. Ако обаче е възникнало след този месец и вече е 1,5 см ме хваща голям страх.   

Не мога да ти кажа кога е възникнало съответното образувание.Добри лекари с опит има не само в София,но и в провинцията.Явно контурите на образуванието при ехографа и образа който виждат на него не им дава възможност да определят за какво става въпрос.Но след като лекарите в София са ти казали,че е доброкачествено се успокой и не се тревожи излишно.Сега нали ще те оперират ще го махнат и ще го изследват и ще си наясно какво е.Спокойно не позволявай лоши мисли да ти минават през главата.
Желая ти успех и дано всичко да бъде наред!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт