Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - ІІ

• 44 978
  • 764
  •   1
Отговори
# 105
Мадам, ти като каза за каката, аз покрай бебето започнах да правя доста работи от типа на бискитки, солетки, палачинки и каката си хапва от тях и аз съм доволна, че по този начин напълно избягвам употребата на каквито и да е купени буклуци!
Последното беше Рости по рецепта на Фата(аз добавих и моркови), на нас с каката доста ни хареса, само дето на бебето не му хареса! Нещо напоследък зеленчуци изобщо не иска да яде, сега изпекох едни зеленчукови соленки да видим дали поне тях ще ги хареса.

# 106
  • София
Привет и от нас с бебе Никола! Все още не съм изчела всичко, но бързам да се включа във вашата компания, защото днес импровизирано започнахме с BLW. Бяхме на гости и едни домашни сварени на пара броколи ме изкушиха да му ги предложа. Сложих една розичка броколи в чинийка пред него и тя веднага привлече вниманието му. Взе я стабилно с ръка и я мушна цялата в устата си. След като я осмука добре, реши че вече не му е интересна и я захвърли на земята. Като за пръв път много не схвана какво точно се иска от него и реално дори не хапна, но пък беше доволен, че му даваме нещо от масата. Надявам се скоро да се похвалим с напредък. 

# 107
  • София
Здравейте Simple Smile

Сколасах за снимките, вкл. и матРИАл и от днес има  Mr. Green

- Габи и кус-кус - стабилно омазана, но и похапна!

- Габи закусва фини овесени ядки с настъргана ябълка Simple Smile

Днес вечеряхме заедно, еднакво - за големите задушен грах с масло и броколи със сметана и кашкавал, за нея - само сварени зеленчуци  Joy но си хапна с голям апетит! Много добре се справяше със зрънцата грах, направо по-добре от колкото очаквах Simple Smile

- с каква любов гледа остатъка от броколчето, на който също почти видя сметката  Mr. Green

И да споделя за снощния си стрес... Понеже бяхме цял ден навън, беше яла малко плодове сутринта и нищо повече, вечерта реших да дам пюре (био нежни зеленчуци, в който има морков! и нещо като АМ, което тя не е опитвала до сега) ей така, да е хапнала още нещо. Дадох й не повече от 30 гр., мина известно време, къпахме я, кърмих я и по едно време... тя се върти, почива си и се изтегна до мен на спалнята.. аз я подканям, а в следващия момент - на 2 пъти с ужасен фонтан върна всичко - цялата се омаза и се стресна ужасно Crazy а аз не можах да се успокоя часове след това.. айде нова баня, сменихме всичко и така. Бурканчето го засилих към кофата. Повече няма да експериментирам с детето си.. или е от моркова, или това мляко, или нещо в пюрето не е било със свят, или не знам какво... Но беше ужасно  Tired

Фата, браво на момите! Много са напреднали вече Simple Smile  bowuu Мерси за качената снимка   bouquet ако харесаш някоя от тези - заповядай! Simple Smile

Мисля да се пробвам и аз с бисквитките с елда и ябълка. Само трябва да я смеля (нали първо я запичам за кратко във фурната?)

Та така.. това е за сега от нас.. Лека и слънчева седмица  Hug

# 108
Малини, страхотна бузанкова кукла!  Hug Браво за успехите.  Grinning
За повръщаното бих винила млякото или пюрето, много по-вероятно е те са да причина отколкото моркова.  Peace Ама го нарочихте този морков.  Laughing

Аз правих вчера бисквитките с елдено брашно и ябълка, но поизмених малко рецептата. Настъграх една ябълка и 6 с.л. елда въобще, ама въобще не бяха достатъчни. Добавих 3 с.л. бяло брашно.
Уточнявам, че рецептата е с 4 с.л. домашно мляна елда или 6 с.л. купешко брашно. Моето беше купешко.
Направих ги като пурички, дълги колкото един пръст. Пекох в предварително заграта фурна на 180 градуса за 20 мин. Изстинаха и бяха чудесни - много мекички. Сякаш малко лесно се роняха, т.е. ставаха на парченца, но може би така е нормално.
Алекс не беше във възторг ми се струва, но хапна. Той нищо не отказва.  Joy

# 109
и аз направих елдените бисквитки, но нямах ябълка и сложих круша. направих ги на пурички, но като че ли не ги харесва. смуче ги, но не иска да ги яде. иначе мъжа ми ги хареса много и каката също ги хапва. мисля, че съм ги попрепекла - не са ми меки - когато бяха меки, реших, че са сурови и трябва да са хрупкави и ги пекох още. следващия път - по-мекички.

# 110
  • T"A
Писах някакъв пост и за енти път съм затворила браузера без да публикувам  ooooh!

Клер, Алек е мила гледка с това мазане  Mr. Green Аз си мислих, че само моят син има такива художествени заложби, но явно и вие сте ощастливени...
Malini, страшна красавица е дъщерята ти, радост за окото  Hug

Да ви покажа ли моите бисквиткиMr. Green Във фурната са били не повече от 15-тина минути, ок. 12. Йойо също има предпочитания към други видове десертчета (Solley, пробвай детските овесени блокчета), но и от елдените хапва пр. 2, с другите ние му помагаме, много добре вървят с кафето  Grinning

Още една рецепта за фингър фуд, от книгата на Рапли е, но е публикувана в един форум: lentil & cheese wedges http://www.babywhispererforums.com/index.php?topic=175926.30;wap2
(пада се втора в поста на Lola's Mum  Peace Йойо просто обича леща, а не знае как да я яде, та това ме спаси)

Много сме писали за глутена (защо няма смисъл от отлагане на въвеждането му), а аз случайно попаднах на 2 линка:
http://www.coeliac.org.uk/gluten-free-diet-lifestyle/family-and- … abies-and-weaning
http://pubs.ama-assn.org/homepage/media/2005j/0517.dtl#timing

Забравих си въпроса, ще пробвам да се включа по-късно пак  Blush

А, да - по колко яйца е ОК за бебе да яде на седмица? Четох в нета доста различни мнения, не намерих ориентир  Confused

Последна редакция: пн, 14 мар 2011, 13:06 от Mentha

# 111
*Мирка* , вашето бебе си води само захранването съвсем в истинския смисъл !  Simple Smile

Malini , голяма красавица Габи, ще добавя снимки довечера, тъкмо ще се вижда напредъка месец по месец със захранването  Simple Smile;

Мента, за яйцата (жълтъците) намерих изскледване, че са особено полезни при захранването от 6 до 12 месеца. Източник са на вид омега-3 киселини, които са особено полезни за развитието на мозъка (особено при децата, хранени с АМ) и на хемово желязо. При бебетата няма и опасност за холестерола, както при възрастните. Количеството, за което говорят в даденото изследване е 4 жълтъка седмично.
На мен са ми давали по едно яйце дневно като малка, вечер съм си искала "цето"  Crazy

Кратък вариант:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/2002435.stm

Цялото изследване:

http://www.ajcn.org/content/75/6/1084.full

# 112
От днес и моята мома официално сама се захранва! От 6 март се опитвам да я храня, но пустия картоф не й се услади. Понеже нямаше 6мес., почнах с пюре, което беше тотално отхвърлено, изплюто и омазано навсякъде около, но не и в устата. Днес спонтанно реших да й дам авокадо, сложих я на столчето (от утре прави половин г. и вече е по-стабилна), а по-късно следобед пак пробвах с авокадо и картоф. Интересът й е много по-голям и веднага набута парчета в устата. Е, не са най-удобните първи храни, но стана. Дано нещата потръгнат, че ако не прояде, има да се кърмииим..... Като закупя биоморкови, ще пробвам и с тях.

# 113
Mentha, бисквитките ти изглеждат по съвсем различен начин от моите  Sad. Някъде бъркам, а не знам къде. Моите са едни не хомогенни, доста по-светли, а вътре са доста меки. Правя ги с купено елдено брашно, ако това има значение. Някакви идеи къде греша  newsm78?

# 114
Гледам бисквитки доста народ е правил.
Ето ги и моите.Този път имаше успех.Освен на земята две три трохи попаднаха и в устата hahaha
Малко ,но от сърце Joy

Правих на око-от елдена каша безмлечна, каша шпелта безмлечна, бяло брашно, настъргана ябълка, малко пюре круша и малко слънчогледово олио.

# 115
Бъни, твоите бисквитки изглеждат страшно апетитни.  Hug Но ти си майстор в кухнята, не се и съмнявам, че са вкусни. Ще ги опитам непременно.  Grinning
Само би ли разяснила какво имаш предвид с безмлечна каша?

angelv, моите на цвят станаха като на Мента, само че не бяха никак хомогенни заради настърганата ябълка. Аз стъграх на едро ренде. Следващият път ще опитам на по-ситно.

Мента, непременно ще направя и тези овесените по-нататък. В момента нямам фини овесени ядки.
Оня ден купих овесени ядки за варене и смятам да дам утре заедно с банан.
Запазвам си и рецептата за лещените за времето когато ще са подходящи за нашия случай. Ние яйца, млечни и масло още не сме въвели и май няма да е скоро. Таткото повече се опъва от мен.  Mr. Green Иска да си отглежда веганче за сега.  Flutter

Giada, честито ядящо човече.  Grinning

# 116
Solley., аз също стържа ябълката на едро ренде. А как ги оформяте? Аз само ги издължавам с пръст. Загар хващат само връхчетата (ох, ама как го обяснявам, дамо ме разберете), а иначе остават бели. А на Мента са целите кафяви и нямат моите "връхчета"  newsm78.

Предполагам, че под "безмлечна каша" Бъни има предвид тези, които са без някакъв вид мляко в тях (адаптирано или сухо),  правят се като им се добавя мляко. Аз също имам една отворена оризова каша, но нали избягваме да се храним с лъжица, може да я направя на нещо като бисквитките на Бъни.  Купих и тиквено и ленено брашно, мога ли да ги използвам за бисквитки също?

Последна редакция: вт, 15 мар 2011, 12:02 от angelv

# 117
  • T"A
Аз стържа ябълката на дребното ренде  Peace
angelv, и моите стават така - светли, а крайчетата покафеняват  Peace Тези на снимката съм ги оформяла с мокри ръце и затова са по-гладки  Simple Smile

Между другото оризовите бисквитки правя от оризова каша, но на съдържанието и пише, че е от смлян ориз, т.е. ползвам я вместо брашно  Peace

Бъни, наистина си майсторка  Hug

Фата, мерси много!
Аз правя доста баници, кексчета, зеленчукови кюфтета и затова се притеснявам дали не консумираме твърде много яйца. За себе си не се притеснявам, де, но за бебока...

# 118
А тези безмлечни каши чисти ли са от към добавки? Аз изобщо не ги заглеждам тукашните, защото са така "обогатени", че ми настръхва косата.
Май ще купя обикновени брашна. По-спокойно ще ми е.

# 119
  • T"A
Аз не бих ти препоръчала да купуваш каша вместо брашно, но евентуално ако вече имаш, може да се  ползва  Peace Моята ми беше подарък, немска, био, а на мен ми е и трудно да хвърлям храна...

Общи условия

Активация на акаунт