Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - ІІ

  • 44 965
  • 764
  •   1
Отговори
# 90
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Ние ползваме много магданоз, чесън и лук и това бяха първите три въведени подправки, първоначално в малки количества в ориза (ок. седмия месец). След това бяха ментата, копъра, босилека и червения пипер (пр. ок. осмия месец) - зелените пак в ризото, пипера на картофи.

Рапли пише, че пресни зелени подправки може да се ползват от самото начало и на мен ми се видя логично  Simple Smile

Сол още не слагам, но в ресторантската храна най-вероятно е имало някакво количество... Захар съм слагала само в доматите, приготвяни на пюре, защото тукашните са доста кисели, но минимално количество.

Solley.,  Hug аз имам още една книга за захранване, за местната "система" е - тя ми е полезна, защото набляга на местните продукти и начин на хранене.... В нея напр. пише, че от 9-я месец може да се дават 3 течни подправки: вино (в готвена храна), кленов сироп и (забравих третата), което за мен беше вдъхновение да вмъкна и кленовия сироп в менюто...

След 8-я месец започнах да правя тиквеник на Йойо (той го обожава) - без захар и орехи, но с канела. Орехи, стрити като брашно, сложих в нещо като сух таратор преди няколко седмици и в едни кюфтаци от тиквички  Peace

# 91
  • Мнения: 338
tarzanka, пак за моркова.  Joy Разбрах без проблем за какво е статията. Но безименен автор, който не посочва никакви източници не е авторитет в моите очи, това написах и по-назад. Това какво той/тя са посочили като подходящи първи храни, не изключва някои други от списъка.  Wink
не, разбира се, но източника някъде го пише - чужди статии в превод са всички статии. може би в първа или в последна част има източник. но пък въведох първо тези храни и нямах никакви проблеми. я кажи как даваш авокадото - аз никога не съм купувала, не съм и яла и нямам представа какво се прави с него - бели ли се, вари ли се, маже ли се? и как да го позная, че е хубаво?

mentha, страхотен отговор, благодаря.

мога ли да ви помоля да погледнете тази анкета:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=568799.0

# 92
  • Мнения: 1 691
Солей, в червения пипер какво те притеснява - все пак това е стрита червена чушка. Ако нямаш проблем да дадеш червена чушка в друг вид (аз например давам без  дори да се замисля), точно пиперът едва ли трябва да ти е проблем Hug

# 93
  • Мнения: 3 989
Мента, мерси за насоките. Прочетох в Рапли, че зелените може да се дават рано, но специално магданоза, който се продава тук е с едни твърди листа (далече от нежния и крехък магданоз, който помня от Европа) и колкото и да го кълцам, малките парченца пак стоят твърди и дори на мен ми се е случвало да имам проблем с тях. А ние много обичаме и доста ползваме.
Хрумна ми сега да опитам да стрия листата с точилка преди да ги нарежа, може би ще омекнат малко.

Мата, нищо конкретно не ме притеснява в червения пипер.

tarzanka, авокадо купувам винаги като е зелено. Кората трябва да е зелена. Оставям в купа с ябълки, така зрее най-добре. Като покафенее равномерно, което може да се случи след седмица или 10 дни дори, тогава е ок за ядене. Като го пипнеш отвън, трябва съвсем малко да е меко. Не трябва да се натиска или удря, защото месото му е много чувствително и почернява/посивява и тези натъртени области миришат страшно неприятно и имат лош вкус. Като го разрежеш, трябва да е светло зелено вътре. Ако има черни петна, изчисти ги добре.
Аз го ям и така с лъжичка, но най-много го обичам в зелена салата, на филия със сирене бри и черни маслини или на гуакамоле (паста, много подходяща и за захранването). На детето му давам на парченца, заедно с кората, иначе е меко и се размацва много и сега вече намазано на коричка хляб.
Вътре авокадото има голяма кафява костилка. Ако няма да ядеш цялото авокадо на веднъж, разрежи го на две, раздели го внимателно и НЕ махай костилката от другата половина. Може да го завиеш с фомакинско прозрачно фолио и да го съхраняваш така в хладилник за ден-два. Месото му се окислява страшно бързо и покафенява. Аз капвам по една-две капки сок от лимон (пресен) и намазвам повърността, за да запази цвета си.

Гуакамоле се прави като се намачка авокадото, добавят се няколко листа ситно нарязан пресен кориандър (някои слагат магданоз), малко сок от лайм или лимон, малко черен пипер (може да се пропусне, ако е за дете), сол и малко обелен и накълцан пресен домат и ситно нарязан червен лук.
Ето ти снимка на половинка добре узряло авокадо и гуакамоле.
Гуакамолето е добре да го изконсумирате веднага и да не престоява, защото на следващия ден никак не е вкусно, не знам какви реакции стават, но на мен ми е супер гнясно.
В нета ще срещнеш със сигурност много разновидности на рецептата. За мен този вариант е най-хубав и автентичен.

Последна редакция: ср, 09 мар 2011, 21:38 от Solley.

# 94
  • Мнения: 338
Solley, много ти благодаря!   bouquet

# 95
  • Мнения: 2 185
Записвам се, че съвсем ви изтървах. При нас нищо ново и интересно, продължаваме да правим с храната главно това  това и резултатът е такъв и такъв .

Все пак понякога получава и просветление

С 2 думи до под кривата круша сме, но хич не му се връзвам, суче и наддава като змей, само кърма да има, все ще прояде по някое време  Wink .

# 96
  • Пловдив
  • Мнения: 7 209
Аз все пак реших да дам морков - много добре се прие Laughing
Днес си събираше парченцата от пелената и си ги слагаше в устата Laughing
После, ако имам време ще кача и снимки Simple Smile

# 97
  • FRANCE
  • Мнения: 2 577
Здравейте, сега сме на гости в Бг. Някой може ли да ми препоръча от къде да взема оризово брашно в София?

благодаря

# 98
  • Мнения: 7 914
 Clairette,
 може и да "няма просветление", ама пък е много сладък! Heart Eyes

# 99
  • Мнения: 2 399
Здравейте, сега сме на гости в Бг. Някой може ли да ми препоръча от къде да взема оризово брашно в София?
благодаря
Сигурно във всеки диетичен магазин го има, а и в големите магазини където има диетични щандове, аз последният път го взех от един диетичен магазин на ул. Шишман!

# 100
  • Мнения: 338
Здравейте, сега сме на гости в Бг. Някой може ли да ми препоръча от къде да взема оризово брашно в София?
madame, точно днес открих страхотен магазин само за здравословни и диетични продукти - оттам си напазурах доста неща, сигурна съм че има и оризово брашно, защото ми предложиха нещо подобно - оризов грис. намира се на бул. Христо Ботев, където свършва ул. Солунска - като тръгнеш по Христо Ботев от пл. Македония към петте кьошета от дясната страна, на около 50 м се намира магазинът. много е голям и няма как да го пропуснеш. цените са много добри, или поне така ми се стори, защото някои от нещата съм ги пазарувала от други  места на по-високи цени.

# 101
  • Мнения: 3 638
Mentha, все пак ги видях снимките  Wink Мноаго готино като и "бебето" похапва на масата с големите.  Sunglasses
Аз да си похваля моите гарджета вече ядат с нож и вилица почти като големи хора. Blush

Ние ползваме много магданоз, чесън и лук и това бяха първите три въведени подправки, първоначално в малки количества в ориза (ок. седмия месец). След това бяха ментата, копъра, босилека и червения пипер (пр. ок. осмия месец) - зелените пак в ризото, пипера на картофи.

Рапли пише, че пресни зелени подправки може да се ползват от самото начало и на мен ми се видя логично  Simple Smile

На една позната испанка детето нагъваше чесън преди годинката с голям кеф  Crazy Аз също не съм ограничавала подправките от момента, в който почнаха да ядат повече неща. Понеже готви предимно съпругът ми става въпрос предимно за средиземноморските подправки - босилек, риган, розмарин, салвия... Червен и черен пипер също сме ползвали. Интересно е, че докато бяха по-малки ядаха и пресен лук без никакъв проблем, от известно време "забелязаха", че им люти и сега не го искат Crazy

Авокадото най го обичам разрязано наполовина с малко захар и разбъркано в собствената му обвивка, става нещо като кремче. Така го ядях в Африка като малка Crazy Интересно, че и досега не мога да го възприема добре в "солен" вриант. За по-бързо зреене някои ползват микровълновата  Mr. Green

Clairette, защо да няма просветление? Хапва си човека, изследва новите храни...  Heart Eyes


За съжаление не мога да ги пусна нито като линк, нито да ги сваля  Sad Може ли да ги качиш някъде на друго място или да ми ги пратиш в мейл Simple Smile

# 102
  • Мнения: 3 989
Авокадото ... За по-бързо зреене някои ползват микровълновата  Mr. Green

Цялата здравословност отива на кино.  Whistling
Аз пък сладко не мога да го възприема, може би защото за първи път го ядох солено.  Wink

# 103
  • Мнения: 3 638
Държа да отбележа, че аз не съм сред тези някои  Stop

# 104
  • FRANCE
  • Мнения: 2 577
Тарзанка, звездичка благодаря, ще ходим да си пазаруваме Simple Smile че се запалих да забъркам едни оризови бисквитки, пък може и каката да вземе да прояде Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт