Синдромът"Мама Божка"

• 13 787
  • 256
  •   1
Отговори
# 135
  Да... но все пак е много кофти и майката да мачка самочувствието на детето си.
  Забелязвам, че повечето хора имат много голям проблем да гледат на себе си като на мравка в мравуняк, осъзнават се като изключителни и уникални, и затова вероятно желаят да вменят подобно гледище и на децата си.
  Вероятно е последица от индивидуално насоченото общество западен тип.
  Има нещо общо със самочувствието, няма спор, но повече с желанието да си "себе си" "всеки е единствен и неповторим" и прочие. Аз винаги съм ги възприемала като щуротии...
  Проблема е да произведеш един горе долу приспособим член на обществото, що годе неувреден психически, което не е чак толкова лесно и иска и акъл.

# 136
Къде ги тези уникални и неповторими членове на обществото? Според мен пък голямата част от хората гледат на себе си именно като на мравка в мравуняк. Остави какво говорят.

# 137
  • София
Най- отлявлено проявен синдром на майката- орлица съм виждала на практика по отношение на дете-момиче, вече жена.
Писателите и писателките на разни теории и едипови трактати да ме Сфиняват. Иначе- нека си пишат и хортуват, всеки има право да си изкарва хляба.

Хляба си изкарвам със снимане на филми и предавания, ще ме прощаваш, но развивам теории с некомерсиална цел. Mr. Green А и по- назад повдигнах въпросната теория като въпрос, който повтарям: Мама Божка главно майка на мъжко чадо ли е или не?

Дона Анджелина Готино, че и логично! Доволна съм.  bouquet

Дейв Не го схващам този типаж, за който говориш. Да имаш самочувствие означава да се обичаш и е далеч от това да си винаги прав сред останалите. Поне така ми е известно, но вероятно говориш за друго. Детето ми е малко и тези неща, наистина не съм ги виждала на практика от родители на други малки деца.

# 138

...Проблема е да произведеш един горе долу приспособим член на обществото, що годе неувреден психически, което не е чак толкова лесно и иска и акъл.

Ох, като се сетя с каква лекота се раздават присъди- кой имал и кой нямал право да бъде родител. Сега, изведнъж, написаното от теб и Ломбардо пробужда друг вид размисли и страсти. Интересна работа Grinning

# 139
Не влизам в темите за децата почти, но сега предизвикахте интереса ми и само на първо четене попаднах на това:
Уроци на енглийски език за бебета във Варна
Става въпрос за 4 месечно бебе  Shocked

# 140
Не влизам в темите за децата почти, но сега предизвикахте интереса ми и само на първо четене попаднах на това:
Хехе! Всеки ден минавам покрай школата "Хелен Дорон" с големите надписи: За деца от 3 месеца и яко се комплексирам! Че мойта вече е на 11 месеца и яко изостава!  Joy

# 141
идеална пазарна ниша е това

# 142

...Проблема е да произведеш един горе долу приспособим член на обществото, що годе неувреден психически, което не е чак толкова лесно и иска и акъл.

Ох, като се сетя с каква лекота се раздават присъди- кой имал и кой нямал право да бъде родител. Сега, изведнъж, написаното от теб и Ломбардо пробужда друг вид размисли и страсти. Интересна работа Grinning

Що бре? За такива, дето не би трябвало да имат право да бъдат родители, ама са, пише всеки ден във вестниците. Аз размишлявам само за моето отроче, което трябва що годе безпроблемно да заеме място в мравуняка.

# 143

Родителите ми никога не са се занимавали с моите домашни, проекти и изпити. В трети клас само ме записаха на курс по английски. Никакви други уроци по пиано, цигулка, немски, балет, нам си кво друго. Превърнах се в "един горе долу приспособим член на обществото, що годе неувреден психически". Справям се криво-ляво в живота. И честно да ви кажа, много ме плашат такива родители ... като родителката от горната тема... Какви са тези амбиции? Не искам да отглеждам така дете. Но ако повечето майки са такива, то моето няма ли да "изостане" на фона на другите деца?  Confused

# 144
Мишелин, следвай примера на родителите си и не се притеснявай, че твоето дете ще е "изостанало", защото от такива болни амбиции, децата ни са все по-неграмотни.

Интересно на какъв английски ще научиш едно 4 месечно бебе, когато тепърва е започнало да разпознава майка си и баща си, и само "гука".
Ма знам ли, може пък първо английски да научават, а после българския.

# 145
  • Варна
идеална пазарна ниша е това

Ами, идеална. Българинът поне от чак дотам остра липса на здрав разум не страда, според мен.

# 146
ама жена му страда  Laughing

# 147
  • Варна
За мама Божка е важно да е номер едно и по всички направления и тя ще го постигне на всяка цена - детето е едно от тях и пола му е без значение.
Ако се призове "Бъдете естесвени!" - мама Божка изскача и бива по-естествена от всички.
Ако модерно е тигровото - на мама Божка и гащите са тигрови.
Ако днешната успешно-популярна професия е футболист - то на мама Божка детето е гол-майстор, модел и звезда.
Мама Божка никога не пада по гръб, и ако случайно падне - то това е планиран ход.
Мама Божка минава и през трупове, защото знае, че живота е борба и целта оправдава средствата.

# 148

.... И честно да ви кажа, много ме плашат такива родители ... като родителката от горната тема... Какви са тези амбиции? Не искам да отглеждам така дете. Но ако повечето майки са такива, то моето няма ли да "изостане" на фона на другите деца?  Confused
Защо трябва да те плашат? Дете не се ражда, гледа и възпитава лесно.  Всеки родител се чувства длъжен да защити рожбата си. Въпросът е до каква степен.  Както и до колко родителят може да се довери на способността на детето си да реагира адекватно в конфликтни ситуации. Тези, които могат да се категоризират като "мама Божка" просто прекаляват. Да не споменавам, че не са само майки и баби. Имам си личен опит с един татко, който чудесно се вписва в "синдрома".

# 149
Навремето родителите бяха по-строги, а бабите и дядовците - по-ларж.
От всички тях децата получаваха най-ценното - различни гледни точки и различни възприятия за света, в училище също получаваха различно възпитание, на улицата - също.

Днес бабите са заети -работят, училището рядко може да предложи нещо откъм възпитание, обществото съвсем нищо,  а на улицата в големия град не  е безопасно..., ако и таткото не е на линия се оказва, че често на мама й се налага да се нагърбва с всичките тези роли, а детето получава един единствен светоглед и личен пример.
А всички ние не сме безгрешни.

PS Не виждам какво лошо има в това да знаеш, че всеки човек е изключителен и уникален.
По-важно е да не забравяш, че освен теб и този до теб е също така по своему изключителен и уникален.
Целта е не да възпиташ горделив "Нарцис", а уважаващ себе си и околните толерантен младеж.
Според мен.

Общи условия

Активация на акаунт