КОЗУНАЦИ - 1 тема

• 91 452
  • 749
  •   1
Отговори
# 300
  • Враца
Здравейте.Скоро открих тази тема и то беше покрай машините за хляб.
И като почнах да сънувам едни козунаци и едно чудо.
Меся в тая ми ти машина по цели нощи,пека,а те излизат едни хубави и ароматни....
Та днес се престраших,взех една рецепта от първа страница на max-mama с обясненията на Гала и замесих в машина.
Стана чуден козунак ,като за пръв път.Досега съм месила много пъти пити,пици и теста ,обаче козунак за пръв път меся.
И да не съм голословна да си подкрепя думите със снимки.
http://venito79.snimka.bg/cooking/kozunak.578795
Ще ви бъда благодарна ,ако ми кажете мнението си.Защото според мен съм се справила,но няма да ми е излишно да чуя мнение на експерти в тази област.
Благодаря предварително  bouquet

# 301
  • София
Ч!удесен е!!!! Simple Smile

# 302
  • София
найстина е страхотен и изглежда вкусен   bouquet Hug

# 303
  • София
Днес ще пробвам рулото, това с разрезите, румънското. Е, с нашенско тесто, въпросът в да видя как ще ми стане на вид. 4е при мен нещата обикновено са колкото вкусно, дваж по-грозни hahaha
Венито, като 4овек който меси от 15 години ти казвам, 4е козунакът ти е перфектен, браво!

# 304
О, супер сте! Започвам да чета!

# 305
  • ГОре на черешата...
Колкото повече наближава Великден, толкова повече се пече вкъщи козунак Crazy...ех, добри ми Мечо Пух, разбираш ги ти тези работи Grinning...

Козунак с пияни портокалови корички и шоколад  Crazy:

# 306
mari_eta , красотааааа   bouquet  Лъха пролет от поста ти с тези цъфнали клонки , благодаря ти  Grinning

# 307
  Добър следобед ... днес спретнах първите си козуначени кифлички по рецептата на Angellove   bouquet ... просто като за първи път може би ми се стори много лесно и бързо ... надявам се и вторият ми опит по Великден да е отново такъв. А сега ето и снимките  Blush

# 308
Здравейте на всички! Козунаците са най-хубавото нещо, което може да се случи през годината. За Великден меся, и се заричам всяка година да повторя, но.... все не остава време. Преди години попаднах на една рецепта за козунаци, която искам да споделя с всички вас. Надявам се да ви допадне.

Неизсъхващ козунак
1,5 водни чаши пресято брашно се запарва с 2 водни чаши прясно мляко, добавят се 1 сл мед, 1чл масло и 1чл сол.Щом сместта изстине до към 40 градуса (пръстът ви да търпи) се разтваря мая за около 3 кг ( кубче и половина)  в половин водна чаша топла вода, добавят се 2-3 бучки захар, разбърква се много добре и се добавя към първата смес. Оставя се на топло да втаса.
15 жълтъка се разбиват до побеляване с 250 гр. захар, а белтъците на пяна. Щом закваската втаса, всичко се смесва, добавят се 3|4 водна чаша разтопено масло и останалото пресято брашно от 2-те кила. Тестото се омесва, но гбледайте да не стане много гъсто. Добавят се 1 водна чаша стафиди и толкова бадеми  или орехи (скълцани). Оставя се на тополо да втасва - за около час.
Нататък си знаете - тестото във формите втасва около 60-80 мин. Пече се в предварително загратя фурна на 200 градуса - 60-70 мин. Аз се застраховам и първоначално пека на 180 пък после вдигам градусите и допичам с хартия. В оригиналната рецепта стените и дъното се ръсят с пресята галета, но смятам, че не е толкова важно.
Козунакът е много вкусен и наистина не изсъхва дълго време. Не че има време да съхне - изчезва доста бързо.
Приятно месене!

# 309

http://venito79.snimka.bg/cooking/kozunak.578795

Ще ви бъда благодарна ,ако ми кажете мнението си.

Чудесен е!!! Heart Eyes Много вкусен изглежда!! Страхотен  chef

# 310
  ... днес спретнах първите си козуначени кифлички по рецептата на Angellove   bouquet

Ммммм - mmmshushy80 - ама прекрасни сааааааа Heart Eyes Heart Eyes и какви пухкавииии   chef
Моите не станаха така дундестиии - искам и ааааз  Mr. Green

mari_eta - а твочт пиян козунак  Crazy ми събра очите - много изкусителен!!

# 311
  • София
Не знам ние ли бяхме много гладни или просто това наистина е върховна рецепта, но рулото из4езна наполовина няма и 4ас след изпи4ането си Embarassed Уникална вкуснотия Shocked Направих го с тестото за виенските кифли, но с малко пове4е захар/ 100 вместо 60 гр./, с два шоколада Своге - мле4ен и за да е пълна хармонията отгоре наръсих със захар Crazy Разкош, разкош, нямам думи! Благодаря на постналите рецептата, ве4е не помня кои бяха, но да са живи и здрави Hug

# 312
Момичета страхотни козунаци и кифлички сте направили !!!
Аз вчера правих козунаци,но нещо прекалих със сладкото,но пък нали затова са репетициите Wink.
Да ви попитам каква друга плънка може да сложа в козунака ,че нещо с това много сладко,децата много не го харесват.Карат ме да им махам частите със сладкото .
Ето и снимка

http://buba1.snimka.bg/family/kozunaci-2009.365713.22777741

# 313
Страхотна тема! Сега я открих и я изчетох на 1 дъх. Мисля още другия уикенд да пробвам някоя от по-лесните рецепти. Тази година за Великден ще ходим при нашите и няма да мога кой знае какво да приготвя, но поне козунак мога да им занеса Simple Smile Като сътворя нещо ще се похваля, приятно приготвяне на козунаци на всички   bouquet

# 314

Общи условия

Активация на акаунт