Служебно открита банкова сметка?!?

• 17 551
  • 107
  •   1
Отговори
# 60
scarlette4444-Първо ще кажа,че съм магистър по финанси,минава се през сериозно обучение,но за простите хорица като теб едвали това има значение,абсолютно голословни думи и никакви факти от твоя страна.Пожелавам ти такава престижна и вископлатена работа като моята,но на човек като теб едва ли.Май си доста невежа по отношение на банкови продукти,ослуги и още по малко закони и пртавила.

Подчертала съм ти думите, дано сама схванеш кой започна с обидите (ако това за теб е начин да се защитиш  newsm78 явно просто ти липсват аргументи). Все още чакам да убедиш нас, "простите хорица", че може да откриеш напълно законно сметка на трето лице и да  му вмениш задължения без той да е съгласен с това и да е дал изрично съгласието си. По възможност стъпвайки на закони и наредби, а не на ОУ.
Между другото все още чакам и извинение за "простите хорица" като определение (просто не приемам хора без никакви обноски и възпитание да ми дават определения).
И един личен съвет - промени изцяло отношението си към хората, защото с такова отношение точно за един месец след като си се върнала на работа от майчинство, ще бъдеш уволнена.

# 61
  • София
защо се карате за глупости?
Авторката иска да получава стипендия. След като и се полага ще си я получи по сметката, открита от счетоводството. Ако не иска да е титуляр на тази сметка - просто няма да получи полагащата се стипендия и въпроса ще приключи. В университета има доста правоимащи. Е как ще стане всеки да декларира различнен вид сметка и банка. Физически е непосилно да се обслужват различни видове сметки. А ако някое счетоводство се пробва после ще четеме теми - "Гадния университет не ми преведе парите на време, децата гладуват".
Това е положението - ако искаш да вземеш 100 лв. жертваш 0.20 лв за месечна такса.
Не се нахвърляйте - сумите съм писала произволно.
За протокола - в последната ми работа заплатата е по банков път. Служебно ми откриха сметка, връчиха ми картата и ми пожелаха със здраве да си я ползвам. Не съм се тръшкала, че имам друга сметка някъде си, не съм искала да ми се превеждат там парите.

# 62
И никой, ама никой не може да задължи някого да ползва услугите на определена банка. Заявление с вх номер със сигурност ще свърши работа - "Заявявам, че желая получаваните от мен стипендии да бъдат превеждани по моя сметка с IBAN...", а ако в банката нямат подпис на титуляра, не виждам как  такси ще събират, разбира се.
Хайде, да не прекаляваме, че накрая всички ще се наредим около шлифера  Laughing  Не само могат да те задължат, ами и стой та гледай. Университет точно едва ли има необходимите лостове, но има един куп работодатели, които мъкнат със себе си не само служители, ами и контрагенти. 'Ако искате да работите с мен, си откривате сметка в моята банка' и толкова, в т.ч. и в договори описано. Пазар.
По личните ми наблюдения, на всякакви държавни институции им е все тая в коя банка ще са сметките на получателите.  Те и средствата, които се отпускат са толкова мижави, че никой не ги чака с червения килим. По скоро проблемът идва от грешните формуляри или пък грешното им попълване. Ако не са уведомени студентите, че трябва да предоставят банкова сметка, ако няма подобна бланка, ако на някой не му се занимава....
Иначе, по конкретния казус- банките имат право да откриват служебно сметка, дори и да имаш друга при тях. Само че нямат право да искат от теб пари ако не си съгласен със съществуването на сметката- достатъчно е да поискаш закриването на въпросната сметка. След което, много важно! да уведомиш университета по коя сметка очакваш да си получаваш плащанията, за да не се върнеш в изходна позиция.

# 63
Е как ще стане всеки да декларира различнен вид сметка и банка. Физически е непосилно да се обслужват различни видове сметки.
Защо е невъзможно обслужването на сметки в различни банки? Не се заяждам, а питам от любопитство. Ако примерно сменя 5 работни места и всяка фирма работи с различна банка, длъжна ли съм да откривам нова сметка всеки път? Тази невъзможност на технически проблем ли се дължи или има интереси някакви?
Въпросът ми не е само към Aisha.

# 64
Не мисля, че има такъв проблем, по скоро проблем е събиранетп на информация за сметките на 2000 студента. Иначе технически никой не пише вече 2000 платежни, поне не мисля. Прави се един файл във формат за съответната банка, праща се в банката, дали с електронен подпис, дали на хартия, и толкова. Реално въвеждането на данните е само веднъж- първоначално. Оттам насетне ако няма промени няма никаква разлика. Само че едно е, да се повторя, да събереш две хиляди сметки на две хиляди човека, и да ги въведеш в някакъв софтуеър или таблица, съвсем друго- да ти ги открият накуп и да ти пратят готов файл.Simple Smile

# 65
Университетът е длъжен да преведе стипендията по сметката, която получателят е представил (без значение тя в коя банка е). Като е в различна банка, ще има такси, които ще са за сметка на получателя. И до тук би трябвало да се приключи въпроса.
За съжаление забелязвам, че всеки си прави каквото поиска и това на никого не му прави впечатление. Не мога да се съглася, че аз съм длъжна да си откривам сметка в някоя банка (при положение, че имам вече други сметки) само за да й е на някоя счетоводителка по-лесно. Просто няма такова положение (и не е физически непосилно; дори не изискват особени усилия, ако трябва да бъдем честни).
Преди години имах и аз подобен проблем с университета ми и ДСК. Там нарушенията им по отношение на личните данни бяха особено фрапантни и след няколко скандала от моя страна (първо на счетоводителката в университета, после и в банката) им стана ясно, че номерът няма винаги да минава. Дори съм учудена, че това със задължаването да имаш сметка в точно определена банка все още "минава" и даже се възприема от хората като нещо нормално.

За да отговоря на авторката: Не е нормално. Когато имаш да получаваш пари, то имаш правото да ги получиш както на теб ти е удобно без да те обвързват с допълнителни условия, за да ги получиш. Университета превежда парите по банков път, значи ще ти ги преведе в банковата сметка, която ти си посочила, а не в тази, в която на счетоводителката й е удобно.

# 66
  • София
I.Hr
задоволявам любопитството ти веднага.
В Университета има сигурно около 5 000 студенти с право на стипендия. Отделно още 1000 служители с право на заплата. За изплащането на сумите се прави файл, който се изпраща на определен банков клон. Ако всички титуляри са там - екстра Ако има няколко души със сметки в други банки/заради заеми или наличие на сметка/ чисто човешки служителката на счетоводството на Университета може да забрави да изпрати малкия файл там.
Това ти го пиша от собствен опит - една от сестрите на скъпия работи в големия Майчин дом София, сметката и е в друга банка заради заем и през месец ми реве за забавено плащане.

# 67
Благодаря, изясни ми се.

# 68
Скарлет, душице, не знам какво имаш предвид с 'номерът още минава'. Извън казуса с университета, това е нормална търговска практика, която засяга само страните по нея. Всеки търговец, в т.ч. банките, имат интерес от по едри сделки. Респ. дава по добри условия на едри клиенти. За контрагентите печалбата е бързина и сигурност. С две думи win win ситуация. Няма конкретна връзка с поставения казус, ама понякога като се запените, забравяте реалността.
Аз не казвам, че случилото е супер или пък най правилното, просто давам всички гледни точки. Да се събере в срок информация от няколко хиляди човека, хеле в България, е ужасно трудоемка задача. Няма какво да си пишем че не изисква усилия, след като изисква. Друг е въпросът, че на администрациите това им е работата, и ако на университета Х не му достигат лели зад гишето оптимизацията на работата си е негов проблем.  Така или иначе, малко емпатия и толерантност не вредят никому.

# 69
Рокси, съгласна съм, че е по-лесно и удобно, но когато не е нито лесно, нито удобно за едната страна, трябва да не се забравя, че не е задължително (когато го има като условие от договор, който си подписал, е друга тема, там е ясно, че принципно си се съгласил щом си подписал договора).
Не съм съгласна обаче да имам и да следя 10 сметки едновременно, само защото счетоводителката може да забрави да преведе парите ми (визирам случая описан от Aisha). И въобще не съм съгласна някой "насила" да ми открива сметки.
Когато двете страни са се споразумели, че така е най-добре, е напълно нормално, но когато те задължават, за да получиш парите си, които тъй или иначе ти се полагат, не е никак добре. 

# 70
Рокси, съгласна съм, че е по-лесно и удобно, но когато не е нито лесно, нито удобно за едната страна, трябва да не се забравя, че не е задължително...
Тъй, тъй. Само че когато страната, за която нито е лесно, нито е удобно, е в по слаба позиция, в случая авторката, няма да се получи просто без усилия.
Ние тука фермани изписахме, някои се и поскубаха, а то накрая може да се окаже и че е обикновена грешка или недоглеждане. А може и да се окаже, че е имало някакъв срок, в който е трябвало да се дадат сметките в канцеларията, а девойката или не го е знаела, или го е проспала.
Ние знаем само, че са й открили сметка без да я уведомят и без да е подписала нищо. Но в крайна сметка, университета ако не е бил уведомен, откъде да знае, че тя има друга сметка ?

# 71
  • София
Скарлет, душице, не знам какво имаш предвид с 'номерът още минава'. Извън казуса с университета, това е нормална търговска практика, която засяга само страните по нея. Всеки търговец, в т.ч. банките, имат интерес от по едри сделки. Респ. дава по добри условия на едри клиенти. За контрагентите печалбата е бързина и сигурност. С две думи win win ситуация. Няма конкретна връзка с поставения казус, ама понякога като се запените, забравяте реалността.
Аз не казвам, че случилото е супер или пък най правилното, просто давам всички гледни точки. Да се събере в срок информация от няколко хиляди човека, хеле в България, е ужасно трудоемка задача. Няма какво да си пишем че не изисква усилия, след като изисква. Друг е въпросът, че на администрациите това им е работата, и ако на университета Х не му достигат лели зад гишето оптимизацията на работата си е негов проблем.  Така или иначе, малко емпатия и толерантност не вредят никому.
Нито е правилна, нито е законна такава практика. И не, не е най-нормалното нещо на света, не се опитвай да го изкараш такова. Можеш да имаш сметка където си поискаш и никой не може да те задължи да е в банка Х. Не знам защо си с такова впечатление. Практиката е друга - предлагат се преференциални условия по кредити, овърдрафти, преференциални такси за теглене от АТМ и т.н. Но няма такъв филм ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

# 72
Ами четете малко де, да не казвам като какво виете все едно и също. Да, никой няма право ей така да ти опре пистолет в главата и да ти каже 'открий си сметка в банка Х', нито имат право да го прави Социално осигуряване към получателите на помощи, нито университета към студентите.
Фирма У обаче може да каже, че ще работи само с банка Х и всеки, който иска да им е контрагент, ще си открие сметка там, и ще пее. Една огромна част от едрия и среден бизнес има сметки във всички банки.
Да се самоцитирам:

Ние тука фермани изписахме, някои се и поскубаха, а то накрая може да се окаже и че е обикновена грешка или недоглеждане. А може и да се окаже, че е имало някакъв срок, в който е трябвало да се дадат сметките в канцеларията, а девойката или не го е знаела, или го е проспала.
Ние знаем само, че са й открили сметка без да я уведомят и без да е подписала нищо. Но в крайна сметка, университета ако не е бил уведомен, откъде да знае, че тя има друга сметка ?
[/b]

# 73
scarlette4444-отново се убедих,че си изключително проста.На страница 3 ти започна с това какви хора трябвало да наема банката с какво образование и тнт.Смятам,че има достатъчно добри професионалисти,които решават това,а ти си стой в ъгъла и си мишкарей.

# 74
scarlette4444-отново се убедих,че си изключително проста.На страница 3 ти започна с това какви хора трябвало да наема банката с какво образование и тнт.Смятам,че има достатъчно добри професионалисти,които решават това,а ти си стой в ъгъла и си мишкарей.
Лелеее  ooooh! к'ва си ти ма, че ще раздаваш подобни определения  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт