Има ли вдовици/вдовци сред вас? 2

 • 375 854
 • 2 914
 •   1
Отговори
# 2 865
 • Бургас
 • Мнения: 300
И аз правя така както го почувствам, не се съобразявам с канони или с някого. Често ходя на гроба, някакси ми олеква там, и аз незнам защо така. Скоро трябва и паметна плоча да поръчвам, а все отлагам ходенето, не мога да повярвам,че се случи… преди шест месеца останах сама.
Та така, и аз тук, здравейте.

# 2 866
 • Варна
 • Мнения: 3 910
Аз правих панихида само на годината. После в неделята преди годишнината каня най-близки приятели и роднини, все едни и същи хора. Събираме се на гроба, нося почерпки, вино, свещи, поливаме, палим... След което почваме да си говорим за кой как е, някои се виждат само там. Нещо като дружеска среща. Смеем се, имало е случаи и деца да дойдат освен моите момчета. Минава над час и ако не е кучи студ (февруари) не им се тръгва. И не робувам на четно, нечетно, не знам какво си, така го чувствам.
Аз пък имам друг проблем, правя некролози по помените и ги държа на вратите цяла година. Хем мисля, че прекалявам, хем някак не знам как да го махна и кога... И какво ще кажат децата ако го махна...

# 2 867
 • Варна
 • Мнения: 2 704
Некролози не поставям. Родителите му правят и ми дават, дори не ги искам, честно казано. Държа го в неговото си кътче в офиса му. Все едно сме като белязани с тия некролози, така се чувствам ... Аз си знам какво ми е в душата и колко черно ми е в сърцето, тази бездна няма запълване.

# 2 868
 • Мнения: 4 218
Не съм в състояние да ида на гроба. Иска ми се да кажа "стани и да си ходим у дома", но това няма как да стане. И само като си го помисля и ми се доревава. Като ходихме на погребението на свекървата, в същия гроб, се прибрах смазана. Дупката в душата ми не се маха.
Правих панахида на годината, в църква, само ние с децата. Никого не съм канила, даже не бяхме и в Сф. Раздадох за Бог да прости на съседи и познати и това беше. Некролог направих, но не съм го слагала.

# 2 869
 • Варна
 • Мнения: 3 910
Явно няма правилни решения. Всеки постъпва както усеща. И никой, никой няма право да съди. Точка.

# 2 870
 • Мнения: 4 218
Да споделя докъде сме и да се посъветвам с вас.
Става дума за оправията с наследството от свекърва ми. На 40-те девер ми се е обадил на децата, на мен не, съответно не отидох, син ми ходи. Девер ми му е казал, че ние общо събираме 3/4 от апартамента, 1/4 за него и е поставил въпроса или ние да купим неговата, или той нашата част.
Хрумна ми, че има и някакви наследствени земи в другия край на страната и че е добре да се оправим с всичко наведнъж и завинаги. Посъветвах се с адвокат. Той ми каза, че за да се купи или продаде с участие на непълнолетен, сделката минава през съда и че трябва наследството да бъде по опис. Изтървала съм 2/3 от срока за наследство по опис и трябва да се разбързам.
Който го е минавал като процедура- задължително ли е с участие на адвокат? Може ли човек сам да иде да си подаде съответното заявление, с нужните документи?
Задължително ли е недвижимите имоти да бъдат представени с актуална скица/схема? ходих 2 дни до кадастъра, изправи ми се косата! Иска един ден висене!
Задължително ли е да водя непълнолетното със себе си по тия занимания?
Какъв е вашият опит?
Утре ще ида до съда, поне да видя кое къде, пък и ако някой служител нещо ми помогне, ще съм много щастлива.

# 2 871
 • Мнения: X
Аз ползвах позната адвокатка, за да ми пише заявленията до съда и ми правеше списък с документите. Разпечатвах всичко, подписвах и ги носех в съда (За София град това е Софийски Районен съд на бул. Цар Борис III). Добре е, че като дадат номер на делото или по входящ номер (не мога да се сетя точно), може онлайн да се проверява дали има излязло решение. Решението за описа излезе за 1 седмица. Моите хлапета са малолетни и навсякъде където молбите са от тяхно име, е писано "чрез своята майка и законен представител ...", никъде не съм ги водила с мен. За едно дете се плаща 25 лв. за подаване на заявленията, плащах ги онлайн и разпечатвах платежното и го прилагах към всички документи.

Някои документи са с 6 месеца давност. Вадих от общината настоящ адрес на децата, че не съм родител с отнети права и какви ли не още. Служителките наизуст ме научиха. Пазя оригиналите, на повечето неща давах копия и на всяко "Вярно с оригинала, дата и подпис" (една съдийка ме връща за това). Правех си и второ копие на заявлението, на което директно ми слагаха входящия номер. Служителките, които приемат заявлението и документите към него, не преглеждат за нередности. Делото за продажбата на малката кола се проточи 6 месеца заради въпросната съдийка (баща ѝ е един прочут старозагорски прокурор, та решихме с адвокатката чинно да изпълняваме разпорежданията и да не се жалваме) и на час по лъжичка ми връщаше заради някакви дреболии, а не описваше всичко наведнъж.

За имотите не мога да се включа.

Последна редакция: чт, 11 апр 2024, 00:03 от Анонимен

# 2 872
 • София
 • Мнения: 18 752
Аз с адвокат работих. Не съм еодилс децата, но описесй вдичко, техника, бвля/петна, легла, маьи, картини, посидс.
Данъчна оценка за мпс, за апартамента вафих от общината документи и данъчна оценка

# 2 873
 • Мнения: 620
Мисля, че щом детето е навършило 14 трябва да се води и е необходим и неговия подпис, за всичко свързано с неговото имущество и наследство. На мен дори в банката, в която всички ме познават ми отказаха да ми дадат дебитната карта на дъщерята, в която тогава нямаше никакви пари, извадихме я, за да може да си получава стипендията по нея. Трябва да дерегистрираме една кола на дядо й в КАТ и също искат и нейното присъствие. Ако се ползва адвокат, може и да може да предложи и някакъв начин без присъствието на детето навсякъде, ние не сме ползвали.

# 2 874
 • Варна
 • Мнения: 3 910
Аз почнах тази процедура, но не се наложи. Само да кажа, че срок няма, когато говорим за непълнолетни наследници. Щом навършат пълнолетие, се предполага, че сами са приели наследството. Дано съм запомнила правилно. За всичко искат актуална скица и данъчна оценка. Аз имам личен електронен подпис и всичко онлайн правих. Вече документите към съда наистина се подписват и от детето, ако е над 14.

# 2 875
 • Мнения: 4 218
Благодаря ви. Днес успешно се преборихме с кадастъра, подадохме за скици и схема. Прочетох и аз, че за непълнолетен при наследство по опис няма срок. Водих непълнолетната наследница с мен, поискаха й личната карта за справка, но писаха навсякъде мен, аз се подписвах, не тя. На получаването ми казаха, че мога да ида без нея.
В съда не научих абсолютно нищо. Нямало образец на бланка за наследство по опис, пратиха ме да ми пише заявление адвокат. Трябва да излязат скиците и тогава ще минем нататък, като междувременно уведомим чичото, че не е толкова лесно "или вие да ми продадете 3/4, или аз на вас 1/4".  И да решим какво и кога ще правим.
Прочетох, че заявлението трябва да се подпише с нотариално заверен подпис и от непълнолетния.
За покупко продажба се минавало през съда в случай на непълнолетен и затова трябвало по закон наследството да е прието по опис. Много бавна и тромава процедура и има още много да се обикаля Cold Sweat

# 2 876
 • Варна
 • Мнения: 3 910
При мен съдът даде разрешение за продажба без описа, затова се отказах да продължавам. Знам и за още такива случаи. Но гаранция няма.

# 2 877
 • Мнения: X
При мен съдът даде разрешение за продажба без описа, затова се отказах да продължавам. Знам и за още такива случаи. Но гаранция няма.
Да, за съжаление няма. И ние мислехме, че не е необходим такъв опис, ама като го изиска съдийката по делото за продажба на малката кола, какво да направим, че и срок за представяне - 1 седмица. Добре, че имах адвокат - реагира мигновено, веднага написа молба да се отложи делото за колата, докато подготвим документите за описа, пуснем ново дело за него и излезе неговото решение.
Та, моят съвет е, ако имате възможност, консултирайте се с адвокат или споделяйте тук да помагаме с каквото можем.

# 2 878
 • Мнения: 4 218
Благодаря на всички, които споделиха опит. Ще продължа да ви държа в течение. Говорих с адвокат, като излязат скиците, ще подадем за опис. Остава и чичо да приеме ситуацията спокойно. Той настоява да ходим да закриваме сметки, но адвокатът каза, че първо трябва да мине описа и след това, с него.

# 2 879
 • Мнения: 147
Здравейте,случайно попаднах на темата.Вдовица съм от година и два месеца.Дори не подозирах,че мога да изтегля парите за втора пенсия?! Не си спомням фонда...моля,как да постъпя?!

Общи условия

Активация на акаунт