Отговори
# 285
Отдавна се каня да ви препоръчам и да ви питам, ако някой я е чел, една книга, и по-скоро авторка - Лууле Виилма. Много интересна е за мен и сега по темата за прошката е много актуална. Конкретната книга се казва "Как да победиш себе си".

Моля за отзиви!   bouquet

# 286
да простиш не значи да забравиш и отново да повториш грешката си с тези хора .Просто трябва да приемеш нещата като уроци за някои хора  и може би трябва да ги игнорираш . Като тръгнах да прощавам разбрах,че с някои хора години наред съм правила една и съща грешка отново и отново та затова бях събрала толкова „любов“ към тях .

viivaldii, би ли обяснила какво имаш пред вид като казваш това. Ако не представлява трудност, може ли с пример, че нещо не мога да разбера, а ми е интересно. Laughing  bouquet

# 287
  • Добрич
И на мен ми беше много трудно да простя .Особено на най –близките си хора.
Като, че ли от тях най –боли .Докато не осъзнах ,че да простиш не значи да забравиш и отново да повториш грешката си с тези хора .Просто трябва да приемеш нещата като уроци за някои хора  и може би трябва да ги игнорираш . ...

Напълно споделям подчертания текст.  Peace

... За съжаление, не винаги успявам да простя. В смисъл - не успявам да трансформирам нехаресването на някого в любов към него. По-скоро бих искала да прекъсна контакт с него, за да го забравя, отколкото да успея да изпитвам любов към него след години конфликти с него. Трудно е, правя опити, но виждам, че не се получава 100%. Прошката е да приемеш човека напълно - такъв, какъвто е, без да го осъждаш и критикуваш, без да приемаш лично вашите взаимоотношения и по-скоро неговото отношение към теб. Колко лесно звучи, а как ми е трудно да го приложа.
...

zuki, това, че си простила, според мен не означава, че трябва да заобичаш човека. Просто, когато си спомняш за случката няма да изпитваш нищо, след като вече си простил. Т.е. не таиш в себе си неприятни чувства, които да ти отнемат енергията.  /Как искам съпругът ми да разбере това./

Когато искам да се освободя от неприятно чувство към даден човек,  си го представям на сцена. Как е постигнал успех в обществото и сега приема цветя и аплодисменти. Много добре ми действа и веднага ме разтоварва от отрицателната енергия. Старая се да го практикувам веднага, щом отрицателните емоции възникнат и не им давам възможност да отлежат. Става мигновено и повече не ме е "яд". Ако някой иска, може да пробва.

# 288
И на мен ми беше много трудно да простя .Особено на най –близките си хора.
Като, че ли от тях най –боли .Докато не осъзнах ,че да простиш не значи да забравиш и отново да повториш грешката си с тези хора .Просто трябва да приемеш нещата като уроци за някои хора  и може би трябва да ги игнорираш . ...

Вела, за каква грешка става въпрос - за грешката 'необичане' и таене на неприятно чувство към човекът, когото не харесваме ли?

# 289
  • Добрич
За каквато грешка искаш, за такава го приеми. Според мен е универсално.

Например наши близки /от най- близките в семейството.../ ни завлякоха с много пари. Съвсем съзнателно го направиха. И преди съм разказвала за това. Извинявай, но не искам да навлизам отново в подробности. Сега ние всеки месец внасяме вместо тях в банката по около 250 лв. Вече три години и ни чакат още 6, а те си правят ремонти у дома и си купуват нова техника.... Когато говоря за това не изпитвам нищо. Съпругът ми обаче не може да прости. И понеже са от семейството се налага да общуваме с тях от време на време. Затова написах по горе
Цитат
/Как искам съпругът ми да разбере това./

Това, че не иска да им прости просто го съсипва. Но трябва сам да го осъзнае. /за съжаление/

И на Заговезни му се обадиха по телефона, за да му искат прошка, ако са съгрешили с нещо. При положение, че много добре знаят какво са направили. Той естествено каза, че прощава, но това в действителност не е истина. Просто протокол...

Bibita, успя ли да разбереш какво имам предвид?

Последна редакция: ср, 16 мар 2011, 19:09 от Вела

# 290
  • Бургас
Момичета, като стана въпрос за горене, да попитам. Днес започнах пролетно почистване и в една от забравените тетрадки намерих пликовете, които изготвяхме при посрещане на Ангелите. Единият беше с адресите, а другият с желанията. Първия го изхвърлих, а втория го изгорих в банята. Сетих се, че така се изпращаха писма до Ангелите. Дали е правилно или ми е убегнало това, което се прави с тези пликове?

# 291
  • Добрич
Моите ги изгорих още тогава. Както писахме по- горе, горенето е вид магия. "Вълшебство" по- ми харесва.

# 292
Вела, да разбрах, благодаря ти!  bouquet

# 293
Да се включа и аз по темата за прошката, тъй като и за мен е доста актуална. Преди време си мислех, че това е най-лесното нещо-да простиш и да забравиш, но когато се стигна до момента да прост, съвсем не беше лесно. Първо, най-трудно ми беше да простя на себе си, а след това и на другия човек, тъй като беше много близка моя роднина. Трябваше ми много време, докато простя, но в крайна сметка успях. Простих на моята роднина, приех го като урок, който е трябвало да науча, но също така след това я игнорирах. Не съм сигурна, че това е правилния начин, но аз така го чувствам.

# 294
Когато аз тръгнах да си правя равносметка за хората ,на които трябва да простя се оказа ,че вината е в мен –била съм много търпелива към дадени хора и не съм реагирала веднага да ги отрежа и грешката се повтаря .Вторият проблем беше ,че съм си мислила ,че съм длъжна на някои хора вечно да помагам ,или пък съм си мислила за дадени хора че те са ми длъжни .
Ще ти посоча няколко примера ,които не всички са свързани с мен :
1 пример относно търпението :
Май „пиянде“ с години „шамаросва“ жена си и тя търпи .И когато чак след 7 години решава да се разведе таи омраза –този ми провали живота ,направи ми 2 деца ,издръшка не плаща ,как можах да взема него ….познавам хора ,които 2 път са женени щастливо    но не го осъзнават и продължават да мърморят и да таят омраза към 1 си мъж
2 пример относно търпението : Майката обича повече другата сестра  и това се прехвърля върху внуците . И таз първата събира една  болка в душата си …. Нещата се повтарят с години вместо тази първата  да ограничи контакта си и да приеме фактите .
3 пример относно аз съм длъжна да помагам е този който даде Вела ,че ние сме длъжни на някого –така са ни учили от малки все да помагаме … аз съм длъжна да давам пари … аз съм длъжна да сготвя на мъжа си …аз съм длъжна да гледам внуците си  ….ау да изброявам ли на колко  хора сме длъжници …
И 4 пример е на мен са ми длъжни –на мен са ми длъжни някои хора когато съм им помагала да не ми забиват нож в гърба пример –имам приятелка която пусна роднинско момиче в дома си  докато си  намери квартира . И от благодарност това роднинско момиче спа с мъжа и .В момента приятелката ми да си търси квартира защото те двамата много се обичат.
Доста често аз съм длъжен и ти си длъжен се преплитат .Иначе моя личен пример беше подобен на Вела аз съм длъжна да дам пари ,ти си длъжен да ги върнеш –да ама не . Simple Smile
Аз откакто разбрах , че не трябва да имам толкова голямо търпение , че не съм длъжна на никого или пък на мен някои ми е длъжен се наложи по малко да прощавам . Simple Smile
Това не означава ,че не помагам  Wink

# 295
viivaldii, благодаря ти за изчерпателните примери!  bouquet

# 296
Това, че оня Горе решава не е точно така. Чета една книга от посветен, ще си я запазя в тайна, но там пише, че Бог е затрупан от молби за болни крака, ръце и какво ли не. Също така за всяко нещо не можем да чакаме някой да ни оправя бакиите, това прехвърляне на отговорност беше по комунистическо време Laughing за всяко нещо е нужно да каже точно какво се случва, къде се е случило, как и да се поиска съответната сметка. Там горе също е йерархия и се работи като тук. Трябва да се получи от тук писмо за да има резолюция , иначе си оставяме нещата така.  Ако пострадалия човек не поиска сметка а прощава, значи е доволен и живота си продължава по старо му. Защо са толкова много измамниците и мошениците? Защото всички пострадали са простили или не са поискали сметка. Защо процъфтява злото? Защото добрите хора не правят нищо...или от мързел или от наивност.

Да вземем един пример с пътуването и молитвите за благоприятен път. Задължително е да се каже дата, час, дестинация, от къде се тръгна и къде се пристига, град, село, държава и т.н. Само една молитва не върши нищо, защото там горе не е пристигнал факс. Елементарно е да си мислим, че някои ни следи и ни чете мислите, там имат много работа.

# 297
Цитат
Ще ти бъде леко ако простиш, и много тежко ако  мислиш за случката  и страдаш вътрешно за нанесената ти обида или щета. Кого в случая нараняваш...? Никого. Само себе си
Това е цитат на едно момиче от темата,съжaлявам не помня ника.Копирала съм си го намирам,че е много вярно.Не ,че не съм го знаела,но така, написано,ме накара да го осъзная и приема истински   bouquet   Ако става дума за пари и е възможно да си ги върнеш -действай-пример, както Делфина постъпи преди време.Но понякога такава възможност няма и не може да върнем времето назад и да променим събитията.Какъв е смисъла да преживяваме отново и отново.Наистина нараняваме само себе си.
     Аз откакто разбрах , че не трябва да имам толкова голямо търпение , че не съм длъжна на никого или пък на мен някои ми е длъжен се наложи по малко да прощавам . Simple Smile
Това не означава ,че не помагам  Wink
Ценен урок  Hug и аз имах такъв.Дано да съм го научила.

Последна редакция: ср, 16 мар 2011, 22:45 от Sweta

# 298
  • Кьолн
Здравейте момичета! Извинете, че нахлувам в много полезната ви тема! Но имам въпрос към вас който не ми дава мира. Когато визуализирате сбъдва ли се това за което мечтаете? Предварително ви благодаря!

# 299
Small Sun стана ми интересно за Лууле Виилма .Не съм е чела .Успях да намеря само това:
http://www.jenite.net/2007/08/blog-post_12.html
и доста ми допада. И аз чакам отзиви.  bouquet
Цитат :
„Детето е урок за родителите, родителите са урок за детето.“
Въх въх –дали това важи и за родата ? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт