Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век" ( Muhteşem Yüzyıl) тема 9

• 78 519
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
# 331
Здравейте. Надникнах в темичката и реших да се опитам да оправя настроението на тези, които искат да видят повече любов на екрана.  Heart EyesНадявам се да не е голям спам. Това са две от най-известните стихотворения на Сюлейман за Хюрем. Преведох ги от английски, да не помисли някой, че е от оригинала. Преводът от оригинала на английски е учебен, правен за студенти и затова – по-буквален. На първото има по-поетичен английски превод, но пък е пълен с грешки. Много трудно се превеждат на всякави езици, понеже думите нямат съответствия, а и мен не ме бива да превеждам поезия, затова ако някой има желание да ги редактира, да се чувства свободен. Мухиби е псевдонимът на Сюлейман.
Апропо, никак не съм съгласна с написаното за интимните отношения по онова време. Ако съдим по поезията поне, хората са си правили секс съвсем както си трябва, а не набързо и без други близости. Някои от другите стихотворения на Сюлейман за Хюрем са откровено еротични и съвсем не изглежда да си е падал по своя пол. Имам ги някъде из къщи, ще ги потърся в някой свободен момент и ще преведа някое просто за пример, ако ви е любопитно.

Ето първото:

Моя единствена кралице, мое всичко,
моя възлюбена, моя сийяна луна,
най-близка моя, моя неповторима,
владетелко на всички красоти, моя султанке,
живот мой, дар мой, моя същност,
мой небесен еликсир, моя райска градина,
пролет моя, радост моя, мой лъчист ден,
прелест моя, която не спира да се усмихва,
моя истинска наслада, мой пир, мой празник,
моя факла, мой лъч, слънце мое на небосклона,
мой сладък портокал, мой нар,
пламтяща свещ, която огрява шатрата ми,
моя фиданка, сладост моя, мое съкровище,
което не ми причинява тъга, а само най-чистото удоволствие на света,
най-скъпата ми, гургулице моя,
господарке на египетските владения в сърцето ми,
мой Истанбул, мой Караман, моя Анатолия,
мой Бадакшан, мой Кипчак, мой Багдад, мой Хорасан,
любима моя с прекрасна коса, вежди, извити като лък, пленителни очи,
аз съм болен.
Ако умра, твоя ще е вината. Помогни, умолявам те,
моя любов от друга религия.
Стоя пред вратата ти, за да те възхваля,
не спирам да те славословя в стих.
Сърцето ми е пълно с мъка, очите – със сълзи.
Аз съм Мухиби, тази радост се пада на мен.

# 332
Muhteşem Yüzyıl 10.Bölüm Özeti.

Bir efsane yeniden doğuyor. Aşkın tarihi baştan yazılıyor. Dev prodüksiyonuyla, Muhteşem Yüzyıl rüzgarı 16 Mart Çarşamba saat 20:00’de Show TV’de esmeye devam ediyor.

Şehzadeler ölüm tehlikesiyle karşı karşıya... Tüm harem ahalisi panik halinde... Çocukların yardımına beklenmedik bir isim koşuyor. Şehzadelerin hayatını kim tehlikeye attı?

Harem’de ki yangının sorumlusunu bulmak mümkün olmuyor. Hürrem ve Mahidevran birbirlerini suçluyor. İkilinin arasındaki tartışmayı durdurmak, bu sefer kime düşecek?

Valide, Victoria’nın fedakarlığından çok memnun. Victoria süpriz bir kararla ödüllendiriliyor. Hatice, İbrahim ile olan ilişkisine dair tüm ümitlerini yitiriyor.

Rodos seferi için tüm hazırlıklar tamamlanıyor. Ordu, Rodos’a doğru yola çıkıyor. Sultan Süleyman ve maiyetini zorlu bi mücadele bekliyor. Ama Rodos’tan gelen bir haber, tüm sarayda soğuk rüzgarlar esmesine yetiyor...

“Muhteşem Yüzyıl” ilgiyle izleyeceğiniz onuncu bölümüyle, 16 Mart'ta evlerinize yeniden konuk olacak.

# 333
джейн-б, много ти благодаря   bouquet

# 334

Това което разбрах с превода на Гугъл е че май Виктория е тази която спасява принцовете и съответно бива възнаградена. Хюррем не успява да разбере кой е причинил пожара и с Мехито се обвиняват една друга. Хатидже губи всякаква надежда за връзката си с Ибрахим.

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 01:58 от anna3com

# 335
Ето и второто:

Най-неочаквано погледът ми попадна на нея.
Тя стоеше там стройна като кипарис.
В този миг от очите ми потекоха сълзи като река.
О, с каква златотъкана роба беше и колко буен кон яздеше!
Стрелите от колчана ми отидоха наникъде,
паднаха в далечния Ирак, следвайки дирите й.
Любима моя, нима ще бъде чудно,
ако безпощадните къдрици на косата ти,
ме повалят и наранят?
Впивах устните си в твоите, така свикнали с целувките,
и това даваше на душата ми живот и сила.
Ако, Мухиби, сълзите ти се стичат,
няма причина да се чудиш.
Така или иначе най-неочаквано погледът ти попадна на нея –
тя стоеше там стройна като кипарис.

Надявам се, че не е прекалено досадно и ще е интересно за някого. Може и във филма по-нататък да включат повече от поезията на Сюлейман. Доколкото ми е известно, тези двете са част от писмата му до Хюрем. Heart Eyes

# 336
  • до най слънчевия бряг
джейн-б   не е досадно ,а интересно и много красиво  И без това само загатват досега за поетическия талант на Сюлейман 

благодарности  smile3525 smile3525 smile3525

# 337
 hahaha Хехх, започва да ми става страшно забавно с тоя сериал Joy Честно казано, чудех се кога ще се престрашат да ни представят нежната страна на медала в мъжките отношения по времето на Османската империя newsm78 За турските нрави това не  е нещо ново или непривично. Всеизвестен е фактът, че тоалетът на султана се е извършвал от слугите му в харема като винаги е имал подръка някой любител на мъжките ласки. В нета има предостатъчно инфо по този въпрос. И няма от какво да се възмущавате толкова Mr. Green Щом за повечето от вас са напълно в реда на нещата развратните полигамни изпълнения в харема какво ви учудва метросексуалността на всемогъщия султан или влечението му към малки момчета?!? За педофилските му наклонности няма какво да коментираме, да не забравяме, че Александра пристига в харема едва 15-16-годишна. И едва ли е единствената или пък най-малката...Какво повече да се каже, освен бурни овации за сценаристката и продуцентите заради смелостта, с която доста вярно и почти дословно обрисуват обстановката в империята  smile3501 Тъкмо затова този сериал прикова интереса ми /и не само моя/, вярвайте ми, не съм любителка на сапунените опери!

# 338
# 339
Muhteşem Yüzyıl 10.Bölüm Özeti.

Bir efsane yeniden doğuyor. Aşkın tarihi baştan yazılıyor. Dev prodüksiyonuyla, Muhteşem Yüzyıl rüzgarı 16 Mart Çarşamba saat 20:00’de Show TV’de esmeye devam ediyor.

Şehzadeler ölüm tehlikesiyle karşı karşıya... Tüm harem ahalisi panik halinde... Çocukların yardımına beklenmedik bir isim koşuyor. Şehzadelerin hayatını kim tehlikeye attı?

Harem’de ki yangının sorumlusunu bulmak mümkün olmuyor. Hürrem ve Mahidevran birbirlerini suçluyor. İkilinin arasındaki tartışmayı durdurmak, bu sefer kime düşecek?

Valide, Victoria’nın fedakarlığından çok memnun. Victoria süpriz bir kararla ödüllendiriliyor. Hatice, İbrahim ile olan ilişkisine dair tüm ümitlerini yitiriyor.

Rodos seferi için tüm hazırlıklar tamamlanıyor. Ordu, Rodos’a doğru yola çıkıyor. Sultan Süleyman ve maiyetini zorlu bi mücadele bekliyor. Ama Rodos’tan gelen bir haber, tüm sarayda soğuk rüzgarlar esmesine yetiyor...

“Muhteşem Yüzyıl” ilgiyle izleyeceğiniz onuncu bölümüyle, 16 Mart'ta evlerinize yeniden konuk olacak.

....сряда от 20:00 ....
 Принцовете са пред смъртна заплаха...Всички в харема са в паника...В помощ на децата се притичва едно неочаквано име.Кой рискува живота на принцовете?

Не е възможно да се открие виновника за пожара в харема.Хюррем и Махидевран се обвиняват взаимно.Този път на кого ще се падне да спре спора между тях?

Валиде е много доволна от саможертвата на Виктория.Виктория е наградена с изненадващ подарък.Хатидже изцяло губи надежда, относно връзката си с Ибрахим.

Всички приготовления за похода Родос приключват(са готови).Армията поема пътя към Родос.СС и хората му ги очаква една трудна борба,но дошлата от Родос новина е достатъчна за да повее студен вятър за всички в двореца...

....16 март....на екран....

# 340

Have a nice day !   Hug Hug

From the trailer of episode 10:

# 341
Май Виктория ще запали пожара и пак тя ще се притече на помощ на принцовете, та да се домогне до приближените на СС.

# 342
  • София
ДАЛИ  ВАЛИДЕ НЯМА ДА ВЪЗНАГРАДИ ВИКТОРИЯ СЪС СРЕЩА  НА СВЕЩИ С  ПАДИШАХА ooooh! Joy Joy

# 343
aleynam мерси за превода  Hug 
Да не гласят Виктория за жена на Ибрахим newsm78
Султана все му натяква да се задоми,а и ни подсказват ,че Хатидже губи надежда... Praynig
Тази Виктория много хитро се вписва в харема  Mr. Green   ще й имат доверие ooooh!
а тя ще има по голяма свобода за действие и разузнаване Naughty

джейн-б   bouquet много съм ти признателна за стиховете Hug
Miki23  bouquet

# 344
Алейна  smile3525

Джейн  smile3525 Бих искала да се запозная и със средновековната еротика...  Blush  newsm03  newsm53

Общи условия

Активация на акаунт