Защо българите не изпращат картички?

• 12 185
  • 130
  •   1
Отговори
Интересно ми е защо в България не се изпращат картички?
Ето вчера беше националния празник. Надали някой е получил картичка по този случай.
Тук се изпращат картички по всякакви поводи- Коледа, национален празник, деня на майката, деня на бащата, Великден, когато завършваш училище, ако си болен, когато ти предстоят изпити, като се сгодиш, за сватбата, за рожден ден.
Говоря за картички по пощата, не за електронни.
Дори се замислих, че в Бг няма големи магазини за картички.Или поне аз не съм забелязала.

# 1
  • София
Има магазини, в които се продават картички. Аз също не изпращам, не виждам смисъл да го правя при наличието на електронни. За мен въпросът звучи аналогично на това някой да ме пита защо не слушам грамофонни плочи, а пускам музика на компа. Всяко нещо с времето си.

# 2
ужасно е досадно да я купиш, да я измислиш, напишеш, надпишеш плик, ходиш в пощата, купуваш марка, трябва да знаеш адреса, и след всички усилия дори не знаеш дали ще пристигне.
освен това като ми омръзне да гледам една картичка или коледа отдавна мине, къде да я слагам....кутии, пълни с какво ли не, уж спомени....уж някога ще ги отворя и ще си ги разглеждам? трънки.
иначе последната картичка, която получих, беше внезапна, неочаквана и трогателна, но пак е дошло времето да се чудя къде да я слагам.

# 3
Не знам къде е това тук, но в някои тук върлуват такива безмислени традиции.  Изпращаме служебно, но лично подарявам, само когато изпитвам вътрешна нужда.

# 4
  • на село
Аз пък изпращам. Дори понякога сама ги правя. Е, не стават като купешките, но се надявам получателя да оцени усилията ни. И получавам също, много е приятно! Електронните за мен са за отбиване на номера.  Rolling Eyes

# 5
  • SA
Аз също не изпращам картички по обикновената поща. Използвам електронната за тази цел. Иначе и тук, където живея картички се изпращат и подаряват по всевъзможни поводи.

# 6
Магазини за картички - има. Също така картички се продават в книжарниците, на магазинчетата за вестници, в някои цветарски магазини, и в магазините за подаръци.

Не знам кое ви кара да мислите, че българите в България не изпращат картички. Едва ли имате наблюдения върху всичките 6 млн българи, и то в такива детайли на битието им, че да правите обобщения.

Доколкото в България пращането на картички не е задължително социално мероприятие за "отбиване на номер", а интимен акт на внимание към скъп човек по значим повод, то със сигурност не е от нещата, които се афишират под път и над път.
Нашето семейство и праща, и получава картички. И какво от това?

# 7
  • ENGLAND
Тук е традиция, но и огромен бизнес. В едно градче може да няма магазин за хляб, но за картички задължително има.
Ето част от един нормален магазин за картички. http://www.businesssalesonline.com/uploads/19447.jpg
В началото пращах много, сега само на родителите ми и семейството на сестра ми. Само те оценят жеста. Другите даже забравят да кажат дали са получили или не.

# 8
Не им е важно, не им е присъщо. Аз самата взех да изпращам картички, когато емигирирах и ми залипсваха хората ( според тях имах свободното време, което те нямали), но ми мина за 1-2 години и не изпращам вече картички. Особено, след като една роднина каза, че картичката, в/у която ми помогна Малена да се справя с фотошоп, за който нищо не знаех преди няколко години и т.н, била 'американизирана'.  Е, за какво да изпращам.. нито крак успях да повлека, нито от някой съм чула " получихме картичката, супе". Много са заети в София, явно.

# 9
Ами отказаха ме Български пощи. Пусна картичка за Коледа и тя вземе че стигне до получателя някъде около Великден... Ако изобщо стигне, де.

# 10
Пращам картички единствено на баба и дядо.  Не съм сигурна защо.  newsm78 Може би, защото те оценяват жеста, друг не би се трогнал особено.
Правя картички със снимки на децата и раздавам на роднини, но на ръка - по-удобно ми е, почти всички близки са около мен.

# 11
Пращам картички, когато имам време - на познати, на роднини, на приятели...
Последно пратих за 1 март Simple Smile
На мен все още ми харесва чувството да отвориш плик и вътре - шарена картичка, адресирана и написана до теб Simple Smile

# 12
 Никога не съм обичала да получавам или изпращам картички. Не бих пратила картичка по никакъв повод на никого. За тази цел има телефони,електронна поща, фейсбук.

# 13
Дорет го е казала много добре. Тук си е огромен бизнес.
Но е такъв защото хората имат традиция да изпращат картички. В противен случай нямаше да съществува този бизнес.
Разбира се изпращането на картичка е жест към близък човек. Никой не говори за изпращане на картички на случайни хора.
Почти всяка от вас ходи на абитуриентски бал. И носите подаръци, но никой не се сеща да сложи и една картичка за абитуриентката и да и каже честито. Или пък на човека Х му се родило дете и да му изпратим картичка по случая.
Поводите са на лице. Въпроса ми е защо хората не се сещат да дадат или изпратят картичка.
Много от вас отговориха, че не виждат смисъл или традицията е стара.
Позволете ми да ви опровергая. Усещането да получиш картичка по пощата е страхотно и надали това, че имаме ай фони и може да си четем емайлите навсякъде ще промени нещата.

# 14

Почти всяка от вас ходи на абитуриентски бал. И носите подаръци, но никой не се сеща да сложи и една картичка за абитуриентката и да и каже честито. Или пък на човека Х му се родило дете и да му изпратим картичка по случая.

ooooh! Какво удоволствие ви прави да обобщавате и поставяте всички под един знаменател? Кои сте вие? Кои сме ние? Били сте на всички сватби и всички абитуриентски и знаете, че със сигурност не е имало картички? И пак питам - това, че един човек изпраща (или не изпраща) картички, какво точно ви говори за него? И защо ви е толкова важно? Или идеята е така, по принцип, да възвеличаем любезните ТАМ и да оплюем нелюбезните и без традиции ТУК  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт