Защо българите не изпращат картички?

• 12 212
  • 130
  •   1
Отговори
# 45
И да, защо трябва да благодариш формално, като може и да не благодариш хич. Стойки и надстроечни чупки някакви.
Оставете ги тези възпитанички на пансион за благородни девици.

Нещо май се засягаш като мома англичанка.  Може да благодариш и без да пращаш картичка.   

# 46
Просто в чужбина има повече традиции в това отношение. Така е прието, така се прави. Много често хората го правят просто по задължение и навик, без да влагат и елементарно чувство.

# 47
Явно в последно време в подфорум Хоби доста моми-англичанки се навъдиха. То не си правят срещи, базари, предизвикателства при дизайна на картички. За да го има това, все някой ги купува тези картички в БГ. 

# 48
Не, не се засягам; точно обратното- казвам, че има много дребни неща, които някои хора ще забележат, други ще подминат, а на трети няма никога да им мине мислата за тях.

Ако човек и видял и едното, и другото, и третото, може поне да избере.  Просто зависи какво си видял  и с какво си свикнал. Не си правя илюзии даже, че ако не бях живяла над 20 години с "странна" страна, например би ми дошло на ума даже да карам децата след всяко парти да си седнат на д-то и да напишат картички да благодарят и т.н.

Но както казах, не го очаквам в друга страна и не мисля, че форумското запитване "абре, вий що не пращате картички" засяга някакъв проблем като такъв; аз погледнах темата от любопитство кой ли пита нещо толкова странно за българските обичаи и защо ли пита (така и не разбрах, обаче).

# 49
Просто в чужбина има повече традиции в това отношение. Така е прието, така се прави. Много често хората го правят просто по задължение и навик, без да влагат и елементарно чувство.
И в БГ му казваме "спам" на този феномен (навик). Някои традиции са поставени на силни търговско-оборотни основи.  Laughing
 newsm78 какво стана с дъждовните гори и пестенето на хартия?

# 50
какво стана с дъждовните гори и пестенето на хартия?
Не забравяй децата в Африка.

# 51
А Алиса защо ги караш дечурлигата "сядат на д-то и да пишат".Не е ли по-добре сами да изпитат желание да благодарят,дори и по телефна.Това обаче е по-искрено от лицемерната картичка "Тенк ю".
Като бях при сестрата на гости се шашнах,че на детските рожденни дни дават едно пликче с малки подаръци на всяко от гостенчетата при сбогуване.Че и торта и сладкиши им опаковат.Ми лицемерно е.

# 52
Не забравяй децата в Африка.
Тези деца какво общо имат с картичките? Да не би освен дървета от дъждовните гори, за изработването на картички да се ползва детски труд? Или за продажба на повече картички, търговците  Ви пробутват: " Даваме (смешен) % дарение от оборота за нуждаещите се .... (което е актуално в момента)" ?  Thinking

# 53
  • София
И аз съм от "задръстенячките",които пращат картички по повод.Кеф ми е да отделя време да отида до пощата,да сложа марка и да пратя писмо.Прабабата и прадядото на сина ми представа си нямат от смс-си и интернет.Но много са щастливи,когато получат картичка,писмо,снимки или мартенички.Последно племенника ми,когото не съм виждала почти година,защото живеят в чужда държава ми благодареше по телефона за музикалната картичка,която му пратих,въпреки че беше заедно с много подаръци.Просто тя му беше направила впечатление.
Наскоро гледах интервю на Джоко Росич.Разказваше за писмо,получено от майка му.Имало едно местенце,където ясно личало подутина от капка.Бил сигурен,че това е сълзата на майка му.Тогава той каза,че това интернет и смс не може да ти го даде-да видиш сълзата на майка си на писмо....много се трогнах.
Аз самата след смъртта на майка си съм чела писмата на нейната майка и съм плакала много...голям спомен е това.

Терри -кое точно му е лицемерното?Много сбъркани представи имаш за мен.На всеки РД,на който съм ходила си тръгвам с торта за вкъщи,какъв е проблема не можах да разбера.

# 54
А, да, Терри, това е супер хитър начин на възпитание: седиш си и чакаш децата сами да  изпитат желание да направят нещо. Позволи ми да не се възползвам от съвета.

А колкото до това, да наричаш израза на благодарност- лицемерен... уф, не ми се коментира даже.

Както и да е; няма нужда от обсъждане.

# 55
Че и в България са ми давали подаръче ( йо-йо ако трябва да сме конкртни) на детски рожден ден, в тематична опаковка. Не че съм ходила на мното детски рождени дни, но си мислех, че поканата и подаръчето са си нормални и често срещани.

# 56
За мен е въпрос на отношение. Към хората. Към събитието. Ако насреща те гледат неразбираемо, логично да се демотивираш. Аз съм демотивирана вече и какво подарявам. Каквото и да подарявам не съм чула харесало ли е, ползва ли се ... особено на дечица. А ми е приятно, ако кажат нещичко. Дал си време, аз лично много се влагам, като купувам, мисля го, търся го, но обикновено подаръците се приемат дежурно, сигурно, защото сегашните деца много получават,  не знам. Понякога дори не се помни кой е нашия подарък. И става не-важно просто. 

# 57
Естествено, че са нормални. Учила съм децата си да благодарят - за приятно прекараното време, за вкусната манджа.  Ама чак пък картички да пращат, в повече ми идва.

какво стана с дъждовните гори и пестенето на хартия?

Правилно. Ма за англичаните  да се надуват е по-важно. Пък американците боготворят тези аристократични порядки. Ега ти, колко харлтия отива. А аз се отказах от фактура.

# 58
Като намесихме и подаръците, не мога да се сдържа:)
Хич не обичам да ме питат дали нещо ми е влязло в употреба. Понякога нещата много ми харесват, наистина, но може да влязат в употреба и след години, такъв човек съм. В подарък по важна ми е красотата, отколкото практичността.
Винаги си казвам какво мисля за подаръка, в 90 % истината, останалите- нещо просто учтиво, дори и лъжа.
В темата за Япония четох, че се смята за неуважение да отвориш подаръка пред госта. Ужасно ми хареса цялата философия.

# 59
Е, аз изобщо не питам:))) Просто ми е приятно, когато получа 'обратна връзка" , каквато и да е тя.

за поздравите не харесвам смс- и електронни картички и поздрави, това пък ако не е отбиване на номера... да изпратиш едно и също съобщение на всичките си контакти...

Общи условия

Активация на акаунт