Машина за хляб-40 част

  • 58 667
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 1 111
а като говорим за втасване - може ли да ме ориентирате кога тестото /било за пита,било за козунак/ е превтасало,как му се отразява това /т.е. какво е значението дали ще превтаса/, как се познава кога тестото е добре и достатъчно втасало,за да започнем да го печем...

повторение на ? ми

# 571
  • София
  • Мнения: 62
а като говорим за втасване - може ли да ме ориентирате кога тестото /било за пита,било за козунак/ е превтасало,как му се отразява това /т.е. какво е значението дали ще превтаса/, как се познава кога тестото е добре и достатъчно втасало,за да започнем да го печем...

повторение на ? ми
tuli,това е съвета на дядо Хаджия от блога на първа страница.Аз също така се ориентирам-удвои ли обема си тестото ,пека.Още не съм превтасвала тесто ,та не мога да ти кажа как изглежда.
"Втасване. ЗАПОМНЕТЕ ! Няма строго и точно определено време за втасване, има постигане на обем. Тестото трябва да втасва докато удвои обема си. Може и повече разбира се, но тогава рискуваме то да превтаса. При последното окончателно втасване имайте предвид, че то продължава и в началото на печенето, затова лично аз прекъсвам последното втасване малко преди тестото да удвои обема си. После то при началото на печенето си достига искания от мен обем."

# 572
  • Балчи-Варна
  • Мнения: 419
cayman от рецептите в книжката ли ги прави?Сложих програма 2 .тъмна кора и мерките от книжката за бял хляб и чакам,работи си де.
Не съм правила рецепта от книжката.
Правих хляба с айрян на Полин(програма 1),френски хляб (програма 2)от книжкато с рецепти на "Медея"-та и пълнозърнестия хляб на tanita на кратката програма за пълнозърнест хляб.
gul4i,надписите на твоя дисплей на гръцки ли са?
мисля че са на гръцки-наистина хлаба стана страхотен-не е като на зелмера.машинката си заслужава  Peace

# 573
  • Мнения: 1 111
ами четох на първа страница...и си мислех,че има някакъв момент,в който да "познаеш",че вече тестото е втасало,втасването е приключило и трябва да печеш...защото удвояването на тестото не ми е съвсем ориентир,понякога му се "утроява" обема и пак е о.к. тестото, друг път пък ми се струва,че не е втасало достатъчно,но при самото печене - пак си е о.к.

Въпросът ми беше провокиран от описанието на втасването на козунаците, както и някои въпроси за хлябовете-защо се пукали като се пекат и отговорът беше,че не са втасали достатъчно...

# 574
  • София
  • Мнения: 62
Аз карам на око,не му се престаравам много Wink.Ползвам едни същи съдове,така че горе-долу знам до къде е било и до къде да го чакам да се вдигне.
А,за пукането...,еми нек се пука Grinning,само да е вкусен. Hug

# 575
  • Мнения: 157
От три дни съм с машина и вече мисля, че приключих с хляба от магазина - това вместо запис:)
първото ми хлебче

# 576
  • Popovo
  • Мнения: 219
   Здравейте! От скоро имам машиназа хляб и все още не съм свикнала да работя с нея. Предполагам, че сте обсъждали въпроса който искам да задам, но нямам време да чена темите назад. Извинявам се ако се повтарям, но имам няколко въпроса.
   Мога ли да използвам жива мая вместо суха мая? И как мога да определя количеството на живата мая сравнено с тази на сухата?

# 577
  • София - Бургас
  • Мнения: 57
Здравейте,
От няколко дни имам машина и това ми е първото успешно хлебче


Но искам да попитам - защо не ми се изпича отгоре ? Sad
Машината ми е  Мулинекс

Пека на 1-ва програма и до сега никога не ми се изпичал отгоре , дори и да го пускам на до изпичане.

# 578
  • София
  • Мнения: 62

zhabche,можеш да ползваш жива мая,като я разтвориш предварително с малко водичка(аз така правя),слагаш я при течните продукти.Отгоре посипваш брашното,върху него слагаш сухите продукти.
Съотношение суха/жива мая 1:3(примерно 5гр суха /15гр.жива).

lady_Blu,Reason,страхотни хлебчета!
Reason,дано, момичетата и момчета,които ползват такива машинки да се включат и да те посъветват за изпичането!

gul4i,довечера  ще пробвам някое от хлебчетата  от книжката на машинката,да видим  какво ще измайсторя. newsm78

# 579
  • Мнения: 1
Привет, момичета  Grinning
От вчера и ние имаме Клатроник с 1 бъркалка. Обаче сега съм с кръстосани очи -полудях от четене и съвсем се обърках вече  #Crazy...в нашата тъпа книжка няма рецепта за прост типов хляб, програма, опция за големина и т.н. Много ви моля, кажете как да стартирам с един обикновен типов хляб/ затова съм я взела машината- за диетични хлябове/. Извинявам се, но толкова много има написано, толкова много рецепти, а не намирам това, което търся- искам възможно най-типов хляб с най-малко бяло брашно и ясни инструкции кое кога да сложа, коя програма и грамаж да избера?

# 580
  • Мнения: 1 111
Аз карам на око,не му се престаравам много Wink.Ползвам едни същи съдове,така че горе-долу знам до къде е било и до къде да го чакам да се вдигне.
А,за пукането...,еми нек се пука Grinning,само да е вкусен. Hug
абсолютно си права за вкусът на хляба...до сега,да чукна на дърво,винаги ми се  е получавал вкусен хляб и не е имало провали... Peace
багетите пък се изяждат веднага, няма време да ги снимам.
Тази сутрин в просъница още, метнах съставките за багети в купата и пак си легнах, след час станах, тестото вече беше готово, направих саламки и докато останалото домочадие се събуди -вече ухаеше на вкусна закуска...
Довечера е ред на козунакът Crazy

# 581
  • Мнения: 7 779
Привет, момичета  Grinning
От вчера и ние имаме Клатроник с 1 бъркалка. Обаче сега съм с кръстосани очи -полудях от четене и съвсем се обърках вече  #Crazy...в нашата тъпа книжка няма рецепта за прост типов хляб, програма, опция за големина и т.н. Много ви моля, кажете как да стартирам с един обикновен типов хляб/ затова съм я взела машината- за диетични хлябове/. Извинявам се, но толкова много има написано, толкова много рецепти, а не намирам това, което търся- искам възможно най-типов хляб с най-малко бяло брашно и ясни инструкции кое кога да сложа, коя програма и грамаж да избера?
и момчетата са на лице  #2gunfire
ако знаеш как се прави бял хляб няма да ти е трудно да направиш и типов.
като начало пробвай да има и бяло брашно , а като посвикнеш може да минеш и на другите цветове брашно  Laughing  също така пробвай да направиш по-малък по грамаж хляб. ако има провал
да бъдат по-малки загубите.
слагаш течностите най-напред. върху тях метваш всичко останало.
следи си тестото , а после и втасването . да бъде като картинките в блога на първа страница.
и да няма провал. действай , пари нема  Joy   bouquet

# 582
  • София - Бургас
  • Мнения: 57
Ето пак , от преди няколко минути

 

И отново не ми е изпечен отгоре Sad
Иначе този път бухна Simple Smile

# 583
  • Мнения: 1
Привет, момичета  Grinning
От вчера и ние имаме Клатроник с 1 бъркалка. Обаче сега съм с кръстосани очи -полудях от четене и съвсем се обърках вече  #Crazy...в нашата тъпа книжка няма рецепта за прост типов хляб, програма, опция за големина и т.н. Много ви моля, кажете как да стартирам с един обикновен типов хляб/ затова съм я взела машината- за диетични хлябове/. Извинявам се, но толкова много има написано, толкова много рецепти, а не намирам това, което търся- искам възможно най-типов хляб с най-малко бяло брашно и ясни инструкции кое кога да сложа, коя програма и грамаж да избера?
и момчетата са на лице  #2gunfire
ако знаеш как се прави бял хляб няма да ти е трудно да направиш и типов.
като начало пробвай да има и бяло брашно , а като посвикнеш може да минеш и на другите цветове брашно  Laughing  също така пробвай да направиш по-малък по грамаж хляб. ако има провал
да бъдат по-малки загубите.
слагаш течностите най-напред. върху тях метваш всичко останало.
следи си тестото , а после и втасването . да бъде като картинките в блога на първа страница.
и да няма провал. действай , пари нема  Joy   bouquet

Човече, благодаря ти много, ама не разбрах нищо повече от това, че ще трябва да се опитва- бял хляб не ядем по здравословни причини, така че го проускам изобщо като обучителна фаза  Laughing Иначе изброените основни неща ги прочетох отдавна, дори по няколко пъти, но така и не стана ясно коя програма да използвам примерно. Както и да е, ще се оправя някак.

# 584
  • Мнения: 7 779
Човече, благодаря ти много, ама не разбрах нищо повече от това, че ще трябва да се опитва- бял хляб не ядем по здравословни причини, така че го проускам изобщо като обучителна фаза  Laughing Иначе изброените основни неща ги прочетох отдавна, дори по няколко пъти, но така и не стана ясно коя програма да използвам примерно. Както и да е, ще се оправя някак.
а според теб дали е възможно ние да знаем какви са твоите програми ?  newsm78напиши ги , с каква продължителност са ? ние се опитваме да правим хляб,но не знаем
устройствата и програмите на всичките машини. ако някой има като твоята машина се надявам
да ти даде по-подробно инфо.
иначе типов хляб го прави като бял - може на 1, на 2-ра , а може и на 3-та или 4-та или 5-та програма. просто не ги знам какъв им е цикъла   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт