В момента чета...-5

• 47 150
  • 782
  •   1
Отговори
# 705
От доста време се канех да си купя книгата на Орхан Памук - Джевдет бей и неговите синове, но слава Богу ме изпревариха и ми я подариха за рождения ден. Страшно увлекателно начало,което ме накара да се зачета с много ентусиазъм!
Ако някой е чел други негови книги,нека сподели мнение - ще се радвам:)

Бях почнала "Сняг" - не помня 600 ли,  800 страници ли беше книгата, още към 200 усетих, че нещо не ми върви, продължих, поне до 400 стигнах и се отказах, по принцип харесвам такива книги, не знам тогава защо така се получи. Това ме спря да продължа с този автор, но може пак да опитам.
Дали защото тогава тъкмо бях прочела много силните "Ловецът на хвърчила" и "Хиляди сияйни слънца" на Хосейни...?
Все пак после реших да опитам още с турска литература и попаднах на "Музика край леглото ми" на Кюршат Башар и нещо в нея ми допадна, макар че сигурно минава за "непретенциозна"... Много живо и реалистично почувствах историята и героинята.

# 706
  • Варна
Аз пък блокирах на турския "Дан Браун" Искендер Пала с неговата Смърт във Вавилон, любов в Истанбул.

Интересна фабула,/ шифър, скрит в поема/, но .... изразните средства. О, изразните средства. Може би съм твърде много човек на Запада, но изключително много се дразня от лирични, поетични отклонения в проза. И то в роман, в който би трябвало да има съспенс.
След като се мъчих с "Името ми е червен", с "Продавачът на минало" и с тази книга, стигам до извода, че ориенталският начин на повествествование не е за мен.
Не разбирам с какво любовните признания на папируса  Shocked, на който е написана поемата със скрития шифър, допринасят за развитието на сюжета  newsm78.

Ненавиждам повествование от името на неодушевени предмети.  Twisted Evil или животни  Twisted Evil

# 707
  • София
Sonderzeichen, щом ти харесва "Джевдет бей и неговите синове", мога да ти препоръчам да прочетеш още "Музей на невинността". Аз много харесвам Орхан Памук, а книгите, който най-много ми допадат от него, са " Черна книга" , "Сняг " и "Името ми е Червен".

# 708
А коя от книгите на Орхан Памук е подходяща за "запознаване" с автора според вас?

Богиня, изкушавам се да напиша какво чувствам дотук за книгата, но ще изчакам да я завърша и ще споделя цялостно впечатление./Мъниците не ми дадоха да я завърша този следобяд - щеше да е по-добре да я изчета на един дъх./

Аз пък усетих много чувствена книгата на Кюршат Башар. За мое щастие в нея открих не само хилядите събития, но и дълбочината на изпитаното от героинята.
А бях поразена как мъж може да опише толкова добре какво чувства жена!
Да ви призная не съм препрочитала никоя книга, но "Музиката край леглото ми" ще бъде първата. Искам да си спомня точните думи, с които назоваваше чувствата на героинята.

Лиляна, аз така "практикувам" с Алиенде.

Започвам:

Завърших "Продавачът на минало". Книгата ме накара да мисля в много посоки. "Поразбута" и моето съзнание, каквото беше усещането ми за разказвача. На моменти "губех" нишката, но после я намирах отново. Нещо като сън-видение, минало-измислица...И все пак накрая се изясни и действието Wink. Откъслечните размисли ми харесаха...

Последна редакция: пн, 09 май 2011, 01:59 от ayas

# 709
От доста време се канех да си купя книгата на Орхан Памук - Джевдет бей и неговите синове, но слава Богу ме изпревариха и ми я подариха за рождения ден. Страшно увлекателно начало,което ме накара да се зачета с много ентусиазъм!
Ако някой е чел други негови книги,нека сподели мнение - ще се радвам:)
Чела съм "Сняг", срам ме е малко да си призная, но това е единствената книга на която са ми оставали 2-3 страници и съм се отказвала да ги прочета, а ми хареса. Подариха ми "Истамбул"0 до към 100 страница ми беше адски случанааааа и я зарязах, но скоро пак ще се пробвам. Абе както каза една позната май ще оставя Орхан Памук за след като се пенсионирам.

# 710
  • Пловдив

Въпреки че книгата е само 180 стр.,началото бавничко ми върви.Очаквах нещо по-различно,а не преоткриване на една отдавнашна любов от трети човек.Просто май не е моята книга,но ще си я довърша Peace

# 711
  • Казанлък of all places
А коя от книгите на Орхан Памук е подходяща за "запознаване" с автора според вас?

Аз бих препоръчала "Името ми е Червен". Има си и интрига , и многопластово повествование   ,и интересни исторически факти, и езикът и е образен. 

# 712
  • sofia
Аз пък усетих много чувствена книгата на Кюршат Башар. За мое щастие в нея открих не само хилядите събития, но и дълбочината на изпитаното от героинята.
А бях поразена как мъж може да опише толкова добре какво чувства жена!
Да ви призная не съм препрочитала никоя книга, но "Музиката край леглото ми" ще бъде първата. Искам да си спомня точните думи, с които назоваваше чувствата на героинята.

[

Абсолютно стопроцентово припокриване с моето мнение и усещане! Сума си време се чудех как е възможно мъж да напише такава книга....страхотна и невероятна! Аз я четох два пъти през доста голям интервал от време.

# 713

Струва си човек даже да си ги запише - преди имах навик да си записвам в тефтер някои кратки любими откъси от книги. Дали да не го възстановя с преписване на някои от тези описания в   "Музика край леглото ми" ...?? Wink

Последна редакция: пн, 09 май 2011, 00:18 от svet65

# 714
В стила на Исабел Алиенде - много жнска, много увлекателна, много чувствена!

# 715
# 716
  • На земята, която е всъщност звезда.

Моля, дай мнение след като я прочетеш.

# 717
В стила на Исабел Алиенде - много жнска, много увлекателна, много чувствена!
еее, за тая книга думи нямам, но филма според мен не е на ниво.

# 718

[/quote]

Моля, дай мнение след като я прочетеш.
[/quote]

Аз очаквах повече от "Пътешествие с Чарли" на Стайнбек. Може би след всичко велико от любимия ми писател... Разбира се стилът му е приятен, забавен, но не знам защо се бях настроила, че е обиколил много повече щати и много по-голяма представа ще получа за САЩ и хората през неговите очи. Честно казано бързичко я четох книгата, за да свърши, но все пак да знам, че съм я чела и не съм пропуснала нищо от "моя" Стайнбек. И се радвам, че поопознах още самия писател като човек, а не само като творец.

# 719
"Принцът на приливите" на Пат Конрой от временна размяна. VeranoHug

Общи условия

Активация на акаунт