не иска да пълзи

• 9 454
  • 26
  •   1
Отговори
Здравейте на всички майки!Аз имам момиченце на 8 месеца и половина и не иска да пълзи.Опитвах всички възможни методи,но без никакъв резултат newsm78.От няколки дни я слагам в проходилката и там се чувства добре.Посъветвах се с други мами и те ми казаха,че може да проходи без да пълзи.Искам да попитам възможно ли е това,дали някоя друга майка се е сблъсквала с моя проблем?Благодаря предварително  bouquet

# 1
  • София
А ТРБЯВА ли да пълзи?  newsm78 newsm78 newsm78 Аз не бих се опитвала каквито и да е методи да вкарам детето си в рамки. То може изобщо да не пълзи (моето не пълзеше като бебе, за сметка на следващите периоди, когато къса като луда панталони  Mr. Green) После недей и да го държиш за ръката, за да проходи  Mr. Green То ще си проходи, когато е готова костната му система.
За проходилките не искам и да отварям дума изобщо  Sick

# 2
  • София
Да, може да проходи без изобщо да е пълзяло някъде.
Дъщеря ми беше такова дете. Не пълзеше по "общо приетите правила", т.е. на колене и ръце. Лягаше по корем и се дърпаше по пода с ръце, сякаш плува брус. Събираше всичко със себе си като тръгнеше така по пода Simple Smile Започна да лази едва след като проходи.
Синът ми пък започна да лази преди да е проходил.

# 3
  • София
Моето дете имаше двигателни проблеми, ходи и при няколко невролози (неколкократно), на рехабилитация и физиотерапия. Всички специалисти са ми казвали, че трябва задължително да се минат основните етапи на двигателно развитие, т.е. да седи самостоятелно, да пълзи и чак тогава да ходи. Иначе липсват основни рефлекси. Имам за пример една приятелка, чието дете започна да ходи без да е пълзяло въобще, до ден днешен пада по лице, за него не е естествено да си сложи ръцете пред тялото като пада  Tired

Всяко дете е различно и все пак...

Детето ти е още малко, можеш да изчакаш още, но при притеснение аз бих потърсила специалист  Peace И аз съм против проходилките....

# 4
  • сред маслини и портокалов цвят
Моят син не е пълзял.
След като почна да си стои стабилно на краката се придвижваше като се държеше за мебелите.
Проходи на годинка и 6 дни и ходеше много стабилно. Падал е всичко на всичко 2 пъти и доста виртуозно си слагаше ръчичките отдолу.
Като не му е хрумнало да пълзи, трябваше аз ли да го уча? Никога не съм се намесвала, нито съм го слагала в проходика, нито съм го държала за ръчички и т.н.

# 5
1. Не е задължително да пълзи. Нашите деца първо проходиха и много след това пропълзяха.
2. Проходилката улеснява единствено майката, но не и детето. Според педиатрите е опасна. Не съм и не бих ползвала.
3. На 8 месеца детенцето е още малко, за да го насилваш. Остави го да проходи само. Никога не съм учила децата ми да ходят, не съм ги водила за ръцете, не съм ги насилвала да правят усилия, за които не са готови. Оставих този процес на природата и проходиха сами - много здраво, стабилно и уверено 2-3 месеца след годинката.

# 6
 Синът ми не е пълзял изобщо.
След като започна да си стои стабилно на краката се придвижваше като се държеше за мебелите или се държеше за ръката ми, след това в проходилката и на 11мес. вече ходеше:)

# 7
  • София
endira, изобщо не съм съгласна с някои категорични норми... newsm78 Аз познавам еднакъв брой деца, които са пълзяли и такива, които не са. Нито едно от непълзялите няма проблеми. Не мисля, че това е от нещата, които показват правилно неврологично развитие.
Дъщеря ми е на почти 8 г. От възраст година и половина се катери по масите. Има завидна координация и никакви неврологични проблеми. Не е пълзяла преди да проходи, по очи също не пада. Пълзеше после, когато живееше в ролята на Цар Лъв  Sunglasses

П.С. аз съм на мнение, че пришпорването на някои неща в развитието на децата само пречат  Wink Като влаченето с каиши по улиците, държането за ръка, проходилките и пр. Дъщеря ми беше пусната на пода в хола от около 8-10 месечна възраст. Оставих я да се оправя сама... пада, става, удря си главата в масата няколко пъти и си усети габарита  Wink Проходи сама, отново падайки и ставайки, вкл. в градинките  Laughing

# 8
  • София
Vache съгласна съм че има и доста деца, които не са пълзяли и нямат проблеми. Просто исках да обърна внимание на майката, че понякога има проблеми, да има едно наум. Когато всички във форума й кажат, че е нормално детето да не пълзи, а направо да проходи, може да се изпусне ценно време ако наистина има проблем. Виждала съм такива случаи, за съжаление.

Не казвам, че това че детето не лази означава неврологичен проблем  Peace 

# 9
  • София
Здравейте на всички майки!Аз имам момиченце на 8 месеца и половина и не иска да пълзи.Опитвах всички възможни методи,но без никакъв резултат newsm78.От няколки дни я слагам в проходилката и там се чувства добре.Посъветвах се с други мами и те ми казаха,че може да проходи без да пълзи.Искам да попитам възможно ли е това,дали някоя друга майка се е сблъсквала с моя проблем?Благодаря предварително  bouquet
Моят син започна да пълзи чак като стана на 9 месеца. Преди това въобще не се опитваше, да не говорим, че не можеше и да седи Crazy После в рамките на месец започна да седи, да лази и да се изправя, явно тогава му дойде времето.

# 10
  • София
endira, донякъде съм съгласна, но смятам, чe все пак педиатрите следят децата за тези неща. Поне моята го правеше на всяка консултация. Силно се съмнявам непълзенето само по себе си да е проблем или симптом. Ако е такъв, със сигурност е придружен с други. И да, нормално е някои деца да НЕ пълзят. Това, че има и изключения, не означава, че не е нормално. Още повече, че тук на мен по-силно впечатление ми прави желанието на майката непременно да вкара детето си в някакви норми и то за такова нещо като пълзенето, и то на 8 м.

П.С. Иначе е добре да се има едно на ум, но понякога се изпада в паника с такива неща.

# 11
  • Бургас
И дъщеря ми не се научи да пълзи , всъщност научи се, но 4 месеца след като проходи  Laughing
Започна да ходи стабилно на около 10 месеца. Когато тупнеше на земята се предвижваше по дупе, местейки се с помоща на ръчичката си Simple Smile беше много смешна как се промъква до място, където можеше да се хване и стане сама.
В последствие баща И и показваше един ден как се пълзи и тя взе да повтаря след него. Получи И се, но така и не прояви интерес  Peace

Батко И като беше бебе се научи първо да лази а после проходи и той доста рано - няколко дни преди да навърши 9 месеца! Та и за него не важи "правилото, което съм чувала, че лазещите деца по-късно прохождат!

Към авторката на темата - консултирайте се и с педиатърката Ви, но има време за пролазване или направо прохождане, не се притеснявайте излишно  Hug

# 12
  • Шумен
Моите на 8 месеца бяха мноого далече от пълзенето. Пропълзяха на 1г. 1м. и проходиха на 1г. 5м. в рамките на седмица и двете. Всяко дете е различно, то само си показва кога е готово за ново умение. А това че децата са пълзели пак не е гаранция че при падане по лице ще сложат ръце пред себе си за защита. Примера ми е Валерия преди два дни така падна по лице на килима и си прехапа устната.

# 13
Споко. И моят син не е пълзял, а направо си проходи /на годинка и 3 месеца  Crazy/. Не виждам място за притеснение. Peace

# 14
  • София
Vache съгласна съм, че децата не трябва да се вкарват в рамки, всяко дете е различно, затова са всъщност и педиатрите, познавйки детето от самото начало да преценят, дали се развива добре  Peace  Нашата педиатърка, за съжаление не е такава, това че в момента детето ми е добре, не е благодарение на нея. За нея всичко си беше нормално и наред.

Винаги е добре да чуеш и друго мнение, а и паниката никога не помага.

Общи условия

Активация на акаунт