За правата на децата ни!-тема 5

• 105 060
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
Благодаря, polia72! Като човек, който е минал през това, можеш ли да ми дадеш някаква информация, какво трябва да направя? На Иларион Макриополски ли трябва да пусна молбата за обжалване? да не се лутам. Мога още днес да отида.

# 451
Здравейте,

Имам момиченце на 4,5 години със синдром на Даун. Вчера взехме решението на ТЕЛК, което е 86% с чужда помощ. Датата на инвалидизация е рожденната дата.

Какво следва от тук нататък? Казаха ми да изчакам 14 дена и тогава да заверя решението.
Мога ли да го заверя по рано? Освен това къде в Младост се намират социалните и за какво можем да кандидатстваме с този процент при тях?

Извинявам се ако се повтарям и вече сте писали подобен отговор.

# 452
  • в полите на Балкана
pulio123 , не може да завериш решението по - рано. Когато го завериш си правиш много копия и отиваш в социалните. Пускаш молба за двоини детски, която е без доход и без бележка за ваксините. Втора молба за парите по чл. 8д. На тази молба си пишеш че искаш да ти изплатят парите със задна дата от датата на инвалидизацията, която при вас е рождената дата. И отиваш в закрила на детето където подаваш молба за социална оценка. Когато излезе решението за социална оценка с копие от него, отиваш в социалните отново и подаваш за интегреционни добавки според това, което е записено в решението. Към всяка молба прикрепваш и копие от ТЕЛК.

# 453
мамаРаче, много благодаря  Simple Smile  bouquet

# 454
Към всяка молба прикрепваш и копие от ТЕЛК.
И копие от акта за раждане.  Peace

# 455
pulio123 , не може да завериш решението по - рано. Когато го завериш си правиш много копия и отиваш в социалните. Пускаш молба за двоини детски, която е без доход и без бележка за ваксините. Втора молба за парите по чл. 8д. На тази молба си пишеш че искаш да ти изплатят парите със задна дата от датата на инвалидизацията, която при вас е рождената дата. И отиваш в закрила на детето където подаваш молба за социална оценка. Когато излезе решението за социална оценка с копие от него, отиваш в социалните отново и подаваш за интегреционни добавки според това, което е записено в решението. Към всяка молба прикрепваш и копие от ТЕЛК.

и да добавя, че имате право и на винетка. отивате с завереното ЕР в социалните и подавате молба заедно с копия на телка, талона на колата- малкия и големия, полицата за гражданска отг. и акта за раждане.  Peace

а днес научих, че деца с увреждания имат право да постъпват в болница, без да е нужно направление от личния лекар, и направленията нямат срок както по принцип са за 1месец.

# 456
  • Бургас

а днес научих, че деца с увреждания имат право да постъпват в болница, без да е нужно направление от личния лекар, и направленията нямат срок както по принцип са за 1месец.
Ако това е вярно трябва да го изведем някъде като информация. Доста неща научих от тук, но мисля че трябва да се записват на едно място иначе човек трябва да изчете темата от начало до край докато стигне и до това .

# 457

Ако това е вярно трябва да го изведем някъде като информация. Доста неща научих от тук, но мисля че трябва да се записват на едно място иначе човек трябва да изчете темата от начало до край докато стигне и до това .

ние преди два месеца бяхме в болница и си ни искаха направление. Не ми се струва вярна тази информация. Може би има някакви изключения - деца с увреждания е доста обширно понятие.

# 458
  • в полите на Балкана
Дано е нещо ново и вярно. Ние лежахме три пъти от 16 ноември до края на годината и все ми трябваше направление. Би било много хубаво ако е истина.

# 459
  • Бургас
 Rolling EyesМама Раче, искаха ли ви такса за придружител в болницата, по бтв говореха есента , че щели да я премахнат.Бележка за ваксините тук при нас социалните искат.

# 460
Cveti75, бележка за ваксини и имунизации искат, когато приключи ЕР на ТЕЛК и се налага да се подаде молба за детски до излизането на другото ЕР, т.е. искат за месеците докато се чака другия ТЕЛК.  След преосвидетелстването и представянето на новия ТЕЛК, отново се подават молби и тогава вече не искат.

# 461
  • в полите на Балкана
Cveti75 , това с таксата е политика на болниците. В една от болниците плащах в другата не. В нея никога не плащам. Два пъ ти лежахме в една и съща клиника.

# 462

ние преди два месеца бяхме в болница и си ни искаха направление. Не ми се струва вярна тази информация. Може би има някакви изключения - деца с увреждания е доста обширно понятие.

Ами аз не съм го пробвала, една приятелка ми го каза от личен опит. Но каза, че ако минеш през Спешното тогава може без направление. Ако не е спешно и е през раб. време се изисква направл. от личния лекар.

# 463
Здравейте,ние днес се явявахме на ТЕЛК,в петък ще е готово решението,но лекарката каза "аз давам 60 точки"това значи ли 60 процента,питам за да знам какво да очаквам Embarassed
И друго бях тази седмица във закрила на детето и там ми казаха вземеш ли решението идваш първо при нас за соц.оценка,а тук виждам че първо при социалните...при кои да отида първо?Къде се прави заверката на решението?И аз не знаех ,че трябва да се чака 14 дни ...ще изчакаме.

# 464
Заверяването на ЕР е на 10-тия етаж на високата сграда на бившата Първа поликлиника, в Архива, там където се подават молбите за явяване пред ТЕЛК.

Общи условия

Активация на акаунт