За правата на децата ни!-тема 5

• 105 074
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
Аз знаех за един преди подаване на документите за продължение на ТЕЛК.
Трябва да отидеш при наблюдаващият го лекар и той да напише нова епикриза към датата на посещението - състояние на детето.

# 436
здравейте, мами!
вчера подновихме ТЕЛКа и сега сме с ново решение, което трябва да заверя след 20дни.
Предишния ни ТЕЛК изтече на 10.12.11г и 3 месеца преди тази дата подадох молбата за подновяване... но чак на 21.12.11г ни беше интервюто с невролог. После пък чак на 16.01.12г ни беше ПСИХО ТЕЛКа и днес излезе решението- 54%...
Та въпроса ми е сега какво да правя? Казаха ми само, след 20дни да отида да го заверя в картотеката... но после къде се ходеше? Забравила съм вече, а и може да има промени...
Знам само че трябва да подам молба за винетка, че след месец да я взема...
В Соц. грижи и закрила на детето трябва ли пак да ходя... Ще дават ли пак соц. оценка... или си остава старата?

# 437
След като завериш ТЕЛК, правиш копия и в социалните.
Дават ти три молби - за детски и по член 8 и една за социална оценка. Тази която е за социална оценка се разглежда от социалните и се одобрява. Като я одобрят пускаш трета молба за интеграционните.

# 438
Мн благодаря!  bouquet
А ще получа ли парички със задна дата? Имам да взимам за декември( до 10.12.11г ни беше предишния ТЕЛК), а и януари ще изтече, докато ми заверат решението... Rolling Eyes

# 439
Без детските. За интеграционните не съм убедена.
Със сигурност по чл.8 ще ги получиш.

# 440
tedka*, не само при социалните, в Агенция за закрила на детето също задължително се ходи. Там се попълват 2 молби за социална оценка, които се разглеждат и се изпращат в социалната служба. Проверявай често при социалните, примерно 10-ина дни след подаването на молбите в Агенцията за закрила, за да можеш да получиш Решението за социална оценка в същия месец.
За парите от социална оценка също се подава молба при социалните, но след получаване на решението. Ако отидеш да получиш това Решение в следващия месец след подаването на молбата в Агенцията, ще изпуснеш паричките за един месец. Тях не връщат със задна дата. Връщат добавките от 189 лв. и евентуално обикновените и двойните детски. За да успееш да си вземеш всички парички, е нужно да отидеш при социалните веднага след заверяване на Решението на ТЕЛК.

ПП  Заверяването на ЕР на ТЕЛК в Бургас е след 14 дни.

# 441
При нас заверката на ТЕЛК е също 14 дни.
Всички молби включително и за социална оценка се подават по райони на едно място и те ги предвижват.
Двойни детски не връщат.

# 442
В Бургас е по-различно. Всъщност във всеки град е различно. А тъй като аз също съм от Бургас, както и tedka*, затова и съветът ми е лично към нея. Само преди месец преминах през тези "процедури", достатъчно е компетентен съветът ми. В Бургас за социална оценка се ходи в Агенция за закрила на детето.
При мен подаването на молбите се застъпи, така че във Заповедта ми е написано, че ми връщат обикновени детски и двойни детски за един месец.

# 443
Здравейте!
Преди няколко дни попитах, но никой в темата не ми отговори, предполагам че просто не сте забелязали поста ми. Вече разбрах, че под 50% не ми се полагат никакви социални помощи и надбавки. Има ли някаква вероятност да се вдигне процента, ако обжалвам или ще е само загуба на средства? В колко дневен срок, мога да обжалвам? И каква е точно процедурата?
Благодаря Ви предварително за отговорите!

# 444
Здравейте!
Преди няколко дни попитах, но никой в темата не ми отговори, предполагам че просто не сте забелязали поста ми. Вече разбрах, че под 50% не ми се полагат никакви социални помощи и надбавки. Има ли някаква вероятност да се вдигне процента, ако обжалвам или ще е само загуба на средства? В колко дневен срок, мога да обжалвам? И каква е точно процедурата?
Благодаря Ви предварително за отговорите!

не съм обжалвала и незнам дали се постига успех, но на нашето решение отзад, най-долу пише:
 ЕР може да се обжалва в 14дневен срок от получаването му пред НЕЛК.

# 445
мн благодаря на мамите, които ми помогнаха с инфо.
на 30.01. стават 14дни от решението и веднага ще ги обиколя всички Simple Smile картотеката, социалните, закрила на детето... Simple Smile

а знаете ли дали ще получа някакви парички за 10те дни от декември, които са ни от предния ТЕЛК( изтече на 10.12.11г)... и ако ми заверят новото ЕР на 30.01... това значи ли че февруари ще получим парички за м.януари?

предстои ни РД на 23.02. и ако не получим някакви парички, няма да можем да го празнуваме Sad
Дебс се настрои, че сега нямаме парички и че няма да може да си покани приятелчетата, но ако отпуснат нещо, мн ще съм доволна да я зарадваме с готино парти, както всяка година досега Simple Smile

# 446
  • София
Мишел, аз не съм запозната как точно стоят нещата при ТЕЛК под 50 процента, но ако наистина той не ти дава никакви привилегии тогава какъв е смисъла да го има детето това решение? В такъв случай бих обжалвала. А защо да е загуба на средства? Обжалването мисля не струва нищо или греша?

# 447
Валенцето, не знам, точно. На Еми и дадоха 48.5% (не 49%, както бях написала, не се закръглявало) от ТЕЛК, това е защото в момента е в ремисия и състоянието и е стабилно. Самото обжалване не струва нищо, но ще ме накарат да направя наново всичките изследвания. Повечето от тях са скъпички и не се поемат от касата,  а сега с лечението в Германия всеки един лев ми е преброен, както се казва. Ще обжалвам, в края на краищата, за 1,5% става въпрос! Септември минахме на единия ТЕЛК и чакахме 6м за очния, т.е всички изследвания и епикризи са загубили давност.

tedka*, бях забравила, че момиченцата ни са родени на една дата Hug

# 448
  • София
Аха, сега те разбрах съвсем добре.
Ами...ти ще си решиш, но ако имаш сили и възможност обжалвай. Hug

# 449
Мишел, аз лично обжалвах решението на ТЕЛК на децата ми и не съжалявам.Даже мога да кажа , че в НЕЛК комисията беше много внимателна, обърна внимание на всички проблеми ,на място ни пратиха и на други кабинети и изследвания, но си заслужаваше.Сега отново започва ходенето по мъките.На 25.01.2012г. ни е първото явяване, а след това ще чакаме и дата за второто.Какво ще стане не знам, а пък и с тези проблеми в ТЕЛКовете, но дори и да не дадат проценти съм категорична, че пак ще обжалвам.Така, че не се отказвай.

Общи условия

Активация на акаунт