За правата на децата ни!-тема 5

• 105 060
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте,ние днес се явявахме на ТЕЛК,в петък ще е готово решението,но лекарката каза "аз давам 60 точки"това значи ли 60 процента,питам за да знам какво да очаквам Embarassed
И друго бях тази седмица във закрила на детето и там ми казаха вземеш ли решението идваш първо при нас за соц.оценка,а тук виждам че първо при социалните...при кои да отида първо?Къде се прави заверката на решението?И аз не знаех ,че трябва да се чака 14 дни ...ще изчакаме.

pepka, аз съм от М.рудник и понеже смятам в един ден да ги обиколя всички... мисля на 30.01. да ида първо в картотеката на 10ет., после при Закрила на детето(до у-ще "Братя Миладинови") и накрая при социалните пак в м.рудник. По законите на Мърфи все не става така както си го планираме, но зареждаш се с търпение и действаш  Hug

# 466
Анджали  мерси,това не го знаех Hug
tedka*,аз живея в Сарафово,бях си'' начертала'' план в петък оставям детето на бабата в Славейков и тръгвам  Laughing ще се отложи ,ще вземем решението и като мине срока тогава ще обикалям.

# 467
Към всяка молба прикрепваш и копие от ТЕЛК.
И копие от акта за раждане.  Peace

pulio123 , не може да завериш решението по - рано. Когато го завериш си правиш много копия и отиваш в социалните. Пускаш молба за двоини детски, която е без доход и без бележка за ваксините. Втора молба за парите по чл. 8д. На тази молба си пишеш че искаш да ти изплатят парите със задна дата от датата на инвалидизацията, която при вас е рождената дата. И отиваш в закрила на детето където подаваш молба за социална оценка. Когато излезе решението за социална оценка с копие от него, отиваш в социалните отново и подаваш за интегреционни добавки според това, което е записено в решението. Към всяка молба прикрепваш и копие от ТЕЛК.

и да добавя, че имате право и на винетка. отивате с завереното ЕР в социалните и подавате молба заедно с копия на телка, талона на колата- малкия и големия, полицата за гражданска отг. и акта за раждане.  Peace

а днес научих, че деца с увреждания имат право да постъпват в болница, без да е нужно направление от личния лекар, и направленията нямат срок както по принцип са за 1месец.

Момичета, много ви благодаря за поясненията. Наистина ще е добре цялата информациа да се сложи на първата страница и да се подновява периодично.
Относно винетката, нашата кола е на лизинг и собственика е Банка, незнам дали ще можем да кандидатстваме. А другото което исках да питам разрешението за паркиране на място на инвалид при какви условия може да се кандидатства?
Относно чакането 14 дена поне в София е така, казаха ми го при получаването на решението и го имаше залепено на вратата (2-ра градска, етаж 1, стая 10).

# 468
  • Sofia
pulio123 otnosno 4akaneto ot 14dni za deca ne se 4aka no nikoi ne kazva az go zaverih na drugiqt den sled kato si go vzeh za6toto nqmah vazmojnost da ida posle i togava mi kazaha na ilarion 4e 6tom e za dete i me ustroivat% ne e nujno da 4akam  na 5 vzeh re6enieto na 6 go zaveruh i na sa6tiqt den sledobed bqh i v socialnite.Uspeh.

# 469
pulio123 otnosno 4akaneto ot 14dni za deca ne se 4aka no nikoi ne kazva az go zaverih na drugiqt den sled kato si go vzeh za6toto nqmah vazmojnost da ida posle i togava mi kazaha na ilarion 4e 6tom e za dete i me ustroivat% ne e nujno da 4akam  na 5 vzeh re6enieto na 6 go zaveruh i na sa6tiqt den sledobed bqh i v socialnite.Uspeh.

katerinia, мерси много. В такъв случай и аз ще отида или утре или в понеделник. Simple Smile

# 470
  • в полите на Балкана
Снощи разбрах, че ако не обжалваш решението, не чакаш 14 дневния срок и ти го заверяват веднага. Не знам колко е истина не съм пробвала. Всъщност преди 10г когато дадоха решението на сина ми го завериха веднага, никой не ме е питал ще обжалвам ли или не,но пък и то бе 100% с ЧП.

# 471
Снощи разбрах, че ако не обжалваш решението, не чакаш 14 дневния срок и ти го заверяват веднага. Не знам колко е истина не съм пробвала. Всъщност преди 10г когато дадоха решението на сина ми го завериха веднага, никой не ме е питал ще обжалвам ли или не,но пък и то бе 100% с ЧП.

ИСТИНА Е, аз така заверих веднага решението на сина ми още преди 3г, а само преди месец още две познати мами също. Е, първо са ги хързулнали с думите, че обжалват или не ще чакат 14 дни, но едната влязла директно при началника на тези от Макариополски и проблема бил решен на мига.
Не зная кому е нужно да ни разиграват като маймуни, но е факт. Бъдете настоятелни, за да успеете.

# 472
Днес подадох молба за преразглеждане. И нищо да не излезе, ще знам, че съм опитала  Peace По принцип, доколкото чух, в чакалнята, явно не на едно дете са занижили %-тите или са добре затегнали политиката на ТЕЛК или "държавата" затяга коланите ...

# 473
...Не зная кому е нужно да ни разиграват като маймуни, но е факт. Бъдете настоятелни, за да успеете.
И аз бях доста настоятелна, обясних им, че имам информация, че за дете не е нужно изчакването от 14 дни, НО - не стана! В Бургас не става. Нямало начин, информацията била невярна, дрън-дрън... Убедих се, че във всеки град постъпват по различен начин.

# 474
Цитат
И аз бях доста настоятелна, обясних им, че имам информация, че за дете не е нужно изчакването от 14 дни, НО - не стана! В Бургас не става. Нямало начин, информацията била невярна, дрън-дрън... Убедих се, че във всеки град постъпват по различен начин.
Отивам и аз днес да пробвам,да видим до къде ще стигна.Моята майка е пенсионер по болест и ми каза ,че има срок от 14 дни в които може да се обжалва решението на ТЕЛК...как тогава ще трябва да се чакат тези дни за да се завери решението newsm78,тя веднага си е заверила нейното,или може би ако не се обжалва се заверява веднага .....ще видим.То понякога зависи от кефа на служителите и ''от коя страна и е китката на докторката'' Laughing

# 475
Цитат
Отивам и аз днес да пробвам,да видим до къде ще стигна.Моята майка е пенсионер по болест и ми каза ,че има срок от 14 дни в които може да се обжалва решението на ТЕЛК...как тогава ще трябва да се чакат тези дни за да се завери решението newsm78,тя веднага си е заверила нейното,или може би ако не се обжалва се заверява веднага .....ще видим.То понякога зависи от кефа на служителите и ''от коя страна и е китката на докторката'' Laughing

Думите на служителката, която завери решението на сина ми бяха- щом няма обжалване не се чака 14 дни.
Една от майките за която писах по-горе, след като и отказали отишла при началника и отначало я отрязали, но след като им поискала писмен отказ и чакала има няма 2 мин и връчили подпечатаното решение.
Не знам какво да кажа, явно всеки от тези служители тълкува закона както му изнася и разчитат, че ние уморени от простотиите им ще предпочетем да не се разправяме.

# 476
ами ако отидем и им кажем по кой член и алинея не се чака 14дневния срок, може би ще ни обърнат внимание.
обаче някой знае ли ги, или къде трябва да ги потърся? newsm78

намерих това: http://www.mlsp.government.bg/bg/public/disable_brochure.htm  изглежда ми интересно, сега ще се поровя по-обстойно Simple Smile

Последна редакция: пт, 20 яну 2012, 12:30 от tedka*

# 477
ето интересни неща за правата на децата ни, които може да се сложат на 1ва страница, но трябва някой да ги систематизира, аз не се наемам. Rolling Eyes

Ако до навършване на 2-годишна възраст на дете се установят трайни увреждания над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ в размер 100 лв. (Чл. 6, ал. 6 от Закона за семейните помощи за деца - ЗСПД).

Родителите на дете с трайни увреждания, което живее постоянно в страната и не е дадено за отглеждане в специализирано заведение на пълна държавна издръжка, получават независимо от дохода на семейството двойния размер на месечните помощи за отглеждане на дете (чл. 7, ал. 4 ЗСПД).

Месечни помощи за транспортно обслужване (чл. 21 ПП на ЗСП)
 Инвалидите със 71 и над 71 на сто трайно намалена работоспособност, инвалидите с намалена работоспособност от 50 до 70 на сто със заболявания на долните крайници с трайни увреждания имат право на месечна целева помощ за транспортно обслужване в размер 15 на сто от гарантирания минимален доход (ГМД= 40 лв.) – 6 лв. Правото се ползва при условие, че доходът на член от семейството за предходния месец е по-нисък от трикратния размер на гарантирания минимален доход (120 лв.) за всеки член от семейството.

Карти за градски транспорт на територията на София
Съгласно чл. 28 от Наредбата за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на Столичната община, пенсионерите с намалена работоспособност над 50 на сто, живеещи в София, имат право на тримесечни карти за цялата градска мрежа (Решение № 36, протокол № 8 от 14.03.2000 г.). Същата карта дава право на безплатно пътуване и на придружителя. Правоимащите лица ползват по избор парична помощ за транспортно обслужване или карта за цялата градска мрежа.
В службата за социално подпомагане по постоянен адрес на инвалида между 1 и 15 число на всеки 3 месеца се подава молба по образец, копие от експертното решение, лична карта и снимка на инвалида.

2 безплатни пътувания годишно с БДЖ или автотранспорт в страната (чл. 19 ПП на ЗСП)
 Инвалидите със 71 на сто трайно намалена работоспособност, военноинвалидите и децата до 16-годишна възраст с трайни увреждания имат право на безплатно пътуване 2 пъти годишно - отиване и връщане, с БДЖ или с автобус в страната (правото се ползва и от придружителя).
В службата за социално подпомагане се подава молба и се представят копие от решението на ТЕЛК и лична карта. Службата издава удостоверение, което важи до изтичане на срока на експертното решение. Това удостоверение се представя на касите на БДЖ / на автобусната фирма-превозвач, и в него се отбелязват пътуванията. Парите се възстановяват след ползване на правото от службата за социално подпомагане по местоживеене.
Независимо от това право, БДЖ осигурява на лицата с намалена работоспособност над 70 на сто  50% намаление на билетите при всяко пътуване в страната (без експресните влакове и първа класа).

Целева помощ за отопление (чл. 15 ПП на ЗСП)
 Право на месечна целева помощ за отопление имат лица и семейства, чийто доход от предходния месец е по-нисък от сбора на диференцирания минимален доход и левовата равностойност на 450 кВтч електрическа енергия, от които 300 кВтч – дневна и 150 кВтч – нощна.
(Левовата равностойност се определя по действащи в момента цени на електрическата енергия в началото на отоплителния сезон.)
Помощта се отпуска по общия ред по местоживеене.
За да се определи правото на достъп до целево подпомагане за отопление, кандидатстващото лице трябва да отговаря и на допълнителните условия по чл. 10 ППЗСП.

Безплатно балнеолечение и храна (чл. 22 ПП на ЗСП)
Хората с трайно намалена работоспособност над 90 на сто с трайни увреждания имат право на целева помощ за балнеолечение и храна веднъж годишно до трикратния размер на гарантирания минимален доход (120 лв.). Същите права ползват и придружителите им. Помощта се изплаща от общинската служба за социално подпомагане след представяне на разходооправдателен документ за балнеолечение и храна.

Целева помощ за преустройство на жилище(чл. 53 ПП на ЗЗРСИИ)
 Лицата с намалена работоспособност над 90 на сто, на които е предписана от ТЕЛК инвалидна количка, имат право на еднократна целева помощ до 600 лв. за преустройство на жилище, с цел улесняване на достъпа, ако доходите на член от семейството през последните 12 месеца не надвишават двукратния размер на гарантирания минимален доход (80 лв.)
В службата за социално подпомагане по местоживеене се подава молба-декларация, съдържаща данни за доходите на член от семейството през последните 12 месеца, към която се прилагат експертно решение на ТЕЛК, и фактура за стойността на ремонта по видове разходи.

Целева помощ за покупка или приспособяване на лек автомобил (Чл. 51 ПП на ЗЗРСИИ)
 Лицата с намалена работоспособност над 90 на сто, със затруднено придвижване, имат право на еднократна целева помощ до 1200 лв. за покупка или приспособяване на лично МПС, ако доходите на член от семейството през последните 12 месеца не надвишават двукратния размер на гарантирания минимален доход (80 лв.)
За да бъде отпусната тази помощ, е необходимо лицата с трайни увреждания да отговарят и на следните допълнителни условия: да са на възраст от 7 до 65 г., учащи се или работещи, както и да не са ползвали финансови облекчения при внос на лично МПС през последните 3 г. за употребяван и през последните 5 г. за нов автомобил.
В службата за социално подпомагане по местоживеене се подава молба-декларация, съдържаща данни за доходите на член от семейството през последните 12 месеца, към която се прилагат експертно решение на ТЕЛК, документ за самоличност, служебна бележка за доходите, фактура за стойността на извършеното приспособяване, копие от регистрационния талон на МПС.

Еднократна помощ за инцидентно възникнали жизненоважни потребности (чл. 16 ПП на ЗСП)
Помощта е на стойност до 5-кратния размер на гаратирания мнимален доход (200 лв.) и се отпуска веднъж годишно по общия ред за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности на лицата и семействата.

Еднократна помощ при лечение в чужбина (чл. 17 ПП на ЗСП)
На лицата, получили разрешение за лечение в чужбина от Министерството на Здравеопазването се отпускат за сметка на бюджета средства за покриване на разходите на лицата и техните придружители. Неусвоената сума се връща в общинската служба. Тази помощ е различна от помощта за инцидентни нужди.

Право на жилище от общинския жилищен фонд (Правилник за прилагане на Закона за общинската жилищна собственост)
Важи за всички инвалиди с трайни увреждания.

Месечна целева помощ за заплащане на наем на общински жилища (чл. 14 ПП на ЗСП)
Помощта се отпуска по общия ред, при условие, че:
1.            лицата са: самотни инвалиди със 71 или над 71 на сто намалена работоспособност, самотни стари хора над 70 г., самотни родители, сираци до 25 г., завършили социални учебно-професионални заведения,;
2.            настанителната заповед е на името на лицето или на член от семейството му;
3.            доходът на член от семейството за предходния месец не надвишава 150 на сто от гарантирания минимален доход.
Помощта се изплаща след представяне на разходооправдателен документ.

Целева помощ за покупка на лични технически помощни средства (ТПС) (Чл. 41 ПП на ЗЗРСРИИ)
Помощта се отпуска въз основа на молба-декларация по образец, подадена от инвалида или от негов законен представител/ упълномощено лице до Общинската служба за социално подпомагане по постоянен адрес. В 7-дневен срок от подаване на молбата се получава отговора, който се обжалва в 7-дневен срок от получаване на съобщението. Решението е валидно 12 месеца. Когато увреждането е трайно, ново решение се издава на основание на първоначално издадените медицински документи.
       Ако лицето е заплатило за своя сметка отпуснатото му ТПС, паричната помощ се възстановява след представяне на фактура, касова бележка и издадено разрешение.
       Инвалидът има право и на допълнителна помощ за транспортни разходи, свързани с ремонта или закупуването на ТПС, когато това е невъзможно по местоживеене.

Целева помощ за ползване на жестомимичен превод или за придружител (Чл. 53а и 53б ПП на ЗЗРСИИ)
Лицата с увреден слух и намалена работоспособност над 50 на сто, имат право на целева помощ за ползване на жестомимични услуги (предоставяни чрез бюрата за жестомимичен превод при Съюза на глухите) до 10 часа годишно и до 8 лв. на час, при ползване посещения в държавни/общински администрации, здравни, културни и др. институции.
       Лицата с увредено зрение и намалена работоспособност над 90 на сто с чужда помощ, ползват целева помощ за придружител до 10 ч. годишно и по 5 лв. на час при посещения в държавни/общински администрации, здравни, културни и др. институции. Помощта се предоставя от Съюза на слепите.

# 478
  • Sofia
tedka mnogo hubava informaciq si namerila i e za parva stranica.Moga samo da kaja  4e moeto dete kogato minahme na telk be6e na 1godina i v socialnite me razigravaha3dni za tezi pari po chlen 6 vzeha da mi obqsnqvat 4e nqmalo takiva,4e o6te ne bili glasuvani a samo se goverelo za takava pom6t i poneje go bqh pro4ela tuk v tazi tema ot edna druga mama im kazah 4e sa mi go kazali ot telk-a da ne kajat 4e tuk e izmisleno,a te nai naglo se obarnaha da mi kajat 4e ot telk kakvo razbirali ot socialni p la6taniq.Ne 4e sa mnogo no mi se polagaha i za tova si gi iskah i nakraq se naloji da me pratqt pri direktorkata da mi kaje 4e nqma takava pomo6t,a tq jenata si otvori pravilnika ili tam ne6to drugo i go pottvardi 4d imam pravo,a tazi gaska sled kato si poiskah molba da mi dade ot gi6eto o6te uporstva6e 4e nqmalo takava pomo6t.Mili momi4eta tarsete si pravata i da ne im pozvolqvame da ni pravqt na maimuni.Vsi4kite slujitelki sa vkisnati i sarditi pak sega kato im urqzaha otpuskite savsem 6te im e krivo i nie pak 6te im poemame negativite.Uspeh na vsi4ki koito 6te se sblaskvat s tqh.

# 479
мами, за съжаление инфото е старичко и има промени... но  немога да ги намеря.
писах на горещата линия goreshtalinia@mh.government.bg за инфо дали да чакаме 14дни или може веднага да се завери ЕР и ето какво ми отговориха:

Уважаема д-р Добрева,

Вашето запитване е отправено за отговор и съдействие къв Регионалната здравна инспекция в Бургас - тел.:816262

Гореща линия - МЗ

Надявам се от Рег. здр. инспекция скоро да ми дадат отговор... иначе няма никаква файда от тази гореща линия/телефон. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт