Относно приключването на предучилищната група в детската градина

• 43 090
  • 109
  •   1
Отговори
# 60
Ели, разрових се и открих, че наистина в нашата наредба таксата е записана,че е  100 лв.
Ето черно на бяло, ако варненки искат да прочетат:

Тук е въпросната НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕТО И АДМИНИСТРИРАНЕТО НА МЕСТНИТЕ ТАКСИ И ЦЕНИ НА УСЛУГИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ВАРНА:
http://www.varna.bg/bg/articles/62/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B … %D0%B5%D1%82.html

В Приложението, което е на следващия ред е въпросната сума. Цитирам:

(2) За ползване на детски градини от деца в подготвителна група в ОДЗ и ЦДГ, придобили удостоверение за завършена подготвителна група и подлежащи на прием в първи клас през текущата календарна година, лицата по ал. 1 заплащат месечна такса за периода от  01.06. до 14.09 в размер на 100 лв. при запазване на преференциите, посочени в чл. 35 и чл.36 от Наредбата.

Моля те за отговор, знам, че си компетентна - според теб законно ли е да се искат тези 100 лв. за подготвителните групи?

# 61
Извинявам се много, не е съвсем по темата, но можете ли да ми посочите нормативно основание за срока на получаване на Удостоверението за завършена подготвителна група? Има ли нормативно такъв срок или всяка директорка сама си решава кога? Може ли директорката да реши и след края на май да даде удостоверенията? Питам, тъй като за записване в училище искат оригиналите и забавянето може да възпрепятства записването в ЖЕЛАНОТО училище.

# 62
  • София
Удостоверенията за завършена
предучилищна подготовка се дават до 31 май.
Най-късното даване може да е на 1 юни.
На 31 май приключва учебната година
и според Закона за народната просвета
(или в Правилника за прилагане на ЗНП)
всички директори на детски заведения,
където има предучилищни групи
са длъжни да издадат този документ.

maria_mara, съветвам те да не се притесняваш,
че детето ти няма да има това удостоверение в законния срок.  Hug

# 63
Инка62, много благодаря за отговора. Дано всичко да е наред.

# 64
Много полезна тема!
Благодаря ви, че сте повдигнали въпроса!
Винаги съм си мислела, че децата трябва да бъдат изписани от детската градина на 31 май... просто защато знам, че на практика се прави така и си мислех, че и законово е така. А то не било! Ще го имам предвид!

# 65
ДА. И на мен ми се струва логично детската градина да се завършва с получаване на удостоверение - 31 май ... , макар изобщо да не искам нашата директорка да мисли така ..
Другото е все едно да напуснеш работа, да си вземеш последната заплата, но да продължиш да ходиш до като дойде време да започнеш следващата  Laughing. не е точно, май  Laughing
Добре че закона казва друго

# 66
Моля те за отговор, знам, че си компетентна - според теб законно ли е да се искат тези 100 лв. за подготвителните групи?

Таксите се определят от съответните общини, т.е. вашата така е решила.

Би могло да се сезира КЗД и да се пита защо за едно и също нещо вие трябва да плащате повече от останалите. И то при условие че ЕРС на годишна база за подготвителна група е по-голяма сума от тази на останалите градински групи. Поне миналата година бяха. Имам спомен (но трябва да се провери преди да се ползва) че за ПГ е около 1700 лв. годишно, а за по-малките - около 1300 лв. годишно. Разходите не са различни в различните групи. Т.е. според мен е налице неравнопоставено третиране на децата от различните възрастови групи.

# 67
  • където си пожелая...даааа...
Много полезна тема, браво на авторката  bouquet. А случайно да знаете дали дете, навършило 3 годинки преди 15 септември, би могло да бъде прието в сборна група от 1ви юни? Понеже ми се иска малката да бъде с кака си поне за малко, за да свикне с градинката.

# 68
Ели, благодаря за коментара   bouquet

# 69
  • София
Много полезна тема, браво на авторката  bouquet. А случайно да знаете дали дете, навършило 3 годинки преди 15 септември, би могло да бъде прието в сборна група от 1ви юни? Понеже ми се иска малката да бъде с кака си поне за малко, за да свикне с градинката.
При нас децата навършили 3 ги местят на 1 юни в градинската група.

# 70
Здравейте,

Ето моят въпрос и отговора по темата. От столична община от Мария Манчева - директор на дирекция Образование - изпратено и получено - вчера 17.04.2012

От: Mladenova
Относно: Посещение на деца в предучилищна възраст в ОДЗ
До:  mmin4evabg@abv.bg
Изпратено на: Вторник, 2012, Април 17 11:50:30 EEST 

Уважаема Г-жо Минчева,
Въпросът ми е много кратък и надявам се да получа отговор от Вас.
През есента дъщеря ми ще бъде в първи клас. В детската градина ни казаха, че ще посещаваме детска градина до 31.05., защото бюджетът за издръжка на деца в предучилищна възраст покривал само този период.
От друга страна, както вие разбира се знаете в закона пише в Закона за народната просвета е казано: Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Детските градини са за деца от 3-годишна  >възраст до постъпването им в първи клас.

Бихте ли дефинирали моля "до постъпването им в първи клас", защото ми прави впечатление, че в различни градини различно тълкуват този израз.
Например в някои детски градини се обяснява, че щом се издаде удостоверение за завършена подготвителна група с това приключва и възможността децата да посещават  детската градина.

Благодаря за вниманието ви предварително.
Успешен ден.

И ето отговора на Столична община:

From: Maria Min4eva [mailto:mmin4evabg@abv.bg]

Sent: Tuesday, April 17, 2012 1:12 PM
To: Mladenova
Subject: Re: Посещение на деца в предучилищна възраст в ОДЗ

Уважаема госпожо,
Съгласно законовите разпоредби децата могат да посещават детска градина до постъпването им в първи клас. Моля да ме информирате за детската градина, в която са Ви казали, че крайната дата е 31 май, за да разговаряме с директорката.

# 71
Кети, надявам се, че г-жа Минчева ще бъде уведомена за номерът на ЦДГ-то, което посещава Яна Wink.

В ДГ на кръщелницата ми, директорката е предупредила родителите, че за децата от ПГ, учебната година приключва на 15.05 и адиос.

# 72
Разбира се Simple Smile
Всъщност може да ми кажете и други номера на детски градини за да ъпдейтна госпожата с повече информация накуп.

# 73
Кети, надявам се, че г-жа Минчева ще бъде уведомена за номерът на ЦДГ-то, което посещава Яна Wink.

В ДГ на кръщелницата ми, директорката е предупредила родителите, че за децата от ПГ, учебната година приключва на 15.05 и адиос.

15.05!!! Е, това пък вече е върховна наглост!

# 74
Елс, така са им казали. Предполагам, че директорката ще направи "реверанс" към родителите и ще ги остави до края на май.
Истината е, че това извиване на ръце е валидно за почти всички градини в София.

Общи условия

Активация на акаунт