Рентгенова снимка на дете

• 6 420
  • 14
  •   1
Отговори
Някой знае ли каква е силата на рентгеновото облъчване при дете? Струва ми се логично да е по-малко от това на възрастен.
В гугъл не намерих нищо, явно не уцелвам точните ключови думи.

# 1
Да,и на мен ще ми бъде полезно да разбера това,но в интерес на истината си мисля,че облъчването еднакво Confused.Все пак се извършва едно и също действие,с една и съща апартатура.Но много ще се радвам да разбера,че греша.
Понякога обаче се налага.Днес правихме снимка на малкото(3г и половина)защото вчера глътна монета и след 2 изхождания не беше излязла.
А веднъж в болницата искаха да направят повторно снимка на малкия,защото първата не била излязла хубава.Рентгена им бил развален.Естествено им казах,че детето ми не е опино зайче и няма да позволя да го облъчват пак.Защо не ми казаха за този проблем,та да ида на друг рентген.А те ми отговориха,че било минимално облъчването.Да бе,сигурно.

# 2
Мисля, че няма разлика.
Важна е апаратурата, тези от по-ново поколение са с по-ниски нива на облъчване.

# 3
  • София / Пловдив
Няма разлика в облъчването, когато се снима дете и когато се снима възрастен за едно и също нещо.
Има разлика в различните апарати.

# 4
Не е по-малко от това на възрастен.
Но е добре да им се сложи престилка на яйчниците/тестисит, защото тези органи са по-чувствителни на рентг.лъчи.но пък облъчването е толкова минимално.........като на морето.

# 5
В крайна сметка се обадих в лабораторията и питах. Казаха, че за дете е по-малко облъчването, но не можаха да ми кажат точната доза, получена от сина ми, защото не се записвала. Питах тогава каква е стандратната доза при снимка на гръдния кош на дете, но не ми казаха. Била много ниска, малко по-висока от ежедневната радиация, на която сме изложени. Говорих с лекар и лаборант.

# 6
Ванилия, явно много си се притеснила с този рентген.
За твое спокойствие бих ти препоръчала да поговориш с Доц., оф не знам как се казваше, работи в генетиката на Майчин дом, там където се дава кръв за синдрома на Даун.Питай на регистратурата на кой етаж беше.Тя има такава специалност.Консултацията е безплатна.Жената е изключително мила и любезна.На мен ми обърна много внимание и много подробно ще ти разкаже за рентгеновите лъчи.

# 7
  • Mediterraneo
Не вярвам категорично да има разлика в дозите- пред рентгена чакат от бебета до стогодишни баби, няма как лаборантът да сменя дозите според това кой влиза  Stop

Голямата ми дъщеря има вече голям брой снимки... Бебето има вече две, направени в рамките на два месеца...

# 8
Ванилия, явно много си се притеснила с този рентген.
Шашнала съм се, защото в последната секунда се разбра, че аз трябва да държа сина си докато го снимат. Стана толкова бързо, че не можах да реагирам. Той ревеше неистово, лаборантката изчезна и като се върна, всичко беше свършило - имам чувството, че за 2 секунди стана всичко. А на следващия ден тестът ми за бременност се оказа положителен, при положение, че от две години правим безупешни опити.
Никой не ми каза, че и аз ще трябва да остана, нито пък ми предложи предпазна жилетка.
Синът ми имаше оловна престилка на таза, а моят таз се падаше зад престилката, надявам се да съм се предпазила.
Свекърва ми е намерила връзка с някакво светило по радиология, довечера ще имам и неговото мнение. Изчетох вече каква ли не информация с нета, но май само времето ще покаже, дали съм си навредила.
Благодаря за препоръката, Сиси, но не сме в България.

# 9
Ооо, бременността променя много неща.
Задължителна е консултация.

Дано всичко е наред Praynig!

Ето какво намерих:
http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=budeshtimaiki&Num … ollapsed&sb=5
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=383393.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=77900.0;wap2

Изводът е, че ако има увреждане и бременността е в първи триместър, то тя завършва със спонтанен аборт. Ако всичко е ок, бременността завършва нормално и бебето се ражда здраво.
Желая ти второто от сърце!

# 10
Благодаря ти, Sourcherry!
Остава да чакам и да се надявам всичко да е наред.

# 11
  • София / Пловдив
И аз стискам палци... Praynig

Уточнението за бременността коренно променя смисъла на питането за рентгена.
Дано в чужбинско работят с по - качествени и нови апарати от нашите и наистина да е било минимално облъчването.

# 12
Значи при това положение направо отиди в Майчин дом да се консултираш с доцентката, за да си спокойна.Мисля, че престилката ако се пада точна на яйчниците, както си представям, че е гушнато детето, тя не пропуска изобщо рентгенови лъчи.

# 13
  • Mediterraneo
Благодаря за препоръката, Сиси, но не сме в България.

# 14
Остава да чакам и да се надявам всичко да е наред.

Дай Боже!
Дано!

Общи условия

Активация на акаунт