Отговори
# 630
Проблем и във 2ри реактор на Фукушима - possible meltdown  и там.

# 631
Много ясно , че АЕЦ ще продължат да работят,няма друга алтернатива.

# 632
Много ясно , че АЕЦ ще продължат да работят,няма друга алтернатива.
Има много други алтернативи, може да се започне работа в тази насока, то не става от днес за утре, това е ясно.

# 633
В японските АЕЦ странното е,че тези дизелгенератори са в мобилни помещения наподобяващи фургони(или нещо подобно) и цунамито просто ги е отнесло.В нашата АЕЦ тези дизел генератори са в стоманенобетонна конструкция,оразмерена на същите рискови фактори,както и сградата на реактора-т.е. и цунами да дойде тук те ще издържат.
Ама тооочно това каза и по японската телевизия един от конструкорите на централата -че са мислили, че и цунами ще издържи, но бедствието е в неочаквани мащаби. А мобилните дизелгенератори са докарани допълнително - значи : основно захранване - аут, аварийно захранване - аут и докараното захранване - и то не работи  Confused
Тази седмица ще е много,много тежка...

# 634
Един специалист по ББС каза, че времето всъщност е позитивна новина. Колкото повече време минава, толкова  намаляват рисковете. Друга школа:-)

# 635
а гледките от любителско видео на движещата се все още разцепена земя са направо нереални Shocked

# 636
Ако имаше щяха ли японците да използват 55 реактора, това което дава ядрената енергетика не може да се замени с  друго.

# 637
http://www.dnes.bg/world/2011/03/14/adyt-na-zemiata-v-iaponiia.113423

"Усещането за трагедия се задълбочава, когато видиш подробностите от разрушения благополучен живот: въргалящи се сватбени снимки, от които се усмихва жена, счупена китара, изпокъсани страници от ученическа тетрадка на някое дете, счупена кукла."

# 638
Докараното резервно захранване няма да работи,защото всичко е наводнено и влажно,а след тези взривове и самите охлаждащи аварийни помпи най-вероятно са повредени.Колкото повече време минава не означава,че нещата се пооправят,а че ако горивото не се охлади ще става все по-лошо.Остатъчното топлоотделяне,което повишава температурата и налягането в реакторите ще съществува месеци и години напред.Нещата ще се оправят когато се разхлади реактора и ако е възможно касетите с гориво се извадят и се съхранят на определените за целта места.Оптимизмът ми идва от това,че тези хора дълго време развиват ядрената си енергетика и имат натрупан голям опит.

# 639
Колкото повече време минава не означава,че нещата се пооправят,а че ако горивото не се охлади ще става все по-лошо.Остатъчното топлоотделяне,което повишава температурата и налягането в реакторите ще съществува месеци и години напред.

точно това си мислех като прочетох за надеждата, че времето е добър знак. Това да не е обикновен пожар, че да му свърши примерно кислорода и постепенно да изгасне.
Ясно е, че трябва да измислят нещо, което успешно да охлади реакторите - дано стане по-скоро  Tired

# 640
Не знам дали ще е възможно да се извади горивото ако е настъпило разтапяне или деформация в реактора.

# 641
Не знам дали ще е възможно да се извади горивото ако е настъпило разтапяне или деформация в реактора.
Трудна работа.

# 642
С една дума, както казва Самурайка - "предстои тежка, много тежка седмица..."
И да се молим  Praynig

# 643
ако стане голям фал и голям взрив , това ще е удар по цялата ядрена енергетика изобщо , която няма алтернатива

# 644
  • Бургас
Прави ми впечатление, че тук се води диалог на тема ядрена енергетика и се правят изводи. А аз си мисля, че в света хората, които могат да кажат нещо КОМПЕТЕТНО по тези теми са единици и точно те твърде предпазливо се изказват по аварията на ядрената централа в Япония. Така че е излишно, както да се всява паника, така и да се правят глобални изводи за ядрената енергетика като цяло, само по изнесени новини в медиите.

Общи условия

Активация на акаунт