Още една задача по математика за пети клас

• 18 094
  • 94
  •   1
Отговори
  • Panagyurishte
Ето трета задача от областния кръг на олимпиадата по математика: Да се намери най-голямото естествено число n , за което съществува n-цифрено число с различни цифри, така че числото да се дели на всяка своя цифра. newsm78

# 1
Условието ми се струва неточно цитирано.

# 2
  • Panagyurishte
Условието е точно така, дори имаше  пунктуационна грешка (запетаята беше пред че) и на мен ми е неясно, затова публикувах задачата. Моля Ви, помагайте! Hug

# 3
според мен си объркала нещо класа за която е предназначена задачата. доста сложна ми се вижда тази задача и не е за пети клас в никакъв случай. има някаква грешка тук. задачата ми се струва най-малко от международна олимпиада за 10 клас математическа гимназия.

# 4
# 5

Ужас.... Аз не мога да разбера условието на задачата, камо ли да я реша. Дано някой може да помогне. Тези които дават такива задачи за мен са престъпници. Защо мъчат дечицата така... Изроди.

# 6
Олимпиада е все пак. Не е задача от ежедневното домашно Simple Smile

# 7
  • ВАРНА
В понеделник ще я дам на един математически гений. Надявам се да се справи  Simple Smile

# 8
Усливето го разбрах така Да се намери най-голямото число (то не може да е по-голямо от девет), за което има друго число, записано с толкова на брой различни цифри, и което се дели на всяка от цифрите
примерно 3
432
дели се на 4, на 3 и на 2

По ми е лесно да направя алтгоритъм за програма, примерно от 987654321 надолу и да проверява

Тъй като числото не може да завършва на 0, защото на 0 не се дели, за да дсе дели на 5, трябва да завършва на 5, но пък няма да се дели на 2 Значи или на 5, или на 2
Значи числото може би може да е най-много осемцифрено, те n не може да е по-голямо от 8

Последна редакция: сб, 12 мар 2011, 19:22 от Вълкът с дълъг ник

# 9
Вълк, аз разбрах, че става въпрос за най-голямото естествено число n. Естествените числа не са до 9. Peace

# 10
n=7
Седемцифреното число е например 8973216

Да де, най-голямото естес8твено число, но равно на броя на цифрите на друго число, а те са различни
Не може да се дели едновременно но 2 и на 5р значи едното отпада
Обаче ако остане 5, то трябва да е на края на числото, за да се дели на 5
Но тогава няма да се дели на 2, 4, 8
По-добре да отпадне 5
Като включим останалите 9,8,7,6,4,3,2,1 виждаме, че не може да се дели на 9
За да се дели на 9, сумата от цифрите на числото трябва да се дели на 9 Трябва да махнем 1, 4, или 7
Така стигаме до най-много седемцифрено число
За да се дели на 8, числото, образувано от крайните две цифри трябва да се дели на 8
Така стигаме до идеята например за 32 накрая

Последна редакция: сб, 12 мар 2011, 19:50 от Вълкът с дълъг ник

# 11
  • София
Вълк, в условието не прочетох, че при деленето трябва да получиш цяло число.

# 12
Вълк, в условието не прочетох, че при деленето трябва да получиш цяло число.
А ти какво разбираш под едно число да се дели на друго? 5 дели ли се на 2?

# 13
  • София
Ами дели се. Получаваш 2,5.

Математиката от 5-ти клас ми е прашасала. То и тази след нея. Разсъждавам си просто.

# 14
Ами дели се. Получаваш 2,5.
Joy
По тази логика какво значи просто число? Т.е такова, което не се дели на нищо, освен на себе си и на едно? Явно такива числа просто няма  Wink

Общи условия

Активация на акаунт