Още една задача по математика за пети клас

• 18 101
  • 94
  •   1
Отговори
# 15
според мен си объркала нещо класа за която е предназначена задачата. доста сложна ми се вижда тази задача и не е за пети клас в никакъв случай. има някаква грешка тук. задачата ми се струва най-малко от международна олимпиада за 10 клас математическа гимназия.
Напротив има и по трудни задачи за 5 клас ! Stop

# 16
Олимпиадата не е за задачи, за които учителката е казала: тия задачи се решават така, и децата са запомнили как.

# 17

Като включим останалите 9,8,7,6,4,3,2,1 виждаме, че не може да се дели на 9
За да се дели на 9, сумата от цифрите на числото трябва да се дели на 9 Трябва да махнем 1, 4, или 7

По същата логика не се дели и на 3, 6. Защо махаш 1 и 7? Ако има 2-ка, числото трябва да е четно.
От условието числото е N, за което съществува N-цифрено с различни .....
Аз го разбирам N = 7 /примерно/ - числото е седемцифрено.

# 18
Може и 324 числото е с различни цифри дели се на 3 на 2 и на 4!Съответно са изпълнени всички оказания! А щом са изпълнени значи задачата е решена правилно! Joy

# 19
Може и 324 числото е с различни цифри дели се на 3 на 2 и на 4!Съответно са изпълнени всички оказания! А щом са изпълнени значи задачата е решена правилно! Joy
Да де, но освен това се търси число с най-много и всички различни цифри

# 20
361248 се дели на всичките си 6 цифри
дали има 7-цифрено не знам

# 21
8973216 - седемцифрено
На предната стр доказах, че по-голямо от седемцифрено не може да има

# 22
8973216 - седемцифрено
На предната стр доказах, че по-голямо от седемцифрено не може да има
Ами това е, само че как би трябвало да го решат децата....?

# 23
От тях не се иска да намерят такова число седемцифрено, а да докажат, че може да бъде най-много седемцифрено, т.е. n=7.

# 24
Това, че не може да е повече от 7 цифрено не доказва, че има такова седемцифрено, (ти си намерил такова число, но как се доказва ?).

# 25
8973216
Дели се на едно, всички цели числа се делянт на едно.
Последната цифра 6 се дели на 2, следователно цялото число се дели на 2.
Сумата от цифрите на числото е 36. 36 се дели на 3, следователно и числото се дели на 3.
Числото, образувано от последните две цифри, 16 се дели на 4, следователно цялото се дели на 4.
Числото се дели на 3 и е четно, следователно се дели на 6.
Числото, образувано от последните две цифри, 16 се дели на 8 и третата цифра от дясно на ляво 2 е четна, следователно се дели на 8.
Сумата от цифрите на числото е 36. 36 се дели на 9, следователно и числото се дели на 9.
Остана да се дели на 7. Признак за делене на едно число на 7 няма, затова съм поразмествал първите 4 цифри, докато получа число да се дели на 7.
(Доказва се, като намерим едно число)

# 26
  • Bourgas, Burgas, Bulgaria
И аз мисля върху тази задача от около десетина часа.
Моята дъщеря е написала 631824.
Понеже признак за деление на седем няма и тя май го е изключила.
Не знам само как се обосновава тази задача.
Голямо тото са направили май днес децата..

# 27
Според мен условието на задачата е подвеждащо.
А някой знае ли регламента за класиране за следващото/ национално/ ниво на олимпиадата?
Нарцис, желая успех на дъщеря ти newsm10 newsm10 newsm10

# 28
Кога ще публикуват решенията?

# 29
 Смисъл от олимпиадите има само за децата до седми клас,и то не за да гонят някакъв резултат на олимпиадата,а за да свикнат да се явяват на изпити,да претръпнат,и да не ги е страх от приемните изпити след седми клас.

Общи условия

Активация на акаунт