Майчинството счетоводно - 39

• 34 057
  • 737
  •   1
Отговори
# 255
Този случай направо ме притисни и мен.Аз бях по майчинство след това 1 год. неплатена за гледане на дете.Започнах в нова фирма и след една седмица си взех болничен.Днес го занесох.Дали може и на мен да ми го върнат и да не го признаят?Нали условието е 6 месеца да имаш тр. стаж и поне 1 отработен ден в новата фирма?Защо се получават такива обърквания?

# 256
  • Пловдив
Този случай направо ме притисни и мен.Аз бях по майчинство след това 1 год. неплатена за гледане на дете.Започнах в нова фирма и след една седмица си взех болничен.Днес го занесох.Дали може и на мен да ми го върнат и да не го признаят?Нали условието е 6 месеца да имаш тр. стаж и поне 1 отработен ден в новата фирма?Защо се получават такива обърквания?

прочети ли Стики какво е обяснила-трябват 6 м стаж изобщо,а не в последната фирма
объркванията в случая са по вина на работодателят

имаш всички условия да ти платят болничния-освен ако не омажат нещо от работата
но мисли позитивно  Mr. Green

Последна редакция: чт, 24 мар 2011, 22:17 от Elfita

# 257
  • Русе
Най-вероятно,след като имаш разпореждане за отказ, на гърба на болничния работодателят е задраскал, че нямаш необходимия стаж. В такъв случай, болничният лист направо се отказва, без да се гледа по регистрите(все пак работодателят декларира, че нямаш стажа). Затова най-добре върви с трудовата книжка и напиши заявление за отмяна на отказа, за да може да ти се отмени разпореждането за отказ за изплащане на паричното обезщетение. Това писмо, което ти си получила, не е изпратено до работодателя ти, така че не очаквай счетоводството да реагира по някакъв начин. Другият вариант е, когато говориш със счетоводителите, понеже е тяхна вината, те да напишат писмо, в което да споменат, че е направена техническа грешка, и да бъде отменено разпореждането за отказ. Но те съветвам все пак сама да си свършиш работата, защото докато чакаш на тях, най-малкото ще мине доста време докато ти изплати НОИ болничния.

# 258
Искам да питам за някакви декларации в НАП за допълнително данъчно облагане, през изминалата година 4 м. съм осигурявана на 2 места (на едното 12 месеца на постоянен трудов договор, а на другото 4 м. също на трудов договор):
- до кога е срокът за подаване
- от двете места ли трябва да взема служебна бележка за доходите или само от второто
- трябва ли да подавам, ако и на двете места съм била на трудов договор, а не на граждански

Мерси предварително!

# 259
Благодаря , Elfita. Hug  Да и аз така съм решила тези дни да отида и да ги попитам в социални. Grinning  Heart Eyes

# 260
Здравейте,имам следния въпрос(успях да попрочета малко от тука писаното,но не всичко за това извинете ме ако се повтарям или ме насочете къде да чета.Благодаря предварително Hug)На 15април ми изтича майчинството.Искам да почна да си търся работа.Чувала съм,че ако отида на борсата мога да получавам някакви парички докато си търся работа,което е добре,защото ще ми е от помощ докато намеря работа.Какви са изискванията и условията за това? За пояснение когато забремнях  август 2008 започнах да се водя на работа октомври 2008 и да се осигурявам за да мога да получавам майчински.
Благодаря още веднъж  bouquet

# 261
Здравейте
Бременна съм във втория месец ,но още не съм уведомила работодателя/от суеверие/
Проблема е в това че ще има съкращения и въпроса ми е :
*това че съм бременна предпазва ли ме от евентуално уволнение?
Бях на изпитателен срок 6 месеца,но от три месеца вече съм на постоянен трудов договор
Извинявам се предварително ако има отговора някъде и не съм го видяла
Предварително благодаря  Hug

# 262
Здравейте
Бременна съм във втория месец ,но още не съм уведомила работодателя/от суеверие/
Проблема е в това че ще има съкращения и въпроса ми е :
*това че съм бременна предпазва ли ме от евентуално уволнение?
Бях на изпитателен срок 6 месеца,но от три месеца вече съм на постоянен трудов договор
Извинявам се предварително ако има отговора някъде и не съм го видяла
Предварително благодаря  Hug

За да се ползвате от защита трябва да уведомите работодателя, че сте бременна. Взимате си документ от наблюдаващия ви лекар и го представяте на работодателя. Най-сигурно е да поискате входящ номер. Защото, ако все пак ви съкратят, след това е въпрос на доказване, че работодателя ви е бил уведомен.

# 263
Здравейте,имам следния въпрос(успях да попрочета малко от тука писаното,но не всичко за това извинете ме ако се повтарям или ме насочете къде да чета.Благодаря предварително Hug)На 15април ми изтича майчинството.Искам да почна да си търся работа.Чувала съм,че ако отида на борсата мога да получавам някакви парички докато си търся работа,което е добре,защото ще ми е от помощ докато намеря работа.Какви са изискванията и условията за това? За пояснение когато забремнях  август 2008 започнах да се водя на работа октомври 2008 и да се осигурявам за да мога да получавам майчински.
Благодаря още веднъж  bouquet

За да се регистрирате като безработна, трябва да сте такава. Т.е. трябва да прекратите настоящото си правоотношение. В зависимост от основанието за прекратяване ще получавате обезщетение за безработица. Срокът за който ще ви се изплаща такова, както и размера на обезщетението зависят от основанието за прекратяване на договора и годините трудов стаж, които имате.

# 264
здравейте да попитам отпуската която се полага на таткото при раждането на дете влизат ли празниците -великден както е при нас и събота и неделя и какви документи се носят в ной- благодаря

# 265
  • Русе
здравейте да попитам отпуската която се полага на таткото при раждането на дете влизат ли празниците -великден както е при нас и събота и неделя и какви документи се носят в ной- благодаря
На бащата се полагат 15 календарни дни отпуск от датата на изписване на детето от болницата. Изплащат се само работните дни, които влизат в тези 15 календарни дни.
До работодателя се подава молба за разрешаване на отпуска, копие от епикризата, банкова сметка, попълват се приложение номер 13 и 7 от НАРЕДБА ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ
И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ.

# 266
  • София
Мерси момичета, ще отида до НОИ да видя какво ще стане. Говорих със счетоводителката, която е........не искам да казвам думата. Започна да се измъква че нямам 6 м. стаж при нея. Когато я попитах за мойта колежка която е назначена след мен, но пък беше в болничен, даже получи парите си тя блокира. Заоправдава се че сигурно е сгрешила, но пък не е "изцяло виновна"  #2gunfire #Cussing out
Ще снимам трудовата си книжка, написала съм жалба-та......която смятам да я кръстя "заявление за отмяна на отказа".

Благодаря ви  Hug

# 267
здравейте момичета  благодаря ви че ви има защото при всяко мое затруднениеи счетоводен въпрос знам че има към кого да се обърна .
този път въпросът ми е свързан с парите които трябва да се връщат ако си си пуснал детето на ясла прединавършени  две години .та пуснах си дъщерята март а тя юни прави 2 г .бях на работа във фирма в която не се върнах на работа .бях на  БТ после започнах работа в друга фирма и излязох помайчинство с второто си дете .въпросът ми е къде мога да проверя дали трябва връщам пари
малко объркано  го  обяснявам но се надявам да ме разберете

# 268
  • Русе
DENICA3, ако си пуснала детето на ясла, без да се върнеш на работа и без да си си подала декларация за промяна на обстоятелствата в НОИ, ще трябва да връщаш парите от момента, в който си пуснала детето на ясла, до 2-те му години. За повече информация НОИ-тел. за Русе 816470,816471,816472,816473.

# 269
ZinaSt,много ви благодаря за бързия отговор  bouquetРазбрах,че трябва да съм безработна и би било добре да съм съкратена от работното ми място за да мога да получавам пари от борста докато търся и ми търсят работа.Интересеуваме има ли някакви срокове,които е добре да спазя и по кой член е добре да съм отстранена от досегашната ми работа(на която се водя само фиктивно)?Питам,защото счетоводителките при които ходя нищо не ми обясняват(не ясно защо)и ми казаха,че трябва сама да си реша.Но как да реша за нещо,за кото не съм компетентна и не ми е ясно.

Още веднъж хиляди благодарности за помощта HugХубав ден Grinning

Общи условия

Активация на акаунт