Майчинството счетоводно - 39

• 34 150
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
  • Пловдив
Ала- бала, Елфита, благодаря много за бързия отговор.
Елфита, по майчинство съм да, не съм го прекъсвала и няма да го прекъсвам, директно от едното ще отида в другото.

тогава ще ти бъде застъпено майчинството и ще е изгодно за теб

# 241
Позволявам си да повторя въпросите си за което се извинявам, но е важно!                                                     
Здравейте момичета!  До 14.02.2012 съм в отпуск за гледане на дете до 2 год. При евентуално закриване на бюджетната организация в която работя на постоянен трудов договор имам следните въпроси:
1. ще ми бъде ли изплатен неизползваният  отпуск за 2009 и 2010 ?
2. имам ли право на някакво обезщетение и ако имам какво е то?
3. четох някъде, че при закриване на предприятието се прекратява отпуска за гледане на дете, така ли е в действителност?
4. при регистрация на БТ каква ще бъде базата върху която ще се изчисли размера на обезщетението, при положение,че от 13.01.2010 съм в отпуск за бременост и раждане?
Детето ми е родено на 14.02.2010, а на 27.02.2011 изтекоха 410-те дни.
Предварително благодаря за компетентните отговори.

# 242
  • Русе
Позволявам си да повторя въпросите си за което се извинявам, но е важно!                                                     
Здравейте момичета!  До 14.02.2012 съм в отпуск за гледане на дете до 2 год. При евентуално закриване на бюджетната организация в която работя на постоянен трудов договор имам следните въпроси:
1. ще ми бъде ли изплатен неизползваният  отпуск за 2009 и 2010 ?
2. имам ли право на някакво обезщетение и ако имам какво е то?
3. четох някъде, че при закриване на предприятието се прекратява отпуска за гледане на дете, така ли е в действителност?
4. при регистрация на БТ каква ще бъде базата върху която ще се изчисли размера на обезщетението, при положение,че от 13.01.2010 съм в отпуск за бременност и раждане?
Детето ми е родено на 14.02.2010, а на 27.02.2011 изтекоха 410-те дни.
Предварително благодаря за компетентните отговори.

По точките:
1. По закон трябва да ти изплатят отпуските за 2009 и 2010 и частта от 2011, ако те съкратят в 2011.
2. За какво обезщетение по-точно питаш?- Ако е обезщетение при съкращение, зависи по кой член от КТ те съкращават. Ако питаш за майчинството си- когато те съкратят, оставаш без майчинство за втората година. Няма трудов договор, няма осигуряване- няма майчинство.
3. Да, прекратява се отпуската и оставаш без майчинство. За тези обстоятелства уведомяваш НОИ.
4. КСО- Чл. 54б. (Нов - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) (*) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 18 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица.
 За времето на платен отпуск за временна неработоспособност и за бременност и раждане за база се взема доходът, от който е определено паричното обезщетение.

# 243
Здравейте!

И аз моля за помощ.
Осигурявам се на две места. На едното съм на безсрочен трудов договор, а на другото съм управител и се самоосигурявам.
И двете фирми са не работещи. Получихме ги като наследство и майка ми им е управител, защото след като забременях и излезнах в болнични, трябваше да добавим и майка ми като съуправител към моята фирма.
Поради тази причина нямаме счетоводител и аз сама с четене си подготвям всички документи.
Само че сега с 2 деца- едното проходило скоро и правещо беля след беля, не мога да намеря време да изчета всичко което ми трябва за да си подготвя документите за отглеждане на малко дете до 2г.
питанията ми са:
вноската за здравно 20,16 и е и за двете места?
какво пиша в клетка 17 от декларация 1 - 240 или 420
кл. 16.2 или 16.3?
подава и се декларация 6?
после в програмата за болничните кое се попълва? III ?
Допълнително представени приложения - попълва ли се и какво?

Май е това.
Попълнила съм си всичките документи от първа страница + такъв от работодателя.

Не съм счетоводител и се извинявам предварително за елементарните въпроси.

# 244
Elfita, благодаря за отговора.Но до края на бременността ще остана безработна.При това положение ,ще мога ли да взема еднократна помощ при бременност, при положение, че имам повече от 1 година трудов стаж.И имам друг въпрос :Знам ,че ми трябва бележка за доходите на съпруга ми ,но той има само 10 месеца трудов договор. Преди това е бил безработен и също не е бил записан в бюрото по труда защото по лична карта не се води в този град.Ще ми направят ли проблем в социални?Благодаря:) Знам ,че  може въпросите ми да са елементарни, но не съм запозната с нещата.Отново , ви благодаря.  Heart Eyes

# 245
  • Пловдив
Elfita, благодаря за отговора.Но до края на бременността ще остана безработна.При това положение ,ще мога ли да взема еднократна помощ при бременност-в първия пост до теб написах какво е изискването за доход.ако отговаряш,ще я получиш , при положение, че имам повече от 1 година трудов стаж-стажа ти не играе щом си безработна.И имам друг въпрос :Знам ,че ми трябва бележка за доходите на съпруга ми ,но той има само 10 месеца трудов договор. Преди това е бил безработен и също не е бил записан в бюрото по труда защото по лична карта не се води в този град.Ще ми направят ли проблем в социални?-не,няма проблем,че не е работил някои месеци и не е бил регистриран в БТ Благодаря:) Знам ,че  може въпросите ми да са елементарни, но не съм запозната с нещата.Отново , ви благодаря.  Heart Eyes

# 246
  • Русе
Здравейте!

И аз моля за помощ.
Осигурявам се на две места. На едното съм на безсрочен трудов договор, а на другото съм управител и се самоосигурявам.
И двете фирми са не работещи. Получихме ги като наследство и майка ми им е управител, защото след като забременях и излезнах в болнични, трябваше да добавим и майка ми като съуправител към моята фирма.
Поради тази причина нямаме счетоводител и аз сама с четене си подготвям всички документи.
Само че сега с 2 деца- едното проходило скоро и правещо беля след беля, не мога да намеря време да изчета всичко което ми трябва за да си подготвя документите за отглеждане на малко дете до 2г.
питанията ми са:
вноската за здравно 20,16 и е и за двете места?- да, и за двете места се подава
какво пиша в клетка 17 от декларация 1 - 240 или 420- в точка 17.1- 420лв.- мин. размер на осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.
кл. 16.2 или 16.3? - 16.3- отглеждане на дете до 2 години
подава и се декларация 6?- Декларация обр. № 6 се подава и от самоосигуряващите се лица - еднократно до 30 април за дължимите осигурителни вноски за предходната календарна година.
после в програмата за болничните кое се попълва? III ?
Допълнително представени приложения - попълва ли се и какво?

Май е това.
Попълнила съм си всичките документи от първа страница + такъв от работодателя.

Не съм счетоводител и се извинявам предварително за елементарните въпроси.

За повече информация за декл.6 питай в НАП.
Последните ти въпроси са малко неясни- програма за болнични?- защо? Ти си в отглеждане, не си по бременност и раждане.
Документите в НОИ се подават с  попълнено приложение 3, копие от акт за раждане на детето. А защо подаваш толкова късно документите- виждам, че детенцето ти е на 1,5 години.  

# 247
Благодаря много  bouquet

А чак сега, защото имахме много здравословни проблеми. И аз и майка ми бяхме по различно време по болници, после оперирани и след това трябваше да се възстановим и така нямаше кой да подготви и занесе документите.

Само тези и документи се носят в НОИ? Аз си мислех че трябват и разни документи от работодателя. Дискети, придружителни писма и т.н.
 Ако е така, значи съм готова. Плащам си осигуровките и подавам декларация 1 за предходните месеци и след няколко дни нося документите в НОИ. Нали така.

# 248
  • В полите на Пирин планина
Благодаря много  bouquet

А чак сега, защото имахме много здравословни проблеми. И аз и майка ми бяхме по различно време по болници, после оперирани и след това трябваше да се възстановим и така нямаше кой да подготви и занесе документите.

Само тези и документи се носят в НОИ? Аз си мислех че трябват и разни документи от работодателя. Дискети, придружителни писма и т.н.
 Ако е така, значи съм готова. Плащам си осигуровките и подавам декларация 1 за предходните месеци и след няколко дни нося документите в НОИ. Нали така.

Задължително трябва придружително писмо за НОИ, а дали ще е на дискета или на хартиен опис ще решиш сама. След като си била в болница не си ли ползвала болничен до сега?
За мястото на което си на трудов договор се подава и обр. 6 за всички месеци, като за цели месеци само в болничен се посочва единствено ЗО.

# 249
Здравейте!
Искам да попитам за следната ситуация - май месец ми свършва майчинството, но само ме водят в една фирма като сама си плащам здравните осигуровки. Сега като свърши майчинството искаме да подадем дуокументи за ясла , но разбрахме, че трябва да се водя на работа някъде. Знам, че след двете години майчинство има право на една година неплатен отпуск и ако продължат да ме водят в тази фирма само здравни осигуровки ли трябва да се плащат или и други осигурвки?
Благодаря предварително   bouquet

# 250
Благодаря много, много Elfita.  bouquet
Днес бях на преглед и гинекологът ми каза, че ще ми издаде бележка точно на 45 ден преди термина, дано да успея да подам  за еднократната помощ за бременност.С риск да стана досадна ,относно документите ми казаха, че ще ми трябва 1.удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за 12 предходни месеца, 2.медицинско удостоверение за термина на раждане и 3. лична карт. Друго ще ми трябва ли?  newsm78

# 251
  • Русе
Благодаря много  bouquet

А, задължително придружително писмо-2 бр. и опис, ако подаваш на хартия. Само да кажа, че подаваш само една декларация -от едното работно място. Ако подаваш декларацията от там, където си на трудов договор, ти трябва и заповед за разрешаване на отпуск по чл. 164 от КТ.

# 252
  • Пловдив
Благодаря много, много Elfita.  bouquet
Днес бях на преглед и гинекологът ми каза, че ще ми издаде бележка точно на 45 ден преди термина, дано да успея да подам  за еднократната помощ за бременност.С риск да стана досадна ,относно документите ми казаха, че ще ми трябва 1.удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за 12 предходни месеца, 2.медицинско удостоверение за термина на раждане и 3. лична карт. Друго ще ми трябва ли? newsm78

нямам идея-питай в социалните

Здравейте!
Искам да попитам за следната ситуация - май месец ми свършва майчинството, но само ме водят в една фирма като сама си плащам здравните осигуровки. Сега като свърши майчинството искаме да подадем дуокументи за ясла , но разбрахме, че трябва да се водя на работа някъде. Знам, че след двете години майчинство има право на една година неплатен отпуск и ако продължат да ме водят в тази фирма само здравни осигуровки ли трябва да се плащат или и други осигурвки?
Благодаря предварително   bouquet

имаш право на 1 г неплатен само,ако нямате брак и не живеете в едно домакинство с бащата
по време на неплатения плащаш само здравните
сигурно ли е,че ти искат бележка,че работиш от яслата-при нас не искат

# 253
  • София
Уф, аз пък да питам нещо дето преди малко разбрах...и ми стана много тъпо. Имам издадени 2 болнични листа, единият за 10 дни от февруари, другият за 30 дни до утре вкл. Преди малко получих писмо от РУСО с разпореждане за отказване за отпускане на парично обезщетение и за двата болнични. И за двата също така мотивите са цитирам" По данни на работодателя към 24.02.2011 г. Вие нямате шест месечен осигурителен стаж за общо заболяване и майчинство. Съгласно чл.40 ал.1 от КСО по болничен лист...... за периода....парично обезщетение не се изплаща"  Rolling Eyes Shocked newsm78 Първо нямам прекъсване в осигуровките и изобщо в трудовият си стаж от поне 3 години. От октомври съм на ново работно място, но нямам прекъсване от старото. Пълна мъгла съм. Пише, че разпореждането може да се обжалва в 14 дневен срок и мисля утре да отида до НОИ и да подам жалба, заедно със копие от трудовата ми книжка. Трябва ли да подавам и жалба за искане за спиране на изпълнението?
       От друга страна говорих със счетоводителката /тази която се занимава с болничните утре ще е там/, другата ми се заизмъква, че съм нямала 6 месеца във сегашната фирма  newsm78. Има ли такова нещо, аз имам общо сигурно поне 7-8 год.трудов стаж. Утре щели да ми се обадят. В този случай работодателя ли трябва да направи нещо или аз лично, все пак писмото си е пратено до мен.
        И последно....възможно ли е да изгоря с тези пари?  Rolling Eyes

Мерси предварително момичета  Hug

# 254
       От друга страна говорих със счетоводителката /тази която се занимава с болничните утре ще е там/, другата ми се заизмъква, че съм нямала 6 месеца във сегашната фирма  newsm78. Има ли такова нещо, аз имам общо сигурно поне 7-8 год.трудов стаж. Утре щели да ми се обадят. В този случай работодателя ли трябва да направи нещо или аз лично, все пак писмото си е пратено до мен.
        И последно....възможно ли е да изгоря с тези пари?  Rolling Eyes

Мерси предварително момичета  Hug

днес за втори път се сблъсквам с абсолютна неграмотност от страна на "колеги"  #2gunfire

Мило момиче,
Какви са тези стремежи да ходиш до НОИ?! Че и жалба да подаваш! Не пише ли в писмото "По данни на работодателя ..."! НОИ ли са ти работодателите?
Ако имаш ПИК, може да провериш по какъв начин са подадени болничните!

От счетоводството ти трябва да си оправят бакиите. Добре са те докарали - че нямаш 6 месеца стаж!   Naughty

Общи условия

Активация на акаунт