Майчинството счетоводно - 39

• 34 159
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
  • Пловдив
не съм го ползвала за каката, имам брак с бащата и...не вярвам да ми пазят мястото, по-скоро ще искат да ме съкратят, тъй като работата във фирмата доста е намаляла и се чудят кой още да махнат. А могат ли да ме съкратят по-рано, т.е. да ми откажат ползването на отпуските

съкращение на майка с дете до 3 г се прави само с разрешение на инспекцията по труда.
неплатения отпуск не могат да ти откажат да си ползваш.ползвай и този на каката.така може да го докараш до 3 г и половина

# 226
  • варна
Момичета дайте съвет дали има смисъл да се осигурявам на по-висока заплата?Ето подробностите:До 01.10 2010 съм осигурявана на заплата 370лв,от 01.10.2010 до 01. 04.2011 съм на борса и съответно от там ще се броят за 240 лв(6 месеца).Сега ми предстои да сключа фиктивно договор за да мога да излезна в болнични от 31.07.2011(45-дневният преди раждане),терминът ми е на 14.09.2011.Съответно по мой сметки ще си платя осигуровките за 3 или 4 месеца незнам точно.Чудя се има ли за какво да се осигурявам на примерно 1000 лв за тези 3 месеца за да ми се вдигне малко майчинството,и дали ще е оправдано-ще ми се да се получи поне 370-400лв?Или да ме назначат на 370 лв и колкото дойде после?Как вие бихте процедирали ако сте на мое място?

Остават ти около 3 месеца за високи вноски. На 1000 лева осигуровките за месец са 394 лева, което за три месеца е 1182 лева. Ще вземаш обезщетение около350-356 лева на месец за 410-те дни или около 1040 лева в повече за целия период. Ако се осигуряваш на 370 лева осигуровките на месец са около 145 лева и ще вземаш обезщетение към 270 лева на месец.  И в този случай дори губиш, защото вноските, които ще дадеш са повече от разликата над минималното обезщетение, което ще вземаш в повече за целия период.
.Благодаря за отговора  Лейди обаче сега възниква още един въпрос:Има ли смисъл да се осигурявам за тези три месеца въобще,нека са на 240 лв,примирих се с малко майчинство?Нали ако не се осигурявам също ги смятат 240лв?И в такъв случай ще си почна договора от началото на юли и в края на юли ще излезна в майчинство,така става ли?

# 227
  • Пловдив
Благодаря Елфита! Както винаги сте на супер ниво  bouquet

# 228
  • Пловдив
Благодаря за отговора  Лейди обаче сега възниква още един въпрос:Има ли смисъл да се осигурявам за тези три месеца въобще,нека са на 240 лв,примирих се с малко майчинство?Нали ако не се осигурявам също ги смятат 240лв?И в такъв случай ще си почна договора от началото на юли и в края на юли ще излезна в майчинство,така става ли?

един ден осигуряване е достатъчен преди 45 дневния,за да взимаш 2 г пари
по-дългото осигуряване е загуба в твоя случай

# 229
  • варна
Елфита благодаря за отговора.Реших да не се осигурявам и накрая ще си пусна договор юли.Благодаря ви отново.

# 230
Здравейте! Днес изкарах ПИК кода, но не мога да влезна в сайта на НОИ  да проверя какво става с осигуровките ми. Някой знае ли защо или аз съм саката и не търся където трябва (макар че и от тук се опитах да влезна, от 1-та страница)
Предварително благодаря за отговора!

# 231
  • Пловдив
Здравейте! Днес изкарах ПИК кода, но не мога да влезна в сайта на НОИ  да проверя какво става с осигуровките ми. Някой знае ли защо или аз съм саката и не търся където трябва (макар че и от тук се опитах да влезна, от 1-та страница)
Предварително благодаря за отговора!

на първа страницата са дадени линковете
влизаш от тях,приемаш сертификата или там каквото ти дава

справките работят

# 232
Здравейте,
имам следният въпрос. Термина ми е на 07.07.2011г. Ползвам болнични от 10.12.2010г което прави 160дни преди 45дни болничен които се полагат преди раждане, но съм ползвала 40дни болничен през Май и Юни 2010г. При взимане на последният болничен на 11.03.2011г. видях че пише ползвани 130дни болничен а те реално са 90дни. При разговор с доктора той ми каза че няма да ми достигат 20-тина дни преди 45-те. Как мислите ще има ли проблем с предишните 40дни?

Може ли някой да помогне? Ако наистина не мога да ползвам повече болнични какво мога да направя? По мои сметки не ми достигат 18 работни дни. Мога ли да си пусна платен отпуск за тези 18 дни при положение че на моето място вече е назначен човек по заместване.

# 233
  • Пловдив
zombaiko ,пусни си платен отпуск за тези 18 дни

# 234
Здравейте дами,
моля за съвет- предстои ми да получа бонус края на април, но в същото време искам да изляза вече в болнични преди майчинство (в 5-ти месец съм). Ако съм изцяло в болничен през април, ще се взима ли като месец-база, от който ще се изчисляват майчинските или не? Ако не- то вариант ли е да съм на работа няколко дни от месеца и останалите - в болничен, за да бъде база за изчисляване на обезщетението за майчинство, което предстои да взимам от август нататък?

# 235
  • Пловдив
Здравейте дами,
моля за съвет- предстои ми да получа бонус края на април, но в същото време искам да изляза вече в болнични преди майчинство (в 5-ти месец съм). Ако съм изцяло в болничен през април, ще се взима ли като месец-база, от който ще се изчисляват майчинските или не? Ако не- то вариант ли е да съм на работа няколко дни от месеца и останалите - в болничен, за да бъде база за изчисляване на обезщетението за майчинство, което предстои да взимам от август нататък?

да,ще се взима април-нищо,че ще си в болничен

# 236
Здравейте, ужасно ми е объркано за тези помощи и майчинството.Имам повече 1 година трудов стаж, но някъде около 3 месеца преди да забременнея съм безработнна.Подробности :На работа от 07.04.2008 до 10.04.2009г/ от 15.01.2010 до 03.02.2010/ 14.05.2010 до 01.06.2010 От тогава до септември когато съм забременняла не съм работила и по точно до днес.Термина ми е на 1 юни.Интересува ме какви помощи мога да получавам (еднократна при бременност, еднократна за живо родено дете)и мога ли да взимам майчинство, при положение че не съм била вписана в бюрото по труда.Благодаря ви предварително:love:

Последна редакция: ср, 23 мар 2011, 23:19 от mominasylza

# 237
  • Пловдив
Здравейте, ужасно ми е объркано за тези помощи и майчинството.Имам повече 1 година трудов стаж, но някъде около 3 месеца преди да забременнея съм безработнна.Подробности :На работа от 07.04.2008 до 10.04.2009г/ от 15.01.2010 до 03.02.2010/ 14.05.2010 до 01.06.2010 От тогава до септември когато съм забременняла не съм работила и по точно до днес.Термина ми е на 1 юни.Интересува ме какви помощи мога да получавам (еднократна при бременност, еднократна за живо родено дете)и мога ли да взимам майчинство, при положение че не съм била вписана в бюрото по труда.Благодаря ви предварително:love:

безработна ли ще останеш или ще започнеш работа фиктивно някъде?
второто е по-добре,защото ще взимаш 2 г пари.социалното майчинство е 100 лв за една година и то само,ако доходът на човек ви е под 350 лв бруто-то е за безработните или за тези,които работят,но нямат необходимия стаж.
другата помощ за безработни,но пак е с изискване на доход е помощта за бременност-150 лв.дава се 45 дни преди термина
ако отговаряш на дохода има и детски

помощта за раждане се полага на всички майки на живородени деца

# 238
  • Русе
Здравейте,
имам следният въпрос. Термина ми е на 07.07.2011г. Ползвам болнични от 10.12.2010г което прави 160дни преди 45дни болничен които се полагат преди раждане, но съм ползвала 40дни болничен през Май и Юни 2010г. При взимане на последният болничен на 11.03.2011г. видях че пише ползвани 130дни болничен а те реално са 90дни. При разговор с доктора той ми каза че няма да ми достигат 20-тина дни преди 45-те. Как мислите ще има ли проблем с предишните 40дни?

Може ли някой да помогне? Ако наистина не мога да ползвам повече болнични какво мога да направя? По мои сметки не ми достигат 18 работни дни. Мога ли да си пусна платен отпуск за тези 18 дни при положение че на моето място вече е назначен човек по заместване.
Ами аз съм ти отговорила по-горе. Кой казва,че не можеш да ползваш повече болнични? Отиваш на ТЕЛК, и боничният, който ще ти бъде издаден до 45 те дни преди термина ще е издаден от ЛКК по решение на ТЕЛК.

# 239
Ала- бала, Елфита, благодаря много за бързия отговор.
Елфита, по майчинство съм да, не съм го прекъсвала и няма да го прекъсвам, директно от едното ще отида в другото.

Общи условия

Активация на акаунт