Майчинството счетоводно - 39

• 34 224
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
Много се извинявам за въпроса, но как и кога се изплаща майчинството. Имам предвид тези 240лв. Моите 410 дни изтекоха на 03. или 05.02.2011г. В началото на февруари си взех паричките за тия дни, но сега кога да очаквам другите? И има ли начин по тел да разбера кога ще ми ги изплатят, защото нямам пик код ли се наричаше? Дано ме разберете! Благодаря

# 211
  • София-Младост
Много се извинявам за въпроса, но как и кога се изплаща майчинството. Имам предвид тези 240лв. Моите 410 дни изтекоха на 03. или 05.02.2011г. В началото на февруари си взех паричките за тия дни, но сега кога да очаквам другите? И има ли начин по тел да разбера кога ще ми ги изплатят, защото нямам пик код ли се наричаше? Дано ме разберете! Благодаря
Да  разбирам, че необходимите документи за втората година обезщетение са подадени? В такъв случай за м.02 ще си получиш парите след като работодателя подаде данни в персоналния регистър, т.е. декл.1. По тел не мисля, че ще ти дадат инфо.

# 212
Цитат
Да  разбирам, че необходимите документи за втората година обезщетение са подадени? В такъв случай за м.02 ще си получиш парите след като работодателя подаде данни в персоналния регистър, т.е. декл.1. По тел не мисля, че ще ти дадат инфо.
Благодаря  за бързия отговор. Надявам се всичко с документите да е наред , защото ми искаха само копие на акта за раждане. А тази декларация всеки по различно време я внася така ли? И има ли пак така дни  - вторник и четвъртък както взимах предните или?

# 213
  • В полите на Пирин планина
Момичета дайте съвет дали има смисъл да се осигурявам на по-висока заплата?Ето подробностите:До 01.10 2010 съм осигурявана на заплата 370лв,от 01.10.2010 до 01. 04.2011 съм на борса и съответно от там ще се броят за 240 лв(6 месеца).Сега ми предстои да сключа фиктивно договор за да мога да излезна в болнични от 31.07.2011(45-дневният преди раждане),терминът ми е на 14.09.2011.Съответно по мой сметки ще си платя осигуровките за 3 или 4 месеца незнам точно.Чудя се има ли за какво да се осигурявам на примерно 1000 лв за тези 3 месеца за да ми се вдигне малко майчинството,и дали ще е оправдано-ще ми се да се получи поне 370-400лв?Или да ме назначат на 370 лв и колкото дойде после?Как вие бихте процедирали ако сте на мое място?

Остават ти около 3 месеца за високи вноски. На 1000 лева осигуровките за месец са 394 лева, което за три месеца е 1182 лева. Ще вземаш обезщетение около350-356 лева на месец за 410-те дни или около 1040 лева в повече за целия период. Ако се осигуряваш на 370 лева осигуровките на месец са около 145 лева и ще вземаш обезщетение към 270 лева на месец.  И в този случай дори губиш, защото вноските, които ще дадеш са повече от разликата над минималното обезщетение, което ще вземаш в повече за целия период.

# 214
Здравейте, искам да попитам за застъпването на майчинството.
Преди дъщеря ми да навърши 2 години, ще родя втори път. По закон знам, че директно започвам да получавам майчинство като за първото дете. На леля ми обаче са казали в НОИ, че заради новостите да се гледа 18 месеца назад ще има преизчисляване на майчинството и ще ми гледат назад 18 месеца от последния път на работа. Има ли такова нещо или не?

# 215
  • София-Младост
Здравейте, искам да попитам за застъпването на майчинството.
Преди дъщеря ми да навърши 2 години, ще родя втори път. По закон знам, че директно започвам да получавам майчинство като за първото дете. На леля ми обаче са казали в НОИ, че заради новостите да се гледа 18 месеца назад ще има преизчисляване на майчинството и ще ми гледат назад 18 месеца от последния път на работа. Има ли такова нещо или не?

Чл. 49 2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

Това все още не е отменено в КСО. Тъй като за първото дете вероятно ви е взет дохода за 12 месеца назад, възможно е да преизчислят на база 18 месеца. Но това трябва някъде в указание да е записано, ако колегите са го срещали да кажат.

# 216
  • Пловдив
Julsko bebe,ще ти преизчислят 18 м назад база и ще сравнят с това,което си получавала за първото ти дете.Ще ти превеждат по-изгодното за теб.В повечето случай това е обезщетението за първото дете.Т.е ще се възползваш от застъпеното майчинство.
Нали сега не си на работа/отпуск/болничен.трябва в момента на издаване на 45 дневния да си по майчинство с първото дете

# 217
Здравейте!
Моята сага продължава, знам че станах досадна, но съм толкова нервна и притеснена, че не мога да си събера мислите....работодателите ми не се съгласиха да продължат срока на договора ми и от 11.04 съм бременна и безработна - идилия Tired Cry
Ще се запиша на работа в една фирма, ще отработя 1-2 дни и ще изляза болнични. Искам да попитам осигуровките от старна на работника и работодателя за цял месец ли ще дължа на счетоводството на тази фирма или само за 2-та отработени дни?!?
Благодаря Ви! Hug  bouquet

# 218
  • София-Младост
Здравейте!
Моята сага продължава, знам че станах досадна, но съм толкова нервна и притеснена, че не мога да си събера мислите....работодателите ми не се съгласиха да продължат срока на договора ми и от 11.04 съм бременна и безработна - идилия Tired Cry
Ще се запиша на работа в една фирма, ще отработя 1-2 дни и ще изляза болнични. Искам да попитам осигуровките от старна на работника и работодателя за цял месец ли ще дължа на счетоводството на тази фирма или само за 2-та отработени дни?!?
Благодаря Ви! Hug  bouquet
Само за двата отработени, за останалите работни дни само здравна вноска се дължи.

# 219
  • Русе
Здравейте!
Благодаря Ви! Hug  bouquet
Ще дължиш осигуровки само за отработените дни. После излизаш в болнични, а когато си болнични, се внасят само здравни осигуровки.

# 220
Благодаря, Силви! Hug
Питам защото счетоводителката на мъжа ми е заявила, че ще трябва да се платят осигуровките за целия месец....но щом искат целите ще платя, само да намеря къде да се осигурявам....
П.С. Ала-Бала Hug наистина сте бързи, но първо ми излезе коментарът на Силви Mr. Green

# 221
  • София-Младост
Благодаря, Силви! Hug
Питам защото счетоводителката на мъжа ми е заявила, че ще трябва да се платят осигуровките за целия месец....но щом искат целите ще платя, само да намеря къде да се осигурявам....
П.С. Ала-Бала Hug наистина сте бързи, но първо ми излезе коментарът на Силви Mr. Green
Това не е състезание, а когато отговорът се дублира е по-добре Wink

# 222
  • Пловдив
И аз винаги предпочитам тук да си задавам въпросите, получавам бърз и компетентен отговор Heart Eyes Обичам ви!
И така, днес дъщеря ми става на 2 г. , с една дума майчинството ми изтече вече. На постоянен ТД съм и не желая да се връщам на работа възможно най-дълго време (просто няма кой да ми гледа детето), имам още платен отпуск който не съм ползвала, незнам колко дни точно, но има и стар и такъв от двете години. Какви са ми вариантите - платен, неплатен отпуск и колко дни може да се проточва всъщност? А после накъде, че както се очертава ще си я гледам до градина, а има още година и половина дотогава?

# 223
  • Пловдив
И аз винаги предпочитам тук да си задавам въпросите, получавам бърз и компетентен отговор Heart Eyes Обичам ви!
И така, днес дъщеря ми става на 2 г. , с една дума майчинството ми изтече вече. На постоянен ТД съм и не желая да се връщам на работа възможно най-дълго време (просто няма кой да ми гледа детето), имам още платен отпуск който не съм ползвала, незнам колко дни точно, но има и стар и такъв от двете години. Какви са ми вариантите - платен, неплатен отпуск и колко дни може да се проточва всъщност? А после накъде, че както се очертава ще си я гледам до градина, а има още година и половина дотогава?

до три години и половина трудно ще си гледаш детото и да ти пазят мястото на работата

ползвай си пл отпуск,после неплатения от 6 м.за 6 те м неплатен също ти се полага пл отпуск.все пак зависи колко натрупана пл отпуса имаш,но най-много да я докараш до 3 г и после трябва да се връщаш на работа

имате ли брак с бащата?
неплатения за каката ползвала ли си го?

# 224
  • Пловдив
не съм го ползвала за каката, имам брак с бащата и...не вярвам да ми пазят мястото, по-скоро ще искат да ме съкратят, тъй като работата във фирмата доста е намаляла и се чудят кой още да махнат. А могат ли да ме съкратят по-рано, т.е. да ми откажат ползването на отпуските

Общи условия

Активация на акаунт