Майчинството счетоводно - 39

• 34 173
  • 737
  •   1
Отговори
# 195
  • София-Младост
Здравейте,

Та, терминът ми е на 08.04.2011г, а от 22.02.2011 съм в 45-дневен болничен преди термин....Току що проверих, че по сметката ми има преведени парички, за първи път от НОИ. но не зная за какъв период са....и съответно не мога да си направя сметка.....Sad Как мога да разбера това обезщетение за какъв период се отнася?
Най-вероятно е за периодът 22-28.02, т.е. за 5 работни дни. Извади си персонален код и в сайта на НОИ ще видиш колко ти е дневното обезщетение и периодите на плащане.

# 196
Здравейте,

Та, терминът ми е на 08.04.2011г, а от 22.02.2011 съм в 45-дневен болничен преди термин....Току що проверих, че по сметката ми има преведени парички, за първи път от НОИ. но не зная за какъв период са....и съответно не мога да си направя сметка.....Sad Как мога да разбера това обезщетение за какъв период се отнася?
Най-вероятно е за периодът 22-28.02, т.е. за 5 работни дни. Извади си персонален код и в сайта на НОИ ще видиш колко ти е дневното обезщетение и периодите на плащане.
Много благодаря, не знаех че може и онлайн да се проследява, но вече знам-за което благодаря:)

# 197
Здравейте,едно въпросче и от мен:
Този отпуск който се дава на бащата от деня на изписване от болницата как и от кой се заплаща?
Като нормален платен отпуск или по друга ставка.И от работодателя или от държавата?  newsm78

# 198
  • Пловдив
Този отпуск който се дава на бащата от деня на изписване от болницата как и от кой се заплаща?
Като нормален платен отпуск или по друга ставка.И от работодателя или от държавата?  newsm78

плаща го НОИ като болничен за бременност и раждане-ще попълни декларация за банк сметка бщата /+другите документи/,освен ако от 2007 насам не е ползвал болничен
90 процента от брутото,но не повече от нетото му е заплащането

# 199

плаща го НОИ като болничен за бременност и раждане-ще попълни декларация за банк сметка бщата /+другите документи/,освен ако от 2007 насам не е ползвал болничен
90 процента от брутото,но не повече от нетото му е заплащането

Значи -на счетоводителката на фирмата  си подава отпуск в който пише ,че е отпуск по бащинство,дава банкова сметка,бележката от болницата ,че е родено дете и това ли е ? И после чака НОИ да му преведат парите по сметка? Извинявай ако съм досадна с въпросите ,но не разбирам от тези неща,а те нямат отдел ТРЗ,а само някаква счетоводителка ,която много много не е наясно с тези неща.

# 200
  • Русе
Бащата подава молба за ползване на отпуск по чл. 163 ал.7 от КТ във фирмата, дава епикризата, в която се вижда на коя дата е изписано детето, банкова сметка и попълва тези 2 декларации:
]]http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.13.doc
https://http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.7.doc

# 201
Хей, момичета,
как стои въпросът за прехвърляне на отпуската от 2011 г. за раждащите през съответната година?
Могат ли да се прехвърлят 20-те дни? или само 10? и ако могат- пак ли до края на 2012? В кодекса изобщо не става ясно....

# 202
Здравейте. Моля за малко помощ. Нали еднократните помощи за живородено дете се изплащат по сметка на майката. Та има ли някакво значение в коя банка е сметката. Или пък всяка община работи с конкретна банка? И още един въпрос тази еднократна помощ, детските и социалното майчинство по една сметка ли постъпват. Въобще могат ли всички т.нар. помощи от държавата да постъпват по една сметка при желание от моя страна? Благодаря ви предварително   bouquet

# 203
  • Пловдив
Здравейте. Моля за малко помощ. Нали еднократните помощи за живородено дете се изплащат по сметка на майката. Та има ли някакво значение в коя банка е сметката.не,няма значение.ти решаваш в коя банка ще е Или пък всяка община работи с конкретна банка? И още един въпрос тази еднократна помощ, детските и социалното майчинство по една сметка ли постъпват.-ако искаш ти,да Въобще могат ли всички т.нар. помощи от държавата да постъпват по една сметка при желание от моя страна? да Благодаря ви предварително   bouquet

# 204
Хей, момичета,
как стои въпросът за прехвърляне на отпуската от 2011 г. за раждащите през съответната година?
Могат ли да се прехвърлят 20-те дни? или само 10? и ако могат- пак ли до края на 2012? В кодекса изобщо не става ясно....

чл.176 ал.4
Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.
чл.176а
(2) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 4, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

Според мен си запазваш давността от 2 години. Т.е. ако се върнеш на работа 2012г. след майчинство - може да и ползваш този отпуск (до 20 дни) до края на 2014г.

# 205
  • София
Здравейте момичета, имам такъв въпрос. Бременна съм в 16 г.с, имах проблеми и бях болничен 40 дни, но вече съм ОК и ще почвам работа. Казаха ми обаче, че сега ако прекъсна болничния ще ми се отрази негативно на сумата която ще получавам първата година след раждането. Един вид ако съм болничен сега...да съм болничен до края...нямало смисъл да го прекъсвам. Наистина ли е така? Ако е така как точно се изчислява въпросният болничен, който ми се полага 1 година след раждането.

# 206
  • Пловдив
Здравейте момичета, имам такъв въпрос. Бременна съм в 16 г.с, имах проблеми и бях болничен 40 дни, но вече съм ОК и ще почвам работа. Казаха ми обаче, че сега ако прекъсна болничния ще ми се отрази негативно на сумата която ще получавам първата година след раждането. Един вид ако съм болничен сега...да съм болничен до края...нямало смисъл да го прекъсвам. Наистина ли е така? Ако е така как точно се изчислява въпросният болничен, който ми се полага 1 година след раждането.

не,не е така

в някои случаи даже е добре да се работи,за да ти се вдигне бъдещото обезщетение
пример-3 м преди болниния имаш увеличение на заплатата,но базата за болничния ти е 12 м.т.е влизат ти месеци и на ниското осигуряване.а като се върнеш на работа пак ще си на високото.и ще имаш повече месеци на високото в 18 м база за изчисление на обезщетението за бременност и раждане

# 207
  • София
Elfita мерси за бързият отговор. Някак си и на мен не ми се виждаше логично....но  newsm78. Сега на мен наистина ми предстои увеличиние на заплатата, което значи ще бъде по-добре за бъдещето едногодишно обезщетение след раждане. 18 месеца на зад ли се връща при изплащане на това обезщетение?

# 208
  • Пловдив
Elfita мерси за бързият отговор. Някак си и на мен не ми се виждаше логично....но  newsm78. Сега на мен наистина ми предстои увеличиние на заплатата, което значи ще бъде по-добре за бъдещето едногодишно обезщетение след раждане. 18 месеца на зад ли се връща при изплащане на това обезщетение?

да,18 назад от 45 дневния.като месеца на издаване на 45 дневния не влиза

# 209
  • варна
Момичета дайте съвет дали има смисъл да се осигурявам на по-висока заплата?Ето подробностите:До 01.10 2010 съм осигурявана на заплата 370лв,от 01.10.2010 до 01. 04.2011 съм на борса и съответно от там ще се броят за 240 лв(6 месеца).Сега ми предстои да сключа фиктивно договор за да мога да излезна в болнични от 31.07.2011(45-дневният преди раждане),терминът ми е на 14.09.2011.Съответно по мой сметки ще си платя осигуровките за 3 или 4 месеца незнам точно.Чудя се има ли за какво да се осигурявам на примерно 1000 лв за тези 3 месеца за да ми се вдигне малко майчинството,и дали ще е оправдано-ще ми се да се получи поне 370-400лв?Или да ме назначат на 370 лв и колкото дойде после?Как вие бихте процедирали ако сте на мое място?

Общи условия

Активация на акаунт