Майчинството счетоводно - 39

• 34 036
  • 737
  •   1
Отговори
# 360
Много благодаря, направо ми усмихна деня!  Hug Hug Hug

# 361
Здравейте, няма общо с майчинството, но се надявам да ми отговорите, че никак не ми е ясно. Да речем, че съм на трудов договор, осигуряват ме на реалната ми заплата, която обаче всеки месец варира. Основното ми възнаграждение е 300 лв + процент от заработеното, така в края на месеца може да взема както 2000 лв, така и 500, зависи от работата. Получавам по-добро предложение и ако искам да се възползвам от него, трябва да напусна веднага сегашната си работа, без да подам едномесечно предизвестие за това, както е по договор, съответно дължа обезщетение, щом искам да ме освободят веднага. Въпросът ми е колко е това обезщетение, на база какво се пресмята - основната заплата от 300 лв или друго?

Чл. 220. (1)от Кодекса на труда- Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.

Да, четох го това, но пак не разбрах съвсем Embarassed
Трябва да платя 300 лв (колкото ми е основното брутно възнаграждение) или повече? "Повечето" се формира от изработеното от мен през месеца, което обаче липсва, тъй като напускам веднага. Това, което питам всъщност е дали трябва да платя само 300 лв или някаква по-голяма сума, формирана например от заплатата ми за последния месец, знам ли...

Извинявам се, че пак досаждам, но наистина не разбрах, а се притеснявам каква сума ще ми поискат.

# 362
  • В полите на Пирин планина
Мрън ако сега напуснеш БТВ е на практика 300-та лева по договор + клас евентуално, ако ти начисляват и имаш. Щом всички други заработки са на база реално положен труд и/или постигнати резултати, то нямат основание да ти ги търсят за периода на неспазеното педизвести, когато ти нищо допълнително няма да заработиш. Освен това имай предвид, че това обезщетение не могат да ти го удържат, а ти трябва доброволно да го внесеш.

# 363
  • Русе
Мрън ако сега напуснеш БТВ е на практика 300-та лева по договор + клас евентуално, ако ти начисляват и имаш. Щом всички други заработки са на база реално положен труд и/или постигнати резултати, то нямат основание да ти ги търсят за периода на неспазеното педизвести, когато ти нищо допълнително няма да заработиш. Освен това имай предвид, че това обезщетение не могат да ти го удържат, а ти трябва доброволно да го внесеш.

Да, точно така е. БТВ е това, което е написано в трудовия ти договор.

# 364
Ами според тях могат само на 4 часа в този случай, а нито те, нито аз искаме на 4 часа. Исках просто да проверя дали тяхната информация не е грешна

Те не искат да те назначат, така ли?  Thinking
В миналата тема цитирах

Писмо № 04-02-715 от 30.09.2004 г. на МТСП
В Кодекса на труда няма изрична забрана за работниците и служителите през периода, когато ползват платен годишен отпуск, да работят по трудово правоотношение при друг работодател. Не е предвидено също,че по време на ползване на отпуск по чл. 164. ал. 1 КТ, майките не могат да работят при друг работодател. Поради това би могло да се счита, че през време на ползване на този отпуск майките могат да сключват трудови договори е други работодатели, на пълно или непълно работно време. В тези случаи се счита, че това е един особен вид работа по външно съвместителство по чл. 111 КТ.
 ..............

Единствената пречка би била ако в основния ти трудов договор има забрана за работа при друг работодател.

# 365
  • варна
Момичета какво се случва ако не мога да си намеря фирма която да ми пусне договор-фиктивен?Имам необходимият стаж ,но в момента съм безработна и юли би трябвало да излезна в 45-дневен болнични,може ли без да съм назначена във фирма да вземам минималното майчинство от 240 лв?

# 366
  • София-Младост
Момичета какво се случва ако не мога да си намеря фирма която да ми пусне договор-фиктивен?Имам необходимият стаж ,но в момента съм безработна и юли би трябвало да излезна в 45-дневен болнични,може ли без да съм назначена във фирма да вземам минималното майчинство от 240 лв?
Не.
Може да имаш право на социално обезщетение за бременост и раждане, но то е само за 1 година.

# 367
Здравейте, имам следната чуденка и се надявам да можете да ми отговорите. Когато родих все още важеше правилото, че майчинството се смята на база осигуряването 12 месеца назад, но този период вече е сменен на 18 месеца. Ако прехвърля сега отпуска си за отглеждане на дете до 2 години, на каква база ще се изчислява обезщетението на гледащия? На база 12 месеца назад или 18?  ooooh!

# 368
  • София-Младост
Здравейте, имам следната чуденка и се надявам да можете да ми отговорите. Когато родих все още важеше правилото, че майчинството се смята на база осигуряването 12 месеца назад, но този период вече е сменен на 18 месеца. Ако прехвърля сега отпуска си за отглеждане на дете до 2 години, на каква база ще се изчислява обезщетението на гледащия? На база 12 месеца назад или 18?  ooooh!
Чакай сега прехвърляш след 6-тия месец на таткото или прехвърляш само втората година на татко, баба, дядо? Второто не се изчисля, а е с фиксиран размер. За първото базата ще е 18месеца според мен.

# 369
За прехвърляне след 6-тия месец става дума. Благодаря за отговора. Simple Smile

# 370
1.Тези 15 дни календарни/работни??/ за бащата веднага ли трябва да се ползват след раждането?
2.Как се заплащат тези 15 дни отпуск на бащата-като болничните ли?Какъв процент от дневното трудово възнаграждение са?

# 371
  • Пловдив
1.Тези 15 дни календарни/работни??/ за бащата веднага ли трябва да се ползват след раждането? да,веднага-от датата на изписване
2.Как се заплащат тези 15 дни отпуск на бащата-като болничните ли?Какъв процент от дневното трудово възнаграждение са?-изплащат се само работните дни в тези 15 дни.изплаща се като болничен за бременност и раждане-90 процента то брутото,но не повече от нетото

Последна редакция: пт, 01 апр 2011, 14:53 от Elfita

# 372
  • Русе
1.Тези 15 дни календарни/работни??/ за бащата веднага ли трябва да се ползват след раждането?
2.Как се заплащат тези 15 дни отпуск на бащата-като болничните ли?Какъв процент от дневното трудово възнаграждение са?
Бащата има право на 15те календарни дни отпуск за раждане на дете,  от датата на изписване на детето то болницата.

# 373
Здравейте,
искам да питам, дали самотна майка на дете на 1,2 месеца, която не е получавала майчинство през първата година, поради неплатени осигуровки има право на някакъв вид подпомагане от държавата под каквато и да е форма.

Благодаря Ви предварително!

# 374
  • София-Младост
Здравейте,
искам да питам, дали самотна майка на дете на 1,2 месеца, която не е получавала майчинство през първата година, поради неплатени осигуровки има право на някакъв вид подпомагане от държавата под каквато и да е форма.

Благодаря Ви предварително!
Евентуално помощи за електроенергия, но не зная изисквнията за там. Имате право на детски, ако дохода на член от семейството е до 350лв.

Общи условия

Активация на акаунт