Майчинството счетоводно - 39

• 34 028
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
  • Майничка
Мishchitzata , ако счетоводителката е подала корекцията на 29.03., второто писмо няма как да се отнася за състоянието след корекция (пък и за 2 дни да обработят документ и да отговорят досега не ми се е случвало). Най-добре изпратете писмено запитване по мейл, вярвам, че ще си получите парите, след като обработят новите данни.

# 436
Здравейте, момичета. Много се извинявам ако някъде преди това е отговорът на въпроса, който ме вълнува. А именно: бременна съм в 23 г.с. и ще изляза в 45 дневен болничен на 20 юни(терминът ми е на 03.08.2011г.). В продължение на 3 години работех в една фирма, в която през 2010 год. съм осигурявана на 291 лв. на пълен работен ден, но с тях приключих трудовите си взаимоотношения на 01.02.2011 год. Междувременно през 2010 год, започнах работа на второ място на 4-часов трудов договор и там ме осигуряваха на 145 лв. От 01.01.2011 год при тях съм на пълен работен ден с осигурителна заплата от 307 лв. Сега въпросът ми е какво майчинство ще получавам или как самичка да го изчисля. Признавам си не съм слаба с математиката, но в интерес на истината не мога да се спрява сама с търсенето на информацията и все нещо не ми е ясно или се обърквам. Предварително Ви благодаря за отговора!
П.С. Цялото ми объркване идва от това, че работех на две места и доколкото съм наясно от 29.12.2010 г. е обнародвано в държ. вест., че майчинството се взима с 18 месеца назад от 45 дневния болничен.

# 437
  • София-Младост
Здравейте, момичета. Много се извинявам ако някъде преди това е отговорът на въпроса, който ме вълнува. А именно: бременна съм в 23 г.с. и ще изляза в 45 дневен болничен на 20 юни(терминът ми е на 03.08.2011г.). В продължение на 3 години работех в една фирма, в която през 2010 год. съм осигурявана на 291 лв. на пълен работен ден, но с тях приключих трудовите си взаимоотношения на 01.02.2011 год. Междувременно през 2010 год, започнах работа на второ място на 4-часов трудов договор и там ме осигуряваха на 145 лв. От 01.01.2011 год при тях съм на пълен работен ден с осигурителна заплата от 307 лв. Сега въпросът ми е какво майчинство ще получавам или как самичка да го изчисля. Признавам си не съм слаба с математиката, но в интерес на истината не мога да се спрява сама с търсенето на информацията и все нещо не ми е ясно или се обърквам. Предварително Ви благодаря за отговора!
П.С. Цялото ми объркване идва от това, че работех на две места и доколкото съм наясно от 29.12.2010 г. е обнародвано в държ. вест., че майчинството се взима с 18 месеца назад от 45 дневния болничен.
Периодът ти е 12.2009-05.2011, събери нетното за тези месеци и го раздели на броя на работните дни за целия период. Това съвсем грубо ще ти е обезщетението.

# 438
  • До морето :)
Благодаря много за отговора, но за съжаление моят мъж има право само на 7 календарни дни понеже е военен   Sad

с това трябваше да започнеш

това изобщо не са документите,с които той ще си вземе тези дни
това са за лицата,наети по КТ-военните не са такива,знаеш това
Вече знам, но снощи го научих   bouquet

# 439
gargamela  , много благодаря!
Успокоих се малко след поста ти.  bouquet

# 440
здравеите мами-да попитам този осигурителен доход,който излиза при спарвка на социалното осигуряване в сайта на нои чрез моя пик-тои бруто ли е или нето -как се води?И на коя база се изчисляват болничните ми?питам понеже не съм наясно с тези счетоводни въпроси newsm78

# 441
  • Кърджали
Здравейте!
Тук съм получавала доста адекватни и полезни съвети,когато бях объркана за моето майчинство.Сега имам въпрос, свързан с една приятелка.
Значи... Да започна от това, че приятелката ми излиза в майчинство от утре.И тъй като остана без работа, сега е сключила фиктивен трудов договор, за да може да излезне в майчинство.
До преди малко разговаряхме с нея и се опитах да и обясня, че докато тече майчинството се плащат здравните осигуровки.Посрещна ме с недоверие, ама как да е. Да тя ми каза че от няколко месеца получава пенсия, не знам на какво основание и смята че заради това осигуровките и се поемат от държавата.
Не съм запозната напълно със законодателството. Та въпроса ми е щом получава някаква социална пенсия, но в същото време се води на трудов договор - кой би трябвало да плаща здравните осигуровки по време на майчинството - държавата или работодателя? Питам защото не искам утре да се чуди какво се е объркало?
Надявам се да ми дадете отговор, и извинете ако въпроса ми не е точно за тук?

# 442
  • София-Младост
Здравейте!
Тук съм получавала доста адекватни и полезни съвети,когато бях объркана за моето майчинство.Сега имам въпрос, свързан с една приятелка.
Значи... Да започна от това, че приятелката ми излиза в майчинство от утре.И тъй като остана без работа, сега е сключила фиктивен трудов договор, за да може да излезне в майчинство.
До преди малко разговаряхме с нея и се опитах да и обясня, че докато тече майчинството се плащат здравните осигуровки.Посрещна ме с недоверие, ама как да е. Да тя ми каза че от няколко месеца получава пенсия, не знам на какво основание и смята че заради това осигуровките и се поемат от държавата.
Не съм запозната напълно със законодателството. Та въпроса ми е щом получава някаква социална пенсия, но в същото време се води на трудов договор - кой би трябвало да плаща здравните осигуровки - държавата или работодателя? Питам защото не искам утре да се чуди какво се е объркало?
Надявам се да ми дадете отговор, и извинете ако въпроса ми не е точно за тук?

Значи, дори и получаваща социална пенсия дължи здравни за периода на отпуска. Принципно работодателя ги дължи тези пари, но при неиният фиктивен вариант са си за нейна сметка.

# 443
  • Русе
здравеите мами-да попитам този осигурителен доход,който излиза при спарвка на социалното осигуряване в сайта на нои чрез моя пик-тои бруто ли е или нето -как се води?И на коя база се изчисляват болничните ми?питам понеже не съм наясно с тези счетоводни въпроси newsm78
В справката излиза осигурителният доход. Болничните общо заболяване се изчисляват 80% от брутното възнаграждение 12 месеца  назад, а болничният бременност и раждане и последващите го болнични се изчисляват 90% брутното възнаграждение 18 месеца назад, сравнено в нетното възнаграждение. В повечето случаи, дневното парично обезщетение се ограничава до среднодневно нетно възнаграждение.

# 444
  • Kneja, Vratsa, Bulgaria
Здравейте, момичета! Въпреки, че съм ТРЗ не съм попадала (или по-скоро не съм се интересувала) как стоят въпросите с изплащането на обезщетенията за бременност и раждане и за майчинство. Сега се сблъсках със следната ситуация:
Започнах да водя една фирма в която работи само собственичката и на ТД е била назначена нейната снаха, която е била бременна. Жената (бременната) е била осигурявана преди да започнат да се издават болничните  само от тази фирма т.е тя няма 12 месеца осигурителен стаж - по-скоро само 3 месеца. Тъй като поех фирмата преди седмица и половина не съм запозната с болничните й листове, но съгласно РПВ от ноември 2010 г бременната е в болничен (съгл. Д1 в м.11.2011 г има 2 дни болничен). Не знам кога е родила евентуално да сметна дните, нито пък имам копие от болничните листове.
В тази ситуация - липса на 12 мес осигурителен стаж как се процедира?
Изчетох доста по темата, но в повечето случай се приема, че лицето има необходимия осигурителен стаж.

# 445
  • София-Младост
ba4iiska теб това не те касае, че тя няма изискуемият осигурителен стаж, за да получава обезщетение. Ти си я водиш в е отпуск за временна неработосспособност, той се води трудов и осигурителен стаж, плащате си и здравното. Просто тя не получава обезщетение, докато не натрупа 12 мескеца осигурителен стаж. Принципно това би следвало да е отбелязано на гърба на балничния лист, че лицето няма ... месеца стаж.
И и се плащат първите три дни от работодателя в размер 70% разбира се от болничният.

# 446
Да, съгласна съм - води се в отпуск за неработоспособност, плаща й се здравна осигуровка. Тъй като не съм видяла болничните й не мога да кажа какво е записано на гърба.
А след като натрупа този 12 мес осигерителен стаж какво се прави от страна на фирмата? Подават ли се някакви документи, какви и къде?

# 447
  • София-Младост
Да, съгласна съм - води се в отпуск за неработоспособност, плаща й се здравна осигуровка. Тъй като не съм видяла болничните й не мога да кажа какво е записано на гърба.
А след като натрупа този 12 мес осигерителен стаж какво се прави от страна на фирмата? Подават ли се някакви документи, какви и къде?

Нищо не се прави, от НОи би следвало автоматично да започнат да и начисляват и изплащат обезщетението.

# 448
Блаодаря много за бързите отговори. Просто грешката е моя, че съм ТРЗ и тъй като не сме имали досега бременни жени не съм се интересувала за тези неща. А другото, че документите на тази фирма направо ми се дадоха без много-много разяснения.
То фактически излиза, че от навършването на 12 месеца осигурителен стаж до 410 -те  дни лицето ще получава плащане от НОИ, а после?
Права ли съм в разсъжденията?

# 449
  • София-Младост
Блаодаря много за бързите отговори. Просто грешката е моя, че съм ТРЗ и тъй като не сме имали досега бременни жени не съм се интересувала за тези неща. А другото, че документите на тази фирма направо ми се дадоха без много-много разяснения.
То фактически излиза, че от навършването на 12 месеца осигурителен стаж до 410 -те  дни лицето ще получава плащане от НОИ, а после?
Права ли съм в разсъжденията?

О аз колко неща , които не ме касаят не съм и прочела даже;)
Сега не ми стана ясно тази жена родила ли е вече? Или предстои. Виж на  първа страница в линкове са посочени какви документи с кой болничен лист се подават.
След 410-тия ден се подава прил.3, молба за отпуска, заповед от работодателя.

Общи условия

Активация на акаунт