Майчинството счетоводно - 39

• 34 016
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
  • Бургас
Здравейте,при застъпване на майчинство,ако изляза в 45-дневния болничен за второто дете,преди първото да навърши 2 години какво майчинство ще получавам?Същото като за първото или ще ми го преизчисляват с оглед удължената база 18 месеца/базата която е взета за първото е 12 месеца назад?/.
Благодаря предварително!

# 61
  • Бургас
И мен ме вълнува въпроса на tedy_sp. Живот и здраве майчинството с първото ми дете приключва Октомври, а трябва д аизляза в 45 дневен от Август. Благодаря ви Hug

# 62
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,при застъпване на майчинство,ако изляза в 45-дневния болничен за второто дете,преди първото да навърши 2 години какво майчинство ще получавам?Същото като за първото или ще ми го преизчисляват с оглед удължената база 18 месеца/базата която е взета за първото е 12 месеца назад?/.
Благодаря предварително!

Няма да се преизчислява и ще бъде като на първото дете.

И мен ме вълнува въпроса на tedy_sp. Живот и здраве майчинството с първото ми дете приключва Октомври, а трябва д аизляза в 45 дневен от Август. Благодаря ви Hug

Същото  Peace

# 63
  • софия
Здравейте,
180 дни болничен включват ли 45 дни преди раждане.
180 дни за календарна година ли са или без прекъсване
Ако се върна на работа за два дни започват ли да се броят наново 180 дни болничен.
Благодаря ви дано някой ми помогне с отговорите на тези въпроси  bouquet

# 64
  • София-Младост
Здравейте,
180 дни болничен включват ли 45 дни преди раждане. НЕ
180 дни за календарна година ли са или без прекъсване За календарна, общо, с прекъсване
Ако се върна на работа за два дни започват ли да се броят наново 180 дни болничен. Не
Благодаря ви дано някой ми помогне с отговорите на тези въпроси  bouquet

# 65
Здравейте!
Искам да попитам следното,тъй като една приятелка ме изуми преди 1 седмица, моля ако е обсъждано да ме извинине. Тя е бременна в 6-ти месец, с второ. На 24 септември 2010 и изтекоха 2 те години от предното майчинство и после си взе платения отпуск,междувременно забременя и сега е болнични до края на втората бременност.Въпроса е какво майчинство и се полага и дали има нещо вярно в това,че се подавало някаква молба в Нои да ти изплащат майчинството,което се получава по-голямо при едното от двете деца.Май не го обясних много добре. Ако преди е взимала по 500лв. майчинство,а сега трябва да взима по 350 например с тази молба ще взима пак по 500 лв.????

# 66
  • Пловдив
Здравейте!
Искам да попитам следното,тъй като една приятелка ме изуми преди 1 седмица, моля ако е обсъждано да ме извинине. Тя е бременна в 6-ти месец, с второ. На 24 септември 2010 и изтекоха 2 те години от предното майчинство и после си взе платения отпуск,междувременно забременя и сега е болнични до края на втората бременност.Въпроса е какво майчинство и се полага и дали има нещо вярно в това,че се подавало някаква молба в Нои да ти изплащат майчинството,което се получава по-голямо при едното от двете деца.Май не го обясних много добре. Ако преди е взимала по 500лв. майчинство,а сега трябва да взима по 350 например с тази молба ще взима пак по 500 лв.????

при нея няма застъпено майчинство и няма да получава сумата като за първото й дете
ще й се прави нова база от 18 м
за месеците в майчинство ще й вземат 240 лв
за месеците в болничен-не самия болничен,а доходът,от който е изчислен
за месеците в отпуск-съответния осигурителен доход

застъпено майчинство е случая на tedy_sp-разгледай го

# 67
Здравейте!  bouquet
Знам, че по темата сигурно е говорено, но нямам време да чета, опитах се да се свържа с горещата линия на Инспекция по Труда, но никой не ми вдига Confused Нямам от кой да поискам съвет, а трбва да реагирам бързо, за да не се окажа бременна и безработна Cry Confused
СПЕШНО се нуждая от съвет!!! Моля Ви!
На 11.10. 2010г. постъпих на работа. Бях назначена на срочен ТД с 6м изпитателен срок. На 05.12.2010г. разбрах, че съм бременна и в края на 3м. с бележка от лекаря ми на ЖК съобщих на работодателя ми, че съм бременна. Сега съм в 5 м. и след няколко дни /на 11.04.2011г./ ми изтича срочния договор с 6м. изпитателен срок и работодателят ми заяви, че въпреки уговорката ни да ме назначи на постоянен трудов договор ще ме освободи от длъжност. Cry
Кажете ми как да остана на работа докато изляза в 45 дни болничен преди термина. Има ли начин да удължа този срок...то е ясно, че не мога да ги накарам да ме назначат на постоянен ТД, и че имат пълното право да не ми продължат договора, тъй като е срочен и с изпитателен срок и макар бременна законът не ме защива в случая, моля ви помогнете ми да не остана на улицата 3 м преди раждането.
Ще с епобъркам от нерви и притеснение Confused Cry

# 68
  • Пловдив
Аника_Б,за съжаление не се ползваш от защитата за бременни и могат да те освободят по време на изпитателния срок.Говори с работодателят да подпишеш постоянен ТД
Ако все пак те освободи,намираш фирма да те назначчи фиктивно и излизаш в болничен докрая на бременността.Така ще плащаш само здравната месечно /20.16 лв/ и ще взимаш 2 г майчинство.Нали към момента на издаване на 45 дневния болничен ще имаш 12м осигуртелен стаж през целия си живот?

Последна редакция: ср, 16 мар 2011, 22:12 от Elfita

# 69
да имам 12 м.
А не мога ли да си взема болничен от утре? Срокът на договора изтича на 11.04. ако съм в болнични този срок продължава ли да тече или спира в момента на излзиането в болнични, докато не се върна на работа?

# 70
  • София-Младост
да имам 12 м.
А не мога ли да си взема болничен от утре? Срокът на договора изтича на 11.04. ако съм в болнични този срок продължава ли да тече или спира в момента на излзиането в болнични, докато не се върна на работа?
Болничният удължава изпитателния срок.

# 71
Т.е. ако утре изляза в болничен и не го прекъсвам до излизането ми в 45 дневен болничен преди термина, те нямат право да ме освободят?
Ще получавам 80% от заплатата си и осигуровките ми ще продължат да текат за сметка на работодателя ми, така ли?
А имам ли парво работодателят ми след като не иска д ами подпише постоянен ТД поне да удължи изпитателния срок и д ане се налага аз да му извивам ръцете с болничен? / но явно не е благосклонен и не иска да ми помага/  Confused

# 72
Т.е. ако утре изляза в болничен и не го прекъсвам до излизането ми в 45 дневен болничен преди термина, те нямат право да ме освободят?
Ще получавам 80% от заплатата си и осигуровките ми ще продължат да текат за сметка на работодателя ми, така ли?
А имам ли парво работодателят ми след като не иска д ами подпише постоянен ТД поне да удължи изпитателния срок и д ане се налага аз да му извивам ръцете с болничен? / но явно не е благосклонен и не иска да ми помага/  Confused

Мисля, че щом работодателят е решил да те освободи е по-удачно да последваш предложеното от Елфита, а не да се опитваш да избегнеш освобождаването с болнични.

# 73
Елфита,много благодаря за отговора.

А когато в 18-те месеца за новото майчинство ти влизат и няколко месеца неплатен отпуск за отглеждане на първото дете ,тогава какво се взима?

# 74
Елфита,много благодаря за отговора.

А когато в 18-те месеца за новото майчинство ти влизат и няколко месеца неплатен отпуск за отглеждане на първото дете ,тогава какво се взима?

Отново 240 лв като нетно и брутно възнаграждение.

Общи условия

Активация на акаунт