Майчинството счетоводно - 39

• 33 970
  • 737
  •   1
Отговори
# 45
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам следното питане. Току що прочетох, че има изменение в Закона за данък върху доходите на физически лица и че всеки, който има повече от един работодател към 31 декември, независимо че е на трудов договор и при двата, трябвало да подава декларация. В момента съм майчинство за гледане на дете до две години, като принципно работя на два трудови договора (на 8 и на 4 часов, това беше съответно преди да родя). Та въпросът ми е трябва ли да подавам декларация при положение, че съм по майчинство?

Ако имаш реализирани трудови доходи през 2010 г. - да.

# 46
Здравейте! Сега съм в отпуск за гледане на дете 135-410 дни по постоянен трудов договор. Имам ли право да започна работа на 4-часов договор към друг работодател и едновременно да си получавам майчинството?

# 47
незнам дали ще е от полза ,но тъй като миналата седмица дискутирахте този въпрос и така и неразбрах дали стигнахте до правилният отговор,а тъй като и мен ме вънуват тези отговори попитах министерството на труда .Става въпрос за неплатеният отпуск за гледане на дете до 8 год.Това е въпросът:Докато съм 6 месечен неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год.имам ли право да работя и да сключа друг трудов договор.Ако детето бъде записано на ясла трябва ли да прекратя отпуска.                                                                                                                                          А това отговорът:В чл. 167а, ал.1 от КТ е предвидено, че след използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Видно от разпоредбата, изискването е „детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка”. Следователно, приемането на детето в детска ясла или градина не е основание за прекратяване ползването на отпуска по чл. 167а, ал.1 КТ. Няма законова забрана по време на ползване на отпуск по чл. 167а от КТ майката да работи по трудов договор за допълнителен труд по чл. 111 от КТ. МВ/

# 48
  • софия
Може ли да ми кажете дали 45 дни преди раждане са включени в тези 180 дни на който имам право без прекъсване. И ако се върна за 2 дни на работа започват ли да се броят пак наново 180 дни.Защото съм в болнични от октомври месец а термина ми е 11 юни, а вече съм си ги изразходвала, какво ще ме посъветвате, да се явя на Телк , друг избор имам ли newsm78
  bouquet

# 49
Здравейте,тъкмо ми върнаха документите от НОИ  по чл.53 от КСО - имало нов формуляр от 19/02/2011, който обаче аз не откривам:)
Моля за помощ!

# 50
  • Пловдив
Видно от разпоредбата, изискването е „детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка”. Следователно, приемането на детето в детска ясла или градина не е основание за прекратяване ползването на отпуска по чл. 167а, ал.1 КТ. Няма законова забрана по време на ползване на отпуск по чл. 167а от КТ майката да работи по трудов договор за допълнителен труд по чл. 111 от КТ. МВ/

добре е ,че сподели с нас

# 51
Здравейте, имам следното питане. Току що прочетох, че има изменение в Закона за данък върху доходите на физически лица и че всеки, който има повече от един работодател към 31 декември, независимо че е на трудов договор и при двата, трябвало да подава декларация. В момента съм майчинство за гледане на дете до две години, като принципно работя на два трудови договора (на 8 и на 4 часов, това беше съответно преди да родя). Та въпросът ми е трябва ли да подавам декларация при положение, че съм по майчинство?

Това, че част от миналата година съм била в болничен (135 дена от първата година за гледане на дете) считат ли се за трудови доходи.

# 52

Това, че част от миналата година съм била в болничен (135 дена от първата година за гледане на дете) считат ли се за трудови доходи.

Не, обезщетенията не се облагат.

# 53
Здравейте,тъкмо ми върнаха документите от НОИ  по чл.53 от КСО - имало нов формуляр от 19/02/2011, който обаче аз не откривам:)
Моля за помощ!
Ето я: http://www.nssi.bg/content/laws/07/Pril.3.doc

# 54
Благодаря,аз тази я открих,но видях,че  текстът е същият и реших,че търсим нещо различно.
Разликата е само,че на новта пише в сила от 19/02/2011
Верицата им долна

# 55
Благодаря,аз тази я открих,но видях,че  текстът е същият и реших,че търсим нещо различно.
Разликата е само,че на новта пише в сила от 19/02/2011

Напротив, Сузи - има много важна поправка (с която си измиват ръцете).  Wink
5.   Детето не е настанено в детско заведение, включително детска ясла.

# 56
незнам дали ще е от полза ,но тъй като миналата седмица дискутирахте този въпрос и така и неразбрах дали стигнахте до правилният отговор,а тъй като и мен ме вънуват тези отговори попитах министерството на труда .Става въпрос за неплатеният отпуск за гледане на дете до 8 год.Това е въпросът:

Докато съм 6 месечен неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год.имам ли право да работя и да сключа друг трудов договор.Ако детето бъде записано на ясла трябва ли да прекратя отпуска.      А това отговорът:

В чл. 167а, ал.1 от КТ е предвидено, че след използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Видно от разпоредбата, изискването е „детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка”. Следователно, приемането на детето в детска ясла или градина не е основание за прекратяване ползването на отпуска по чл. 167а, ал.1 КТ. Няма законова забрана по време на ползване на отпуск по чл. 167а от КТ майката да работи по трудов договор за допълнителен труд по чл. 111 от КТ. МВ/

Спорът беше дали трудовият договор за допълнителен труд по чл. 111 от КТ в този случай може да е на пълен работен ден.
Но все пак, благодаря че сподели с нас!  Simple Smile

# 57
Здравейте, имам следния нов казус. В отпуск по майчинство съм за гледане на дете до 2г. и чакаме второ бебе юни месец. Получих предизвестие за прекратяване на ТД от 1ви април, тъй като дирекцията ни се закрива. Въпросът ми е каква е ситуацията с майчинството в този случай?
Благодаря предварително!

С Прекратяването на договора се прекратява и правото на отпуск за гледане на дете. Имай предвид, че майки на деца до 3 год. възраст се съкращават от работодателя само след разрешение на Инспекция по труда.

Има точки, по които не се изисква такова разрешение!
Като напр. Закриване на предприятието. (чл.328 ал.1 т.1 КТ)

# 58
  • далеч от брега на морето, но с шума на вълните в сърцето
Здравейте, имам следния нов казус. В отпуск по майчинство съм за гледане на дете до 2г. и чакаме второ бебе юни месец. Получих предизвестие за прекратяване на ТД от 1ви април, тъй като дирекцията ни се закрива. Въпросът ми е каква е ситуацията с майчинството в този случай?
Благодаря предварително!

С Прекратяването на договора се прекратява и правото на отпуск за гледане на дете. Имай предвид, че майки на деца до 3 год. възраст се съкращават от работодателя само след разрешение на Инспекция по труда.

Има точки, по които не се изисква такова разрешение!
Като напр. Закриване на предприятието. (чл.328 ал.1 т.1 КТ)

Дирекцията се премества в друго министерство, което може да се разглежда и като закриване, тъй като е с ново име. Ясно е, че от 01.04 съм с прекратен ТД. Какви възможности има в този случай? Може ли да подпиша трудов договор с някоя фирма, съответно без да започвам работа и да ми се продължи майчинството?

# 59
Дирекцията се премества в друго министерство, което може да се разглежда и като закриване, тъй като е с ново име. Ясно е, че от 01.04 съм с прекратен ТД. Какви възможности има в този случай? Може ли да подпиша трудов договор с някоя фирма, съответно без да започвам работа и да ми се продължи майчинството?

на основание кой член ти е прекратяването?

да, това ти е варианта - да започнеш работа другаде преди излизането ти в първия болничен за бременност и раждане

Общи условия

Активация на акаунт