Майчинството счетоводно - 39

• 33 979
  • 737
  •   1
Отговори
# 30
  • София-Младост
Здравейте, предварително се извинявам, че  се намесвам в темата. Но имам един въпрос и се надявам да ми помогнете   bouquet
Мисля да прекратя трудовите си правоотношения с фирмата, в  която работя, поради забавяне на изплащане на месечно възнаграждение. Знам, обаче , че за регистрация в бюрото по труда се изискват 9 месеца работени, за последните 15 месеца. Питането ми е следното тези 15 месеца от кога се броят , ако да кажем трудовия договор е прекратен на 15 март -от март или от април? Аз миналата година съм работила до март 2010 и след това от 10 август 2010 съм на трудов договор, не съм се регистрирала тогава в бюрото по труда .Мога ли да се регистрирам сега, ако от 15 март си прекратя договора.
Това работено до  март 2010 от кога е. Преди време се гледаше от дата до дата.

# 31
  • Бургас
1-ви март 2010

# 32
  • София-Младост
Т.е. имаш 10 дни за март 2010 и след това от 10.08.2010-15.03.2011. Или си работила до 01.03.2010, защото отново не те разбрах?
Ако преди това нямаш месеци в осигуряване тези не ти стигат до 9.
Ако си работила в периода 12.2009-01.03.2010 са три месеца в осигуряване и от 10.08.2010-15.03.2011 имаш още 7 месеца, това ти е достатъчно.
Не забравяй регистрация в бюрото в рамките на 7 работни дни от прекратяването на ТД

# 33
  • Бургас
Преди 1-ви март 2010 имам трудов стаж повече от 5 години. Трудовия ми договор е прекратен на 01.03.2010. Следва прекъсване -тоест период без осигуровки. И от 10 август 2010 съм назначена на трудов договор. Ако договора се прекъсне утре 15.03.2011-мога ли или не мога да се регистрирам в бюрото и да получавам обещетение?

# 34
  • София-Младост
Преди 1-ви март 2010 имам трудов стаж повече от 5 години. Трудовия ми договор е прекратен на 01.03.2010. Следва прекъсване -тоест период без осигуровки. И от 10 август 2010 съм назначена на трудов договор. Ако договора се прекъсне утре 15.03.2011-мога ли или не мога да се регистрирам в бюрото и да получавам обещетение?
Според мен можеш, но нека и другите колеги потвърдят.

# 35
Здравейте, имам един въпрос относно 6 месечния не платен отпуск за деца до 8 години. Имам ли право да ползвам освен моя и този на бащата? Благодаря ви предварително!

# 36
  • Пловдив
Здравейте, имам един въпрос относно 6 месечния не платен отпуск за деца до 8 години. Имам ли право да ползвам освен моя и този на бащата? Благодаря ви предварително!

майката ползва 12 м неплатен за гл на дете до 8 г,ако

-родителите нямат брак и не живеят в едно домакинство
-разведени са и родителските права са присъдени на теб
-съпругът е починал

# 37
Благодаря!  Ние имаме брак, това означава че нямам право

# 38

Здравейте, нямах време да чета предни теми, може да е коментирано, но да ви питам за един казус.
Става дума за студентка, 4 курс, ще ражда август и се преполага, че ще е семестриално завършила. Ще й се полага ли нещо от университета?
Поздрави!

Дават ли пари на майките от учебните заведения!
От Социалните (АСП) се получава еднократната парична помощ за отглеждане на дете до една година  от майки-студентки редовно обучение. Въпросът ти е дали в този момент тя ще е такава.  Thinking
[/quote]

Май това ми  е въпроса, да Simple Smile
Ами ако и предстоят само държавни изпити...   може да кажат, че е завършила семестриално..

# 39
  • Пловдив
Благодаря!  Ние имаме брак, това означава че нямам право

да,нямаш право да ползваш 6 те м на бащата

# 40
Според мен можеш, но нека и другите колеги потвърдят.

Ако сте работила да края на Февруари и след това от Август имате осигуровки, значи сте осигурена през 10 от последните 15 месеца. Имате право на обезщетение.

# 41

Здравейте, нямах време да чета предни теми, може да е коментирано, но да ви питам за един казус.
Става дума за студентка, 4 курс, ще ражда август и се преполага, че ще е семестриално завършила. Ще й се полага ли нещо от университета?
Поздрави!

Дават ли пари на майките от учебните заведения!
От Социалните (АСП) се получава еднократната парична помощ за отглеждане на дете до една година  от майки-студентки редовно обучение. Въпросът ти е дали в този момент тя ще е такава.  Thinking

Май това ми  е въпроса, да Simple Smile
Ами ако и предстоят само държавни изпити...   може да кажат, че е завършила семестриално..
[/quote]

Ако от университета и издадат уверение - няма проблем. Има отделна тема специално за този случай.

# 42
  • далеч от брега на морето, но с шума на вълните в сърцето
Здравейте, имам следния нов казус. В отпуск по майчинство съм за гледане на дете до 2г. и чакаме второ бебе юни месец. Получих предизвестие за прекратяване на ТД от 1ви април, тъй като дирекцията ни се закрива. Въпросът ми е каква е ситуацията с майчинството в този случай?
Благодаря предварително!

# 43
Здравейте, имам следното питане. Току що прочетох, че има изменение в Закона за данък върху доходите на физически лица и че всеки, който има повече от един работодател към 31 декември, независимо че е на трудов договор и при двата, трябвало да подава декларация. В момента съм майчинство за гледане на дете до две години, като принципно работя на два трудови договора (на 8 и на 4 часов, това беше съответно преди да родя). Та въпросът ми е трябва ли да подавам декларация при положение, че съм по майчинство?

# 44
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, имам следния нов казус. В отпуск по майчинство съм за гледане на дете до 2г. и чакаме второ бебе юни месец. Получих предизвестие за прекратяване на ТД от 1ви април, тъй като дирекцията ни се закрива. Въпросът ми е каква е ситуацията с майчинството в този случай?
Благодаря предварително!

С Прекратяването на договора се прекратява и правото на отпуск за гледане на дете. Имай предвид, че майки на деца до 3 год. възраст се съкращават от работодателя само след разрешение на Инспекция по труда.

Общи условия

Активация на акаунт