Майчинството счетоводно - 39

• 34 011
  • 737
  •   1
Отговори
# 15
Майчинството ми изтече вече и сега ползвам натрупаният отпуск. На постоянен ТД съм и искам да напускам, като трябва да спазя едномесечно предизвестие. Не желая да се връщам на работа и имам още 17 дни платен отпуск който не съм ползвала. Какви са ми вариантите да си подам предизвестието. И има ли възможност да го подам без да се връщам на работа. Мога ли да ползвам и болничен?
Можеш да подадеш предизвестие и да ползваш отпуск или болниче.
оо мерси много!! а нужно ли е да се връщам и 1 ден на работа или направо както сега съм в отпуск си пускам предизвестието.

Извинете renii, но тези дни за коя година ви се полагат? При всички положения, платен отпуск се ползва със съгласие.  Т.е., можете да сте в отпуск по време на предизвестие, само ако работодателя Ви разреши.

много е важно обаче за коя година са 17-те дни, защото ако са за 2011-та и работодателя Ви все пак Ви ги разреши, тогава на следващото си работно място няма да имате право на платен отпуск до края на календарната година.

Но и за миналата година да са - работодателят Ви пак има право да Ви откаже да ги ползвате докато сте в предизвестие.

Болнични можете да ползвате.
общо имах 70 дни натрупани за стари години без тези за 2011г. първо ползвах за 2010 така искаше работодателя ми и сега ми останаха за стари години неизползвано. в такъв случай има ли вариант да ми откаже отпуската? детето ми е на 2 г и 2м незнам дали има значение, смисъл че няма навършени 3 г

Щом дните не са за 2010-та или 2011-та година, тогава не могат да Ви ги откажат. Успех!

# 16
Здравейте!
Наясно ли сте какво ще стане с натрупаните отпуски за 2008 и 2009г. До кога могат да се ползват? Става въпрос за  служебно правоотношение, 45 дни преди термин е 21,05,2011. До тогава се предвижда да се позва отпуска за 2011г. Може ли да се ползва отпуска за 2008 и 2009 след приключване на майчинството?

# 17
Здравейте мами! Искам да попитам на трудов договор съм но не ми достигат месеците и докато ги направя ще получавам някаква помощ от социалните.Аз си пуснах болничните но те ми пратиха писма,че отказват да ми ги изплатят та мисълта ми е кат придобия нужния стаж ще ми бъдат ли преведени?А също така съм от 25 ноември по майчинство може ли да ми кажете за януари и февруари социалните ще ми преведат ли помощта или само за март?Много ще съм ви благодарна щото всичко е много объркано  Rolling Eyes Simple Smile

Последна редакция: пн, 14 мар 2011, 11:17 от _malcho_

# 18
Elfita, Стики, мн благодаря, сега поне ми стана ясно. В началото съм работила само на едно място, но ще пиша е-мейл за да уточня. newsm10

преди да пишеш мейл, по-добре по ПИК си вземи осигурителния доход от сайта на НОИ и си направи сама сметките  Wink

# 19
  • София
Здравейте, да се включа  и аз с един въпрос:
Сега съм в 13 г.с.  доктора ми препоръча да изляза в болничен до края на бремеността, но аз се притеснявам, че базата за изчисление на майчинството ще се промени. Осигуряват ме на 750 лв, повече от 18 мес., но незнам какъв доход ще се вземе за да се изчисли майчинството в този случай.
Ще съм ви благодарна ако някой ми помогне.

# 20
здравейте мами искам да попитам на трудов договор съм но не ми достигат месеците и докато ги направя ще получавам някаква помощ от социалните аз си пуснах болничните но те ми пратиха писма че отказват да ми ги изплатят та мисалта ми е кат придобия нужния стаж ще ми бадат ли преведени?а сащо така съм от 25 ноември по маичинство може ли да ми кажете за януари и февруари социалните ще ми преведат ли помоща или само за март?много ще съм ви благодарна щото всичко е много обаркано  Rolling Eyes Simple Smile

може ли да поставиш някоя и друга точка, запетая ...
и да пуснеш Проверка правопис!  Peace

Кога си започнала работа и на пълен или непълен работен ден?

# 21
Здравейте, нямах време да чета предни теми, може да е коментирано, но да ви питам за един казус.
Става дума за студентка, 4 курс, ще ражда август и се преполага, че ще е семестриално завършила. Ще й се полага ли нещо от университета?
Поздрави!

# 22
Здравейте, да се включа  и аз с един въпрос:
Сега съм в 13 г.с.  доктора ми препоръча да изляза в болничен до края на бремеността, но аз се притеснявам, че базата за изчисление на майчинството ще се промени. Осигуряват ме на 750 лв, повече от 18 мес., но незнам какъв доход ще се вземе за да се изчисли майчинството в този случай.
Ще съм ви благодарна ако някой ми помогне.

щом докторът е казал, значи има защо - по-добре се съобрази с него, здравето е най-важно  baby_neutral

що се отнася до притесненията ти - щом си осигурявана от повече от година на един и същ доход, обезщетението няма да ти се намали
може да прочетеш някои от линковете в червено на първата страница

Здравейте, нямах време да чета предни теми, може да е коментирано, но да ви питам за един казус.
Става дума за студентка, 4 курс, ще ражда август и се преполага, че ще е семестриално завършила. Ще й се полага ли нещо от университета?
Поздрави!

Дават ли пари на майките от учебните заведения!
От Социалните (АСП) се получава еднократната парична помощ за отглеждане на дете до една година  от майки-студентки редовно обучение. Въпросът ти е дали в този момент тя ще е такава.  Thinking

Последна редакция: нд, 13 мар 2011, 23:32 от Стики

# 23
Elfita, Стики, мн благодаря, сега поне ми стана ясно. В началото съм работила само на едно място, но ще пиша е-мейл за да уточня. newsm10

преди да пишеш мейл, по-добре по ПИК си вземи осигурителния доход от сайта на НОИ и си направи сама сметките  Wink

Ох, аз принципно се бях примирила, но счетоводителката ми каза да проверя, че не може да е така.

Знам, че аз съм си виновна, че не съм се осигурявала, но в крайна сметка първо си студент, след това реших да правя докторантура, като редовен докторант нямаш право да работиш на друго място, но не те и осигуряват социално. След това ако трябваше и да изчакам 18 мес., по прости сметки трябваше да родя първото си дете на 32 г., за да мога да го издържам   #Crazy Всички знаем защо е така, но някакси се чувствам гадно  #Cussing out. Ние си имаме татко и сме добре, но не сме само ние така.....

Извинете за офф-топика, но просто ме е яд.   Close

# 24
Извинявам се, че нахълтвам така, но се ровя и не мога да прочета нищо конкретно относно издаването на болничен лист за гледане на болно дете.
Нашият лекар винаги издава болничен лист за 5 дни (от понеделник до петък) и ако се наложи да продължа грижите за детето ме кара в следващия понеделник да си пускам отпуска един ден и от вторник ми издава нов болничен лист за още 4 дни. Това правилно ли е според вас?
Той твърди, че трябва да има един ден прекъсване и понеже аз не работя в събота и неделя спорде него понеделника трябва да се явя на работа (или ако не мога съответно да си пускам отпуска) и чак от вторник да ми даде нов болничен!? Нашата счетоводителка твърди, че събота и неделя се води прекъсване и той следва от понеделник да ми издаде нов болничен лист, но не може да се обоснове, самата тя не е сигурна, че това е така.. Освен това ми намекна, че с 2 болнични листа губя пари, защото така и по двата, първите три от тях ми ги плаща работодателя, а остатъка - НОИ, а аз имам допълнителни доходи и това, което ми изплаща НОИ е много повече. Според нея трябва да си взимам болничен до петък и от събота може да искам продължаване на стария, а ако лекаря държи да има прекъсване, то да зачете събота и неделя като такова и съответно новия болничен да стартира от следващия понеделник.
Голяма каша ми е в главата, моля помагайте, защото днес отивам за пореден болничен за детето и не знам за колко време да го пусна (за 5 или за 7 дни)
п.п. Интересува ме още колко дни джипито може да продължава първичен болничен? Примерно 5-дневен колко може да го продължава?
На второ място ме интересува при положение, че работа от понеделник до петък, ако болничният ми е 7 дневен, включително събота и неделя, НОИ изплащат ли ми болнични за уикенда?
Благодаря предварително, надявам се на отговор до обяд, за да мога да реагирам адекватно днес при съставянето на новия болничен лист.  Hug

# 25
На работа съм от 24.06.2010.На пален работен ден.

# 26
  • Майничка
Извинявам се, че нахълтвам така, но се ровя и не мога да прочета нищо конкретно относно издаването на болничен лист за гледане на болно дете.
Нашият лекар винаги издава болничен лист за 5 дни (от понеделник до петък) и ако се наложи да продължа грижите за детето ме кара в следващия понеделник да си пускам отпуска един ден и от вторник ми издава нов болничен лист за още 4 дни. Това правилно ли е според вас? Да, иначе трябва да Ви представя на ЛКК за продължение, почивни и празнични дни не се считат за прекъсване, независимо, че болничният свършва преди тях.
Той твърди, че трябва да има един ден прекъсване и понеже аз не работя в събота и неделя спорде него понеделника трябва да се явя на работа (или ако не мога съответно да си пускам отпуска) и чак от вторник да ми даде нов болничен!? Нашата счетоводителка твърди, че събота и неделя се води прекъсване и той следва от понеделник да ми издаде нов болничен лист, но не може да се обоснове, самата тя не е сигурна, че това е така.. Освен това ми намекна, че с 2 болнични листа губя пари, защото така и по двата, първите три от тях ми ги плаща работодателя, а остатъка - НОИ, а аз имам допълнителни доходи и това, което ми изплаща НОИ е много повече. Според нея трябва да си взимам болничен до петък и от събота може да искам продължаване на стария, а ако лекаря държи да има прекъсване, то да зачете събота и неделя като такова и съответно новия болничен да стартира от следващия понеделник.
Голяма каша ми е в главата, моля помагайте, защото днес отивам за пореден болничен за детето и не знам за колко време да го пусна (за 5 или за 7 дни)
п.п. Интересува ме още колко дни джипито може да продължава първичен болничен? Примерно 5-дневен колко може да го продължава? Не може да продължава, еднолично може да се издава само първичен болничен. Но пък ЛЛ може да издава еднолично болничен до 14 дни (първичен, не продължение).
На второ място ме интересува при положение, че работа от понеделник до петък, ако болничният ми е 7 дневен, включително събота и неделя, НОИ изплащат ли ми болнични за уикенда? Не, болничните се изплащат за работни дни.
Благодаря предварително, надявам се на отговор до обяд, за да мога да реагирам адекватно днес при съставянето на новия болничен лист.  Hug

Това с допълнителните доходи не ми стана ясно, в смисъл, работите на втори договор или какво?

# 27
Много благодаря! И още нещо - ако имам 5 дневен болничен лист от понеделник до петък с идеята да тръгна в понеделник на работа, но в събота и неделя детето отново се влоши може ли в понеделник да поискам от джипито да ме прати на ЛКК за пордължаване на болничния, при положение, че съботата (от когато трябва да се продължи болничния) ще бъде минала вече?
Този продължен болничен лист се зачита за един болничен лист нали и от него само първите три дни се заплащат от работодател, а останалите 7 от НОИ? Правилно ли съм разбрала?
Това с допълнителните доходи не ми стана ясно, в смисъл, работите на втори договор или какво?
Общият ми доход е по-голям защото извън работната заплата получавам премии на тримесечие..

# 28
  • Майничка
Много благодаря! И още нещо - ако имам 5 дневен болничен лист от понеделник до петък с идеята да тръгна в понеделник на работа, но в събота и неделя детето отново се влоши може ли в понеделник да поискам от джипито да ме прати на ЛКК за пордължаване на болничния, при положение, че съботата (от когато трябва да се продължи болничния) ще бъде минала вече?
Този продължен болничен лист се зачита за един болничен лист нали и от него само първите три дни се заплащат от работодател, а останалите 7 от НОИ? Правилно ли съм разбрала?
Общият ми доход е по-голям защото извън работната заплата получавам премии на тримесечие..

По-добре говорете с лекаря дали е удачен такъв вариант или е по-добре направо да Ви пусне 10 дни. Не всички ЛЛ имат възможност веднага да организират ЛКК, понякога нещата могат доста да се проточат във времето, иначе не е проблем продължението да започва от събота, а да е издадено в понеделник, стига ЛЛ да си е подготвил съответната документация.
Продълженията се заплащат от НОИ, да.

Що се отнася до дохода, не мисля че, при коректен работодател, би следвало да има разлика между платеното от него и от НОИ върху сумите от 12м. назад, за които са плащани осигуровки.

# 29
  • Бургас
Здравейте, предварително се извинявам, че  се намесвам в темата. Но имам един въпрос и се надявам да ми помогнете   bouquet
Мисля да прекратя трудовите си правоотношения с фирмата, в  която работя, поради забавяне на изплащане на месечно възнаграждение. Знам, обаче , че за регистрация в бюрото по труда се изискват 9 месеца работени, за последните 15 месеца. Питането ми е следното тези 15 месеца от кога се броят , ако да кажем трудовия договор е прекратен на 15 март -от март или от април? Аз миналата година съм работила до март 2010 и след това от 10 август 2010 съм на трудов договор, не съм се регистрирала тогава в бюрото по труда .Мога ли да се регистрирам сега, ако от 15 март си прекратя договора.

Общи условия

Активация на акаунт